ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Wolf Theiss anticipează o creștere cu cca. 30% a activității în practica de Concurență, în 2018. Adrian Șter, Partener: Vedem o diversificare a clienților și, în mod interesant, o apetență a companiilor de talie mijlocie pentru servicii de auditare internă și elaborare a programelor de conformare

30 Iulie 2018   |   Ștefania Enache

Adrian Şter preconizează creșterea activității în această arie de practică în cursul anului 2018. Estimările în acest sens au fost confirmate în primul semestru al anului 2018, atât numărul cât și varietatea mandatelor încredințate de clienți fiind în continuă creștere.

 
 
Activitatea Consiliului Concurenței a crescut vizibil în ultimii ani, fiind din ce în ce mai efervescentă. Pe acest fond, decizia de a publica primul Ghid de conformare arată în mod clar că se înregistrează o schimbare de abordare. “Este o trecere tranșantă de la o abordare formalistă la una bazată pe substanță, de la cerințe teoretice la așteptări practice, ce țin de o implementare efectivă și eficace.Mai mult decât atât, departe de a rămâne o chestiune ce ține de apanajul companiilor mari de talie internațională, trebuie menționat că Ghidul se adresează tuturor companiilor, indiferent de mărime sau de sectorul de activitate”, explică Adrian Şter, Partener Competition & Antitrust în cadrul Wolf Theiss.


Ghidul semnalează faptul că nu există o variantă de tipul one size fits all în ceea ce privește elaborarea și implementarea programelor de conformare, încurajând companiile să își creioneze, adapteze și personalizeze programul, în baza unei analize de risc. “Spre exemplu, o instituție bancară va întâmpina probleme și riscuri esențialmente diferite față de un retailer”, punctează avocatul.

În aceeași măsură, Ghidul atrage atenția asupra faptului că eficacitatea oricărui program de conformare ține de nivelul de asumare al acestuia în cadrul companiei, precum și de credibilitatea și autonomia decizională a persoanei responsabile de implementare și monitorizare.

Se pot reduce considerabil
amenzile

Chiar dacă Ghidul are caracter facultativ, expertul Wolf Theiss atrage atenția că principiile și recomandările practice conturează mult mai bine așteptările Consiliului cu privire la comportamentul companiilor. ”În plus, avantajele derivate din existența și implementarea efectivă a unui program de conformare sunt de preferat în dauna pasivității. Să nu uităm că, în definitiv, principalul rol al unui program de conformare este unul de prevenție - crearea unei culturi interne a companiei în sensul respectării regulilor de concurență, a identificării riscurilor și consecințelor atașate unor posibile încălcări”, adaugă Adrian Şter.

De altfel, Wolf Theiss își încurajează activ clienții să elaboreze și să implementeze un astfel de program. Mai mult, firma de avocatură a conturat, la scurt timp de la publicarea Ghidului, un schelet deosebit de versatil al unui program de conformare corelat cu Ghidul de conformare, și a pus la dispoziția clienților săi variante multiple de implementare, însoțite, în multe din cazuri, chiar de analize de risc extrem de complexe și programe de training interne.

“Cel mai vizibil avantaj al existenței unui program de conformare implementat corespunzător este posibilitatea obținerii unei reduceri de până la 10% din nivelul de bază al amenzii în cazul în care investigația se finalizează cu aplicarea unei sancțiuni. Cu toate acestea, principalul avantaj al unui program de conformare funcțional este crearea unui mediu intern favorabil respectării legislației concurenței, care facilitează identificarea timpurie a comportamentelor care pot duce la încălcări și stoparea acestora înainte de încălcarea efectivă a prevederilor aplicabile. Implementarea corespunzătoare a unui program de conformare reduce semnificativ posibilitatea survenirii unei încălcări, oferind o protecție suplimentară a companiei față de un potențial comportament anticoncurențial al angajaților săi – să nu uităm că răspunderea companiei poate fi antrenată de orice angajat. Este în interesul oricărei companii să se asigure că orice risc este identificat, comunicat și tratat prompt, precum și că angajații săi cunosc consecințele la care se expun (inclusiv răspunderea față de angajator și, în cazuri clar delimitate, răspunderea penală). Nu în ultimul rând, existența unui program de conformare semnalează încredere și responsabilitate față de partenerii comerciali de pe piață – nu este deloc întâmplător că orice companie de talie internațională are un sistem de conformare extrem de bine pus la punct”, apreciază Partenerul Wolf Theiss.

