ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banking & Finance, 2017: Avocații firmei Muşat & Asociaţii au avut pe masa de lucru 12 proiecte de finanțare, alte 5 fiind într-un stadiu preliminar al negocierilor. Refinanțările s-au menținut, ca procent, pe acelaşi plan cu finanţările

03 Octombrie 2017   |   Stefania Enache

Analizele interne relevă faptul că, raportat la evenimentele înregistrate în anii precedenți, numărul proiectelor în care firma Muşat & Asociaţii a fost sau este în prezent implicată este în creștere, în condițiile în care si piața de finanțări și-a continuat trendul ascendent.

Monia Dobrescu, Partener Musat & Asociatii

 
 
Intensificarea activității în segmentul Banking & Finance, în ultimele 12 luni, determina firma Mușat & Asociații sa ia în calcul extinderea echipei care activeaza in aceasta arie de practică. Firma de avocatură a fost implicată într-un număr considerabil de mandate, reprezentând finanţări de proiecte, achiziţii de active, credite sindicalizate, finanţări structurale, refinanţări si restructurări de credite, securitizări, instrumente financiare derivative. De asemenea, a sfătuit clienții pe diverse probleme specifice domeniului bancar, în special în ceea ce privește implementarea unor directive în legislația națională și pe aspecte legate de interpretarea normelor de drept.
”Cu titlu de exemplu, am făcut de curând o analiză amănunțită privind schema de garantare a depozitelor bancare și cerințele prudențiale aplicabile instituțiilor de credit, prin raportare la prevederile din legislația națională și europeană. Analizăm frecvent pentru clienții noștri diverse propuneri de scheme de plată din perspectiva legislației bancare, a cerințelor de protecție a datelor personale și a protecției consumatorilor etc”, declară Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații.


Unul dintre proiectele complexe în care experții Mușat & Asociații s-au implicat de curând a vizat asistența acordată în etapa post-achiziție grupului Premier Capital Plc în legătură cu finanțarea achiziției operațiunilor McDonald’s în România. De asemenea, avocații au oferit suport de specialitate grupului Ciech, în contractarea unei finanțări de 373 milioane de euro pentru refinanțarea unor emisiuni de obligațiuni în valoare de 245 milioane de euro și finanțarea nevoilor de capital curent. ”În prezent avem pe masa de lucru o finanțare pe care intenționează să o acceseze unul dintre clienții noștri, urmare a extinderii activitătii sale în România, prin  intermediul unei investiții de tip „brownfield”, despre care însă nu putem oferi mai multe detalii pentru moment. Cel mai probabil vom putea discuta acest proiect după finalizare, în măsura în care vom avea și acordul clientului nostru”, adaugă Monia Dobrescu.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.
12 proiecte complexe de finanțare

Analizele interne relevă faptul că, raportat la evenimentele înregistrate în anii precedenți, numărul proiectelor în care firma Muşat & Asociaţii a fost sau este în prezent implicată este în creștere, în condițiile în care si piața de finanțări și-a continuat trendul ascendent. „Într-o economie de piață tot mai complexă și diversificată, și mandatele au fost, desigur, dintre cele mai diverse. Am avut nu doar finanţări în domeniul imobiliar, dar și în industria chimică, în industria petrolului și gazelor naturale, în industria de automotive, în IT etc. Am asistat, de asemenea, clienții în scheme de finanţare complexe, în cadrul unor procese de fuziuni şi achiziţii la nivel internaţional, dar și pentru refinanţări ale unor proiecte anterioare. În ultimul an, am gestionat 12 proiecte de finanțare, din care o parte sunt încă în derulare. În plus față de acestea, avem 5 proiecte care sunt, în prezent, într-un stadiu preliminar al negocierilor, o decizie urmând a fi luată, cel mai probabil, până la finalul anului 2017 sau până cel mai târziu la începutul anului următor”, explică partenerul Mușat & Asociații.

Profesioniștii firmei de avocatură au oferit consiliere de specialitate cu privire la activitatea de factoring a unei renumite bănci din Polonia, în contextul intenției de a extinde această activitate și peste hotare, precum și în legătură cu garantarea unei finanțări de mai multe milioane acordată unuia dintre cei mai mari jucători, la nivel mondial, în tehnologia comunicațiilor, în vederea refinanțării unei facilități existente. Proiectul a fost coordonat de Monia Dobrescu (Partener) si a implicat o echipă complexă de avocați, printre care se numără Alina Solschi (Senior Associate) și Anca Simeria (Senior Associate).

