ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Concentrația de minți formidabile, gândirea laterală și analiza strategică complexă, câteva din ingredientele performanței PeliFilip. Cătălin Alexandru, Partener: Litigiile sunt ca un joc de șah. Clienții se bucură să descopere că suntem cu mai multe mutări în fața adversarului

22 Mai 2018   |   Ștefania Enache

Departamentul de litigii din cadrul PeliFilip are în prezent 18 avocați care fac exclusiv litigii, dintre care patru avocați seniori și un partener. Firma recrutează foarte rar din rândul avocaților déjà formați, concentrându-se mai mult pe identificarea și creșterea viitorilor mari avocați încă de la ieșirea de pe băncile facultății.

Cătălin Alexandru, Partener PeliFilip

 
 
Departamentul de litigii este unul dintre pilonii principali pe care se sprijină activitatea PeliFilip.Firma de avocatură s-a implicat mereu în mandate complexe, înregistrând constant o creștere a numărului de proiecte aflate în lucru. “Anul trecut ne-a adus rezultate foarte bune și creștere a numărului de proiecte, iar pentru anul acesta estimez un parcurs similar.Creșterea a fost generată de o valorizare mai bună a efortului întregii echipe și de profilul proiectelor angajate.A crescut numărul de proiecte mari și medii, iar aprecierea clienților s-a văzut și în condițiile de asistență convenite cu aceștia. Principalele zone de creștere față de perioadele anterioare au fost litigiile fiscale, contenciosul în sens larg și dreptul sportului, iar din perspectiva industriilor s-a înmulțit numărul de mandate în domeniul energiei și în cel bancar”, a declarat pentru BizLawyer Cătălin Alexandru, Partener PeliFilip.


O analiză a activității din ultima perioadă evidențiază faptul că unele dintre cele mai importante dosare din această arie, care vizează actori economici din România, se află sau au fost în portofoliul PeliFilip.

Un mandat complicat, de exemplu, este cel în care avocații au fost delegați să sprijine RCS&RDS în încercarea de a înlătura monopolul nelegal instituit pe piața distribuției de energie electrică. ”Este un litigiu fără precedent în Uniunea Europeană, în care ne confruntăm cu nouă adversari (atât entități publice, cât și entități private) asistați de mai multe case de avocatură reputate. La nivel procesual, a trebuit să fim pregătiți strategic pentru o sumedenie de neclarități ale legii contenciosului administrativ și să răspundem la nu mai puțin de 31 de excepții procesuale. Pe fond, proiectul a presupus înțelegerea modelelor de afaceri existente pentru prestarea activității de distribuție, a unor probleme tehnice foarte complicate pe care se sprijină unele din apărările adversarilor și analiza unor probleme complexe de compatibilitate a reglementărilor ANRE cu legea energiei și a acesteia din urmă cu Constituția”, explică Partenerul PeliFilip.

Într-un alt dosar, de arbitraj, disputa pleacă de la două contracte de antrepriză ce stau la baza unui proiect de infrastructură feroviară și acoperă câțiva ani de lucrări de construire.”Dificultatea proiectului vine în primul rând din volumul de informație ce trebuie procesată (zeci de mii de documente, mai multe expertize de sute de pagini, plus informația provenind de la șapte martori), dar și din interferența unei multitudini de probleme juridice și tehnice. Termenul de judecată în acest dosar este programat să dureze nu mai puțin de trei săptămâni”, subliniază Cătălin Alexandru.

De asemenea, avocații PeliFilip sunt implicați într-un litigiu ce se desfășoară în Statele Unite ale Americii, după regulile de procedură federale. ”Printre altele, clientul a trecut printr-o procedură de discovery extensivă, desfășurată într-o perioadă foarte scurtă, în care a fost nevoit, simultan, să își definească strategia în litigiu, să răspundă la sute de interogatorii, să caute mii de documente în format fizic și electronic și să le pună la dispoziția părților adverse. Litigiul are ramificații în patru jurisdicții diferite și presupune colaborarea între patru case de avocatură și cinci rânduri de experți. Disputa implică interpretarea coordonată atât a regulilor de procedură, cât și a celor de fond, din toate cele patru jurisdicții, integrarea în strategie a unor concepte străine dreptului nostru (de exemplu, discovery, client privilege, default judgment), dar și a unor chestiuni străine dreptului american (de exemplu, problemele de protecție a datelor personale pe care le generează transferul de documente în cadrul procedurii de discovery)”, detaliază avocatul.

