ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tarcea spune că CSM are dublă agendă: Protocoalele sunt bune când sunt semnate de persoane în funcţie

15 Martie 2019   |   Mediafax

Şefa instanţei supreme s-a întrebat retoric dacă nu şi Consiliul Superior al Magistraturii are o parte din vină pentru situaţia din justiţie.

 
 
Judecătorii CSM s-au întrunit pentru a discuta scrisorile şefilor de instanţe din ţară, unii dintre membri subliniind că sunt alături de colegii care protestează, iar Cristina Tarcea spune că motivul manifestărilor trebuie căutat şi în cadrul Consiliului, deoarece ar avea agendă cu dublă măsură.

„Suntem alături de colegii noştri. Nu cred că aceste scrisori nu vor o delimitare sau o punere la punct a colegilor care protestează. Înţeleg îngrijorarea preşedinţilor de instanţă cu privire la întreruperea activităţii. (...) Dar nu cred că acest serviciu public (activitatea instanţelor, n.r.) va putea fi de calitate în orice condiţii. Iar colegii noştri nu au ieşit pe trepte degeaba. Chiar nu au ieşit degeaba. Se întâmplă ceva în justiţie, se întâmplă destul de grav ca noi să întrunim de două ori într-o săptămână, ca preşedinţii de tribunale şi de curţi să ne sesizeze şi noi să nu punem punctul pe I”, a spus judecătorul Mihai Bălan, în Secţia de judecători de joi.


La rândul său, preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a subliniat că nu a putut participa la prima convocare a Secţiei de judecători deoarece se afla într-o şedinţă de judecată, însă a observat că problema nu a fost rezolvată.

„În calitate de observator neutru, din ce s-a întâmplat în ultima perioadă, îmi pun întrebări pe care trebui să ni le punem fiecare dintre noi: de ce există nemulţumire în sistem? Şi există nemulţumire în sistem. Uitaţi-vă la numărul de pensionări (...) Uitaţi-vă la toate atacurile din spaţiul public, insuficient sancţionate sau chiar nesancţionate. Trăim într-o lume a percepţiilor. Percepţiile nu cad ca ploaia din senin. Sunt generate de fapte şi manipulări”, a spus Cristina Tarcea.

Şefa instanţei supreme s-a întrebat retoric dacă nu şi Consiliul Superior al Magistraturii are o parte din vină pentru situaţia din justiţie.

„Oare nu noi creăm percepţia că există uneori dubla agendă, că există dublă măsură? Dau exemple care îmi vin în cap: delegările sunt bune la judecători, nu sunt bune la procurori; protocoalele sunt bune atunci când sunt încheiate sau trec neobservate atunci când sunt încheiate de persoane pe care le promovăm sau le ţinem în funcţie, dar sunt de condamnat atunci când sunt încheiate cu mult timp înainte, de persoane care nu mai există. (...) Cauza trebuie să o căutăm la noi”, a mai spus Tarcea.

Totodată, judecătorul Gabriela Baltag a subliniat că în cele două scrisori transmise de şefii de tribunale şi de curţi de apel din ţară au solicitat un punct de vedere de la CSM cu privire la protestele magistraţilor.

„Să nu uităm de fapt, că preşedinţii şi vicepreşedinţii au vrut să sublinieze că justiţia este pentru cetăţeni şi nu pentru noi. Este adevărat, Nu neg, în sistemul judiciar nu e prima oara când sunt forme de manifestare care au dus la întreruperea activităţii. S-a mai întâmplat acum 10 ani în urmă, dar ceea ce a fost pentru ei important a fost semnalul pe care trebuiau să-l tragă, pentru că durează intreruperea activităţii câteva săptămâni, până la o lună. (...) Tăcerea CSM pe aspectele acestea a fost îngrijorătoare pentru dumnealor. A fost un punct. Alt aspect important priveşte echipa de 30 de magistraţi cu un anumit lider pentru deplasarea la Bruxelles”, a spus Gabriela Baltag.

Discuţia din cadrul Secţiei pentru judecători a CSM vine după ce 30 de şefi de parchete şi 30 de şefi de tribunale au transmis câte o scrisoare prin care cer membrilor să ia atitudine în privinţa protestelor magistraţilor. Şefii de instanţe au spus, în scrisori, că dezaprobă anumite chestiuni privind protestele şi modalitatea unor magistraţi de a se exprima.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 374 / 18942
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează asistentă|secretară recepție
Bucharest Arbitration Days – termenul de înscriere a fost prelungit până la data de 31 mai 2019
Business Crime: Țuca Zbârcea & Asociații a obținut, anul trecut, soluții de clasare în faza de urmărire penală într-un număr considerabil de cauze pentru clienți ce au avut calitatea de suspecți sau inculpați. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate: Nu există intenții reale de relaxare a legislației anticorupție
Clifford Chance Badea a asistat NE Property B.V. la implementarea programului de obligațiuni de 1.5 miliarde EUR
Cum acționează avocații Schoenherr în mandatele de Concurență. Georgiana Bădescu, Partener: Avem beneficiul unui know-how extraordinar la nivel european și regional, pe care îl fructificăm deplin în interesul clienților. Echipa e orientată în permanență spre învățare și perfecționare
Din vorbă-n vorbă cu Cătălin Micu, partener după ultima rundă de promovări de la ZRP. ”Pentru client, proiectul său este cel mai important, iar avocatul trebui să-l trateze ca atare. Implicarea și disponibilitatea sunt principalele calități cerute unui avocat”
Bondoc și Asociații câștigă definitiv un litigiu privitor la prețurile de vânzare a medicamentelor
Cum percep avocații Budușan Albu & Asociații, prima firmă de penal-comercial înființată în Romania, piața de Businees Crime și cum văd modernizarea sistemului judiciar. Carte de vizită impresionantă: clientelă sofisticată, cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, sume în dispută de peste 1 mld. €
Avocații Enache Pirtea & Asociații au intrat în marile dosare de Business Crime încă din primul an de activitate. Pentru a gestiona relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată, îți trebuie o doză foarte mare de combativitate și perseverență, dar și un stomac tare și nervi de oțel, spun fondatorii firmei
Biroul Dentons din București are în lucru tranzacții de zeci de milioane de euro în Real Estate. Bogdan Papandopol, Partener: Se observă un grad crescut de „sofisticare” a tranzacțiilor; de cele mai multe ori, atât perioada de due diligence, cât și negocierile, sunt mai extinse
Dublă victorie pentru Suciu Popa la Londra, în cadrul Galei de Premiere Euromoney - Benchmark Litigation Europe Awards. Suciu Popa, firma anului în litigii, Luminița Popa, avocatul anului
Young Ambassadors Forum, la Mușat & Asociații. 35 de tineri din mai multe țări explorează problematica dreptului internațional umanitar și a advocacy-ului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...