ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Cosmin-Teodor Cotos a finalizat acum trei ani studiile de licență cu media 9,79 și are azi propriul cabinet de avocatură. ”Esența și particularitățile dreptului m-au fascinat, iar profesorii și persoanele pe care le-am întâlnit în mediul universitar mi-au schimbat complet cursul vieții”, spune azi avocatul

16 Mai 2022   |   Ștefania Enache

Cosmin spune că oportunitățile profesionale l-au sprijinit pe drumul maturizării, punându-l în fața unor situații pe care nu le-ar fi considerat vreodată posibile, ori în fața unor provocări greu (dar nu imposibil) de depășit.

 
 
Cosmin-Teodor Cotos nu a făcut parte din galeria tinerilor entuziasmați să devină avocați, procurori sau judecători odată intrați pe piața muncii.Când a dat admitere la liceu a ales un profil de științe reale, având aspirații de a deveni medic sau farmacist.„Ajuns în clasa a XII-a și pregătindu-mă pentru examenul de admitere la Facultatea de Medicină, mi-am dat seama destul de repede că informațiile nu sunt asimilate cu performanța pe care mi-aș fi dorit-o.M-am retras în sine o perioadă bună de timp, în introspecție. Nu voiam să risc a mă afla în postura unui student care să nu învețe cu plăcere sau, și mai rău, a unui practician fără satisfacție profesională”, povestește tânărul. Atunci a înțeles că trebuie să opteze pentru Facultatea de Drept și a primit imediat susținere din partea tuturor celor apropiați, inclusiv din partea profesorilor îndrumători.


A fost alegerea perfectă, având în vedere că a finalizat, în 2019, studiile de licență cu media 9,79, iar astăzi este avocat definitiv în cadrul Baroului Iași, titular al Cabinetului „Cotos Cosmin-Teodor”.

„Se spune că ajungem într-un anumit punct din viață numai ca efect al acțiunilor noastre trecute. De altfel, este și firesc. Orice modificare din trecutul nostru ne poate schimba total prezentul și viitorul. Mărturisesc că nu am fost niciodată mai împlinit și mulțumit cu „prezentul meu” decât sunt acum, astfel încât răspunsul este unul evident: nu aș schimba nimic. Cu siguranță aș alege tot Facultatea de Drept. Mi-am dat seama că locul meu este în acest domeniu la mijlocul  semestrului al II-lea al anului I de facultate. Din acel moment, am fost sigur că am făcut alegerea corectă. Esența și particularitățile dreptului m-au fascinat, iar profesorii și persoanele pe care le-am întâlnit în mediul universitar mi-au schimbat complet cursul vieții - voiam să-mi folosesc timpul la capacitate maximă, fără să pierd un moment, încercând să-mi sporesc bagajul academic și cultural. Fără acest imbold, viața mea ar fi fost cu totul alta”, precizează Cosmin.

Studiile liceale le-a urmat la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, județul Suceava, iar acolo nu doar că și-a format un bagaj însemnat de cunoștințe, ci și un grup de prieteni pe care îi are alături și astăzi. Tot acolo a avut parte și de profesori extraordinari, dedicați profesiei lor, cu o cultură deosebită în spate.




S-a implicat în apărarea drepturilor studenților

Odată admis la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Cosmin a pășit într-o lume nouă, care inițial l-a șocat. „Am fost „aruncat” în realitate, dând piept cu aspecte concrete ale vieții - bune sau rele. Mi-am dat seama care sunt prioritățile mele și am încercat, după putere, să le urmez. Pentru prima dată în viață, mi-am dat seama că sunt pe un drum al formării. Aveam mult prea puțină experiență de viață, mult prea puține cunoștințe și un bagaj cultural pe care-l consideram din ce în ce mai nesatisfăcător pe măsură ce încercam să-l dezvolt. Am realizat importanța covârșitoare a tuturor acestor aspecte. Această trecere a fost unul dintre principalii catalizatori ai maturizării mele. Anii studenției au fost plini - nu doar de activitate academică, ci și de voluntariat”, își amintește avocatul.