Acesta este dosarul cel mai complicat pe Dispute Resolution aflat în portofoliul PeliFilip, reprezentând un amestec unic de complexitate juridică, volum mare de informații și presiune de timp. ”Confruntarea a două sisteme de drept (și patru jurisdicții) în aceeași dispută, desfășurarea litigiului după niște reguli cu care a trebuit să ne familiarizăm foarte repede, numărul mare de probleme de drept ridicate în fiecare jurisdicție, volumul uriaș de informație pe care fiecare parte a trebuit să îl caute, să îl ceară de la cealaltă parte și să îl proceseze numai pentru a înțelege pe deplin situația de fapt, perioada mare de timp acoperită de faptele relevante, numărul mare de martori, problemele tehnice complicate, timpul foarte scurt în care trebuia să reacționăm la orice mișcare a părții adverse (potrivit regulilor de procedură din Statele Unite), toate acestea au concurat la o experiență formativă extraordinară pentru toți cei implicați”, punctează Partenerul PeliFilip.

Lista mandatelor complexe include și un proiect în care experții asistă un fond de investiții în eforturile de recuperare a peste 60 milioane dolari împrumutați unui grup de societăți. În acest caz, dificultatea dosarului pleacă din faptul că sunt mai multe jurisdicții implicate, numărul de proceduri de insolvență și executare silită este mare, numărul părților cu interese contrare și al caselor de avocatură implicate este și el mare, prioritățile comerciale ale clientului s-au schimbat pe parcurs (ceea ce a condus și la modificarea semnificativă a strategiei), iar mecanismul comercial de acordare a finanțării a fost complicat de la început și a trebuit restructurat în mijlocul proiectului.

“Nu în ultimul rând, gestionam de mai bine de șapte ani o serie de litigii interconectate, cuprinzând pretenții de peste 150 de milioane euro și care pun probleme dintre cele mai diverse, de la dreptul concurenței la proprietate intelectuală, cazuri de fraudă contractuală sau aplicarea clauzei celei mai favorizate națiuni pe întreaga durata de peste cinci ani a executării unui contract complex. Fiecare din aceste dosare este foarte dificil, însă marea provocare a acestui proiect este coordonarea strategiei între cele peste 10 litigii ce se desfășoară în paralel, legăturile dintre ele fiind profunde de la început și devenind tot mai complexe pe parcurs”, mai spune Cătălin Alexandru.

În ultimul an, echipa PeliFilip a fost implicată în cinci arbitraje internaționale însumând pretenții de peste 110 milioane euro. ”Valoarea arbitrajelor nu este însă întotdeauna elocventă pentru importanța sau dificultatea proiectului. De exemplu, un arbitraj recent finalizat a avut ca obiect recunoașterea unei „simple” servituți de trecere, însă a avut potențialul de a afecta un proiect de 100 milioane euro. De asemenea, arbitrajul în urma căruia am reușit să obținem o reducere a sancțiunilor aplicate de ITF lui Ilie Năstase intră cu certitudine în categoria disputelor de importanță mare pentru client și cu complexitate ridicată din perspectiva problemelor juridice”, consideră expertul.Concentrația de minți formidabile, gândirea laterală (neliniară) și analiza strategică complexă sunt câteva din ingredientele care dau un gust aparte experienței PeliFilip. Ne place să cercetăm, ne place să dezbatem, ne place să imaginăm și, evident, ne place să câștigăm. Litigiile sunt ca un joc de șah, în care trebuie să anticipezi cât mai multe din mișcările adversarului și să te pregătești corespunzător. Suntem performanți la acest joc și frecvent clienții se bucură să descopere că suntem cu mai multe mutări în fața adversarului. Judecând după feedback-ul primit de-a lungul timpului de la clienți, câteva elemente esențiale pe care se construiește reputația sunt gândirea strategică, abordarea comercială, verticalitatea, responsabilitatea, experiența de viață, gândirea în substanță mai degrabă decât în formă, puterea de convingere, forma îngrijită a exprimării verbale și scrise.”
 

Cătălin Alexandru, Partener PeliFilipPeliFilip a recrutat “crema” facultăților de drept

Echipa este cea care asigură succesul unei firme, iar în avocatură fără profesioniști cu adevărat pregătiți nu se poate face nimic. Alegerea oamenilor trebuie făcută cu atenție, astfel încât munca lor să aducă plus-valoare. Departamentul de litigii din cadrul PeliFilip are în prezent 18 avocați care fac exclusiv litigii, dintre care patru avocați seniori și un partener.