În plus, echipa Mușat & Asociații a asistat o importantă companie multinaționala, lider global în domeniul operațiunilor de plată, serviciilor financiare și tehnologice, în legătură cu diverse aspecte de reglementare privind desfășurarea operațiunilor de instant credit pe teritoriul României. Printre altele, mandatul avocaților a presupus analizarea unor chestiuni sensibile, de actualitate, decurgând din legislația bancară și financiară, proceduri de cunoaștere a clientelei, aspecte privind combaterea spălării banilor și a finanțării operațiunilor de terorism, precum și referitoare la semnătura electronică. Printre avocații care au fost implicați în acest dosar se numără Vlad Cordea (Partener), Bogdan Mihai (Partener) și Anca Simeria (Senior Associate), sub coordonarea Moniei Dobrescu (Partener).

De asemenea, a acordat consultanță unei companii globale de tehnologie de plăți, în legătură cu oferirea unor servicii de plată de tip peer-to-peer la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a permite titularilor de conturi bancare și carduri efectuarea unor transferuri de bani, rapide și sigure, prin intermediul instrucțiunilor transmise pe telefonul mobil, care interacționează direct cu furnizorii de servicii de plată pentru plătitori și beneficiari. Principalii avocati implicați în mandat au fost Monia Dobrescu (Partener) și Răzvan Stoicescu (Partener).

„Portofoliul nostru de proiecte a inclus atât finanţări, cât şi refinanţări, deși, este adevărat că băncile s-au menținut rezervate în acordarea finanțărilor noi, condiționând creditarea de acordarea unor garanții adecvate, mult mai complexe prin raportare la anii care au precedat criza economică, ridicând, uneori, dificultăți în accesarea creditelor. Am avut în 2017 finanțări atât în domeniul M&A, cât și în domeniul imobiliar, pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale și mixte. În pofida trendului ascendent urmat de sectorul bancar în ultimii ani, băncile continuă să fie prudente în ceea ce privește finanțările noi. Această realitate s-a văzut și în practica noastră, refinanțările menținându-se, ca procent, pe acelaşi plan cu finanţările. În acest context, menționăm că un segment considerabil din practica noastră a fost reprezentat de refinanțările în care au fost implicate societăți române, în calitate de beneficiari sau garanți pentru societățile străine din cadrul grupului lor. Dintre proiectele de refinanțare în care am fost implicați, cele mai relevante au fost cele din industria petrolului, comunicații, construcții, precum și cele din industria chimică”, menționează Monia Dobrescu."Poate mai mult decât în alte arii de practică, domeniul Banking & Finance este mai susceptibil de inovații, ceea ce contribuie, în fond, la evidențierea serviciilor juridice acordate în piață. Structurarea unor proiecte complexe de finanțare presupune, pe lângă cunoștințele teoretice și practice aprofundate ale avocaților Mușat & Asociații, raportate, desigur, la realitatea economică, și abilitatea acestora în identificarea unor soluții creative, favorabile clienților noștri, inclusiv prin propunerea unor instrumente flexibile și interpretarea legislației relevante în favoarea intereselor acestora. De altfel, Mușat & Asociații este recunoscută pentru viziunea și inițiativa în dezvoltarea unor practici noi, fiind un pionier în toate ramurile de practică."

Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații
Portofolil de clienți include mulți jucători de talie internațională

Portofoliul de clienți pentru care Muşat & Asociaţii acordă în prezent asistență legală în domeniul Banking & Finance include, cu precădere, jucători de talie internaţională, deopotrivă bănci şi alte instituţii financiare sau fonduri de investiţii, precum şi un număr considerabil de entități locale.

