ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alexandru Olănescu, Partener într-o firmă în ascensiune la numai 26 de ani. Principiile care l-au călăuzit în carieră și lecțiile învățate până acum

23 Iulie 2018   |   Ștefania Enache

Analizându-și în mod critic propriul comportament profesional, Alexandru menționează că o greșeală frecventă pe care o face este implicarea emoțională în dosare.

 
 
Tinerii vin puternic din urmă pe piața avocaturii de business, reușind să se remarce datorită unui profil profesional ce îmbină fericit caracteristici ale tuturor generațiilor de experți care au contribuit, până acum, la clădirea avocaturii din România.Experiențele celor care au atins maturitatea profesională îi ajută să evolueze și să evite anumite greșeli. Alexandru Olănescu, Partener al firmei Cliza Law Office (CLO) la doar 26 de ani, a știut pe tot parcursul formării sale să privească atent la avocații cu care a intrat în contact și să “fure” secrete ale meseriei de la fiecare dintre ei. “Astfel, am descoperit anumite aspecte legate atât de latura profesională, cât și de cea personală, uneori primind adevărate lecții de viață”, punctează tânărul.


Un impact major în formarea sa profesională de până acum l-au avut profesorii de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Nicolae Titulescu din București, ei fiind cei care i-au arătat primii pași în domeniul juridic și l-au călăuzit mai târziu pe calea avocaturii. ”Dacă ar fi să nominalizez o persoană, cu siguranță în fruntea listei s-ar afla doamna conf. univ. dr. Claudia Cliza, dânsa fiind cea care m-a sfătuit ca, dintre toate profesiile juridice, să aleg avocatura. Mai mult decât atât, din anul 2011 și până în prezent, a fost tot timpul alături de mine și m-a susținut necondiționat, acordându-mi toată încrederea dumneaei, iar pentru aceasta îi voi fi profund recunoscător. Doamna Cliza mi-a arătat ce înseamnă să fii un avocat de succes și totodată....om”, subliniază Alexandru Olănescu.

Pentru tânărul avocat, sinceritatea și loialitatea sunt principalele calități pe care le apreciază la un om, în general. “Din păcate, aceste calități sunt din ce în ce mai rar întâlnite în aceste vremuri. Nu de puține ori am întâlnit oameni pe care i-am ajutat necondiționat și care, atunci când au avut ocazia, pentru a-și atinge anumite obiective sau pentru a avansa în carieră,  au adoptat o conduită contrară valorilor anterior menționate. Acestea sunt calitățile pe care eu le apreciez cel mai mult și în relația cu un coleg avocat. Consider că o relație profesională trebuie să se bazeze pe onestitate, loialitate și pe respect reciproc, dacă aceste principii dispar atunci consider că trebuie să ne strângem mâna și să continuăm fiecare pe drumuri separate, fără a ne mai uita în urmă”, declară Partenerul CLO.

Lecția omeniei

Experiența acumulată până acum l-a ajutat să învețe o lecție importantă și anume aceea că, indiferent de statut și de poziția pe care o ocupi într-o societate de avocatură, trebuie să fii om. „Am observat că nu de puține ori oamenii care ajung într-o poziție de conducere sau urcă în ierarhia unei societăți de avocatură tind să abuzeze de privilegiile pe care le oferă un astfel de scaun, însă la fel am observat că astăzi poți să fii partener într-o societate de avocatură bine cotată, iar mâine, să fii pe cont propriu și să bați din ușă în ușă pentru a încheia diferite colaborări, iar oamenii cu care ai lucrat să îți întoarcă spatele din cauza comportamentului adoptat în trecut”, arată Alexandru Olănescu