”Echipa de litigii a PeliFilip este un loc de efervescență intelectuală, în care se formează unii din cei mai buni avocați din România. Mai mult de o treime din membrii actuali ai echipei s-au numărat printre primii trei clasați la terminarea facultății, doi dintre ei sunt șefi de promoție (unul summa cum laudae) iar, mai general, întreaga echipă s-a situat academic în primii 5% din generațiile respective. Am strâns laolaltă minți pasionate de drept, personalități puternice și suflete bune. Împreună ele formează un mediu de cercetare, analiză, reflecție și dezbatere, care este foarte potrivit pentru dezvoltarea nu numai a unor avocați excepționali ci, mai general, a unor oameni de nădejde. Și nu discut acum numai de formarea celor mai tineri. PeliFilip este un loc de formare continuă pentru noi toți, o grădină în care fiecare dintre noi găsește hrana intelectuală și grija umană care îi permit să crească și să se manifeste ca un membru liber și responsabil al societății. Eu unul le sunt recunoscător colegilor mei  pentru că, alături de și împreună cu ei, am devenit un om mai bun”, susține Cătălin Alexandru.

Avocatul amintește că, în urmă cu nouă ani, atunci când s-a pornit la drum, departamentul avea ca principale arii de expertiză litigiile comerciale, fiscale, de concurență și real estate. Echipa s-a dezvoltat rapid atât numeric, cât și ca întindere a ariilor de specializare. ”Am fost curând mandatați în cel mai complex arbitraj din istoria CCIR până la acel moment, apoi am avut proiecte de succes in zone precum piața de capital (am fost implicați în mai multe litigii de importante ale Fondului Proprietatea), asigurări (am apărat cu succes decizia istorică a ASF de a deschide procedura de redresare financiară împotriva Astra S.A.), energie (am câștigat două arbitraje internaționale succesive pentru un investitor strategic în sectorul energetic) și domenii de nișă precum insolvența, achizițiile publice sau litigiile de muncă. Un domeniu în care am dobândit, în ultimii șapte ani, experiență într-o mulțime de probleme litigioase este cel al telecomunicațiilor.În interiorul departamentului si în colaborare cu celelalte arii de practică din firmă am dezvoltat capacități specializate pentru toate tipurile de litigii, cu excepția celor penale complexe. Avem o experiență extinsă pentru așa-numitele bet-the-firm litigation, în care mizele pentru clienți sunt foarte mari sub diverse aspecte, ceea ce creează o nevoie specifică de a angaja cei mai buni avocați”, detaliază Partenerul PeliFilip.Avocatul subliniază faptul că firma din care face parte recrutează foarte rar din rândul avocaților déjà formați, concentrându-se mai mult pe identificarea și creșterea viitorilor mari avocați încă de la ieșirea de pe băncile facultății. ”În felul acesta, am pus bazele unei adevărate școli de talente. Oamenii se dezvoltă de la început într-o cultură de performanță, echipa este omogenă, iar un avocat cu 4-5 ani de experiență este deja capabil să facă față oricăror provocări profesionale. Un avocat bun trebuie să sclipească intelectual, să prețuiască profunzimea în dauna aparențelor, să creadă ceea ce spune și să nu spună decât ceea ce crede, să gândească critic, să pună pasiune în ceea ce face, să fie capabil să deceleze relevantul de nerelevant și esențialul de neesențial, să îi respecte pe ceilalți, să fie natural, să nu fie arogant, să fie curios, să aibă curajul de a încerca lucruri noi și pragmatismul de a supune propriile idei unui test critic, să fie convingător, să gândească strategic, să fie meticulous”, precizează Cătălin Alexandru.
 
Coordonatorul practicii se implică direct în mandate importante

Coordonatorul practicii de litigii muncește “cot la cot” cu echipa sa, fiind implicat în multe dintre proiectele aflate în lucru. Un exemplu în acest sens îl reprezintă proiectul de contestare a monopolului nelegal instituit pe piața distribuției de energie electrică și litigiul din Statele Unite ale Americii.

“Sunt cu siguranță două dintre experiențele de care îmi voi aminti toată viața cu plăcere, iar arbitrajul FIDIC privitor la un proiect de infrastructură pe care urmează să îl finalizăm în curând a ridicat și el o sumedenie de probleme juridice, strategice și de organizare. Un alt proiect interesant în care am avut plăcerea de a contribui a fost legat de întinderea competențelor de reglementare ale ANRE în domeniul transportului și furnizării gazelor naturale. Proiectul a implicat înțelegerea unui domeniu pe cât de tehnic, pe atât de interesant, și aplicarea coordonată a legislației privind transportul gazelor naturale, a legislației vamale și a regulilor INCOTERMS, toate într-un context mai larg ce ține de suveranitatea României și până unde se poate întinde ea. Într-un alt proiect pe care l-am coordonat anul trecut, am apărat cu succes una din cele mai mari societăți din domeniul energiei electrice împotriva pretențiilor formulate de peste 3.000 de salariați care, dacă ar fi fost admise, ar fi avut un impact major asupra situației financiare a clientului.Anul trecut am avut și plăcerea de a lupta cu succes – în patru proiecte diferite – împotriva unor abuzuri ale autorităților fiscale (centrale și locale)”, declară Cătălin Alexandru.