Privind acum în urmă și analizând parcursul său ca student, Cosmin mărturisește faptul că nu a fost atât de implicat în oportunitățile oferite de facultate, în ceea ce privește competițiile, bursele sau stagiile de practică, deși a urmat câteva dintre aceste stagii cu deosebită plăcere.

„Nu vreau să se înțeleagă că acestea nu sunt valoroase - dimpotrivă, am apreciat tot timpul colegii care erau entuziasmați și dornici să fructifice aceste oportunități. Din primul an de facultate, am devenit membru al Asociației Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, asociație care avea drept principal scop apărarea drepturilor și intereselor studenților din întreaga țară. Mi-am concentrat puterile în sprijinirea acestei asociații și în rezolvarea problemelor ce ne erau semnalate de studenți sau pe care le sesizam noi înșine. Am ajuns în scurt timp să redactez acțiuni și să le susțin în fața instanțelor de judecată, ca reprezentant al asociației, alături de colegii și prietenii mei, să negociez cu persoane din funcții de conducere în universități, facultăți, precum și în administrația publică locală și chiar națională, să organizez conferințe, concursuri și diverse proiecte în sprijinul studenților și mediului academic în general. Practica pe care am realizat-o în anii de studenție a fost una cât se poate de aplicată, care a dus la rezultate concrete: acordarea tarifelor reduse pentru studenți și elevi aferente transportului public din Iași, eliminarea criteriilor discriminatorii cuprinse în metodologia de alegere a studenților reprezentanți în cadrul universității, protejarea drepturilor studenților basarabeni care activează în România, asigurarea transparenței în universități cu privire la evaluarea cadrelor didactice de către studenți și multe altele”, argumentează tânărul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Are propriul cabinet de avocatură


Rezultatele academice obținute în facultate, dar și implicarea în apărarea drepturilor studenților, l-au pregătit pentru parcursul profesional ulterior.

În prezent, este avocat definitiv în cadrul Baroului Iași, titular al Cabinetului „Cotos Cosmin-Teodor”.
 
A obținut calitatea de avocat stagiar imediat după finalizarea cursurilor de licență și susținerea examenului de licență, în vara anului 2019. Au urmat doi ani de stagiu profesional și susținerea examenului de definitivat, în luna noiembrie a anului trecut.

„Primul an de stagiu l-am împletit cu un program de master al Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializarea „Științe Penale”. În perioada de stagiu, am avut parte atât de satisfacție profesională, cât și de provocări și neajunsuri pe care le-am sesizat în scurt timp de la intrarea în profesie. Acum, sunt pus în fața unei oportunități extraordinare, pe care doresc să o fructific la capacitate maximă: practicarea profesiei în cadrul propriului cabinet de avocatură, potrivit crezului profesional personal. Muncesc în fiecare zi pentru a-mi susține o imagine reală în spațiul public, pentru a fi cât mai aproape de clienți și pentru a le oferi acestora o experiență personalizată în avocatură, pliată pe nevoile lor, cu fructificarea mijloacelor tehnice de care dispunem și pe care le putem folosi cu succes în organizarea și exercitarea profesiei”, susține tânărul.

Fiind în al treilea an de practică avocațială, eforturile îi sunt concentrate pe îmbunătățirea tuturor serviciilor juridice și a tehnicii avocațiale în ramurile de drept pe care le studiază cu plăcere încă din facultate.

Cosmin spune că oportunitățile profesionale l-au sprijinit pe drumul maturizării, punându-l în fața unor situații pe care nu le-ar fi considerat vreodată posibile, ori în fața unor provocări greu (dar nu imposibil) de depășit.
„În paralel cu practica profesională, mă pregătesc pentru urmarea cursurilor de doctorat, având aspirații în mediul academic, de care sunt foarte atașat. Păstrez și un angajament pentru formarea personală, dobândit în timpul facultății, prin lectură, artă, discuții, întruniri, participarea la diverse evenimente culturale și altele asemenea. Consider că acest angajament este esențial pentru orice profesionist, cu atât mai mult pentru cel care practică dreptul”, precizează avocatul.

Cosmin este de părere că media generală a anilor de studii este un indicator al performanței academice, fără doar și poate.

