ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Peli Filip spun că piața de capital este activă, existând interes atât la vânzare, cât și la cumpărare. Alexandru Bîrsan, Partener: Anul acesta e posibil să vedem o creștere a numărului de emisiuni de obligațiuni, unele dintre ele chiar de mari dimensiuni și prezentând structuri interesante

07 Mai 2018   |   Ștefania Enache

Practica de Capital Markets este una dintre cele mai importante din cadrul PeliFilip, echipa fiind formată din trei avocați seniori, trei avocați colaboratori și un partener. Coordonatorul departamentului este Alexandru Bîrsan.

Alexandru Bîrsan, Partener PeliFilip

 
 

Piața de capital din România a cunoscut în ultimii ani mișcări interesante, investitorii fiind tot mai interesați de oportunitățile de business oferite de firmele locale care au avut curajul să se listeze. Alexandru Bîrsan, Partener PeliFilip, este de părere că trendul pozitiv se va menține și în 2018, semnalele din primele luni indicând faptul va fi un an destul de bun pentru acest sector.


„Deși s-ar putea să nu fie marcat de IPO-uri (oferte publice inițiale, n.r.), astfel cum a fost  anul trecut - ne referim aici atât la număr, cât și la calibru - piața de capital este activă, există interes și la vânzare și la cumpărare și noi avem mult de lucru. Anul acesta e posibil să vedem o creștere a numărului de emisiuni de obligațiuni, unele dintre ele chiar de mari dimensiuni  și prezentând structuri interesante. Ca noutate, ne-ar fi plăcut ca anul să aducă și o trecere la statutul de piață emergentă, dar fără IPO-ul Hidroelectrica acest lucru e greu de realizat”, a punctat avocatul. PeliFilip are în portofoliu mai mulți clienți care intenționează să se listeze în 2018.


Alexandru Bîrsan spune că investitorii iubesc companiile bune, indiferent de sector și admite că societățile mari generează interes la marii investitori, acest aspect fiind legat de de scara investiției, necesară pentru a motiva o analiză aprofundată la marile fonduri și alte categorii de mari investitori. ”Dar există și povești frumoase din zona societăților mai mici și, uneori, acolo apar cele mai bune randamente. Din experiența noastră, societățile bune mici devin destul de rapid societăți bune mari”, adaugă Partenerul firmei PeliFilip.

Prin urmare, orice companie care are o situație financiară bună pe ultimii ani și planuri bune (dar realiste) pentru dezvoltare și care își tratează investitorii cu respect și considerație își va găsi publicul său și are mari șanse să se finanțeze pe piața de capital. ”Investitorii își încredințează banii celor care îi vor înmulți, dar se așteaptă să fie bine tratați. O societate care nu are grijă de investitori prin comunicarea cu ei și prin standarde de relaționare înalte este, cel mai probabil, o societate care nu se gândește la binele financiar al investitorilor. Iar investitorii știu asta și penalizează emitentii care nu sunt atenți la ei”, explică Alexandru Bîrsan.


Legislația nu mai e o problemă majoră de ani de zile, cel puțin nu sub aspectul armonizării. Sunt mereu lucruri care pot să fie îmbunătățite, dar e vorba în principal de opțiuni de politică internă, nu de armonizare cu UE. Statul trebuie să se hotărască dacă își dorește o piață de capital puternică cu adevărat sau dacă se va menține la nivel de declarații.
 
Alexandru Bîrsan, Partener PeliFilip

Firma se implică în proiecte mari

Practica de Capital Markets  este una dintre cele mai importante din cadrul PeliFilip, echipa fiind formată din trei avocați seniori, trei avocați colaboratori și un partener. Coordonatorul departamentului este Alexandru Bîrsan.

În general, firma este implicată în tranzacțiile mari din piață: IPO-uri, emisiuni de acțiuni sau obligațiuni. ”Anul trecut am asistat societatea DIGI Communications N.V. (DIGI) (societatea-mamă a companiei RCS&RDS S.A.) în procesul de IPO și listarea acțiunilor sale – acesta a fost cel mai mare IPO privat din istoria Bursei de Valori București și mai avem alte proiecte de acest tip în lucru. De asemenea, anul trecut am asistat din nou Statul Român la finanțările sale internaționale prin obligațiuni, International Investment Bank la prima emisiune de obligațiuni în euro listată pe Bursa de Valori București, precum și Impact Developer & Contractor (unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România) în ce privește două emisiuni de obligațiuni. Un alt proiect în cadrul căruia am acordat asistență (de data aceasta, băncilor de investiții care au intermediat oferta) a fost emisiunea de obligațiuni NEPI Rockastle. Nu în ultimul rând, un proiect important în care am fost implicați anul trecut a fost cel prin care Bursa de Valori București a fuzionat cu Sibex”, amintește Partenerul PeliFilip.

Dintre proiectele menționate, multe sunt transfrontaliere (IPO-ul DIGI, emisiunile de obligațiuni ale României sau emisiunea de obligațiuni de către NEPI Rockastle), PeliFilip colaborând excelent cu marile firme internaționale de avocatură care nu au un birou în țara noastră.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 158 / 4814
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a German speaking lawyer
Deficitul de cont curent a crescut cu 1, 6 miliarde lei, în primele 8 luni; datoria externă s- a majorat cu 648 mil. E
EXCLUSIV BizLawyer: Partenerul Ciprian Glodeanu se desprinde din echipa Wolf Theiss. O nouă firmă cu 3-4 parteneri și 10 avocați, la orizont
VIDEO | CMS: THIS IS US! Rezultate excepționale în ultimii 4 ani, creștere axată strategic pe dezvoltarea unor arii de practică și recrutarea tinerilor talentați. Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania: “Oamenii sunt în centrul construcției noastre”
CMS Expert View: VIDEO | Companiile au accelerat măsurile pentru implementarea GDPR, dar încă pot apărea probleme generate de prelucrarea datelor. Aspectele sensibile, analizate de avocații CMS Romania
Cum sunt selectați stagiarii care vor să intre în echipa CLO. Îi așteaptă apoi programe de training cu avocați de top, specializare, onorarii competitive și bonusuri pentru performanță. Alexandru Olănescu, Partener: ”Înainte de a fi o echipă de avocați, suntem o familie în care fiecare membru contează, iar interesul pentru a fi cât mai buni pe piața serviciilor juridice ne unește”
CMS Expert View: VIDEO | Dreptul Energiei – între boom tehnologic și nevoia de legislație modernă. O discuție cu Varinia Radu, Partener, coordonatorul practicii de petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est al CMS
Edwina Udrescu, specialist în proiecte de infrastructură și construcții internaționale, se alătură Wolf Theiss
Dentons lansează un instrument interactiv pentru consultarea legislației privind Registrul de Transparență din cele mai importante piețe din zona UE
Tendință generală de intensificare a eforturilor de conformare la nivelul companiilor, determinată și de acțiunile represive energice ale autorităților. Elena Iacob, Partener ZRP: Recomandarea noastră ar fi ca toate asociațiile profesionale|industriale și companiile, indiferent de talie, să ia în considerare adoptarea unor programe de conformare cu legislația concurenței
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță | Dreptul muncii
LegiTeam: Maravela|Asociaţii is looking for a consultancy associate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...