De altfel, în mod constant, Mușat & Asociații acordă asistență juridică în tranzacții care implică mai multe jurisdicții. De regulă, în astfel de tranzacții, numărul și diversitatea aspectelor legale care trebuie analizate crește în mod exponențial cu numărul jurisdicțiilor implicate. Pe lângă volumul considerabil de documente care trebuie analizate sau revizuite, proiectele care implică mai multe jurisdicții reprezintă o provocare și din prisma legilor care guvernează tranzacția, în vederea coordonării și concilierii contractelor guvernate de legea română cu solicitările celorlalte jurisdicții. În principal, dificultatea rezidă în faptul că există unele concepte sau instituții juridice care nu sunt reglementate în mod expres de legea română, fiind, deci, dificil de anticipat care va fi interpretarea instanțelor române în ceea ce privește astfel de noțiuni care provin din legislația străină.

“De cele mai multe ori proiectele cross-border presupun colaborarea cu alte societăți de avocatură, iar Mușat & Asociații a avut întotdeauna o colaborare excelentă cu numeroase firme de avocatură internaționale renumite din SUA și Europa, dintre care amintim Baker & McKenzie, Norton Rose Fulbright sau Hogan Lovells International. Întrucât, de cele mai multe ori, proiectele de anvergură au centrul de greutate în alte jurisdicții, calitatea de lead-counsel a revenit unor societăți de avocatură străine”, punctează Monia Dobrescu.

Un proiect important pe care firma de avocatură îl are în derulare vizează asistența juridică acordată unei companii specializate în servicii de integrare și dezvoltare software și consultanță în domeniul IT, în vederea obținerii unei facilități de împrumut la termen pentru moneda de bază și o facilitate de credit reînnoibilă de tip multicurrency, necesare pentru refinanțarea parțială a unei cheltuieli de capital (capex), suportată în anii anteriori și finanțată din surse proprii, finanțarea unor noi cheltuieli de capital, precum și pentru capitalul de lucru. ”Acordăm consultanță băncii de trezorerie a unui mare grup financiar internațional, în legătură cu garantarea unei facilități în valoare de mai multe milioane de euro, acordată unui dezvoltator imobiliar, în vederea construirii în România a unei clădiri de birouri. Printre proiectele pe care le avem în derulare, menționăm și asistența pe care o oferim unuia dintre liderii de piaţă în distribuţia de produse chimice, la nivel mondial, în vederea acordării unei finanțări de mai multe milioane de euro unei societăți din România care activează de asemenea în industria chimică, în scopul achiziționării unor active ale unui important producător local din aceeași industrie. Mandatul este deosebit de interesant, implicând redactarea și negocierea întregii documentații de finanțare și garantare a finanțării, inclusiv acordul de finanțare, contractele de împrumut, contracte de preluare/vânzare (off-take agreements), precum și acordarea unor garanții de tipul fideiusiunilor ”, amintește avocatul Mușat & Asociații.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 284 / 4713
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Florian Nițu, Managing Partner PNSA: Pe piață a apărut nouă categorie de ‘antemergători’, cvasi-instituționali, cei care pregătesc terenul pentru marii investitori, fiecare din domeniile sănătate-farma, telecom-IT, energie sau imobiliare putând genera volume de tranzacții de peste 1 miliard de euro. Firmele de avocați lucrează uneori în condiții de dumping absolut de nejustificat și de neînțeles
Echipa de litigii MUȘAT & ASOCIAȚII obţine menținerea clasării ca monument istoric a Casei Memoriale „Vasile Alecsandri” din Bacău
Hațegan Attorneys obține o hotărâre definitivă referitoare la impozitarea parcurilor fotovoltaice. Componentele cu valoare ridicată nu sunt considerate construcții
Immofinanz vinde către Speedwell două terenuri în nordul Bucureştiului. Ce avocați de la PNSA și TZA au coordonat echipele
AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
Mușat & Asociații: Numărul de mandate în domeniul protecției datelor cu caracter personal s-a dublat față de anul precedent
Penaliștii de la Mareș|Danilescu|Mareș în asociere cu Dan Lupașcu au obținut sesizarea CCR în ”Dosarul Gala Bute”, în care îl apără pe Rudel Obreja. Argumentele cu care avocații au obținut decizia favorabilă la ÎCCJ
Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial
Promovări la Suciu Popa. Iulian Cioienaru devine partener, alți doi avocați urcă în poziția de Senior Associate
Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private
Pe piața de capital, sunt oportunități pentru toate tipurile de companii, spun avocații Bondoc & Asociații. Proiectele uneia dintre cele mai mari și experimentate echipe de Capital Markets din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...