ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Mușat & Asociații au remarcat un număr mai mare de solicitări de asistență din partea emitenților străini care vor să ofere valori mobiliare și în România. Răzvan Stoicescu, Partener: Ne așteptăm ca un volum mai mare de muncă să vină din direcția serviciilor financiare și mai puțin din zona IPO-urilor desfășurate de emitenți locali

11 Mai 2018   |   Ștefania Enache

O mare parte din mandatele primite de firma de avocați în zona ofertelor publice vin din proiecte transfrontaliere.

Răzvan Stoicescu, Partener Musat & Asociatii

 
 
Proiectele din sfera piețelor de capital implică un grad ridicat de sofisticare, prin urmare sunt rare momentele în care inovația lipsește din acest tip de mandate. “Proiectele mai dificile sunt cele ce impun structuri de drept străin a căror compatibilitate cu legislația română trebuie lămurită. De multe ori, emisiunile de valori mobiliare cu element de extraneitate au la bază documentație standard pe lege engleză și operează cu instituții pentru care, în cazurile fericite, legea română nu are echivalent, respectiv, în cazurile mai puțin fericite, are un echivalent diferit sau mai neclar reglementat”, explică Răzvan Stoicescu, Partener Mușat & Asociații.


Avocatul dă ca exemplu situația obligațiunilor în care sunt utilizate frecvent instituția trust-ului sau instituția repezentantului deținătorilor de titluri de credit (noteholders representative), instituții care au echivalent și în legea română dar cu reguli de formă și fond total diferite. ”Dificultatea în astfel de cazuri rezidă în găsirea acelor formule contractuale care să respecte cerințele ambelor legi aplicabile, poziționare care, din nefericire, nu este întotdeauna posibilă”, punctează Partenerul Mușat & Asociații.

Evoluția pieței în 2018

Răzvan Stoicescu apreciază că în 2018 vom asista la un număr moderat de evenimente pe piața de capital. El își argumentează opinia făcând referire la retrospectiva activității pentru anul 2017 de pe Bursa de Valori, care evidențiază aproximativ 12 oferte publice pe piața reglementată, dintre care marea majoritate inițiate de emitenți deja admiși la tranzacționare. ”Se poate spune, așadar, că 2017 nu a fost un an bogat în evenimente bursiere de anvergură. Mai mult, dacă avem în vedere și recentele ezitări legislative în materia privatizărilor – avem aici în vedere proiectul de lege privind protecția intereselor statului ce prevedea inițial intenția de blocare a privatizărilor prin piața de capital pentru o perioadă de cinci ani –, ne așteptăm ca un volum mai mare de muncă să vină din direcția serviciilor financiare – de exemplu, ca urmare a alinierii la MiFID II și mai puțin din zona IPO-urilor desfășurate de emitenți locali”, precizează avocatul.

Partenerul Mușat & Asociații este de părere că legislația pieței de capital este matură și coordonată cu dreptul comunitar. ”Desigur, sunt prevederi care sunt clare și prevederi a căror explicitare prin norme secundare ar fi benefică. Cu toate acestea, la nivel de ansamblu, s-au facut multe progrese în ultimii ani, iar România are un cadrul legislativ comparabil ca nivel de sofisticare cu cel al altor state europene. Legislația este departe de a fi o piedică reală în calea dezvoltării pieței de capital. Mai degrabă, un factor relevant în acest sens îl reprezintă însăși lipsa efectivă a tranzacțiilor mari și a interesului emitenților pentru aceasta forma de finanțare. Tradițional cele mai mari tranzacții pe BVB au fost privatizări – Romgaz, Electrica. La un moment dat, s-a discutat și despre Romtelecom sau Hidroelectrica. Or, astfel de evenimente au lipsit cu desăvârșire în ultimii ani, ceea ce face ca dinamica bursei să fie una moderată, după cum spuneam anterior”, completează avocatul.

Companiile preferă soluțiile simple

Prudența firmelor de a utiliza piața de capital ca instrument de finanțare are la bază două aspecte. Răzvan Stoicescu este de părere că proiectele antreprenorilor locali nu sunt atat de mari încât să impună o finanțare prin piața de capital. De multe ori, o finanțare simplă, prin banc, este mult mai adecvată. În plus, piața de capital este percepută ca un mediu foarte sofisticat, ceea ce atrage după sine o oarecare exigență operațională (nevoia unor raportări curente, cadru reglementat în ceea ce privește informațiile privilegiate, un set mai clar de drepturi ale acționarilor, inclusiv cei minoritari). Asumarea acestui tip de rigoare nu este la îndemâna oricui și trebuie să corespundă unor proiecte de anvergură, ceea ce nu este întotdeauna cazul.

