ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații români din străinătate se organizează. Cei care doresc să intre în ‘Clubul avocaților români din Diaspora’ trebuie să fie membri ai unui barou din afara României. Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori: Construind acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume

05 Mai 2022   |   Ștefania Enache

Scopul Clubului este de a atinge excelența juridică la nivel internațional

 
 
Oriunde ar activa, profesioniștii români se remarcă datorită faptului că sunt mereu implicați în ceea ce fac. Experți români din domeniul juridic și-au construit cariere strălucite în străinătate, reprezentând România cu succes. Mai nou, ei s-au organizat într-un Club al avocaților, care și-a propus să stabilească o punte de legătură între românii din întreaga lume care activează în această industrie.

„Clubul avocaților/ avocatelor din România este un proiect de suflet, la care ne gândim de foarte multă vreme. Organizația își dorește să valorifice un avantaj pe care îl avem și anume acela că mulți profesioniști extraordinari sunt răspândiți la nivel mondial. Astfel, construind această punte, acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume, realizăm un punct de coeziune în profesia noastră și un izvor de cunoaștere la nivel internațional”, ne-a spus Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori ai acestui club.


Totul se bazează pe voluntariat

Organizația nou înființată și-a stabilit din start obiective foarte clare, menite să contribuie la atingerea scopurilor propuse.

În primul rând Clubul are în vedere crearea unui „network” mondial de avocați/avocate de origine română, care activează în afara României și care să facă schimb de know-how și bune practici.

De asemenea, urmărește formarea unui grup de experți, care va analiza probleme juridice la nivel multi-jurisdicțional și va putea emite propuneri de soluții, poziții doctrinale la nivel internațional. „Acest grup de experți se va transforma într-un pol de dezbateri și soluții pentru problemele românilor din Diaspora și pentru cele ale companiilor românești care se internaționalizează”, a explicat Alexandru George Lazăr, în discuția cu redactorii BizLawyer.




Un al treilea obiectiv principal este crearea unei rețele de avocați/avocate care să poată colabora în viitor, colaborare care să se bazeze pe standarde de deontologie, onorabilitate și excelență în profesie.

„Structura inițială se bazează pe voluntariat și va fi împărțită în mai multe departamente: comunicare; creșterea numărului de membrii - avocați/avocate (în prezent suntem peste 20 și acoperim următoarele jurisdicții: Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Franța, Austria, Italia, Germania, Grecia); publicații de specialitate;  evenimente; coordonare ramuri de drept. Inițial vor exista grupuri de practică pentru fiecare ramură: Drept Privat; Drept Public; Dreptul Muncii; Drept Fiscal; Drept Internațional Privat; Drepturile Omului; Drept Comercial și Contractual; Arbitraj Internațional; Dreptul familiei (acestea sunt cu titlu exemplificativ). Adițional se va crea și o Secțiune de Avocați/e tineri/e sub 35 (pe modelul organizațiilor profesionale mai mari care au acest tip de structură). Pe de altă parte, vom lansa și „catedra” Sarmizia Bilicescu, profitând de faptul că a noastră colega, av. drd. Octavia Rădulescu, este stră-strănepoata celebrei juriste de origine română și că a acceptat să înființeze, in memoriam, această catedră care, foarte probabil, va lansa un premiu internațional destinat juristelor de origine română la nivel internațional”, menționează avocatul.

Până se va definitiva forma juridică a organizației, structura inițială a Clubului este împărțită în departamentele amintite de Alexandru Lazăr. De asemenea, în prezent se lucrează la formarea unei comisii care are rolul de a stabili un draft al regulamentului intern, al criteriilor de admitere de noi membrii ( CV, experiență, reputație, onorabilitate etc), dar și al motivelor care pot sta la baza pierderii statutului de membru etc.

„Pentru atingerea scopurilor propuse avem în vedere organizarea minimum a unei reuniuni anuale într-o capitală europeană sau a lumii, redactarea minimum a unui articol pe trimestru pentru fiecare ramură de Drept, organizarea minimum a unui colecviu/ eveniment pentru fiecare ramură de Drept pe trimestru,   organizarea de ateliere/ reuniuni lunare pe fiecare ramură de Drept, la latitudinea membrilor din acel grup de practică; și pregătirea unui newsletter lunar/ trimestrial cu teme de interes general: a) per fiecare ramură de Drept; b) la nivelul fiecărei țări. În momentul de față, avocații/tele ce doresc să se alăture demersului, trebuie să fie membri ai unui barou în afara României și trebuie să trimită cererea printr-un email la adresa legaloutsidethebox@gmail.com. Ulterior, Regulamentul Intern, va stabili termenii exacți, având în vedere scopul Clubului și anume cel de a atinge excelența juridică la nivel internațional”, punctează Alexandru Lazăr.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Cine sunt fondatorii Clubului avocaților români din Diaspora


Clubul numără în acest moment peste 20 de membrii fondatori. Sunt avocați care activează în Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Franța, Austria, Italia, Germania, Grecia.

Printre ei îi regăsim pe  av. Nina Ghiță , av. Răzvan E. Miuțescu; av. Alina Chiriac, Loredana Dascălu, av. Adrián Ioan Toda, av. Maria Ramona Bodescu, av. Florentina Marin, av. Monica Novac,  av.Nadia Irina Fundățeanu, Geanina Loredana, av. Oana Nicolaescu, av. mag. Ioana-Maria Vilau, av. mag. Milorad Erdelean, av. Andrei Diaconu, av Adrian Nițu, av. Alexandra Sin, av. Irina Șerban, av. Adrian lie, av. Diana Dauphin, av, Dan Vișoiu, av. Iulia Buzdugan, av. Loredana Ungurusan, av. Liliana Turculeti, av. Octavia Rădulescu, av. Alexandru Stănescu, av. Alexandru Lazăr.

Citește și


►   De vorbă cu profesioniștii români ai Dreptului care practică avocatura în străinătate. Azi, Alexandru George Lazăr, Partener IntLaw: Contrar tendințelor pieței, am hotărât să extindem sediul nostru din Barcelona. Paradigma caselor de avocatură clasice se va schimba. În Spania se observă o reașezare a pieței și încep fuziuni între case de avocatură

►   EXCLUSIV BizLawyer: Spaniolii de la IntLaw se extind in Romania. Alexandru George Lazar va fi partenerul care va coordona activitatea in CEE

►   Un avocat român devine membru al Academiei Regale de Jurisprudență și Legislație din Spania. Cum a ajuns Alexandru George Lazar (32 de ani) la această performanță

►   Alexandru George Lazăr, partener IntLaw (Spania) și profesor al Universitații Pompeu Fabra, din Barcelona: Sunt în permanentă legătură cu România. Sper ca în viitorul apropiat să se concretizeze colaborări strategice cu case de avocatură românești
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 606 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...