„Ea ocupă un loc semnificativ (nu covârșitor) în ierarhia factorilor care facilitează inserția și integrarea în piața muncii, oricât de șocant ar părea acest aspect. Cu toții cunoaștem populara opinie conform căreia „notele nu contează”. Ei bine, notele nu sunt prin ele însele o cauză a succesului, ci mai degrabă un efect al altor activități și calități ale studentului care îl pot îndruma către succes. Cu alte cuvinte, ceea ce contează cu adevărat este cum obții notele. Poți alege să înveți mecanic, să memorezi informația și să o expui în aceeași manieră pentru a obține o notă bună (cu toate că această metodă nu funcționează decât pentru un număr limitat de examene), însă procedeul tocmai descris nu oferă valoare notei respective, pentru că informația nu a fost cu adevărat înțeleasă și însușită. În același timp, poți alege calea înțelegerii și aprofundării informației, care nu este nici pe departe la fel de accesibilă, lucru care va conta atât pentru profesori, cât și pentru student, dând valoare concretă notei obținute. Odată cu obținerea notelor bune în această manieră, studentul evoluează în mod exponențial: este relaxat, dornic să întrețină un dialog pe subiecte de specialitate cu profesorii și colegii săi, greu de pus în dificultate, activ la cursuri și seminare, implicat în alte activități și un om de cultură în devenire. El va fi prețuit și apreciat de către profesori, pentru că munca lor se concretizează în persoana studentului. Iată atributele care ar trebui să stea în spatele notelor bune. În piața muncii, un eventual angajator sau viitor colaborator va sesiza imediat o medie generală bună și va dori să afle mai multe, eventual să se intereseze despre absolvent discutând cu îndrumătorii și profesorii săi. Acesta este principalul avantaj al notelor mari obținute în studenție, dacă e să ne referim strict la valoarea numerică a acestora - ele atrag atenția și stârnesc interesul. Ulterior, în etapa interviului sau a perioadei de probă, se va constata dacă absolventul prezintă calitățile care l-au ajutat să obțină aceste note, astfel încât, în mod inevitabil, mai devreme sau mai târziu, „cărțile vor fi pe față”. Personal, media generală a anilor de studii m-a ajutat exact în această modalitate, nefiind scutit de proba fundamentării imaginii cu care am ieșit din facultate”, explică tânărul.

 
 
 
Facultatea este serioasă și implică sacrificii direct proporțional cu devotamentul studentului”

Caracterizând Facultatea de Drept, avocatul subliniază că este grea în măsura în care te dedici științelor juridice. „Poate părea o aroganță din partea mea să spun acest lucru, însă adevărul, poate chiar îngrijorător în contextul educațional de astăzi, este acesta: facultatea este serioasă și implică sacrificii direct proporțional cu devotamentul studentului. Nu de puține ori citim articole sau interviuri în care diverse persoane sau asociații își exprimă îngrijorarea privind paralela arhicunoscută „facultăți - fabrici de diplome”. Un student poate transforma facultatea într-o mașinărie de obținere a unei diplome de licență, sau o poate utiliza drept un adevărat mijloc de perfecționare. Despre satisfacțiile ulterioare, pot spune fără ezitare că nu întârzie să apară, însă nu sunt nici imediate. Astăzi, suntem obișnuiți cu gratificarea instantanee, una din rădăcinile celor mai dăunătoare obiceiuri pe care le avem și care ne determină să nu optăm pentru urmarea unui obiectiv care să ne ofere satisfacție ulterioară, în timp. Înscrierea la Facultatea de Drept și urmarea cursurilor acesteia reprezintă, fără doar și poate, o mare realizare pentru un student, însă el nu trebuie să se aștepte la satisfacții majore imediate”, punctează tânărul.

