ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Care au fost “motoarele” firmei Mușat & Asociații în S1. Proiecte “la foc automat”, colaborări cu numeroase firme de avocatură prestigiose din SUA și Europa, țintă de creștere de 10% în 2017

12 Iulie 2017   |   Stefania Enache

Analiza activitatii firmei de avocatura, pentru prima jumatate a anului 2017, indica o rata a neperformantelor ce nu depaseste 2%.

 
 
Prima jumatate a anului 2017 se traduce printr-un volum de munca in crestere pentru expertii Musat & Asociatii. Trendul ascendent se observa in majoritatea practicilor, cu accent pe Litigii si Penal, domenii care au avut o evolutie peste media inregistrata in anii precedenti. De asemenea, practica de insolventa a pastrat ritmul sustinut de crestere, in timp ce alte arii au evoluat mai mult sau mai putin in parametrii ultimului an.”In mod concret si usor cuantificabil s-a resimtit si o crestere a volumului de munca si a incasarilor in ariile de practica aferente IT si Telecomunicatii, M&A, Real Estate, Dreptul Muncii si Dreptul Mediului”, explica Monia Dobrescu, Partener Musat & Asociatii.


Fuziuni & Achizitii (M&A) este domeniul in care se simte un reviriment cert in 2017, avocatii Musat & Asociatii avand in lucru mai multe proiecte de fuziune a unor societati cu operatiuni in diverse sectoare de activitate (IT, telecom, energie), precum si cateva proiecte de achizitii de anvergura, aflate in diverse stadii de desfasurare.

“Un alt departament care inregistreaza o activitate crescuta este cel de Dreptul muncii, care a acordat in prima parte a acestui an servicii de asistenta si reprezentare juridica unor diverse societati romanesti si multinationale in legatura cu o arie foarte larga de aspecte de Dreptul muncii, incluzand cele decurgand din restructurari societare, transferuri de afacere, fuziuni & achizitii, incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, proceduri de cercetare disciplinara, concedieri colective, implementarea unor planuri de actiuni in beneficiul salariatilor filialelor din Romania a unor companii internationale, formare profesionala, facilitati fiscale acordate salariatilor din sectorul software, s.a.m.d”, spune Monia Dobrescu.

”De asemenea, chiar daca piata energiei electrice a inregistrat un recul in ultiimii ani, in special pe fondul scaderii interesului pentru energia verde, departamentul nostru de Energy & Natural Resources a inregistrat un volum crescut de activitate in prima parte a anului, ca urmare a interesului manifestat de investitori pentru sectorul gazelor naturale si al petrolului. Astfel, in special zona de gaze naturale a suscitat interesul a numeroase companii de utilitati interesate sa obtina licenta pentru desfasurarea activitatilor de comercializare a gazelor naturale in perspectiva liberalizarii de la 1 aprilie 2017 a pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna. Totodata, sectorul resurselor naturale ramane activ si genereaza mandate cu precadere in contextul disputelor intervenite intre diversi parteneri in contracte de asociere incheiate in scopul exploatarii zacamintelor de petrol sau gaze naturale, ca urmare a dificultatilor economice generate de pretul scazut al petrolului pe piata internationala. In fine, chiar daca in mod traditional departamentul de litigii si arbitraj al Musat & Asociatii este deosebit de solicitat, remarcam o intensificare a activitatii practicii de drept penal, in special in ceea ce priveste dosarele de ’white collar crime’, vizand in principal infractiuni economice, fiscale si bancare, infractiuni de coruptie, in materia societatilor comerciale, dar si a raspunderii penale a persoanei juridice, precum si diverse proceduri extrajudiciare”, completeaza Razvan Stoicescu, Partener Musat & Asociatii.

Analiza activitatii firmei de avocatura,  pentru prima jumatate a anului 2017, indica o rata a neperformantelor ce nu depaseste 2%. E drept ca, din cauza crizei financiare, mai sunt si plati efectuate cu o oarecare intarziere, dar Musat & Asociatii mizeaza pe faptul ca portofoliul sau de clienti este format in mare parte din companii comerciale cu care firma are o lunga si fructuoasa colaborare inclusiv sub aspectul renumeratiei pentru serviciile avocatiale prestate.

