ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Viorica Dăncilă, întrevedere cu Frans Timmermans la Guvern | Timmermans: De când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres

11 Martie 2019   |   Mediafax

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni, că de când CE a publicat raportul MCV nu a văzut niciun progres, afirmând că acesta va fi unul dintre subiectele pe care le va aborda la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă.

 
 
Premierul Viorica Dăncilă l-a primit, luni seară, în biroul său din Guvern, pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu ocazia vizitei oficiale a acestuia în România.

Frans Timmermans a ajuns la Palatul Victoria, luni, ora 18:00, pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă despre problemele din justiţie ale României. De altfel, oficialul european şi-a exprimat în ultimul timp nemulţumirile cu privire la modificările aduse de Executiv legilor justiţiei.

Timmermans: De când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni, că de când CE a publicat raportul MCV nu a văzut niciun progres, afirmând că acesta va fi unul dintre subiectele pe care le va aborda la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă.


„Am spus clar că vreau să vorbesc cu reprezentanţii Guvernului României despre recomandările pe care Comisia le-a dat în raportul MCV. Vrem să ne asigurăm că există progrese în privinţa Justiţiei din România, vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei continuă, pentru că este foarte important pentru viitorul acestei ţări. Problema mea este că de când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres”, a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, luni, la Bucureşti.

Întrebat despre activarea articolului 7 din Tratatul UE, cum s-a întamplat în cazul Ungariei şi al Poloniei, oficialul european nu a dorit să speculeze ce se va întâmpla, însă a zis că România poate utiliza raportul MCV pentru a se pune în acord cu Comisia Europeană.

„Nu voi specula următorii paşi. Fiecare ţară este diferită şi avem o posibilitate unică cu România pentru că poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astăzi. Să sperăm că vom fi de acord mâine. Trebuie să ne asigurăm că facem paşi înainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci când puneti la cale o legislatie nouă să veniţi înainte să ne sfătuim, asta e ce spun de fiecare dată ca România să nu mai facă paşi în direcţia greşită. Ştiu că e necesară transpunerea deciziilor CCR în legislaţie, dar la fel de important e să nu faceţi paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei", a mai spus Frans Timmermans.

Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, la evenimentul la care Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincţie de Doctor Honoris Causa. La eveniment a vorbit despre drepturi şi libertăţi fundamentale, dar şi despre statul de drept, spunând că atunci când acesta este încălcat, insituţiile sunt puse sub un anumit control.

„Dacă o democraţie decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război aşa ceva nu mai este posibil. Societatea noastră şi instituţiile noastre sunt bazate pe democraţie, stat de drept şi respectarea drepturilor omului. Nu poţi să foloseşti unul dintre aceste concepte împotriva celuilalt. Dar ceea ce am văzut în ultimii ani, din păcate, foarte des, că Comisia Europeană, Consiliul Europei, spre exemplu, critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare şi uneori această sporire a ingerinţelor se apără cu argumentul că . Şi când sunt criticate atacurile împotriva mass-media cei care se lansează în aceste atacuri spun că eu deţin majoritatea. Este un concept fundamental pentru funcţionarea societăţilor noastre. O democraţie poate fi judecată prin protejarea minorităţilor. Majoritatea de azi ar putea fi minoritatea de mâine. Ce se întâmplă atunci când statul de drept este încălcat? Vedem că instituţiile sunt puse sub un anumit control. Dacă statul de drept este ameninţat, dacă presa este îngrădită, dacă democraţia este reinterpretată după ideea că câştigătorul ia totul, atunci cu siguranţă veţi vedea acest lucru consemnat”, a declarat Frans Timmermans la evenimentul la care a fost decorat de SNSPA.

Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans se află în România cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, la evenimentul la care Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincţie de Doctor Honoris Causa. După evenimentul organizat de SNSPA, Timmermans a plecat la Palatul Victoria, unde are o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4061 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...