El este de părere că, utilizate corect, cursurile, seminarele, îndrumările și cunoștințele bogate ale profesorilor te transformă într-o persoană căreia nu-i pot scăpa oportunitățile de dezvoltare și de avansare, atât în plan personal, cât și în plan profesional. „Efortul propriu este cel care te îndreaptă în direcția corectă, fiindcă acesta presupune nu doar studierea materiilor obligatorii sau opționale, ci și introspecții periodice, care determină schimbări graduale ale propriei persoane și ale viziunii de ansamblu asupra vieții. Deseori, și aceste schimbări pot constitui o provocare, pentru că au aptitudinea de a impune sacrificii - schimbarea stilului de viață, a anturajului, a obiceiurilor, a organizării activității personale sau academice etc. Iată cum simpla urmare a cursurilor unei facultăți, considerată chiar banală de către unele persoane, se transformă în ceea ce putem numi „academie” - un loc al formării, al maturizării și al pregătirii pentru viață. Acestea sunt satisfacțiile despre care am făcut vorbire mai sus, care pot fi observate și gustate pe deplin în timp, odată cu avansarea pe drumul ales”, completează tânărul.

Pentru a-și crește șansele pe piața muncii, studenții trebuie, în primul rând, să-și stabilească în mod clar obiectivele urmărite pe termen scurt, mediu și lung. „Acest proces poate fi unul extrem de anevoios, trebuind chiar să fie precedat de o analiză a trecutului și chiar a prezentului. Cred că această etapă este necesară atât pentru maturizare, cât și pentru a îmbunătăți capacitatea de a face alegeri și de a vedea oportunități. Este foarte complicat și frustrant să plutim mereu pe un nor al nesiguranței în ceea ce privește viitorul personal, urmărind mereu scopuri mici, nesemnificative și care nu ne împlinesc. Odată ce avem trasate niște linii directoare, ne putem pune toate forțele în mișcare pentru a încerca să le atingem, dar, în același timp, vom dobândi și cunoștințele necesare să facem o alegere mai bună la un moment de cotitură și de a ne schimba obiectivele deja trasate în ținte mai împlinitoare și mai benefice. Totodată, obiectivele bine plasate ne vor oferi capacitatea de a vedea oportunități pe care, în trecut sau în lipsa oricăror ținte, nu le-am fi observat. Or, ce poate fi mai important în piața muncii decât să facem ceea ce ne dorim cu adevărat (obiective), să putem lua decizii benefice pentru noi și pentru cei dragi (să putem alege) și să vedem tot ceea ce ni se oferă (să sesizăm oportunități)?”, arată Cosmin.

În al doilea rând, studenții trebuie să se întoarcă la lucrurile aparent simple și considerate a fi deja perfecționate: cititul, scrisul și vorbitul.

„Pare banal la prima vedere, nu-i așa? Se poate spune că aceste aspecte nu au nici o legătură cu piața muncii și că sunt mai degrabă aptitudini de bază, învățate deja la un nivel ridicat. Ele nu sunt, însă, de neglijat. Aceste aptitudini sunt cele care, odată perfecționate, te poartă pe cel mai sigur drum către succes, atât în facultate, cât și pe piața muncii. Dacă am urmărit pașii de mai sus, suntem în situația în care avem obiective trasate, știm ce alegeri să facem și vedem oportunitățile care „mișună” peste tot. Trebuie să avem și capacitatea de a accesa aceste oportunități.  Practicarea cititului ne va îmbogăți bagajul de cunoștințe și ne va forma din punct de vedere cultural. Vom sesiza în scurtă vreme faptul că înțelegem mai bine sau chiar mai multe lucruri dintr-un text sau dintr-o anumită situație decât am fi făcut-o înainte. În mod automat, puterea de comunicare va crește exponențial. Scrierea va deveni mai clară, mai concisă și mai precisă. Lucrările noastre vor avea substanță și vor transmite mesajul cu o mai mare acuratețe, aspect esențial atât în facultate, cât și în profesie. Nu în ultimul rând, vom dezvolta capacitatea de a vorbi, fiindcă numărul situațiilor în care putem avea un cuvânt de spus a crescut odată cu bagajul nostru de cunoștințe. Știm ce vrem să spunem și o facem într-o asemenea manieră încât să obținem ceea ce ne dorim. În facultate, ne vom „dezgheța” și vom scăpa de emoții atunci când discutăm cu un profesor. Discuțiile cu aparatul administrativ al facultății sau al universității vor fi mai lejere și mai operative. Toate acestea pentru că, lucrând la abilitățile noastre de comunicare, vom ajunge într-un punct în care ceea ce gândim este și ceea ce ajunge la destinatarul comunicării. Pare că acest lucru se întâmplă mai mereu, însă nu pot fi de această părere. Din contră, de cele mai multe ori, nu suntem capabili să transmitem tot ceea ce gândim și simțim. O persoană care are ce comunica (deține cunoștințele necesare) și care poate asigura transmiterea cât mai fidelă a mesajului atât în scris, cât și verbal, este o forță imbatabilă. Nimic nu îl poate opri - mai devreme sau mai târziu, într-un mod sau altul, va obține ceea ce și-a propus”, detaliază avocatul.

