ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Furtună și Asociații, alături de Romanian Airport Services SA în investigația autorității de concurență finalizată cu sancționarea Aeroportului International Avram Iancu (Cluj) pentru abuz de poziție dominantă. Care a fost principala provocare juridică a acestui proiect

05 Mai 2020   |   BizLawyer

Prima sancțiune aplicată de Consiliul Concurenței în industria aviației din România

Mihai Furtună (Managing Partner) si Ioana Anghel (Partner) - Furtună si Asociatii

 
 
Furtună și Asociații a reprezentat Romanian Airport Services S.A. în investigația Consiliului Concurenței finalizată cu amendarea Aeroportului International Avram Iancu Cluj pentru abuz de poziție dominantă.

Prin Decizia nr. 74 din 8 octombrie 2019, plenul Consiliului Concurenței a constatat săvârșirea de către Regia Autonomă Aeroportul International Avram Iancu Cluj a unui abuz de poziție dominantă, prin refuzul de a permite accesul întreprinderii Romanian Airport Services S.A. la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Cluj în perioada 11.09.2015 – 09.03.2017, încălcând astfel prevederile art. 6 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, precum și prevederile art. 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.


Decizia a fost pronunțată în cadrul investigației declanșate prin Ordinul Președintelui Consiliului Concurenței nr. 447 din 24 iunie 2016, în urma unei plângeri formulate de către Romanian Airport Services S.A., singura societate cu capital 100% românesc ce acționează pe piața serviciilor de handling din România. Plângerea a fost formulată în anul 2016, urmare a refuzului constant al Aeroportului International Avram Iancu Cluj de a semna un contract de acces la infrastructura aeroportuară, împiedicând astfel Romanian Airport Services să colaboreze cu companiile aeriene care îi solicitaseră furnizarea de servicii de handling pe acest aeroport. 
Echipa Furtună și Asociații, formată din Ioana Anghel - Partner și Mihai FurtunăManaging Partner, a asigurat asistența juridică a Romanian Airport Services pe parcursul întregii investigații, precum și susținerea poziției acesteia în cadrul audierilor ce au avut loc în fața Plenului Consiliului Concurenței.

"Principala provocare juridică a acestui proiect a fost corelarea legislației naționale și europene specifice prestării serviciilor de handling cu reglementările în materie de concurență, cu atât mai mult cu cât acest aspect era unul de noutate la nivel național, neexistând decizii anterioare ale autorității de concurență privind această piață relevantă.

Încă de la debut, pentru noi a fost evident comportamentul anticoncurențial al Aeroportului, fiind întrunite, în opinia noastră, toate condițiile pentru calificarea acestuia ca fiind un abuz de poziție dominantă. Cu toate acestea, un element cheie în gestionarea cu succes a cazului a constat în prezentarea cât mai clară și structurată a mecanismelor contractuale dintre agenții de handling, companiile aeriene și administratorii aeroporturilor, înțelegerea modului de funcționare a pieței prestării serviciilor de handling la sol fiind determinantă pentru calificarea comportamentului Aeroportului ca fiind un abuz de poziție dominantă" , a declarat Ioana Anghel.

"Această decizie a Consiliului Concurenței este primul demers sancționator în materie de concurență în industria aviației din România și ne bucurăm că am contribuit cu experiența noastră la obținerea acestui rezultat. Este timpul ca administratorii de aeroporturi – cei mai mulți dintre aceștia societăți cu capital de stat, să înțeleagă că relația cu ceilalți prestatori de servicii aeronautice nu este nicidecum o relație de subordonare, ci o firească relație de afaceri ce trebuie să fie construită exclusiv pe temeiuri economice, concurențiale" , a adăugat Mihai Furtună.

"Am ales să lucrăm împreună cu echipa Furtună și Asociații pe speța de concurență care s-a finalizat cu decizia de amendare a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, fiind convinși că plângerea noastră va fi transpusă într-o decizie favorabilă doar cu ajutorul unor avocați care pun suflet în munca lor.
Gândirea strategică și persuasiunea Ioanei Anghel, alături de experiența lui Mihai Furtună și sprijinul întregii echipe Furtună și Asociații, ne-au condus către un rezultat extraordinar de valoros, respectiv prima măsură de sancționare aplicată de autoritatea de concurență în industria aviației din România.
Vom continua demersurile noastre cu Furtună și Asociații, cărora le mulțumim pentru efortul continuu și determinarea de a ne ajuta în toate aspectele legale cu care ne intersectăm în această industrie", a precizat Alexandra Huzuneanu, General Manager Romanian Airport Services.

Decizia Consiliului Concurenței urmează să fie publicată și poate fi atacată la Curtea de Apel București.
Romanian Airport Services S.A. este o companie românească de handling ce activează pe nouă aeroporturi din România, asigurând în 2019 servicii pentru aproximativ 6.300.000 pasageri și 47.000 de mișcări de aeronave. 

Furtună și Asociații este o societate de avocați independentă a cărei expertiză acoperă atât zona de consultanță juridică pentru afaceri, cât și zona de litigii, cu precădere în sfera litigiilor cu un pronunțat caracter tehnic: dreptul aviației, dreptul noilor tehnologii, dreptul mediului, dreptul construcțiilor și urbanismului, dreptul sănătății.

Cu o bogată experiență în dreptul aviației, societatea este membră a celor mai cunoscute asociații internaționale de profil: EALA (The European Air Law Association) și WALA (Worldwide Airports Lawyers Association).

Furtună și Asociații acționează sub sloganul Minds Together și promovează un mod de lucru întemeiat pe o comunicare deschisă, empatie și inovare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1257 / 1700
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...