”Cu toate acestea, cresterea organica de aproximativ 10% pe care a mizat conducerea firmei s-a dovedit in ani a fi una sustenabila. Ne mentinem aceasta miza si pentru anul 2017, fiind convinsi ca pozitia pe care am construit-o si increderea pe care am castigat-o din partea mediului de business va permite un trend crescator, semnificativ peste ritmul mediu de crestere al economiei. Daca ar fi sa pariem pe anumite arii de practica, in anul 2017 am credita indeosebi domeniile viitorului: tehnologie, internet, telecomunicatii, big data, servicii cloud si securitate cibernetica, dar am mentine predictii pozitive si in ceea ce priveste domeniul real estate, investitii imobiliare si consolidari ale business-urilor prin tranzactii de fuziuni si achizitii. In acelasi timp, arii care vor continua ritmul de crestere al ultimilor ani vizeaza domeniile insolventei, achizitiilor publice, precum si litigiile/arbitrajul, cu o nota speciala pe evolutia ariei de drept penal”, declara Monia Dobrescu.  

Sectoarele traditionale genereaza cele mai mari venituri

Reprezentantii Musat & Asociatii subliniaza faptul ca sectoarele de activitate traditionale au generat cele mai mari venituri in primele sase luni. Este vorba despre litigii/arbitraj si consultanta strategica de business, fiecare asigurand un procent de aproximativ 40% din incasarile din semestrul intai din 2017. Explicatia este foarte simpla: sunt ariile cu cea mai mare acoperire, cu problematica cea mai diversa. ”In cadrul Musat & Asociatii volumul de munca este corelat intotdeauna cu incasarile, iar acest fapt este o masura clara a aprecierii performantei si a efortului depus de catre avocatii nostri. In ceea ce priveste consultanta day-to-day acordata clientilor, aceasta reprezinta un procent de 45-50% din incasarile totale ale firmei”, aminteste Razvan Stoicescu.

In acest moment, activitatea in cadrul Musat & Asociatii implica multe dosare in care avocatii acorda asistenta  juridica clientilor in proiecte cross-border, ce presupun colaborarea cu alte firme de avocatura. ”In acest sens, printre cele mai importante se numara proiectul Emerson in vanzarea catre Nidec Corporation a diviziilor Leroy – Somer si Control Techniques, in care am fost deosebit de incantati de colaborarea stransa pe care am avut-o cu echipele Baker McKenzie, Sidley Austin si Kinstellar. Musat & Asociatii mentine excelente relatii de colaborare profesionala pe o baza permanenta cu numeroase firme de avocatura prestigiose din SUA si Europa, dintre care le amintim doar pe cele mai importante, precum Jones Day Reavis & Pogue, Lovells LLP, Herbert Smith Freehills, Simmons & Simmons, Norton Rose Fulbright, Cravath, Swaine & Moore sau Shearman & Sterling”, adauga Razvan Stoicescu.
Speram intr-o crestere a zonei de fuziuni si achizitii si intr-un reviriment in zona pietei de capital, mai ales daca marile privatizari anuntate vor fi efectuate prin oferte publice. Totodata, zona IT-ului pare sa suscite un interes din ce in ce mai mare, sectoare precum securitatea informatiei, big data si sharing-economy prezinta un interes din ce in ce mai mare. Mizam astfel pe o crestere si in acest sector.