În al treilea rând, studenții trebuie să-și stabilească și să întrețină o rutină adaptată propriilor nevoi. „Ceea ce este repetitiv este important, iar rutina este ceva ce urmărim zilnic. O proporție covârșitoare din viața noastră este compusă din obiceiuri, care se constituie în rutină. Nu putem scăpa de ea și nici nu ar fi indicat să o facem. Nu voi insista foarte mult pe acest aspect, însă cred că este esențial ca un student să-și stabilească, încă din anii de formare, o rutină sănătoasă, care să-l mențină într-un echilibru constant, indiferent de ce se întâmplă în viața sa academică sau profesională”, menționează Cosmin.

--------------------------------------------------------------

Citește și

→   De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică: ‘Absența fizică ne-a dezorientat la început, dar procesul didactic se derulează acum în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare’

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Șipoteanu, una dintre mândriile promoției 2021: Facultatea de Drept este dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales

→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Diana Valeria Ceaușu, șefa promoției 2020, a intrat în echipa CMS România. ”Satisfacțiile au răsărit pe măsură ce eu am început să cunosc construcția dreptului și au crescut odată cu cunoștințele mele. Cu cât am cuprins și înțeles mai bine mulțimea regulilor de drept, cu atât am putut găsi soluții pentru mulțimea anomaliilor din realitatea socială”, spune avocata

→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Aura Elena Amironesei, olimpic internațional, a absolvit în primii trei din an facultățile de Drept (9,87) și Geografie. Multipremiată la competiții studențești cu expunere internațională, a ales avocatura și este doctorand în Dreptul comerțului internațional și cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Drept din Iași. ‘Am făcut alegerile potrivite la momentul potrivit și le-am trăit cât mi-a fost cu putință de plenar’, spune azi Aura
 
→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Irina Galan, șefa promoției 2020 de la Facultatea de Drept a Universitații din Iași: ‘Nu am mizat niciun moment pe titlul obţinut în facultate, dar probabil că acesta a reflectat bagajul de cunoştinţe acumulat şi determinarea avută pe parcursul anilor de studiu’. Tânăra avocată aşteaptă cu entuziasm şi deschidere noile provocări şi opţiuni ce vor apărea
         
--------------------------------------------------------------

Perfecționare continuă atât în plan personal, cât și profesional

Un profesionist care dorește să se mențină în linia întâi trebuie să se perfecționeze permanent, atât în plan personal, cât și profesional. Să nu se compare cu altcineva, ci cu sinele din trecut și să devină mai bun decât el.

