ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tarcea spune că CSM are dublă agendă: Protocoalele sunt bune când sunt semnate de persoane în funcţie

15 Martie 2019   |   Mediafax

Şefa instanţei supreme s-a întrebat retoric dacă nu şi Consiliul Superior al Magistraturii are o parte din vină pentru situaţia din justiţie.

 
 
Judecătorii CSM s-au întrunit pentru a discuta scrisorile şefilor de instanţe din ţară, unii dintre membri subliniind că sunt alături de colegii care protestează, iar Cristina Tarcea spune că motivul manifestărilor trebuie căutat şi în cadrul Consiliului, deoarece ar avea agendă cu dublă măsură.

„Suntem alături de colegii noştri. Nu cred că aceste scrisori nu vor o delimitare sau o punere la punct a colegilor care protestează. Înţeleg îngrijorarea preşedinţilor de instanţă cu privire la întreruperea activităţii. (...) Dar nu cred că acest serviciu public (activitatea instanţelor, n.r.) va putea fi de calitate în orice condiţii. Iar colegii noştri nu au ieşit pe trepte degeaba. Chiar nu au ieşit degeaba. Se întâmplă ceva în justiţie, se întâmplă destul de grav ca noi să întrunim de două ori într-o săptămână, ca preşedinţii de tribunale şi de curţi să ne sesizeze şi noi să nu punem punctul pe I”, a spus judecătorul Mihai Bălan, în Secţia de judecători de joi.


La rândul său, preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a subliniat că nu a putut participa la prima convocare a Secţiei de judecători deoarece se afla într-o şedinţă de judecată, însă a observat că problema nu a fost rezolvată.

„În calitate de observator neutru, din ce s-a întâmplat în ultima perioadă, îmi pun întrebări pe care trebui să ni le punem fiecare dintre noi: de ce există nemulţumire în sistem? Şi există nemulţumire în sistem. Uitaţi-vă la numărul de pensionări (...) Uitaţi-vă la toate atacurile din spaţiul public, insuficient sancţionate sau chiar nesancţionate. Trăim într-o lume a percepţiilor. Percepţiile nu cad ca ploaia din senin. Sunt generate de fapte şi manipulări”, a spus Cristina Tarcea.

Şefa instanţei supreme s-a întrebat retoric dacă nu şi Consiliul Superior al Magistraturii are o parte din vină pentru situaţia din justiţie.

„Oare nu noi creăm percepţia că există uneori dubla agendă, că există dublă măsură? Dau exemple care îmi vin în cap: delegările sunt bune la judecători, nu sunt bune la procurori; protocoalele sunt bune atunci când sunt încheiate sau trec neobservate atunci când sunt încheiate de persoane pe care le promovăm sau le ţinem în funcţie, dar sunt de condamnat atunci când sunt încheiate cu mult timp înainte, de persoane care nu mai există. (...) Cauza trebuie să o căutăm la noi”, a mai spus Tarcea.

Totodată, judecătorul Gabriela Baltag a subliniat că în cele două scrisori transmise de şefii de tribunale şi de curţi de apel din ţară au solicitat un punct de vedere de la CSM cu privire la protestele magistraţilor.

„Să nu uităm de fapt, că preşedinţii şi vicepreşedinţii au vrut să sublinieze că justiţia este pentru cetăţeni şi nu pentru noi. Este adevărat, Nu neg, în sistemul judiciar nu e prima oara când sunt forme de manifestare care au dus la întreruperea activităţii. S-a mai întâmplat acum 10 ani în urmă, dar ceea ce a fost pentru ei important a fost semnalul pe care trebuiau să-l tragă, pentru că durează intreruperea activităţii câteva săptămâni, până la o lună. (...) Tăcerea CSM pe aspectele acestea a fost îngrijorătoare pentru dumnealor. A fost un punct. Alt aspect important priveşte echipa de 30 de magistraţi cu un anumit lider pentru deplasarea la Bruxelles”, a spus Gabriela Baltag.

Discuţia din cadrul Secţiei pentru judecători a CSM vine după ce 30 de şefi de parchete şi 30 de şefi de tribunale au transmis câte o scrisoare prin care cer membrilor să ia atitudine în privinţa protestelor magistraţilor. Şefii de instanţe au spus, în scrisori, că dezaprobă anumite chestiuni privind protestele şi modalitatea unor magistraţi de a se exprima.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4035 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...