ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tăriceanu şi-a anulat plecarea la Congresul ALDE european, după apariţia dosarului DNA

08 Noiembrie 2018   |   Mediafax

DNA a anunţat, oficial, joi, că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

 
 
Călin Popescu Tăriceanu şi-a anulat participarea la congresul ALDE european,care are loc la Madrid. Decizia vine în urma apariţiei dosarului DNA, în care liderul ALDE este acuzat că a luat mită de 800.000 de dolari de la o firmă austriacă, au declarat surse din interiorul partidului pentru MEDIAFAX.

”Preşedintele (Călin Popescu Tăriceanu - n.r.) şi-a anulat deplasarea la Madrid”, au precizat pentru MEDIAFAX surse din conducerea ALDE.

DNA a anunţat, oficial, joi, că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.


„Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităţilor judiciare austriece. Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanţii unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcţiei, astfel încât să se încheie mai multe acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, au precizat procurorii DNA, într-un răspuns pentru MEDIAFAX.

În cadrul Congresului ALDE european care se desfăşoară în perioada 8-10 noiembrie la Madrid, se va discuta şi situaţia excluderii ALDE România din grupul european, cererea fiind formulată de un politician austriac în luna august.

Deputatul USR Cristian Ghinea a vorbit despre o posibilă excludere, la propunerea unui partid spaniol, Ciudadanos, lucru contrazis însă de Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE. Acesta din urmă a declarat că lucrurile au fost clarificate, în luna aprilie, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii ALDE Europa, care a realizat un raport ce prevederea menţinerea formaţiunii conduse de Tăriceanu în ALDE Europa.

Şeful departamentului de comunicare al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a confirmat în luna octombrie, pentru MEDIAFAX, că situaţia excluderii ALDE România din grupul european va fi discutată în Consiliul ALDE Europa din luna noiembrie de la Madrid, cererea fiind formulată de un politician austriac în august.

"Într-adevăr, confirm că în cadrul Consiliului ALDE de vineri, 9 noiembrie, este pe agendă excluderea ALDE România, o solicitare făcută nu de partidul spaniol Ciudadanos, ci de partidul liberal din Austria. Consiliul va decide dacă va fi doar o dezbatere, dar ei sunt în măsură să decidă, dar nu pot specula ce vor face. Au trei opţiunii - pot ţine cont de recomandarea făcută de autorii scrisorii, o pot ignora sau pot găsi o cale de mijloc. Nu au nicio obligaţie să pună în aplicare. Va fi pe agendă şi va fi discutat subiectul. Consiliul din Madrid poate lua decizia finală de a exclude sau nu ALDE România, nimeni altcineva", a afirmat Didrik de Schaetzen, şeful departamentului de comunicare al ALDE european.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 52 / 17878
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...