ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Av. Iulia Pintea obține o soluție favorabilă pentru clientul reprezentat, trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru comiterea în concurs a mai multor infracțiuni de punere în circulație a unui produs având o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată

25 August 2021   |   BizLawyer

Apărările formulate de avocat Iulia Pintea au dus la pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei și respingerea în totalitate a acțiunilor civile exercitate de părțile civile prin societățile civile de avocați, atât în ceea ce privește prejudiciul material, cât și în ceea ce privește prejudiciul moral.

 
 
Inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea a 6 infracțiuni de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, prevăzută și pedepsită de art. 90 alin. (1) lit. b) din Legea privind mărcile și indicațiile geografice nr. 84/1998, persoanele vătămate fiind branduri de modă recunoscute la nivel mondial. 

În cursul judecății în primă instanță, avocat Iulia Pintea a obținut schimbarea încadrării juridice din 6 infracțiuni de punere în circulație fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată într-o infracțiune unică de punere în circulație fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată. Instanța a reținut că, în cazul infracțiunii pentru care a fost trimis în judecată inculpatul, obiectul juridic special este reprezentat de relațiile sociale a căror bună desfășurare este condiționată de recunoașterea și protejarea dreptului la marcă prin asigurarea titularului său a prerogativei de utilizare exclusivă în activitatea economică a mărcii înregistrate pe care o deține și împiedicarea oricăror acte neautorizate de uzurpare a mărcii de către alți agenți economici.


În raport de aspectele învederate de către apărătorul ales al inculpatului, instanța a reținut unitatea naturală a actelor materiale ale faptei cuprinse în rechizitoriu, reglementarea prin care se asigură o protecție prin mijloace penale a titularului dreptului la marcă vizând o infracțiune de patrimoniu, astfel că obiectul juridic special al acestei infracțiuni constă în relații sociale ce ocrotesc buna-credință și încrederea în mărcile înregistrate care au un conținut patrimonial, evaluabil în bani.

Apărările formulate de avocat Iulia Pintea au dus la pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei și respingerea în totalitate a acțiunilor civile exercitate de părțile civile prin societățile civile de avocați, atât în ceea ce privește prejudiciul material, cât și în ceea ce privește prejudiciul moral.

Potrivit unei decizii a Secției Înaltei Curți de Casație și Justiție, atunci când dispune amânarea aplicării pedepsei, instanța de judecată nu pronunță o soluție de condamnare, astfel că persoana trimisă în judecată nu este o persoană condamnată, nefiind supusă niciunei decăderi, interdicții sau incapacități, potrivit prevederilor art. 90 Cod penal.

În privința acțiunilor civile exercitate în cadrul procesului penal, instanța de judecată a reținut că indicarea generică a unor sume de către titularii mărcilor înregistrare nu este de natură a forma convingerea instanței că părțile civile sunt îndreptățite la obținerea acestora, fiind în imposibilitate de a determina sumele ce li s-ar fi cuvenit, în temeiul art. 14 din Ordonanță de urgență nr. 100/2005 privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate industrială, cu titlu de daune materiale și morale.
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 858 / 1703
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...