Razvan Stoicescu
, Partener Musat & AsociatiiMulte proiecte „grele” in primul semestru

In prezent, casa de avocatura are in curs de desfasurare trei-patru proiecte de fuziune a unor societati din diverse arii de activitate (IT, telecom, energie), precum si mai multe proiecte de achizitii de societati aflate in diverse stadii de desfasurare, in domenii precum pharma si retail. ”Nu putem insa oferi la acest moment mai multe detalii, avand in vedere ca niciunul dintre aceste proiecte nu este finalizat si avem un angajament de confidentialitate fata de clientii nostri si partile implicate in aceste tranzactii. Cu titlu preliminar putem confirma ca valoarea unora dintre aceste proiecte se ridica la ordinul sutelor de milioane de euro, mergand chiar pana la zeci de miliarde de euro in cazul unor proceduri de restructurare la nivel international in care suntem mandatati sa acordam asistenta juridica si fiscala cu privire la componenta locala a proiectului. Componenta echipelor de avocati si consultanti fiscali alocate pentru asistarea fiecaruia dintre aceste proiecte poate sa difere in functie de specificul si de gradul de complexitate al mandatului. In cazul celor mai complexe dintre acestea, sunt implicati pana la 20 de avocati specializati pe diferite arii de practica (M&A, Drept Comercial si Societar, IT&Telecom, Dreptul Muncii, Real Estate, Pharma & Life Sciences), precum si consultanti fiscali specializati in impozitare directa, fiscalitate internationala, TVA si accize, etc”, detaliaza Razvan Stoicescu.

Unul dintre proiectele recente de anvergura in care s-au implicat expertii Musat & Asociatii a vizat asistarea Mecaplast, in extinderea activitatii sale in Romania, prin  intermediul unei investitii de tip „brownfield”. „Am fost alaturi de Mecaplast in procesul sau de expansiune pe parcursul intregului proces de achizitie a terenului, incepand cu un proces complex de due dilligence si continuand cu redactarea si negocierea documentelor tranzactiei, precum si acordarea de consultanta juridica intre semnare si pana la finalizarea proiectului. Asistenta acordata de societatea noastra a acoperit o plaja larga de servicii juridice, necesare stabilirii unei prezente a grupului Mecaplast in Romania, precum si consultanta privind probleme de mediu si fiscalitate”, puncteaza Monia Dobrescu.

Proiectul a implicat o echipa complexa de avocati si consultanti fiscali, printre care se numara Monia Dobrescu (Partener), Iulian Popescu (Partener), Razvan Graure (Partener) si Alina Solschi (Senior Associate).

Un alt proiect recent il reprezinta consolidarea colaborarii cu Emerson prin asistenta acordata catre Emerson Oradea S.R.L., una din subsidiarele din Romania ale Emerson Electric, lider mondial in domeniul productiei si tehnologiei, cu privire la separarea activitatilor aferente diviziilor Leroy – Somer si Control Techniques din Romania urmata de transferul acestora catre compania japoneza Nidec Corporation. Tranzactia multi-jurisdictionala s-a situat in jurul valorii de aproximativ 1,2 miliarde USD. Echipele Musat & Asociatii implicate in proiect au oferit consultanta in toate etapele prealabile procesului de transfer al afacerii, precum si in cele legate de finalizarea si indeplinirea conditiilor necesare preluarii afacerii de catre Nidec Corporation.

Echipa Musat & Asociatii, coordonata de Iulian Popescu (Partner), a asistat Emerson in legatura cu toate aspectele aferente transferului celor 2 divizii de la Emerson S.R.L. catre Emerson Oradea S.R.L., dar si la finalizarea transferului catre Nidec Corporation. In cadrul acestui proiect multi-juridictional, casa de avocatura Musat & Asociatii a acordat asistenta juridica si fiscala in cadrul fluxurilor de lucru de drept societar, proprietate imobiliara si constructii, dreptul muncii, drept fiscal si repatrierea profiturilor, IT si IP. In paralel, echipa coordonata de Monia Dobrescu (Partner) a asigurat realizarea procesului de due diligence juridic premergator transferului de business.

„De asemenea, un proiect din zona de retail care se remarca printr-o complexitate particulara l-a constituit asistenta acordata grupului maltez Premier Capital Plc in legatura cu operatiunile post-closing desfasurate pe intreg parcursul anului 2016 si prima jumatate a lui 2017 ca urmare a finalizarii preluarii operatiunilor McDonald’s in Romania”, mentioneaza Razvan Stoicescu.

