ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Wolf Theiss spun că autoritățile fiscale vor reveni la un regim de lucru similar cu cel de până în pandemie și toți jucătorii din mediul privat trebuie să fie pregătiți pentru o eventuală acțiune de control. Rata de succes în instanțe pentru clienții reprezentați în procese legate de presupuse încălcări ale legislației fiscale a fost de aproape 90% în ultimii ani

10 Decembrie 2020   |   Ștefania Enache

Echipa axată pe practica de Litigii și Arbitraj din cadrul firmei Wolf Theiss are o vastă experiență în domeniu. Avocații au fost implicați în proceduri de contestație ale deciziilor fiscale, în toate fazele acestora, contestație administrativă și contestație în instanță.

 
 
Criza apărută brusc, ca urmare de pandemiei de COVID-19, a scos în evidență importanța digitalizării în activitatea firmelor private și a autorităților publice.Companiile care, înainte de apariția SARS CoV-2, au pus accentul pe această latură s-au adaptat foarte repede noilor condiții de lucru și și-au putut derula în continuare proiectele.Avocații Wolf Theiss sunt de părere că lecția majoră a acestor ultime luni ține tocmai de necesitatea digitalizării și de beneficiile oferite de adoptarea unei astfel de stategii. „Datorită unui sistem pre-existent home-office extrem de performant, Wolf Theiss a reușit să mențină în acest an un nivel al activității foarte puțin afectat de criză. În contrast, am asistat la sincope substanțiale în funcționarea autorităților publice, inclusiv a instanțelor de judecată, din cauza nivelului deficitar al digitalizării”, punctează Ligia-Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss.


Practica de Litigii și Arbitraj din cadrul firmei de avocatură nu și-a încetat niciun moment activitatea, serviciile pe care experții le-au oferit mulându-se pe nevoile clienților. „În ultima perioada activitatea autorităților fiscale a ținut cont de prevederile legale specifice adoptate ca urmare a pandemiei de COVID-19. Astfel în perioada de urgență au avut loc anumite amânări de la plată a obligațiilor fiscale și a măsurilor de executare silită în această materie în cadrul strategiei de sprijinire a mediului de afaceri și a populației. Nu considerăm că a existat nici în perioada de urgență o încetare completă a activităților economice astfel încât să se poată vorbi acum în mod obiectiv de ”repornirea” economiei însă pe măsura normalizării situației epidemiologice vom asista și la reluarea în regim normal a executării obligațiilor fiscale ale tuturor categoriilor de contribuabili”, amintește Ligia Cecilia Popescu.

Avocatul susține că unul dintre cele mai afectate domenii economice, ca urmare a crizei medicale, a fost HoReCa. Există însă și alte industrii care au avut de suferit și care au fost obligate să apeleze la susținerea statului pentru a putea trece peste aceste momente dificile.

Pe măsură ce situația evolueză, autoritățile fiscale vor reveni la un regim de lucru similar cu cel de până în pandemie. În acest context, este important pentru toți jucătorii din mediul privat să fie pregătiți pentru o eventuală acțiune de control. „Investigarea unui agent economic de către autoritățile fiscale implică furnizarea de către acesta a informațiilor și a documentelor relevante pentru finalizarea procedurilor specifice. O asemenea investigație nu ar trebui să presupună presiuni sau sincope în activitate. După constatare urmează emiterea deciziei care poate fi contestată în procedură administrativă și ulterior în instanță. Acolo unde sumele din deciziile de impunere nu sunt extrem de mari, există o anumită reticență din partea clienților în demararea unei proceduri de contestare deoarece în practica din România, o astfel de procedură implică un consum extrem de mare de timp și resurse financiare”, susține Andreea Zvac, Counsel Wolf Theiss.

Carențe cronice de tehnică legislativă

Iar lucrurile pot deveni destul de dificile, în condițiile în care legislația în vigoare poate genera o serie de probleme. „Într-adevăr, din păcate, putem vorbi de carențe cronice de tehnică legislativă în România care duc la un caracter interpretabil al textelor de lege, de insuficientă reglementare sau reglementări contradictorii. Acestea sunt remarcate în practică imediat de către clienții noștri din străinătate care compară regimurile fiscale și activitatea autorităților fiscale din țara lor de origine cu cele din România precum și de clienții români care sunt însă mai resemnați în fața acestui fenomen”, atrage atenția Andreea Zvac.

