ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banking & Finance, 2017: Avocații firmei Muşat & Asociaţii au avut pe masa de lucru 12 proiecte de finanțare, alte 5 fiind într-un stadiu preliminar al negocierilor. Refinanțările s-au menținut, ca procent, pe acelaşi plan cu finanţările

03 Octombrie 2017   |   Stefania Enache

Analizele interne relevă faptul că, raportat la evenimentele înregistrate în anii precedenți, numărul proiectelor în care firma Muşat & Asociaţii a fost sau este în prezent implicată este în creștere, în condițiile în care si piața de finanțări și-a continuat trendul ascendent.

Monia Dobrescu, Partener Musat & Asociatii

 
 
Intensificarea activității în segmentul Banking & Finance, în ultimele 12 luni, determina firma Mușat & Asociații sa ia în calcul extinderea echipei care activeaza in aceasta arie de practică. Firma de avocatură a fost implicată într-un număr considerabil de mandate, reprezentând finanţări de proiecte, achiziţii de active, credite sindicalizate, finanţări structurale, refinanţări si restructurări de credite, securitizări, instrumente financiare derivative. De asemenea, a sfătuit clienții pe diverse probleme specifice domeniului bancar, în special în ceea ce privește implementarea unor directive în legislația națională și pe aspecte legate de interpretarea normelor de drept.
”Cu titlu de exemplu, am făcut de curând o analiză amănunțită privind schema de garantare a depozitelor bancare și cerințele prudențiale aplicabile instituțiilor de credit, prin raportare la prevederile din legislația națională și europeană. Analizăm frecvent pentru clienții noștri diverse propuneri de scheme de plată din perspectiva legislației bancare, a cerințelor de protecție a datelor personale și a protecției consumatorilor etc”, declară Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații.


Unul dintre proiectele complexe în care experții Mușat & Asociații s-au implicat de curând a vizat asistența acordată în etapa post-achiziție grupului Premier Capital Plc în legătură cu finanțarea achiziției operațiunilor McDonald’s în România. De asemenea, avocații au oferit suport de specialitate grupului Ciech, în contractarea unei finanțări de 373 milioane de euro pentru refinanțarea unor emisiuni de obligațiuni în valoare de 245 milioane de euro și finanțarea nevoilor de capital curent. ”În prezent avem pe masa de lucru o finanțare pe care intenționează să o acceseze unul dintre clienții noștri, urmare a extinderii activitătii sale în România, prin  intermediul unei investiții de tip „brownfield”, despre care însă nu putem oferi mai multe detalii pentru moment. Cel mai probabil vom putea discuta acest proiect după finalizare, în măsura în care vom avea și acordul clientului nostru”, adaugă Monia Dobrescu.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.
12 proiecte complexe de finanțare

Analizele interne relevă faptul că, raportat la evenimentele înregistrate în anii precedenți, numărul proiectelor în care firma Muşat & Asociaţii a fost sau este în prezent implicată este în creștere, în condițiile în care si piața de finanțări și-a continuat trendul ascendent. „Într-o economie de piață tot mai complexă și diversificată, și mandatele au fost, desigur, dintre cele mai diverse. Am avut nu doar finanţări în domeniul imobiliar, dar și în industria chimică, în industria petrolului și gazelor naturale, în industria de automotive, în IT etc. Am asistat, de asemenea, clienții în scheme de finanţare complexe, în cadrul unor procese de fuziuni şi achiziţii la nivel internaţional, dar și pentru refinanţări ale unor proiecte anterioare. În ultimul an, am gestionat 12 proiecte de finanțare, din care o parte sunt încă în derulare. În plus față de acestea, avem 5 proiecte care sunt, în prezent, într-un stadiu preliminar al negocierilor, o decizie urmând a fi luată, cel mai probabil, până la finalul anului 2017 sau până cel mai târziu la începutul anului următor”, explică partenerul Mușat & Asociații.

Profesioniștii firmei de avocatură au oferit consiliere de specialitate cu privire la activitatea de factoring a unei renumite bănci din Polonia, în contextul intenției de a extinde această activitate și peste hotare, precum și în legătură cu garantarea unei finanțări de mai multe milioane acordată unuia dintre cei mai mari jucători, la nivel mondial, în tehnologia comunicațiilor, în vederea refinanțării unei facilități existente. Proiectul a fost coordonat de Monia Dobrescu (Partener) si a implicat o echipă complexă de avocați, printre care se numără Alina Solschi (Senior Associate) și Anca Simeria (Senior Associate).