Echipa Musat & Asociatii a fost coordonata in acest proiect de Razvan Stoicescu (Partner) si a acordat asistenta juridica atat entitatilor malteze din grupul Premier Capital, cat si societatii Premier Restaurants Romania SRL, operatorul restaurantelor McDonald’s in Romania, in legatura cu diverse aspecte de drept societar, distribuirea profiturilor, M&A si dreptul muncii, aferente reorganizarii operationale la nivelul grupului. De asemenea, avocatii au acordat asistenta si in legatura cu aspecte de drept bancar si financiar aferente diverselor amendamente aduse contractului de facilitate de credit incheiat cu BRD-Groupe Société Générale pentru finantarea achizitiei si constituirii de garantii suplimentare in scopul garantarii finantarii acordate in proiect. Printre alti avocati implicati in acest proiect se numara Monia Dobrescu (Partener), Vlad Cordea (Partener) si Adrian Danciu (Senior Associate).

Pe lista mandatelor in lucru se afla si un proiect rezidential in zona lacului Grivita, cu o valoare investitionala de peste 70 milioane euro, aflat in faza de „permitting”  si finantare a investitiei; achiziția de catre un investitor german a unei mari companii din domeniul exploatarii resurselor naturale (proiect aflat in stadiul de due diligence); fuziunea Nokia/Alcatel – Lucent; asistenta juridica pentru o companie multinationala privind achizitia unei fabrici e mobila (proiect aflat in stadiul de due diligence si negociere a documentelor tranzactiei).

Si pentru avocatii axati pe practica de Banking & Finance agenda de lucru este una extrem de incarcata. Astfel, pe langa asistenta juridica acordata in etapa post-achizitie grupului Premier Capital Plc in legatura cu diversele amendamente aduse contractului de facilitate de credit incheiat cu BRD-Groupe Société Générale pentru finantarea achizitiei operatiunilor McDonald’s in Romania si constituirea de garantii suplimentare in scopul garantarii finantarii acordate in acest proiect, numele profesionistilor Musat & Asociatii apar si in alte dosare importante. Dintre acestea amintim asistenta juridica acordata unei importante companii multinationale, lider global in domeniul operatiunilor de plata, serviciilor financiare si tehnologice, in legatura cu diverse aspecte de reglementare privind desfasurarea operatiunilor de instant credit pe teritoriul Romaniei. Mandatul a abordat chestiuni sensibile decurgand din legislatia bancara si financiara, proceduri de cunoastere a clientelei, aspecte privind combaterea spalarii banilor si a finantarii operatiunilor de terorism, semnatura electronica, etc. Echipa implicata in proiect a fost compusa din 5 avocati si a fost coordonata de Monia Dobrescu (Partner). De asemenea, firma de avocatura din Romania a colaborat in acest mandat cu societatea internationala de avocatura Baker McKenzie (biroul din Toronto).

Avocatii Musat & Asociatii au asigurat reprezentarea unui lider mondial in domeniul electrocasnicelor si aparatelor electrice de uz profesional, in legatura cu un mecanism de centralizare a numerarului avut in vedere pentru a fi implementat la nivel de grup, inclusiv in filiala din Romania. „Implicarea noastra in proiect consta in realizarea unei evaluari juridice amanuntite pentru diferite aspecte aflate sub incidenta legislatiei romane, impuse de structura de gestionare a numerarului, care urmeaza sa fie implementata. Aceasta include efectuarea de plati in numele filialelor, decontarea tranzactiilor intre societati in contul intern, aspecte legate de valuta, impozitare si stabilirea preturilor de transfer, aspecte de reglementare si privind licentierea. Acest proiect este deosebit de ambitios, avand in vedere complexitatea si diversitatea problemelor care trebuie luate in considerare din punct de vedere juridic. Toate acestea avand in vedere faptul ca practica locala de centralizare a numerarului se afla inca la inceput si exista multe aspecte care nu sunt specificate sau care nu sunt acoperite in mod suficient de lege”, arata Razvan Stoicescu.

