ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Acțiunile în despăgubiri pentru încălcarea regulilor de concurență devin o realitate în România. Gabriel Sidere, Coordonator CMS România: Ne așteptăm ca din ce în ce mai multe victime ale încălcărilor normelor de concurență să inițieze astfel de acțiuni

28 Iunie 2018   |   BizLawyer

Cele mai prolifice jurisdicții în ceea ce privește cererile de despăgubiri soluționate cu succes până în prezent sunt Germania, Marea Britanie, Olanda (și, într-o măsură mai mică, Franța și Italia), Germania, în particular, fiind un exemplu de succes: mai mult de o mie de cauze sunt în curs de soluționare pe rolul instanțelor.

Gabriel Sidere, Partener Coordonator CMS România

 
 
Potrivit părerii experților Consiliului Concurenței, Comisiei Europene și avocaților CMS România, acțiunile în despăgubire în materie de concurență devin o realitate și în România, ridicând riscuri și costuri semnificative pentru companiile angajate în practici anti-concurențiale, în plus față de sancțiunile financiare și cele penale existente anterior în legislația națională.

Implementarea în Statele Membre a Directivei UE privind acțiunile în despăgubire pentru încălcarea regulilor de concurență a eliminat deja multe dintre obstacolele specifice jurisdicțiilor naționale, înlesnind despăgubirea integrală a victimelor pentru prejudiciile cauzate de practici anti-concurențiale, și a facilitat totodată aplicarea normelor europene în materie de concurență.


Cele mai prolifice jurisdicții în ceea ce privește cererile de despăgubiri soluționate cu succes până în prezent sunt Germania, Marea Britanie, Olanda (și, într-o măsură mai mică, Franța și Italia), Germania, în particular, fiind un exemplu de succes: mai mult de o mie de cauze sunt în curs de soluționare pe rolul instanțelor.

Deși în România nu a fost încă înregistrată o acțiune în despăgubire soluționată cu succes în temeiul legislației naționale care transpune Directiva UE, există în prezent acțiuni în despăgubire pe rolul Tribunalului București. Este de așteptat ca numărul acțiunilor de tip „follow-on” să crească pe măsura identificării și sancționării practicilor anti-concurențiale, atât de către Consiliul Concurenței, cât și de către Comisia Europeană.

Prin această Directivă, Europa deschide calea acțiunilor în despăgubire rezultate din comportament anticoncurențial. Ne așteptăm ca din ce în ce mai multe victime ale încălcărilor normelor de concurență să inițieze acțiuni în despăgubire. Scopul Directivei este acela de a crea un cadru unitar de soluționare a pretențiilor victimelor, astfel încât practica stabilită cu succes în state cum ar fi Marea Britanie, Olanda și Germania să poată fi replicată în restul Europei”, a declarat Gabriel Sidere, Partener Coordonator CMS România.

Odată cu creșterea din ultimii ani a numărului soluționărilor privind cererile de despăgubire în materie de concurență, am observat un interes sporit față de acest tip de acțiuni, pe măsură ce piața se dezvoltă, iar consumatorii și companiile devin tot mai sofisticați și mai conștienți de drepturile lor”, a declarat Cristina Popescu, Asociat Senior CMS România.

Având în vedere că Directiva consfințește principiul recuperării integrale a prejudiciului, instanțele vor fi obligate să stabilească atât supraprețul, cât și partea din suprapreț transferată în lanțul de distribuție. Pentru a soluționa astfel de pretenții, instanțele trebuie să înțeleagă și să aplice teorii economice. Spre deosebire de practica arbitrajului internațional, instanțele de drept comun nu s-au confruntat încă cu necesitatea evaluării dovezilor economice, a teoriilor economice ori a evaluării prezumțiilor cu care au operat experții în cadrul analizelor economice.
Din acest motiv, experiența noastră acumulată în dosare complexe din arbitrajul internațional, unde
s-au dezbătut analize economice, va fi esențială în construcția și argumentarea unor astfel de pretenții. Echipa CMS are deja în portofoliu un număr important de cazuri de arbitraj soluționate cu succes, ceea ce ne conferă o poziție unică în înțelegerea și abordarea unor astfel de acțiuni în despăgubire rezultate din comportament anticoncurențial
”, a concluzionat  Gabriel Sidere.

