ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Colecția Mușat: o geografie spirituală a icoanei pe sticlă transilvănene

19 Septembrie 2018   |   Ștefania Enache

Din dorința de a aduce în fața unui număr cât mai mare de oameni o parte din colecția pe care o deține, familia Mușat a acceptat să organizeze la Muzeul Național al Țăranului Român expoziția “Colecția Mușat: o geografie spirituală a icoanei pe sticlă transilvănene”.

Sursa: Muzeul ?ăranului Român

 
 
Gheorghe Mușat, Partener Senior al firmei Mușat & Asociații, este un avocat pasionat de artă. Cunoscut în România ca fiind unul  dintre „părinții fondatori” ai avocaturii de business, Gheorghe Mușat are în spate o carieră foarte lungă, de-a lungul celor peste 30 de ani dedicați profesiei strălucitul avocat reușind să apere cu succes interesele clienților săi. Pe lângă dragostea pentru Drept, Gheorghe Mușat a dezvoltat de foarte tânăr o mare pasiune pentru artă.

Îndragostit de frumos, tânărul student Mușat și apoi tânărul avocat Mușat colinda prin anticariate și prin atelierele pictorilor achiziționând piese care îi plăceau. Așa a ajuns să-și construiască o adevărată colecție de obiecte rare și de mare valoare.


La 32 de ani, atunci când a fost arestat și condamnat la 8 ani de detenție în închisoarea Aiud, pentru vina de a fi pledat în favoarea unor oponenți ai regimului comunist, toată colecția i-a fost confiscată.

Reabilitat după Revoluție și reprimit în Barou în ianuarie 1990, Gheorghe Mușat a deschis drumul avocaturii de business din România, punând bazele casei Mușat & Asociații, care de peste 25 de ani se află în topul firmelor de avocați din țara noastră, fiind recomandată cu regularitate de publicațiile străine de specialitate.

O mare parte din banii câștigați din avocatură a ales să-i investească în artă, fiind un cunoscut colecționar de tablouri, sculptură, tapiserie veche, covoare de rugăciune, mobilier de epocă și icoane pe sticlă.

În acest demers a avut-o alături și pe soția sa, profesor universitar Carmen Silvia Mușat, îndrăgostită de literatură încă din copilărie. Pasiunea pentru cercetarea fenomenului literar, din care și-a extras și subiectul tezei de doctorat, susținută în 2000, a transformat-o pe absolventa Facultății de Litere a Universității din București în cadru didactic universitar, membră a Departamentului de studii literare din cadrul aceleiași Universități. Cărțile publicate o recomandă printre cele mai autorizate voci care s-au exprimat în ultimele decenii asupra prozei românești moderne și postmoderne. Căsătoria cu Gheorghe Mușat a adăugat vechii pasiuni una nouă: arta, pe care a învățat să o iubească susținându-și soțul în formarea colecției.

Impresionanta colecție de icoane pe sticlă transilvănene

Persoanele îndrăgostite de artă sunt mereu dispuse să împartă cu alții pasiunea lor. Din dorința de a aduce în fața unui număr cât mai mare de oameni o parte din colecția pe care o deține, familia Mușat a acceptat să organizeze la Muzeul Național al Țăranului Român expoziția “Colecția Mușat: o geografie spirituală a icoanei pe sticlă transilvănene”.

Astfel, publicul are ocazia să descopere peste 500 de icoane pe sticlă transilvănene. De o mare varietate în ceea ce privește numărul și proveniența iconarilor, remarcabilă pentru grija cu care a fost tratată fiecare icoană în parte, întregul ansamblu beneficiind de intervenții profesioniste de restaurare, colecția se remarcă îndeosebi prin faptul că sintetizează căile pe care au circulat deopotrivă meșterii iconari și modelele pe care aceștia le-au folosit.

Expresie a spiritualității românilor din Transilvania, icoana pe sticlă se dovedește, prin filtrul oferit de colecția Mușat, un receptacul al celor mai diverse și mai înalte forme de expresie artistică ale lumii creștine din secolele XVIII-XIX, atât ale părții ei orientale – ortodoxe, cât și a celei vestice, de unde a fost împrumutată și tehnica pictării pe dosul sticlei.

Cei care vizitează Sala Foaier a Muzeului Țăranului Român vor putea admira lucrări reprezentative pentru toate centrele artistice cunoscute și toți iconarii râvniți de colecționari și de muzeele de profil, precum Ioan Pop de la Făgăraș, Savu Moga din Arpașu de Sus, Matei Țâmforea din Cârțișoara, Nicolae Cațavei, Simion Poienaru din Laz sau Nicolae Oancea din Vale, dar vor putea fi cunoscuți mai bine și pictori ale căror nume au fost prea puțin sau abia de curând asociate cu icoana pe sticlă, precum Matei Popa din Vale, Ioan Costea Verman, Ioan Popovici, Constantin Boghină junior și Oprea din Săliștea Sibiului și mai ales Ursu Broina din Stoboru, unul dintre pionierii picturii pe sticlă din Transilvania, atestat documentar cu lucrări încă la 1784 și căruia în sfârșit i-a putut fi atribuită o icoană.

Toate lucrările expuse vor putea fi admirate și prin intermediul unui amplu catalog, redactat de dr. Ana Dumitran, autoare a mai multor volume dedicate icoanei pe sticlă și inițiatoarea muzeului de artă sacră Museikon, de la Alba Iulia.

Colecția Mușat: o geografie spirituală a icoanei pe sticlă transilvănene” va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 28 octombrie 2018, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Intrarea este liberă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1 / 60
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații SAA au asistat GapMinder în finanțarea acordată start-up-ului SmartDreamers. Silviu Stratulat și Cristina Man au coordonat proiectul
VIDEO | CMS Expert View: Procedura Insolvenței – soluții clasice și strategii inovative cu Horia Drăghici, Partener, CMS Romania
VIDEO | CMS: THIS IS US! Rezultate excepționale în ultimii 4 ani, creștere axată strategic pe dezvoltarea unor arii de practică și recrutarea tinerilor talentați. Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania: “Oamenii sunt în centrul construcției noastre”
VIDEO | CMS Expert View: Warranty and Indemnity Insurance. Beneficiile asigurării pentru garanții și indemnificări, explicate de echipa de avocați și consultanți specializați ai CMS Romania
CMS Expert View: VIDEO | Dreptul Energiei – între boom tehnologic și nevoia de legislație modernă. O discuție cu Varinia Radu, Partener, coordonatorul practicii de petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est al CMS
CMS Expert View: VIDEO | Companiile au accelerat măsurile pentru implementarea GDPR, dar încă pot apărea probleme generate de prelucrarea datelor. Aspectele sensibile, analizate de avocații CMS Romania
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
LegiTeam - Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
2018 va fi anul cu o creștere semnificativă pentru Stratulat Albulescu & Asociaţii. Cele mai mari încasări din S1 au fost generate de Real Estate, dar multe proiecte au fost în domeniul tehnologiei sau au vizat mai multe jurisdicții
Instanţa anulează amenda de 100.000 lei dată de ASF fostei şefe a NN Pensii și obligă Autoritatea să-i plătească acesteia și daune morale. Victorie obținută de litigatorii ZRP, coordonați de Cosmin Vasile
D&B David și Baias investește în formarea tinerilor avocați. Anda Rojanschi, Partener: Căutăm viitori colegi care să aibă atât răbdarea de a învăța, cât și dorința de a căuta, de a inova, de a merge în profunzimea textului de lege, de a înțelege concepte și de a opera cu ele
LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a German speaking lawyer
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...