Principalul scop pe care îl are un program de conformare este acela de a elabora și adapta măsuri și mecanisme de prevenție la riscuri și puncte slabe proprii. Adrian Şter precizează faptul că un program de conformare nefuncțional nu aduce beneficii nimănui, putând chiar facilita apariția unor încălcări prin neidentificarea la timp a unor riscuri pe care ar trebui să le identifice. ”Un mare plus al Ghidului este faptul că orice aspect ce ține de identificarea și gestionarea riscurilor este însoțit de exemple practice extrem de utile puse la dispoziție de Consiliul Concurenței. Mai mult, Ghidul identifică acele componente de bază ale unui program de conformare, de la analiza de risc ce trebuie efectuată cu privire la fiecare întreprindere la modul în care trebuie redactat manualul de conformare și implementarea mecanismului de gestionare a riscurilor”, subliniază avocatul.

Firmele vor să implementeze programe de conformare

Echipa Wolf Theiss este implicată în mod constant în implementarea programelor de conformare. Totuși, după apariția Ghidului s-a constat o creștere semnificativă a solicitărilor primite de la clienți în acest sens. ”Vorbim aici atât de clienți care au solicitat pentru prima dată implementarea unor programe de conformare cât și de clienți care aveau un program de conformare, dar au dorit modernizarea, actualizarea acestuia, de o manieră care să asigure îndeplinirea criteriilor identificate de Consiliul Concurenței în cadrul Ghidului”, spune expertul.

Partenerul Wolf Theiss amintește faptul că diferența majoră dintre programele de conformare implementate ulterior apariției Ghidului și cele implementate anterior o reprezintă efectuarea analizei de risc adaptate profilului societății respective.

”Efectuarea acestei analize de risc este un veritabil exercițiu de due diligence ex ante, al cărui obiectiv este identificarea tuturor potențialelor riscuri concurențiale care pot surveni în activitatea societății, reprezentând baza tuturor măsurilor ulterioare din programul de conformare. Implementarea fiecărui program de conformare conține sesiuni de informare și instruire particularizate în funcție de destinatarii acestora – management, echipe de vânzări etc”, detaliază Adrian Şter.

Într-un program de conformare, primul pas este reprezentat de efectuarea analizei de risc. „Acest aspect necesită înțelegerea aprofundată a activității societății, scop în care desfășurăm interviuri cu reprezentanții managementului societății”, explică avocatul.

Ulterior efectuării analizei urmează elaborarea manualului de conformare, care prezintă principalele prevederi concurențiale, riscurile identificate în cadrul analizei de risc și modul de acțiune atunci când acestea sunt întâlnite în practică. În final urmează sesiunile de instruire și informare.

Până de curând, programele de conformare erau, de regulă, apanajul companiilor mari, însă faptul că atât companiile mici și medii sunt vizate de prevederile Ghidului de conformare le-a determinat pe acestea din urmă să apeleze tot mai frecvent la serviciile firmei de avocați.

“Pe măsură ce activitatea Consiliului se intensifică, practica noastră devine mai variată și mai complexă, în mod evident, corelativ, crește și volumul de muncă. Vedem o diversificare a clienților (nu mai vorbim doar de multinaționale) și, în mod interesant, vedem o apetență a companiilor de talie mijlocie pentru servicii de auditare internă și elaborarea programelor de conformare. În ceea ce privește obiectul asistenței acordate, suntem implicați în tot mai multe investigații ale Consiliului Concurenței, în sectoare diverse ale economiei, precum și în operațiuni de notificare ale concentrărilor economice, reflectând numărul mare de tranzacții tip M&A în care suntem implicați. O pondere tot mai mare în activitatea noastră o are partea de consultanță, reflectând creșterea preocupării pentru prevenție în rândul clienților noștri. Astfel, anticipăm o creștere cu aproximativ 30% a activității pe această arie de practică în 2018”, spune Adrian Şter.