Profesionistii casei de avocatura au consiliat cu succes o banca internationala de renume, in legatura cu activitatea de factoring intreprinsa de sucursala poloneza a acesteia, in vederea extinderii in afara Poloniei, in diferite jurisdictii, inclusiv Romania. Musat & Asociatii a asigurat consiliere clientului cu privire la posibilitatea de a presta servicii de factoring pe teritoriul Romaniei si a oferit recomandari practice in vederea depasirii unor eventuale impedimente identificate din perspectiva legislatiei romane, in legatura cu schema contemplata pentru implementare. Mandatul s-a dovedit a fi provocator, tinand cont de faptul ca, desi activitatea de factoring a inregistrat o dezvoltare impresionanta pe piata romana in ultimul an si este mentionata in diferite decrete, aceasta nu este reglementata in mod expres de legislatia romana, ca o institutie independenta, ceea ce a dus la o practica inconsecventa din diferite puncte de vedere juridice, dar in special din punctul de vedere al procesului de autorizare. In acest sens, Musat & Asociatii a oferit clientului o gama complexa de consiliere juridica, in incercarea de a acoperi toate scenariile posibile, pentru a-i permite clientului sa ia cea mai sigura decizie din punct de vedere comercial.

Un alt mandat important a vizat asistenta juridica acordata unei companii specializata in servicii de integrare si dezvoltare software si consultanta in domeniul IT, precum si in servicii complexe in domeniul ingineriei, solutii de cloudsourcing si soluții informatice medicale, in vederea obtinerii unei facilitati de imprumut la termen pentru moneda de baza si o facilitate de credit reinnoibila de tip multicurrency, necesare pentru refinantarea partiala a unei cheltuieli de capital (capex) suportate in anii anteriori si finantata din surse proprii, finantarea unor noi cheltuieli de capital, inclusiv a facturilor pentru fabrica de drone detinuta de client si extinderea retelei la nivel international, precum si pentru capitalul de lucru.

De asemenea, trebuie amintita consultanta juridica acordata unei companii globale de tehnologie de plati in legatura cu oferta acesteia de servicii de plata de tip peer-to-peer la nivelul Uniunii Europene, care urmareste sa permita titularilor de conturi bancare si carduri sa efectueze transferuri de bani rapide si sigure, prin intermediul instructiunilor transmise pe telefonul mobil, care interactioneaza direct cu furnizorii de servicii de plata pentru Platitori si Beneficiari.

„Cele de mai sus reprezinta doar cateva dintre proiectele demarate sau desfasurate in primul semestru din 2017, care prezinta un interes deosebit din perspectiva complexitatii si a diversitatii ariilor de drept acoperite. In prezent, avem de asemenea, in curs de desfasurare, trei-patru proiecte de fuziune a unor societati din diverse arii de activitate (IT, telecom, energie), precum si mai multe proiecte de achizitii de societati aflate in diverse stadii de desfasurare. Nu putem insa oferi la acest moment mai multe detalii, avand in vedere ca niciunul dintre aceste proiecte nu este finalizat si avem un angajament de confidentialitate fata de clientii nostri si partile implicate in aceste tranzactii”, atrage atentia Monia Dobrescu.
Musat & Asociatii se implica activ in sprijinirea initiativelor sociale, prin sponsorizari si servicii juridice pro bono catre multiple asociatii umanitare si fundatii. Sfera proiectelor in care Musat & Asociatii acorda frecvent asistenta juridica este destul de larga. Ne implicam constant in cauze umanitare care reusesc sa genereze o schimbare in plan social, educational sau cultural. Printre cazurile reprezentate de noi se numara asociatii umanitare, academice si culturale, fundatii etc.