“Concluzionând, nu credem că potențialii emitenți sunt circumspecți în privința pieței de capital, ci mai degrabă raționali și orientați spre soluții simple, adecvate proiectelor desfașurate. Altfel spus, piața nu este atât de dezvoltată încât finanțările prin piața de capital să devină regula, iar nu excepția”, susține profesionistul Mușat & Asociații.

De asemenea, apetitul investitorilor pentru companii mari este logic, dar Răzvan Stoicescu amintește că orice emitent care vine cu un proiect coerent pentru finanțare prin piața de capital are o șansă. ”Desigur, pentru un investitor contează performanța anterioară, dar ceea ce este cu adevarat important pană la urmă este proiectul pentru care sunt atrase fondurile în cauză. Bineînțeles că orice investitor știe că performanța anterioară nu garantează aceeași performanță și în viitor. ’Dimensiunea’ emitentului nu este o problemă în sine. BVB operează atât o piață reglementată – unde emitenții sunt admiși la tranzacționare pe baza unor cerințe mai aspre de volum, existență anterioară, capitalizare etc, dar și un sistem alternativ de tranzacționare (AeRO) – unde emitenții sunt admiși la tranzacționare în baza unor cerințe mult mai blânde. Ca atare, ne pare mai important să existe proiecte, piața având multiple căi disponibile pentru listare”, declară Partenerul Mușat & Asociații. Cel care ar trebui să motiveze listarea este proiectul, nu industria.

Servicii complexe oferite de echipa Mușat & Asociații

Practica de Piețe de capital din cadrul Mușat & Asociații acoperă toate activitățile specifice domeniului, atât în zona de consultanță, cât și în zona de litigii și drept penal. Echipa include 5 parteneri și 14 avocați cu diverse grade de senioritate, iar coordonarea practicii este asigurată de Gheorghe Mușat și Răzvan Stoicescu.

Experții asistă emitenții în emisiuni de valori mobiliare, asistă cumpărători și vânzători în oferte de preluare sau alte oferte publice, asistă organele de conducere ale emitenților în interacțiunea cu piața de capital și acționarii emitenților și îndeplinirea obligațiilor ce le revin.

Separat, avocații sunt aproape și de sectorul SSIF-urilor și al firmelor de investiții unde acordă asistență acestora în chestiuni privind respectarea legislației locale, implementarea prevederilor legislației europene, protejarea activelor clienților etc.

”Recent, am remarcat un număr mai mare de solicitări de asistență din partea emitenților străini care vor să ofere valori mobiliare și în România, salariaților de cele mai multe ori, sau investitorilor calificați, dosare care ne țin aproape de zona emisiunilor, în absența totuși a unor IPO-uri locale”, menționează Răzvan Stoicescu.

Firma Mușat & Asociații a lucrat în numeroase IPO-uri cu emitenți străini, admitere la tranzacționare pe o piață din Uniunea Europeană și oferte către rezidenți din România. “Cât privește emisiunile de obligațiuni, avem în lucru un astfel de mandat dar, pentru moment, tranzacția este în curs și obligațiunile nu s-au emis încă. O mare parte din mandatele în zona ofertelor publice vin din proiecte transfrontaliere. În ceea ce privește colaborările cu firme de avocați din străinătate, acestea depind de preferințele sindicatului sau ale emitentului, în funcție de care parte este clientul. Ca regulă, tranzacțiile cu o componentă americană sunt gestionate de firme de avocatură de top, americane, iar tranzacțiile cu o componentă de drept englez – eventual admitere la tranzacționare la Londra, de firme de avocatură de top, britanice”, adaugă partenerul firmei de avocați.

Portofoliul de clienți include firme locale, dar și străine, emitenți, intermediari, bănci, fonduri de investiții, AFIA etc. Mandatele sunt dintre cele mai diverse, emisiuni de valori mobiliare, planuri de distribuție pentru angajați, promovarea de noi produse financiare etc.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 234 / 4888
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...