„Legătura dintre planul personal și cel profesional este insesizabilă ochiului rămas în pasivitate, purtat de vâltoarea problemelor cotidiene. Ceea ce nu merge bine în viața personală se reflectă în mod inevitabil în viața profesională. Reversul este valabil. Este necesar ca profesionistul să se analizeze constant și să sesizeze ce anume trebuie și poate fi îmbunătățit. Asta va conduce la stabilirea unor obiective și priorități pe termen scurt, mediu și lung. Sunt multe de adăugat, însă aș insista pe un aspect pe care îl consider esențial: ordinea. Munca principală a profesionistului în drept nu este una fizică, ci una intelectuală. Munca fizică poate fi mecanică, însă cea intelectuală - mai puțin, ceea ce înseamnă că în lipsa ordinii, nu există muncă intelectuală de calitate (sau există, la un preț al sănătății enorm). Bunăoară, poți aplica ștampila pe 5.000 de documente într-o zi indiferent de cât haos există în viața ta privată și câtă dezordine ai în jurul tău, însă elaborarea unei strategii sau redactarea unui document într-un dosar dificil și cu miză deosebit de ridicată pentru persoanele implicate nu va fi nici măcar începută într-un mediu dezordonat sau toxic, decât sub presiunea termenelor legale (a căror depășire ar putea însemna, în unele cazuri, malpraxis). Mai mult, în lipsa ordinii, profesionistul nu va fi capabil să răspundă eficient nici situațiilor care reclamă urgență în mod firesc în profesie, care nu pot fi evitate. În anii parcurși până în prezent în profesia de avocat, am constatat că cea mai mare provocare a profesionistului este să-și mențină viața și activitatea în ordine, iar acest lucru se face cu dedicare, disciplină, momente de introspecție și stabilirea unor obiective clare spre care să țintim, în ciuda tuturor obligațiilor profesionale și ale problemelor personale care ne inundă existența. Ați avut vreodată un vis în care să pierdeți trenul, un autocar sau pur și simplu să întârziați la un examen și să nu mai fiți primiți, în urma căruia să vă treziți foarte speriați? Ei bine, fără ordine, asta este ceea ce simte un profesionist în mod constant - este fugărit de obligații de colo-colo, gândul că a uitat ceva îl bântuie, nu-l lasă să se odihnească, nu știe ce a făcut și ce mai are de făcut ș.a.m.d. Este de la sine înțeles că evoluția în plan personal sau profesional este aproape complet stagnată, sau crește numai în virtutea experienței de a lucra sub stres. Prețul este, însă, deosebit de ridicat. De aceea, cred că dacă un profesionist dorește să ajungă sau să se mențină „în linia întâi”,  el trebuie să fie mai întâi un om cu viața pusă în ordine și cu ambiție constantă de perfecționare. Clienții sau justițiabilii vor sesiza imediat aceste aspecte”, atenționează avocatul.

Rezumându-se la domeniul juridic, Cosmin menționează că România oferă pârghiile de care are nevoie un profesionist pentru a excela în domeniul său, dar atrage atenția că nu statul este cel care trebuie să-ți ofere toate nijloacele necesare excelării, ele putând fi create inclusiv de profesionist.

„Nu suntem ținuți tot timpul de ceea ce ni se oferă. Premisele unei pregătiri temeinice se regăsesc în cadrul tuturor Facultăților de Drept consacrate din România, iar accesul la informație este mai liber și mai facil ca niciodată. Dreptul va fi mereu un domeniu în care oamenii au nevoie de specialiști - fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice, pentru că surprinde o componentă vitală a omenirii: relațiile interumane în societate. Șansele de angajare sunt astfel asigurate, însă rezultatul concret (angajarea) nu vine la nimeni în lipsa efortului și devotamentului. A excela este o acțiune subiectivă și nu va putea fi niciodată asigurată de stat. Nu contest că unii profesioniști se confruntă cu diverse piedici de-a lungul carierei, fie că vorbim despre organele statului sau alte persoane rău intenționate. Este loc de mai bine, însă am nădejde că suntem pe drumul cel bun”, concluzionează avocatul.

Un sfat pentru cei care aleg facultățile de drept

Sfatul pe care îl are pentru tinerii care optează pentru studii juridice este acela să înțeleagă că Dreptul este un domeniu strâns legat de libertatea omului, ca valoare fundamentală a acestuia. „El trebuie studiat pornind de la această premisă. Prin „libertate”, mă refer la toate formele ei existente: în granițele impuse de natura umană, nu există nici măcar un singur lucru pe care omul să nu îl poată întreprinde. Omului i se poate interzice o anumită acțiune de către o autoritate, însă asta nu îi îngrădește libertatea: el poate să gândească, să se exprime sau să acționeze exact după cum consideră, suportând consecințele acțiunilor sale. Rareori există situații „alb și negru” în drept, tocmai pentru că legea reglementează activitatea omului, care se bazează exact pe această libertate absolută. Nu există nici o dispoziție legală care să nu poată fi aplicată unei situații concrete sau posibile. Asta ne conduce la o altă concluzie: cu cât investim mai mult în cunoașterea sufletului, a vieții și a naturii umane, cu atât ne va fi mai facil să înțelegem și să aplicăm dreptul. Folosesc acest argument pentru a arăta strânsa legătură dintre cultură și studiile juridice”, este de părere Cosmin.