Analizându-și în mod critic propriul comportament profesional, Alexandru menționează că o greșeală frecventă pe care o face este implicarea emoțională în dosare. “Este o greșeală pe care am făcut-o la început de carieră, o fac și în prezent și probabil o voi face și pe viitor. Este o greșeală asumată, întrucât consider că implicarea emoțională, deși constituie un dezavantaj pentru un avocat, reprezintă un câștig semnificativ pentru client, deoarece avocatul își va pune la dispoziție toată expertiza sa profesională pentru soluționarea acelui dosar și va acorda o atenție mult mai mare dosarului”, adaugă tânărul.Premieră pe piața avocaturii din România

Alături de sora sa Sandra Olănescu, Alexandru a realizat o premieră pe piața avocaturii de business din România, cei doi devenind parteneri CLO la 26, respectiv 25 de ani. “Acest aspect vine să confirme încă o dată faptul că la CLO este apreciată resursa umană la adevărata ei valoare și dacă îți asumi atribuții de partener atunci vei deveni, indiferent de vârstă, cu toate implicațiile de rigoare. Pentru mine nu a fost un lucru neobișnuit, întrucât încă din stagiatură mi-am asumat responsabilități de partener însă, în prezent, în cadrul CLO, pe lângă responsabilitățile de rigoare, am și beneficiile de care se bucură un partener”, mai spune avocatul. 

În echipa CLO, în care activează acum, fiecare membru este ghidat în profesie de un set de principii printre care se numără întegritatea, profesionalismul, echitatea, confidențialitatea, inovarea și responsabilitatea. „Aceste principii se aplică și în cazul subsemnatului. De asemenea, loialitatea – față de lege, față de client și față de casa de avocatură pe care o reprezint - este o valoare morală care îmi călăuzește zi de zi activitatea profesională”, precizează Alexandru Olănescu.   
„Până în prezent poate decizia cu cel mai mare impact asupra mea a fost aceea de a mă despărți de casa de avocatură unde am activat până la sfârșitul anului trecut. Este destul de greu să te desparți de niște oameni la care ai ținut, pe care i-ai considerat ca o familie și cărora le-ai fost loial un timp îndelungat, iar decizia nu a fost deloc ușoară. Însă, analizând perspectivele mele profesionale mi-am dorit să fac o schimbare, să încep un nou capitol fiind totodată conștient că misiunea mea la societatea de avocatură unde îmi desfășuram la acea vreme activitatea se încheiase. Deocamdată aceasta a fost decizia cea mai dificilă pe care am luat-o până în acest moment în ceea ce privește cariera mea de avocat, iar dacă a fost o „decizie de aur” sau nu timpul mi-o va demonstra.  Eu sunt mulțumit și mândru de ce am realizat în trecut precum și de ce realizez mai ales în prezent.”


Un parcurs bine ales


Drumul lui Alexandru către lumea avocaturii a început încă de pe băncile Facultății de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu” București. A absolvit cursurile de licență în 2014, ocupând a doua poziție în clasamentul mediilor promoției 2014, după sora sa Sandra Olănescu. În 2015 a absolvit cursurile de master – Carieră Judiciară din cadrul Universității „Nicolae Titulescu” București. De asemenea, în 2017 Alexandru a absolvit cursurile de master – Drept internațional și al Uniunii Europene din cadrul Universității „Nicolae Titulescu” București.
Din anul 2014 Alexandru este membru al Baroului București din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România.
De asemenea, Alexandru și-a completat constant cunoștințele acumulate în domeniul dreptului participând, la numeroase conferințe și cursuri de specialitate în diferite arii de practică precum drept penal, dreptul internetului, achiziții publice, drept societar, executare silită, drept civil, drept aerian, protecția datelor – GDPR, etc.

