ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Mușat & Asociații spun că piața avocaturii de business va suferi schimbări majore în următorii ani, legate în principal de evoluția tehnicii, a dreptului, dar și a nevoilor curente ale clienților. Firma a creat un cadru de cooperare directă la nivel global cu compania Facebook și mizează pe o creștere cu cel puțin 10-15% a volumului activității, anul acesta

13 Februarie 2018   |   Ștefania Enache

Pentru profesioniștii Mușat & Asociații concurența, venită atât din partea firmelor locale, cât și din partea birourilor de avocatură internaționale, este benefică, provocându-i și stimulându-i în același timp.

Monia Dobrescu (Partener) si Iulian Popescu (Partener) - Musat & Asociatii

 
 
2018 a venit cu o serie de provocări pentru casele de avocatură, dar cea mai importantă dintre ele are legătură cu impredictibilitatea mediului economic, manifestată atât la nivel local, cât și la nivel global. Iulian Popescu, Partener Mușat & Asociații, atrage atenția că este foarte dificil pentru investitori să aibă o reprezentare corectă a valorii unei companii și, implicit, a prețului adecvat, în contextul valului de modificări legislative și fiscale, deselor fluctuații valutare, peste care se suprapune instabilitatea politică.

Având în vedere actuala conjunctură economică, avocații Mușat & Asociații consideră că anumite arii de practică vor avea în continuare o activitate susținută. Monia Dobrescu, Partener în cadrul firmei, nominalizează litigiile și arbitrajele, dosarele de white collar crime, restructurările și insolvențele, piața de capital, domeniul protecției datelor personale în contextul GDPR, concurența, dreptul fiscal. “Și real estate-ul este, în ultimii ani, într-un trend ascendent și ne așteptăm ca piața imobiliară să se dezvolte în continuare”, adaugă avocatul.


Sunt așteptate schimbări majore în piața avocaturii

Adaptabilitatea este elementul care stă la baza dezvoltării oricărei afaceri. Iulian Popescu este de părere că niciun business nu va putea rezista pe piața în următorii ani fără acest element critic. “Previzionăm că piața avocaturii de business va suferi schimbări majore în următorii ani, legate în principal de evoluția tehnicii, a dreptului, dar și a nevoilor curente ale clienților. Credem că profesionalismul, siguranța și confidențialitatea vor rămâne parametrii cheie, dar accesibilitatea și capacitatea de integrare a serviciilor avocațiale în mediul oricărui business vor face diferența între succes și eșec”, punctează Partenerul Mușat & Asociații.

La rândul său, Monia Dobrescu amintește că serviciile de consultanță și reprezentare oferite de Mușat & Asociații sunt plasate la vârful ierarhiei din acest domeniu, iar clienții se așteaptă la un serviciu premium, perfect aliniat magnitudinii business-ului lor și riscului asociat. “Noi ne conturăm politica de onorarii în așa fel încât să putem oferi acestora cei mai buni specialiști, cu o pregătire profesională mereu actualizată necesitaților specifice, astfel încât calitatea și eficiența serviciului avocațial să fie ireproșabile. Onorariile practicate de casa noastră de avocatură sunt permanent revizuite și adaptate pieței serviciilor avocațiale de top, fiind dintre cele mai competitive practicate în același eșalon concurențial și plasându-se sensibil sub nivelul onorariilor practicate în alte piețe europene. De asemenea, suntem întotdeauna transparenți în discuțiile cu clientul referitoare la onorarii, putând interveni structuri complexe de onorarii (inclusiv bugetări și estimări specifice), ajustări sau discounturi care să încurajeze relația constantă și de durată cu clienții noștri”, explică avocatul.

Echipa Mușat & Asociații dezvoltă și menține permanent o relație strânsă cu departamentele juridice ale tuturor clienților pe care îi are firma în portofoliu, acesta fiind un element cheie în buna funcționare a serviciului avocațial și a activității clientului. “Pentru mulți dintre clienții noștri, avocații Mușat & Asociații sunt considerați ca o parte integrantă din soluția juridică necesară business-ului. Încurajam o atare relație și o interacțiune constantă, nu numai cu departamentele juridice, dar și cu alte funcțiuni cheie (financiar, operațional, tehnic, conformare) din cadrul structurilor clienților noștri. Mai mult decât atât, efectuam constant training-uri și sesiuni de informare la nivelul personalului cheie al clienților noștri, oferind totodată participări complementare la seminarele organizate de noi sau împreuna cu noi”, subliniază Monia Dobrescu.