În plus, echipa Mușat & Asociații a asistat o importantă companie multinaționala, lider global în domeniul operațiunilor de plată, serviciilor financiare și tehnologice, în legătură cu diverse aspecte de reglementare privind desfășurarea operațiunilor de instant credit pe teritoriul României. Printre altele, mandatul avocaților a presupus analizarea unor chestiuni sensibile, de actualitate, decurgând din legislația bancară și financiară, proceduri de cunoaștere a clientelei, aspecte privind combaterea spălării banilor și a finanțării operațiunilor de terorism, precum și referitoare la semnătura electronică. Printre avocații care au fost implicați în acest dosar se numără Vlad Cordea (Partener), Bogdan Mihai (Partener) și Anca Simeria (Senior Associate), sub coordonarea Moniei Dobrescu (Partener).

De asemenea, a acordat consultanță unei companii globale de tehnologie de plăți, în legătură cu oferirea unor servicii de plată de tip peer-to-peer la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a permite titularilor de conturi bancare și carduri efectuarea unor transferuri de bani, rapide și sigure, prin intermediul instrucțiunilor transmise pe telefonul mobil, care interacționează direct cu furnizorii de servicii de plată pentru plătitori și beneficiari. Principalii avocati implicați în mandat au fost Monia Dobrescu (Partener) și Răzvan Stoicescu (Partener).

„Portofoliul nostru de proiecte a inclus atât finanţări, cât şi refinanţări, deși, este adevărat că băncile s-au menținut rezervate în acordarea finanțărilor noi, condiționând creditarea de acordarea unor garanții adecvate, mult mai complexe prin raportare la anii care au precedat criza economică, ridicând, uneori, dificultăți în accesarea creditelor. Am avut în 2017 finanțări atât în domeniul M&A, cât și în domeniul imobiliar, pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale și mixte. În pofida trendului ascendent urmat de sectorul bancar în ultimii ani, băncile continuă să fie prudente în ceea ce privește finanțările noi. Această realitate s-a văzut și în practica noastră, refinanțările menținându-se, ca procent, pe acelaşi plan cu finanţările. În acest context, menționăm că un segment considerabil din practica noastră a fost reprezentat de refinanțările în care au fost implicate societăți române, în calitate de beneficiari sau garanți pentru societățile străine din cadrul grupului lor. Dintre proiectele de refinanțare în care am fost implicați, cele mai relevante au fost cele din industria petrolului, comunicații, construcții, precum și cele din industria chimică”, menționează Monia Dobrescu."Poate mai mult decât în alte arii de practică, domeniul Banking & Finance este mai susceptibil de inovații, ceea ce contribuie, în fond, la evidențierea serviciilor juridice acordate în piață. Structurarea unor proiecte complexe de finanțare presupune, pe lângă cunoștințele teoretice și practice aprofundate ale avocaților Mușat & Asociații, raportate, desigur, la realitatea economică, și abilitatea acestora în identificarea unor soluții creative, favorabile clienților noștri, inclusiv prin propunerea unor instrumente flexibile și interpretarea legislației relevante în favoarea intereselor acestora. De altfel, Mușat & Asociații este recunoscută pentru viziunea și inițiativa în dezvoltarea unor practici noi, fiind un pionier în toate ramurile de practică."

Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații
Portofolil de clienți include mulți jucători de talie internațională

Portofoliul de clienți pentru care Muşat & Asociaţii acordă în prezent asistență legală în domeniul Banking & Finance include, cu precădere, jucători de talie internaţională, deopotrivă bănci şi alte instituţii financiare sau fonduri de investiţii, precum şi un număr considerabil de entități locale.

De altfel, în mod constant, Mușat & Asociații acordă asistență juridică în tranzacții care implică mai multe jurisdicții. De regulă, în astfel de tranzacții, numărul și diversitatea aspectelor legale care trebuie analizate crește în mod exponențial cu numărul jurisdicțiilor implicate. Pe lângă volumul considerabil de documente care trebuie analizate sau revizuite, proiectele care implică mai multe jurisdicții reprezintă o provocare și din prisma legilor care guvernează tranzacția, în vederea coordonării și concilierii contractelor guvernate de legea română cu solicitările celorlalte jurisdicții. În principal, dificultatea rezidă în faptul că există unele concepte sau instituții juridice care nu sunt reglementate în mod expres de legea română, fiind, deci, dificil de anticipat care va fi interpretarea instanțelor române în ceea ce privește astfel de noțiuni care provin din legislația străină.