Munca în echipă face parte din cultura organizațională adoptată de PeliFilip, astfel că departamentul de litigii colaborează intens cu celelalte echipe.”Echipele de consultanță ne consultă strategic ori de câte ori simt că se prefigurează posibilitatea unui conflict și ne implică direct în proiect când acea posibilitate începe să se materializeze. Invers, ori de câte ori suntem implicați într-un litigiu de nișă, alcătuim echipe mixte cu specialiștii din consultanță”, afirmă Partenerul PeliFilip.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.Profilul clientului se mulează pe cel al firmei de avocatură


Structura clienților pentru care PeliFilip asigură servicii de specialitate este, după cum mărturisește Cătălin Alexandru, “rezultatul unei asocieri naturale între cei mai buni din orice domeniu de activitate, fie că e vorba de companii sau de antreprenori”.

Astfel, printre clienții casei de avocatură se numără „cel mai important furnizor de servicii de telecomunicații (televiziune, internet și telefonie) din regiune, una din cele mai mari companii din Sud-Estul Europei, unele dintre cele mai performante companii deținute de antreprenori români, unul dintre cei mai mari distribuitori de energie electrică din România, una dintre cele mai dinamice bănci din România, unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din țară, cel mai bun jucător de tenis din istoria României, unul dintre liderii în domeniul producerii de medicamente din Europa, unul dintre cei mai importanți jucători din industria alimentară din lume, unul dintre cei mai renumiți producători de ciment din lume, unul dintre principalii distribuitori de medicamente din România, unul dintre cei mai cunoscuți prestatori de servicii de procesare automată de date din România, unul dintre cei mai mari transportatori pe cale ferată din Polonia și lista poate continua. Acestora li se adaugă mai multe fonduri de investiții și autorități precum Autoritatea de Supraveghere Financiară”, este de părere Cătălin Alexandru.

PeliFilip este una dintre firmele care, fără a se fi asociat cu o casă internațională de avocatură, și-a creat un renume și o rețea puternică de contacte la nivel internațional, ceea ce face ca o parte semnificativă din clienții biroului din București să aibă o prezență globală. ”De exemplu, în ultimul an am asistat una din cele mai mari companii de consultanță din lume într-o dispută internă foarte delicată legată de relațiile dintre parteneri, unul din cei mai mari producători și exportatori de gaze naturale din lume într-un litigiu legat de puterile de reglementare ale ANRE, un fond de pensii într-o dispută legată de accesul la informații într-o societate listată, unul din cei mai mari producători din industria chimică într-un litigiu imobiliar cu impact major asupra investiției clientului, un producător internațional de ciment într-un litigiu legat de aplicarea legislației privind certificatele verzi, una din cele mai mari bănci din lume în mai multe litigii fiscale și de muncă, precum și un fond de investiții într-o dispută în legătură cu legislația pieței de capital”, arată avocatul.

De altfel, distinct de propriile contacte, o parte din mandatele PeliFilip sunt generate de solicitări de la firme internaționale de avocatură care nu au o prezență în România, precum Freshfields, Weil, Gotshal & Manges, Reed Smith sau Corbett & Co. “Marea majoritate a clienților și mandatelor noi vin pe bază de recomandare / feedback pozitiv în urma unei experiențe trecute”, mai spune Cătălin Alexandru.

În foarte multe proiecte, avocații PeliFilip fac parte din echipe multi-jurisdicționale. Partenerul PeliFilip indică în acest sens litigiul aflat pe rolul instanțelor din Statele Unite ale Americii. Astfel de mandate reprezintă o ocazie unică de a face  schimb de experiență cu avocații de peste ocean și de a compara două sisteme de drept care intră destul de rar în contact. ”Totodată, acționăm ca lead counsel într-un arbitraj în Cehia, organizat de VIAC în conformitate cu legile din Cehia. Nu în ultimul rând, am primit mai multe mandate în dispute de dreptul sportului guvernate, pe rând, de dreptul american, britanic sau cipriot”,adaugă consultantul. 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 369 / 5036
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Employment
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Competition
Cum se construiește o carieră de succes peste hotare. Exemplul Monicăi Mitrea, fondator Mitrea & Associés (Lausanne), avocatul care și-a propus să intensifice colaborarea dintre Elveția și România beneficiind de cunoașterea celor două culturi
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for highly motivated lawyers - Banking & Finance | Competition | Corporate M&A | Employment
Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...