Asemeni majorității jucătorilor din piața serviciilor avocațiale, Mușat & Asociații participă la proceduri de selecție, acesta fiind o manieră uzuală și adecvată de constituire a panelurilor de lucru. “Este o activitate pe care o tratăm extrem de serios și probabil din acest motiv am avut succes în cooptarea de clienți noi, cu care nu avusesem ocazia să colaboram în mod direct până în prezent. Spre exemplu, suntem mândri de reușita creării unui cadru de cooperare directă la nivel global cu compania Facebook. Clienții noștri tradiționali, fideli, ne apreciază pentru calitatea și promptitudinea serviciilor, dar și pentru raportul calitate-preț oferit. Ofertele financiare sunt concepute strict în conformitate cu gradul de complexitate al mandatului în cauza și raportate la nevoile clienților noștri”, arată Iulian Popescu

În plus, firma este permanent interesată de noile tehnologii și inovații care pot fi integrate în activitatea avocațială de zi cu zi, în scopul eficientizării fluxurilor de lucru, micșorării timpilor de răspuns și îmbunătățirii permanente a acurateței serviciului juridic oferit clienților. “Este parte din strategia noastră multi-anuală să oferim mai mult, mai bine și mai repede un serviciu de calitate ireproșabilă pentru clienții noștri. Pentru aceasta, nu numai că suntem în contact permanent cu dezvoltatorii de tehnologie și testăm posibile soluții tehnice, dar și dezvoltăm medii de lucru in-house care, ulterior, sunt implementate în activitate. Ne ajută mult în acest sens faptul că avem un departament de tehnologie a informației de tradiție, care lucrează în strânsă relație cu clienții noștri activi în piața de TMT, printre care se numără primele 10 nume la nivel mondial”, precizează Iulian Popescu.

Pentru profesioniștii Mușat & Asociații concurența, venită atât din partea firmelor locale, cât și din partea birourilor de avocatură internaționale, este benefică, provocându-i și stimulându-i în același timp. “O tranzacție are întotdeauna cel puțin două părți, iar consistența afluxului de mandate importante (inclusiv cele ”originate” în alte țări) ne face să credem că am reușit în bună măsură să facem față acestei concurențe. Într-adevăr, se resimte o polarizare mai accentuată a pieței de servicii avocațiale, îndeosebi în sfera tranzacțiilor M&A cu caracter principal de extraneitate, majoritatea clienților preferând totuși să lucreze cu firme locale de calitate îndeosebi în mandatele de litigii, drept imobiliar, consultanță fiscală, white collar crime sau insolvențe”, menționează Monia Dobrescu.

Firma de avocatură își conduce activitatea astfel încât acoperă întreg teritoriul țării, gestionând fluxurile de lucru prin cele trei puncte centrale București, Brașov, Cluj. De asemenea, are integrare la nivel mondial cu două dintre cele mai mari organizații de avocați din lume, Terralex (19,000 avocati) și Taglaw (10,000 avocati). Separat, menține legături strânse de lucru (best friends) cu cele mai prestigioase case de avocați din lume care nu sunt prezente direct în România, astfel încât Mușat & Asociații poate oferi servicii integrate la nivel regional, continental și chiar mondial.

Proiectele majore din 2017


Anul trecut cel mai mare volum de activitate a fost asigurat de dosarele de litigii & arbitraje, aproximativ 35-40% din activitate. Separat mandatele legate de white collar crime, restructurări & insolvențe, fuziuni și achiziții, proiecte imobiliare, proiecte și achiziții publice, internet și comunicații, conformare, fiscalitate și concurență au cumulat și ele aproximativ 45% din volumul de activitate al societății.

Echipa Mușat & Asociații a bifat în 2017 o serie de succese, finalizând un număr mare de mandate complexe.

Printre cele mai importante dosare se remarcă proiectul în care experții firmei au oferit consultanță Penta Investments în procesul de achiziție al grupului farmaceutic A&D Pharma de către rețeaua de farmacii Dr. Max. Acest dosar a fost coordonat de avocații Gheorghe Mușat (Senior Partner) și Răzvan Stoicescu (Partner).

La rândul său, Monia Dobrescu a coordonat mandatul în care firma a acordat consultanță producătorului de componente auto Mecaplast în vederea extinderii pe piața din România. De asemenea, Parterul Mușat & Asociații s-a ocupat și de asistarea Spectrum Brands Unit, în legătură cu vânzarea, în valoare de 2 miliarde USD a diviziei sale producatoare de baterii şi echipamente portabile de iluminat către compania Energizer Holding Inc., unul dintre cei mai mari producători de baterii primare şi produse portabile de iluminat. Portofoliul de proiecte coordonate cu succes de Monia Dobrescu include și asistența juridică acordată unui lider mondial în tehnologii profesionale de conectare în vederea extinderii activității sale în România.

Iulian Popescu (Partner) și Andrei Ormenean (Managing Associate) au coordonat mandatul care a urmărit consultanța acordată Emerson S.R.L. în legatură cu separarea segmentului Network Power din cadrul entității și transferul acestuia către o altă entitate din grup.