Lucrurile merg încet, dar în direcția cea bună”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, Preşedinte al Consiliului Concurenţei. „Consiliul Concurenței a avut un rol central în transpunerea cât mai fidelă a Directivei în legislația noastră, conlucrând cu celelalte autorități competente (CSM, Ministerul Finanțelor Publice) în vederea apărării drepturilor consumatorilor. Vom crește capacitatea Consiliului de a susține Curțile, atât prin expertiză, în cazul analizelor economice, dar și prin promovarea instituției recunoașterii faptei, însoțite de compensații pentru părțile vătămate - ca soluție de preferat, în afara instanțelor de judecată, pentru cazurile de încălcări ale legislației concurenței”, a concluzionat Chirițoiu.

Experții în domeniul concurenței consideră că instanțele judecătorești sunt precaute în aplicarea într-o manieră extinsă a dispozițiilor Directivei și atrag atenția asupra importanței fundamentării și pregătirii temeinice a cazului prezentat instanței, pentru succesul unui asemenea demers. Pentru efectivitatea deplină a Directivei, sunt necesare norme procedurale suplimentare cu privire la aspecte pe care legea nu le abordează în mod explicit.

Cu toate acestea, recomandarea judecătorilor pentru a depăși obstacolele procedurale și pentru administrarea corectă a unor astfel de acțiuni rămâne fundamentarea temeinică a cazului, faptic și juridic, indiferent de poziția de pârât sau reclamant în proces, esențială fiind asistența din partea practicienilor în drept bine pregătiți și capabili să asigure îndeplinirea unor cerințe minime pentru administrarea cu succes a unei acțiuni în despăgubire.

Recent, reprezentanți ai autorităților, mediului de afaceri, avocați, judecători și experți juridici au dezbătut aspecte legate de acțiunile în despăgubire în materie de concurență, inițiate în România și în Uniunea Europeană, în cadrul unei întâlniri organizate la București de firma internațională de avocatură CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP-SCP, cu sprijinul Consiliului Concurenței și al Comisiei Europene.

CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP-SCP este a șasea firmă de avocatură din lume, cu 4.500 de avocați și peste 1.000 de parteneri în 42 de țări, iar biroul din București oferă servicii integrate în domenii de activitate care includ, printre altele, concurență, piețe de capital, finanțări, fuziuni și achiziții, insolvență și restructurări, litigii și arbitraj, energie și real estate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 130 / 4846
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Oltchim de către Chimcomplex. Ce avocați de Maravela & Asociații și Bondoc & Asociații au fost implicați în finalizarea tranzacției
Dana Dunel-Stancu revine în echipa Biriș Goran după doi ani în care a coordonat departamentul juridic al Hidroelectrica
LegiTeam: Maravela|Asociații is looking for consultancy lawyers
MiFID II: Impactul noilor reglementări, resimțit major de instituțiile de credit care furnizează servicii și activități de investiții în legătură cu instrumentele financiare. Efectele conformării cu noile reguli, explicate de Andrei Burz-Pînzaru, Managing Partner Reff și Asociații
Instituțiile de credit trebuie să revizuiască documentația și fluxurile interne. Yolanda Ghiță-Blujdescu, Associate Clifford Chance Badea: MiFID II integrează noi prevederi privind tranzacționarea algoritmică și supravegherea acesteia
Victorie importantă pentru Maspex România, reprezentată de RTPR Allen & Overy, într-un litigiu cu Ministerul Energiei
Cristi Minculescu și colegii săi fac un pas important pentru recâștigarea dreptului de utilizare a mărcii ”IRIS”. Avocații de la Milcev Burbea SCA au obținut soluția favorabilă
LegiTeam: ZRP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Ce schimbări trebuie să facă actorii pieței financiare pentru a nu plăti o amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Elementele de noutate, explicate de Alexandra Ovedenie, coordonatorul practicii de Banking, Finance & Capital Markets la Radu și Asociații SPRL
Cum lucrează avocații specializați în Dreptul Muncii de la Suciu | The Employment Law Firm. Tendințele pieței, analizate de Andreea Suciu, Managing Partener
LegiTeam: Experienced Lawyer (Environmental Law) - Reff & Associates
Avocații Zamfirescu Racoți & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații câștigă pentru România arbitrajul ICSID cu Alpiq
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...