Tânărul își dorește ca din ce în ce mai mulți studenți să înțeleagă strânsa legătură dintre cultură și studiile juridice și să o fructifice. „Învățarea doctrinei și a legislației te conduce, mai devreme sau mai târziu, la obiectivul de obținere a diplomei de licență, însă nu te transformă în mod automat într-un profesionist, pentru că această pregătire nu te apropie de om, ci doar îți oferă o perspectivă asupra soluțiilor pe care societatea le-a găsit (sau crede că le-a găsit) la o serie de probleme și situații în care ne-am putea regăsi. Apropierea de firea omului și înțelegerea acesteia o faci personal, prin efort propriu de formare, astfel încât să fii capabil să înțelegi și dimensiunile reale ale problemei, nu doar soluția legală. De exemplu, este clar că o persoană care a săvârșit fapta de omor este pasibilă de răspundere penală și că, în proces, acesta beneficiază de anumite garanții și drepturi. De ce a fost săvârșită această faptă, care este valoarea dreptului la viață, care este contextul săvârșirii faptei, de ce există aceste drepturi procedurale pentru o persoană care, la prima vedere, ar trebui îndepărtată cât mai repede din societate, reprezintă chestiuni pe care nu le poți învăța mecanic, ci pe care trebuie să le cercetezi și să le asimilezi în mod natural. Odată ce întreprinzi acest lucru, dreptul nu va mai părea un labirint de noțiuni juridice complicate și fără sens, ci un spațiu al ideilor și soluțiilor complexe descoperite și perfecționate prin participarea a milioane de oameni de-a lungul istoriei. Firește, tocmai în virtutea aceluiași argument, și astăzi suntem datori să perfecționăm ceea ce am moștenit. Totul devine mult mai organic și mai aplicat, iar studiul și înțelegerea dreptului, cu mult mai fascinante și mai facile”, detaliază avocatul.

În ceea ce privește programa de învățământ, Cosmin arată că există o limită până la care cursurile de licență pot fi aplicate.  Majoritatea profesiilor juridice impun și efectuarea unui stagiu profesional aplicat, odată promovat examenul de admitere, tocmai pentru formarea aptitudinilor practice ale noului profesionist.

„Într-adevăr, mulți studenți au sesizat, totuși, lipsa unor lucrări mai practice în timpul anilor de studii. Cercetarea unui dosar de instanță poate fi palpitantă, însă nu este neapărat o activitate aplicată, deși metoda este foarte populară în rândul orelor de practică obligatorie întrebuințate de facultățile de drept din țară. Orice dosar are o istorie în spate, deseori mult prea complicată pentru a putea fi explicată pe îndelete în câteva ore de practică, iar explicarea sa transformă activitatea într-un curs sau seminar. O idee pe care aș considera-o vrednică de a fi pusă în practică ar fi aceea de a stabili o serie de materii opționale, în anul IV de studii, către care studenții să se îndrepte în funcție de planurile lor profesionale. Aș întocmi fișa disciplinelor în funcție de profesiile juridice cele mai populare și aș întrebuința orele aferente strict în plan practic, sub coordonarea unui profesionist”, precizează tânărul.

Astfel, cei care aspiră la profesia de avocat, de pildă, vor întreprinde activități în acest sens: vor primi datele unei probleme juridice, vor solicita date suplimentare, vor întocmi documentația, vor face cercetare juridică, vor formula cereri în acest sens utilizând cunoștințele dobândite în anii precedenți și în anul curent, urmând să ajungă în fața unui coleg judecător, care a optat pentru materia opțională în cauză. „Aceasta este doar o perspectivă, putând, bineînțeles, să sufere modificări substanțiale pentru a deveni mai valoroasă și mai ușor de pus în practică”, consideră Cosmin.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 586 / 1678
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
    NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
    CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
    Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
    LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
    Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
    Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
    Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
    Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
    Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
    O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
    Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...