Despre echipa de Concurență de la Wolf Theiss

Avocații axați pe practica de Competition & Antitrust din cadrul Wolf Theiss oferă consultanță cu privire la chestiuni privind dreptul concurenței, național și european, pe baza experienței dobândite în cazuri complexe privind ajutorul de stat, controlul concentrărilor economice și asocieri în participațiune (la nivel național, EU sau multijurisdicțional), contracte de cooperare și distribuție sau furnizarea de audituri pe dreptul concurenței. De asemenea, asigură reprezentarea în cadrul procedurilor în fața autorităților naționale de concurență, a Comisiei Europene și a diferitelor instanțe de judecată.

Echipa de Concurență a biroului local al Wolf Theiss include patru avocați cu experiență considerabilă în dreptului concurenței, ceea ce permite firmei să gestioneze mandate extinse și complexe de concurență, fără riscul de a compromite alte proiecte. Trei membri ai echipei de dreptul concurenței au mai mult de 10 ani experiență în domeniu, ceea ce face ca departamentul să fie astfel unul din cele mai experimentate pe dreptul concurenței din România.

În anul 2016, echipa Wolf Theiss din România a fost consolidată prin alăturarea partenerului Adrian Şter, în calitate de coordonator al Grupului de Practică de Concurență și Ajutor de Stat. Adrian este un avocat cu aproximativ 15 ani de experiență în domeniu, deținând o experiență remarcabilă în toate aspectele dreptului concurenței, de la reprezentarea clienților în cadrul investigațiilor autorităților de concurență sau în cadrul procedurilor de notificare a concentrărilor economice până la reprezentarea acestora în fața instanțelor de judecată. Adrian a fost implicat și în multiple proiecte care presupuneau monitorizarea implementării angajamentelor asumate de către companii în cadrul investigațiilor autorităților de concurență, și acordă regulat asistență privind structurarea contractelor de distribuție sau de cooperare, a contractelor de agenție și implementarea programelor de conformare.

Numărul și varietatea mandatelor încredințate de clienți a crescut în S1 2018

Munca avocaților axați pe această arie de practică duce la implicarea lor în proiecte care țin de zone diverse de activitate. De exemplu, pe parcursul oricărei tranzacții M&A se analizează, în cadrul procesului de due diligence, orice potențial risc legat de încălcarea legislației de concurență, inclusiv prin revizuirea contractelor aferente tranzacției. ”Asistarea clientului sub acest aspect este esențială, fiind imperativă evitarea unor probleme de tipul gun jumping în cazul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții. Astfel, suntem frecvent implicați în redactarea documentelor tranzacției din acest punct de vedere, definind extrem de clar influența pe care cumpărătorul o poate avea asupra obiectului tranzacției în perioada dintre semnare și closing”, susține specialistul.

De asemenea, o parte semnificativă din activitatea avocaților vizează procesul de autorizare a concentrărilor economice. “De altfel, grație prezenței noastre în 13 jurisdicții, avem des șansa coordonării și efectuării unor notificări multi-jurisdicționale în tranzacții cu un grad înalt de complexitate. Astfel, am fost implicați atât în tranzacții naționale, cum ar fi preluarea Depaco de către Teraplast sau preluarea unor câmpuri petrolifere ale OMV Petrom de către Mazarine, cât și în tranzacții multi-jurisdicționale, cum ar fi preluarea Fuji Kiko Co de către JTEKT Corporation, preluarea Hitachi Electric de către Kohlberg Kravis Roberts & Co și Japan International Partners”, completează Adrian Şter.

Partenerul Wolf Theiss este de părere că una dintre caracteristicile acestei ramuri a dreptului este particularitatea fiecărui caz în parte; astfel, chiar dacă unele cazuri pot prezenta anumite similarități, toate ridică probleme și provocări unice.”Fiecare investigație a Consiliului Concurenței, fiecare notificare a vreunei concentrări economice, fiecare cerere de consultanță are ceva specific, fiind necesară o abordare particularizată în toate dintre acestea. Astfel, proiectele interesante din perspectiva noastră nu sunt neapărat cele mai high profile sau cele remarcabile prin valoarea tranzacției, ci cele care ne ridică provocări noi, care ne pun inventivitatea profesională la încercare”, argumentează avocatul.