Un alt proiect de succes marca Mușat & Asociatii a fost cel în care echipa de avocați coordonată de Iulian Popescu și Monia Dobrescu a asistat Emerson, lider mondial în domeniul producției și tehnologiei, cu privire la separarea activităților aferente diviziilor Leroy – Somer și Control Techniques din România urmată de transferul acestora către compania japoneza Nidec Corporation. Tranzacția multijurisdicțională s-a situat în jurul valorii de aproximativ 1,2 miliarde USD.

Lista mandatelor continuă cu consultanța acordată Solar Turbines Europe S.A., o filială a Caterpillar Inc., unul dintre cei mai importanți producători de turbine industriale de gaze din lume, în vederea participării la licitația organizată de Societatea Naționala de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA Mediaş, în legatură cu Grupuri de comprimare – compresoare centrifugale acționate cu turbine necesare pentru execuția proiectului Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Național de Transport Gaze Naturale în direcția Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria. Mandatul a fost coordonat de avocații Iulian Popescu (Partner) și Bogdan Mihai (Partner).

De asemenea, firma de avocatura s-a implicat în proiectul care a vizat asistarea unui important grup internațional, care dezvoltă şi furnizează un portofoliu larg de sisteme și produse militare, navale, aerospațiale şi terestre, precum și produse pentru aplicații în domeniul apărării, securității interne și al aviației comerciale, în legătură cu participarea la o procedură de achiziție publică organizată de Ministerul Apărării Naționale, mandat coordonat de avocații Iulian Popescu (Partner) și Bogdan Mihai (Partner).

Asistarea Ciech S.A. și a filialei sale locale Ciech Soda Romania S.A., una dintre cele mai mari firme din sectorul chimic din Europa, cu privire la o facilitate de credit în valoare de 1,59 miliarde PLN (aproximativ 373 milioane EUR) este un alt proiect încheiat cu succes de Mușat & Asociații. În acest caz, mandatul a fost coordonat de avocat Răzvan Stoicescu (Partner).

Creștere de 10-15% a volumului activității

În anul 2018, Mușat & Asociații va miza pe o creștere cu cel puțin 10-15% a volumului activității avocațiale, bugetarea continuând totuși să fie una prudentă și adaptată constrângerilor pieței. Profesioniștii firmei și-au propus să acorde o atenție deosebită raportului calitate-preț, în așa fel încât serviciile firmei integrate să fie accesibile clienților corporate, depășind spectrul unor prestații punctuale în specialitățile considerate „fierbinți” în piață. “Credem în parteneriat și colaborare multidisciplinară alături de clienții noștri și, de aceea, ne aliniem curbei lor de creștere. Estimăm totuși că ariile de practică în care am investit suplimentar în cursul ultimilor ani, cum ar fi: proiecte și achiziții publice, consultanță fiscală, internet, comunicații și media, insolvență și reorganizare, fuziuni și achiziții, imobiliare, precum și litigii/arbitraj și drept penal, vor fi motoarele principale ale creșterii”, declară Monia Dobrescu.

Partenerul Mușat & Asociații apreciază că, urmând trendul din 2017 sectoarele de retail, healthcare și construcții/development vor fi printre cele mai interesante pentru investitori. În ceea ce privește numărul de tranzacții, sectorul de retail probabil că va prevala, pe fondul creșterii accentuate a consumului.

În prezent, casa de avocatură numără aproximativ 130 de specialiști în diverse arii de practică, dintre care peste 95 sunt avocați.” Datorită volumului de activitate în creștere, anul 2018 a început cu câteva recrutări importante. Strategia de recrutare a vizat atât pozițiile de junior, cât și cooptarea unor avocați cu experiență. De asemenea, vor exista și promovări interne prin care, ca de obicei, dorim să îi încurajăm pe colegii care au avut rezultate profesionale deosebite”, subliniază Iulian Popescu.

Expertul amintește că firma are în derulare un număr considerabil de tranzacții în diverse industrii (alimentație, farma, energie, real estate, servicii financiare și creditare, IT etc.), iar apetitul clienților Mușat & Asociații pentru noi proiecte/investiții se menține, în continuare, la cote ridicate. “Vizăm în 2018 o implicare activă într-o serie de proiecte care sunt în prezent în analiză sau în diverse stadii de implementare, dar mizăm și pe apariția unor proiecte noi generate de clienții noștri tradiționali sau de jucători noi din piață cu care stabilim contacte de conlucrare”, a conchis Iulian Popescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 330 / 4890
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
„The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
LegiTeam: PeliFilip recrutează avocați pentru departamentul de Real-estate
bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Molex SUA, în consolidarea prezenței sale pe piața din România. Colaborare cu Jones Day
PeliFilip a reprezentat cu succes Hidroelectrica într-un litigiu complex de dreptul muncii
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului, la început de an. Plutonul fruntașilor și-a schimbat structura, iar tendința a fost de micșorare a efectivelor, în 2018
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...