În cadrul societății Cliza Law Office, Alexandru coordonează departamentul de drept penal, fiind cunoscut pe piața avocaturii din România ca unul dintre cei mai apreciați și talentați tineri profesioniști.
Alexandru a activat în ultimii patru ani cu precadere în domeniul dreptului penal al afacerilor, acumulând o bogată experiență în urma reprezentării clienților săi în cele mai importante cazuri de „white collar crime” investigate de către autoritățile din România.
De-a lungul timpului, Alexandru a gestionat pentru clienții săi cazuri complexe de criminalitate economico-financiară, investigații de corupție, cazuri de „cybercrime” , cauze ce implicau încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, precum și dosare ce vizează infracțiuni contra umanității, fiind recunoscut ca expert pe zona litigiilor penale.

Portofoliul cazurilor încredințate de clienți lui Alexandru cuprinde litigii în care prejudiciul total estimat de autoritățile guvernamentale depășește pragul valoric de 250.000.000 dolari. 

De asemenea, Alexandru este implicat constant și în acordarea de consultanță juridică de specialitate companiilor și societăților transfrontaliere cu reprezentanțe pe teritoriul României în scopul prevenirii apariției activităților econimico-financiare ce ar cădea în sfera litisconsorțiului penal.
Datorită expertizei sale, Alexandru este solicitat să ofere consultanță juridică atât în ceea ce privește aplicarea dreptul penal național, cât și internațional, având mandate încredințate de clienți (cu precădere societăți multinaționale) ce își au sediile în SUA, Cehia, Austria, Germania, Qatar, Singapore, Sudan și Nigeria.
Din luna ianuarie 2018, Alexandru a devenit Partener al casei de avocatură Cliza Law Office, societate recunoscută pe piața din România pentru calitatea ireprosabilă a serviciilor oferite clienților săi.

“Nu aș putea să nominalizez cu exactitate un singur moment fericit în cariera mea întrucât au fost mai multe. Cu siguranță unele dintre cele mai fericite momente au fost cele de după afișarea rezultatelor finale ale examenelor de intrare în profesia de avocat și cele de definitivare în profesie. De asemenea, cel mai recent „moment fericit” l-am avut chiar de curând, atunci când, după o întâlnire, o societate multinațională care acționează în domeniul resurselor naturale a ales CLO în detrimentul unei case de avocatură străine”, a conchis Alexandru Olănescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 189 / 4926
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Litigation Manager
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Litigation Lawyer
Hotărâre definitivă obținută de Niculeasa Law Firm în fața ICCJ cu privire la caracterul subsidiar al procedurii penale în raport de procedura fiscală pentru o creanță fiscală de aproximativ 4 mil. €
Echipa Stratulat Albulescu & Asociaţii urcă spre pragul de 40 de avocați și ia în calcul extinderea în afara Capitalei. M&A și Real Estate rămân în topul sectoarelor care vor aduce, probabil, cele mai multe tranzacții și proiecte și în acest an
LegiTeam: ZRP recrutează avocat stagiar pentru departamentul Litigii
Mihai Selegean, Head of Legal la BRD-GSG, printre cei mai buni profesioniști europeni nominalizați de Lexology. Pe lista scurtă pentru European Counsel Awards 2019 mai este un român
Gabriel Zbârcea, Managing Partner Ţuca Zbârcea & Asociaţii: În România, o firmă de avocați poate ajunge la afaceri de 20 mil. € anual. În anii următori se va consolida tendința de divizare a pieței
KPMG Legal cooptează doi avocați de talie grea. Vlad Peligrad și Cătălin Oroviceanu se alătură echipei ca parteneri coordonatori
Cum văd partenerii Noerr evoluția firmei în perioada următoare. Prof. dr. Jörg K Menzer, Head CEE Offices, Noerr: În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune
KPMG Legal – Toncescu Mihai Olteanu SPRL a câștigat definitiv anularea taxelor vamale, antidumping și TVA impuse de autoritățile vamale la importurile produselor din afara spațiului UE pentru unul dintre cei mai importanți producători de piese pentru industria automotive
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2019
La un an de la înființarea departamentului de drept penal, CLO își mărește echipa de „white collar crime”. Departamentul numără, la început de an, 6 avocați specializați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...