„Nu am constatat asemenea tendințe din partea autorităților de a considera ca normale în activitatea companiilor activități la limita legii. Ne confruntăm însă foarte des cu diferențe de interpretare a legii între clienți, avocați și autorități fiscale care conduc la litigii fiscale complexe. Un aspect extrem de complex și unde există o marjă extrem de mare de interpretare este situația prețurilor de transfer unde, prin deciziile de impunere, stabilirea valorii de tranzacționare cu entități independente este făcută într-un mod eronat și nedocumentat. Avocații contracarează prin prezentarea în fața instanțelor de judecată a unor argumente juridice temeinice, de multe ori bazate pe prevederile dreptului european, cu care reușim să câștigăm aceste litigii pentru clienții noștri”, completează Ligia Cecilia Popescu.

Echipă experimentată, servicii complexe

Echipa axată pe practica de Litigii și Arbitraj din cadrul firmei Wolf Theiss are o vastă experiență în domeniu. Avocații au fost implicați în proceduri de contestație ale deciziilor fiscale, în toate fazele acestora, contestație administrativă și contestație în instanță. „Implicarea încă de la începutul procedurii de contestare depinde de decizia clientului însă este de obicei utilă pentru că în instanță nu se pot extinde extrem de mult motivele contestației. De regulă, în funcție și de complexitatea litigiului, echipa include un avocat coordonator care este avocatul asociat (partener), un avocat senior sau counsel, avocați juniori precum și o persoană de contact din partea clientului și experți parte care ne furnizează expertiza pe aspecte specifice când este cazul”, explică Partenerul Wolf Theiss.

Ligia Cecilia Popescu menționează faptul că sursa litigiilor cu Fiscul sunt diferențele de interpretare a legii. „Nu am constatat o legătură de cauzalitate între existența unor litigii în instanță și intensificarea controalelor la agenții economici respectivi”, subliniază expertul.

Proiectele din cadrul departamentului de Litigii fiscale sunt coordonate de către Avocatul asociat (Partenerul coordonator) al practicii de Litigii Arbitraj, iar echipa are cinci avocați. Wolf Theiss  intenționează să mențină acest nivel și în perioada imediat următoare, concentrându-se pe asigurarea unei eficiențe ridicate a activității fiecărui avocat.

Wolf Theiss dispune de toate resursele pentru a asista clienții în litigii fiscale. În această perioadă, specialiștii firmei sunt implicați, în principal, în dosare aflate la instanțele locale. De asemenea, casa de avocatură are clienți care intenționează să solicite instanțelor să adreseze întrebări preliminare cu privire la aspecte fiscal, iar avocații estimează că întrebările acestea vor ajunge să fie soluționate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.  Asocierea cu o firmă din afara României pentru astfel de întrebări preliminare este analizată de la caz la caz.

Cel mai spectaculos și complex mandat la care echipa a lucrat în această perioadă se referă la stabilirea unei strategii în legătură cu un proiect de ajutor de stat inițiat de autoritățile române pentru sprijinirea industriei românești de film în conformitate cu HG 421/2018. Complexitatea acestuia derivă din caracterul relativ nou al acestei legislații precum și din necesitatea cunoașterii modului specific de operare a industriei filmului din alte jurisdicții, domeniu în care Wolf Theiss are deja acumulată o importantă experiență, derivată din gestionarea cu succes a unor litigii anterioare cu valoare mare cu element de extraneitate. Proiectul este coordonat de către Bryan W. Jardine, Managing Partner și Ligia Cecilia Popescu, Partener coordonator al practicii Litigii și Arbitraj.

„În prezent asistăm și reprezentăm un client care acționează în industria auto cu privire la contestarea unor decizii de impunere privind TVA stabilit suplimentar, având o valoarea de peste 10 milioane euro. Proiectul este extrem de complex deoarece vizează aspecte de coordonare a legislației românești cu legislația europeană în materie de TVA și a interpretării date de către organul fiscal din România, o analiză contabilă extrem de extinsă dar și modalitatea de implementare a unor practici interne ale clientului în cadrul entității sale din România. Totodată, acțiunea vizează contestarea unor practici greșite ale organelor fiscale în ceea ce privește regimul deductibilității TVA, în cazul taxării inverse”, precizează Andreea Zvac.

La rândul său, Ligia Cecilia Popescu susține că rata de succes în instanțe pentru clienții pe care firma i-a reprezentat în procese legate de presupuse încălcări ale legislației fiscale a fost de aproape 90% în ultimii ani, deși avocații s-au confruntat cu litigii extrem de complexe. „Componenta de litigii fiscale reprezintă aproximativ 10% din activitatea firmei. Practica de Litigii și Arbitraj este o practică ce are o capacitatea de adaptare foarte bună în situații de criză astfel că estimăm că ne vom putea continua activitate în condiții optime, chiar dacă vor fi cu siguranță necesare măsuri pentru a ne putea adapta la nevoile clienților și ale domeniului de la un anume moment”, a conchis Partenerul Wolf Theiss.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1052 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...