Adrian Şter preconizează creșterea activității în această arie de practică în cursul anului 2018. Estimările în acest sens au fost confirmate în primul semestru al anului, atât numărul, cât și varietatea mandatelor încredințate de clienți fiind în continuă creștere

În ultimul an, echipa departamentului Competition & Antitrust s-au implicat într-un număr foarte mare de proiecte. De exemplu, a asistat o companie internațională în cadrul unei investigații interne având ca obiect identificarea unui potențial schimb de informații comerciale sensibile. Schimbul de informații a fost depistat datorită existenței unui program de conformare, iar asistența avocaților a implicat atât analiza informațiilor schimbate cât și intervievarea reprezentanților companiei, analiza comunicațiilor electronice ale acestora și recomandarea și supervizarea implementării unui curs de conduită menit a minimiza riscurile concurențiale.

Un alt proiect a vizat asistarea mai multor companii din sectorul financiar-bancar privind participarea în comun la anumite proiecte. Modificarea reglementărilor interne în sensul introducerii de prevederi care să limiteze atât interacțiunea dintre companii cât și obiectul interacțiunii, pentru a nu ridica probleme din punct de vedere concurențial, dar de o manieră care să corespundă atât legislației sectoriale, cât și să răspundă interesului comercial al acestora.

De asemenea, avocații au asistat o companie în cadrul unei investigații în fața Consiliului Concurenței, în condițiile în care întreprinderea respectivă a ales să apeleze la procedura recunoașterii ulterior comunicării Raportului de Investigație. Chiar dacă nu a fost singura întreprindere care a ales această cale, clientul Wolf Theiss a obținut o amendă semnificativ mai redusă decât a celorlalte întreprinderi în situații similare.

Tot în ultima perioadă, departamentul s-a implicat în efectuarea unui audit intern privind conformarea cu regulile de concurență a unui jucător din industria FMCG pe o perioadă de mai mulți ani. Auditul a presupus efectuarea de interviuri cu fiecare membru al echipei de vânzări, auditarea corespondenței electronice a acestora, analiza contractelor comerciale și a interacțiunii practice dintre client și alte entități de pe piață.

În toate aceste proiecte menționate mai sus  echipa a avut până la trei avocați în componență, fiind coordonată de Adrian Şter și cuprinzând și pe Claudia Chiper, Counsel, și Raluca Maxim, Associate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 194 / 4926
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Litigation Manager
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Litigation Lawyer
Hotărâre definitivă obținută de Niculeasa Law Firm în fața ICCJ cu privire la caracterul subsidiar al procedurii penale în raport de procedura fiscală pentru o creanță fiscală de aproximativ 4 mil. €
Echipa Stratulat Albulescu & Asociaţii urcă spre pragul de 40 de avocați și ia în calcul extinderea în afara Capitalei. M&A și Real Estate rămân în topul sectoarelor care vor aduce, probabil, cele mai multe tranzacții și proiecte și în acest an
LegiTeam: ZRP recrutează avocat stagiar pentru departamentul Litigii
Mihai Selegean, Head of Legal la BRD-GSG, printre cei mai buni profesioniști europeni nominalizați de Lexology. Pe lista scurtă pentru European Counsel Awards 2019 mai este un român
Gabriel Zbârcea, Managing Partner Ţuca Zbârcea & Asociaţii: În România, o firmă de avocați poate ajunge la afaceri de 20 mil. € anual. În anii următori se va consolida tendința de divizare a pieței
KPMG Legal cooptează doi avocați de talie grea. Vlad Peligrad și Cătălin Oroviceanu se alătură echipei ca parteneri coordonatori
Cum văd partenerii Noerr evoluția firmei în perioada următoare. Prof. dr. Jörg K Menzer, Head CEE Offices, Noerr: În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune
KPMG Legal – Toncescu Mihai Olteanu SPRL a câștigat definitiv anularea taxelor vamale, antidumping și TVA impuse de autoritățile vamale la importurile produselor din afara spațiului UE pentru unul dintre cei mai importanți producători de piese pentru industria automotive
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2019
La un an de la înființarea departamentului de drept penal, CLO își mărește echipa de „white collar crime”. Departamentul numără, la început de an, 6 avocați specializați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...