ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un ONG îi cere premierului retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia

15 Noiembrie 2019   |   MEDIAFAX

Reprezentanţii ONG-ului susţin că au adresat în februarie 2019 o scrisoare către Comisia de la Veneţia, în care au descris măsurile luate de fostul ministrul al Justiţiei. În răspunsul primit se arăta că este sarcina statului membru să se asigure că un membru individual îndeplineşte criteriile definite în Statutul Comisiei.

 
 
O organizaţie nonguvernamentală din Iaşi îi cere lui Ludovic Orban retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia. Reset invocă faptul că activitatea fostului ministru al Justiţiei a fost în „totală contradicţie cu principiile, valorile, statutul şi chiar recomandările Comisiei”.

„În urma analizei mandatului dlui Tudorel Toader (23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019) şi a modificărilor pe care acesta le-a operat la legile Justiţiei, inclusiv înfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SSIIJ), am constatat că activitatea dlui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei a fost în totală contradicţie cu principiile, valorile, Statutul şi chiar recomandările exprese ale Comisiei de la Veneţia, organism constituit în cadrul Consiliului Europei. De asemenea, ştim cu toţii faptul că dl Toader a fost şi este în continuare membru în cadrul acestei Comisii, desemnat de statul membru, adică Guvernul României", se arată în solicitarea Reset Iaşi.


Reprezentanţii ONG-ului susţin că au adresat în februarie 2019 o scrisoare către Comisia de la Veneţia, în care au descris măsurile luate de fostul ministrul al Justiţiei.

Ei au întrebat, printre altele, ce măsuri poate lua Comisia de la Veneţia în cazul în care unul dintre membrii săi „acţionează contrar Statutului”, dacă îl mai consideră calificat şi în ce condiţii poate fi exclus sau revocat un membru al Comisiei.

În răspunsul primit se arăta că este sarcina statului membru să se asigure că un membru individual îndeplineşte criteriile definite în Statutul Comisiei.

Organizaţiei i s-a răspuns, totodată, că nu există nicio procedură în virtutea căreia Comisia să poată excludă sau să suspende un membru, însă, potrivit Regulamentului de procedură, un membru nu poate vota pe o speţă care vizează ţara care l-a desemnat.

„Având în vedere angajamentele asumate de Guvernul pe care îl conduceţi, inclusiv repararea modificărilor toxice operate în justiţie de către guvernul anterior, repunerea României pe direcţia respectării recomandărilor partenerilor noştri (Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, GRECO etc.), vă solicităm să transmiteţi un memorandum de retragere a încrederii statului în dl Tudorel Toader, cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneţia", scrie Reset Iaşi.

Retragerea lui Tudorel Toader ar putea fi făcută în decembrie, când are loc următoarea reuniune anuală a Comisiei de la Veneţia, spun reprezentanţii organizaţiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3008 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...