“De cele mai multe ori proiectele cross-border presupun colaborarea cu alte societăți de avocatură, iar Mușat & Asociații a avut întotdeauna o colaborare excelentă cu numeroase firme de avocatură internaționale renumite din SUA și Europa, dintre care amintim Baker & McKenzie, Norton Rose Fulbright sau Hogan Lovells International. Întrucât, de cele mai multe ori, proiectele de anvergură au centrul de greutate în alte jurisdicții, calitatea de lead-counsel a revenit unor societăți de avocatură străine”, punctează Monia Dobrescu.

Un proiect important pe care firma de avocatură îl are în derulare vizează asistența juridică acordată unei companii specializate în servicii de integrare și dezvoltare software și consultanță în domeniul IT, în vederea obținerii unei facilități de împrumut la termen pentru moneda de bază și o facilitate de credit reînnoibilă de tip multicurrency, necesare pentru refinanțarea parțială a unei cheltuieli de capital (capex), suportată în anii anteriori și finanțată din surse proprii, finanțarea unor noi cheltuieli de capital, precum și pentru capitalul de lucru. ”Acordăm consultanță băncii de trezorerie a unui mare grup financiar internațional, în legătură cu garantarea unei facilități în valoare de mai multe milioane de euro, acordată unui dezvoltator imobiliar, în vederea construirii în România a unei clădiri de birouri. Printre proiectele pe care le avem în derulare, menționăm și asistența pe care o oferim unuia dintre liderii de piaţă în distribuţia de produse chimice, la nivel mondial, în vederea acordării unei finanțări de mai multe milioane de euro unei societăți din România care activează de asemenea în industria chimică, în scopul achiziționării unor active ale unui important producător local din aceeași industrie. Mandatul este deosebit de interesant, implicând redactarea și negocierea întregii documentații de finanțare și garantare a finanțării, inclusiv acordul de finanțare, contractele de împrumut, contracte de preluare/vânzare (off-take agreements), precum și acordarea unor garanții de tipul fideiusiunilor ”, amintește avocatul Mușat & Asociații.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 368 / 4794
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Principalele atuuri ale echipei de litigii RTPR Allen & Overy: specializarea și tehnologia
Ce așteaptă Maravela & Asociații de la tinerii absolvenți de Drept. Procesul de integrare a stagiarilor are mai multe etape, iar nivelul onorariilor este poziționat în partea de sus a grilei practicate pe piața avocaturii
Statul român și-a ales avocații în arbitrajul cerut de firmele magnatului Puiu Popoviciu. O firmă americană și două societăți locale întră în bătălia juridică
Echipă de avocați români, alături de vânzător într-un proiect încheiat săptămâna trecută într-o țară vecină. Tranzacție de 39 mil. €
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Junior Lawyers
BONDOC și Asociații, partener al unui eveniment cultural de excepție: “West meets East 2018”
Cum acționează avocații Mușat & Asociații în mandatele de Concurență. Paul Buta, Partener: Volumul de muncă este întotdeauna extrem de mare în sfera concurenței; orice analiză, audit sau sfat acordat trebuie să fie personalizate
Avocații Voicu & Filipescu au avut o agendă extrem de încărcată în prima parte a anului, cu foarte multe mandate în toate ariile de practică. Daniel Voicu (Managing Partner): Având în vedere că 2018 a fost un an bogat în proiecte ample și încasările au fost, desigur, pe măsură
Succes important al avocaților Wolf Theiss: Decizie favorabilă într-un litigiu post-privatizare în valoare de 180 mil. € împotriva statului român
CMS a asistat Bitdefender în expansiunea pe piața australiană. Alături de compania controlată de Florin Talpeş a fost și o altă firmă, cu peste 550 de avocați
ZRP își va întări capacitatea de a reacționa rapid în cazurile urgente și își va extinde serviciile juridice în materia prevenirii fraudelor. Liniile strategice ale firmei pentru aceasta practică, explicate de noul coordonator al Departamentului de drept penal, Dănuț - Ioan Bugnariu
Bondoc & Asociații asistă grupul Clariant în investiția de peste 100 mil. € derulată în Dolj
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...