Monia Dobrescu, Partener Musat & Asociatii


O echipa formata din 150 de experti


Musat & Asociatii numara in prezent in jur de o suta de avocati si practicieni in insolventa, iar impreuna cu ceilalti angajati, echipa firmei depaseste 150 de membri. „Numarul fluctueaza uneori, dar ne mentinem in general in jurul acestor cifre. Pana acum, 2017 a fost un an foarte bun pentru recrutari. Desi avem criterii de recrutare riguroase, am constatat cu bucurie ca si in acest an ni s-au alaturat avocati ambitiosi, talentati, atat cu experienta, cat si proaspat admisi in urma examenului de admitere in profesie. De asemenea, am continuat extinderea echipelor, cooptand avocati pe toate pozitiile de senioritate si in toate ariile de practica. Recrutarile continua insa atat in randul avocatilor proaspat iesiti de pe bancile facultatii, cat si pe diverse arii de practica”, sustine Monia Dobrescu.

Activitatea firmei de avocatura acopera intreg teritoriul tarii, munca expertilor fiind coordonata de cele trei birouri din Bucuresti, Cluj si Brasov. Aceasta structura teritoriala asigura un raspuns optim la solicitarile clientilor Musat & Asociatii din intreaga tara. “In prezent, societatea noastra are pe plan local una dintre cele mai bune retele de colaboratori, societati de avocatura locale, cu care lucram permanent pentru a raspunde cerintelor clientilor nostri, asigurand in acelasi timp calitatea si consistenta serviciului juridic pentru care suntem recunoscuti”, explica Monia Dobrescu.

In ceea ce priveste onorariile, Partenerul Musat & Asociatii admite faptul ca nivelul acestora a scazut in ultimii ani drastic, in buna parte din cauza politicii de „dumping” promovata de unele firme de avocati. ”Asta, ca o constatare generala. In ceea ce ne priveste, onorariile standard sunt calculate pe tarife orare functie de natura/complexitatea proiectului si experienta/senioritatea avocatilor implicati in proiect. Dincolo de ratele orare, ca o chestiune de buna conduita, intotdeauna discutam onorariile finale cu clientii nostri, astfel ca facturarea este intotdeauna predictibila si pot exista si ajustari suplimentare”, mentioneaza avocatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 523 / 4868
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Alexandru Aparaschivei se alătură NNDKP Consultanță Fiscală în calitate de coordonator al echipei de TVA
RTPR Allen & Overy câștigă un important litigiu de dreptul muncii pentru Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord
LegiTeam: Bondoc & Asociații is looking for PART TIME RECEPTIONIST
Studiu realizat de CMS - Țările din Europa Centrală și de Est sunt mai amenințate de atacurile cibernetice. Gabriel Sidere, Managing Partner: Obligația de raportare a eventualelor atacuri și evaluarea impactului necesită asistență specializată din partea unor echipe de avocați cu experiență
Cele mai interesante dosare de insolvență în care s-au implicat avocații Dentons, în 2018, au fost din banking și retail. Tiberiu Csaki, Partner: Ne concentrăm pe insolvențele transfrontaliere, unde avem un foarte bun potențial, dată fiind expertiza noastră în multiplele jurisdictii
Proiectele BSMP în domeniu Energiei. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Oportunitățile off-shore și investițiile în proiecte regenerabile au constituit polii de interes anul acesta
Practica M&A și Real Estate a Clifford Chance Badea închide 2018 cu un portofoliu diversificat de investitori și proiecte asistate | Două mandate importante de asistență buy-side au fost finalizate în luna decembrie
Noua legislație a insolvenței, cu bune și rele | Principalele prevederi de care actorii acestei piețe ar trebui să țină seama, explicate de Mariana Popa, partener în cadrul V.F. Insolvenţă SPRL
Noi promovări la Mușat & Asociații. Doi litigatori ai firmei devin parteneri, alți nouă fac un pas înainte în carieră
Pe masa de lucru a litigatorilor de la Mitel & Asociații s-a aflat, în 2018, un număr însemnat de mandate. Magda Dima, Partener: Ne propunem să menținem trendul ascendent în gestionarea litigiilor complexe, care să confirme statutul nostru de jucători de primă ligă în avocatura de business
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior|middle level associates (Corporate M&A and Real Estate)
Dentons, alături de un sindicat format din patru bănci, în finanțările succesive acordate grupului AmRest. Perry V. Zizzi, Romania Managing Partner a coordonat echipa din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...