ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiar și în contextul dat de pandemia globală, 2020 a fost tot un an de creștere pentru Popescu & Asociații, cu dezvoltare semnificativă a unora dintre ariile de practică. Octavian Popescu, Partener: Cel mai bun lucru care se poate întâmpla în perioada următoare este să se deschidă calea către investiții, prin stabilitate și predictibilitate

09 Februarie 2021   |   Ștefania Enache

Pe acest trend pozitiv pe care îl înregistrază activitatea firmei, Popescu & Asociații își va continua planurile de dezvoltare, fără a lua în calcul posibile afilieri cu alte societăți similare. Experiența ultimilor ani a demonstrat că firma are toate resursele necesare să se susțină și să se dezvolte în mod independent, să crească organic, în baza capabilităților avocaților care compun echipa și a portofoliului de clienți.

 
 
Șocul suferit de economiile lumii ca urmare a pandemiei de coronavirus nu s-a atenuat încă. Atât în spațiul comunitar, cât și la nivel global, consecințele crizei medicale sunt simțite puternic în plan socio-economic.Revenirea economiei României nu depinde doar de evoluția pandemiei, ci și de măsurile politice pe care le vor adopta autoritățile.În acest context, jucătorii din avocatură își creionează proiectele astfel încât să fie pregătiți pentru orice scenariu cu care s-ar putea confrunta.Pentru Popescu & Asociații, „stabilitatea” este cuvântul ce caracterizează tot ceea ce se întâmplă la nivelul firmei de avocatură.

„Surprinzător în contextul dat de pandemia globală, 2020 a fost un an de creștere pentru noi și cu dezvoltarea semnificativă a unora dintre ariile de practică. Am avut un 2020 plin, greu ca pentru toți, presărat de provocări dintre cele mai diverse și mai neașteptate, în care am alocat resurse suplimentare – atât umane cât și de timp – pentru a putea acoperi cererea de servicii juridice, însă la început de 2021, suntem acolo unde ne doream să fim, la doi ani de la înființare: recunoscuți de piața avocaturii locale și regionale, de publicațiile internaționale de profil, mandate și dosare cu mize mari aflate în lucru și un portofoliu solid de clienți autohtoni și internaționali, alături de o echipă care poate susține volumul de muncă preconizat pentru anul acesta”, a declarat pentru BizLawyer Octavian Popescu, Partener Popescu & Asociații.


Pe acest trend pozitiv pe care îl înregistrază activitatea firmei, Popescu & Asociații își va continua planurile de dezvoltare, fără a lua în calcul posibile afilieri cu alte societăți similare. Experiența ultimilor ani a demonstrat că firma are  toate resursele necesare să se susțină și să se dezvolte în mod independent, să crească organic, în baza capabilităților avocaților care compun echipa și a portofoliului de clienți.

„În schimb, am colaborat si colaborăm în permanență cu echipe de avocați la nivel regional și internațional, în diverse mandate de dreptul muncii, restructurări, fuziuni și achiziții, PPP și achiziții publice sau dreptul transporturilor. Pe parcursul acestui an, vom continua să fim alături de clienții noștri și să îi asistăm în toate sectoarele dreptului, mobilizând echipe multidisciplinare pentru a oferi soluții complete și integrate, care să răspundă atât nevoilor juridice cât și de business”, mai spune Octavian Popescu.




Piața avocaturii își păstrează stabilitatea

Expertul este de părere că, în ciuda șocului resimțit la începutul primăverii, cauzat de criza medicală, cu jucători autohtoni care încă domină peisajul local, piața avocaturii își păstrează stabilitatea, în sensul că, atât firmele românești cât și cele internaționale își mențin cota de piață, clientela și tipul de expertiză recunoscută. „Dacă ne referim la fragmentarea apărută în urma cu câțiva ani, în ultima perioadă, s-a accelerat volumul de spin-off-uri, care vor avea poate șansa de a se consolida în timp, în funcție și de perspective și expertiza care recomandă echipele de avocați”, subliniază Partenerul Popescu & Asociații.

Octavian Popescu consideră că presiunea pe onorarii se va menține și în 2021, în continuare existând jucători locali care vor practica onorarii formale, obiectivul lor fiind obținerea unui client sau al unui proiect. „Experiența ultimilor 10-15 ani a arătat ca au fost firme care au recurs la dumping atunci când au vrut să intre fie pentru anumiți clienți mari, fie pe o arie de practică unde nu aveau nicio prezență, ambele situații reprezentând un defect care nu ar trebui replicat, fiind nesănătos pentru orice piață a avocaturii și cu atât mai puțin pentru cea din România”, atrage atenția avocatul.

Din punctul său de vedere, cea mai mare provocare a anului 2021 va rămâne adaptabilitatea serviciilor și a business-ului ceea ce implică, printre multe altele, similar anului 2020, și zona de tehnologie IT (informatizarea societăților de avocatură). În ciuda faptului că fiecare societate a fost și este conștientă de importanța unei infrastructuri IT moderne și fiecare a avut instrumentele de bază, anul 2020 a demonstrat că este nevoie de mult mai mult decât atât, iar sistemele integrate de tip exchange, cloud, VPN etc. care au permis cu ușurință derularea unei activitati remote, și-au dovedit deopotrivă utilitatea și eficiența.

„Criza generată de noul coronavirus și obligația companiilor de a muta toată activitatea remote a pus o mare presiune pe departamentele de IT ale companiilor, forțându-le pe cele luate oarecum prin surprindere să se mobilizeze într-un ritm fără precedent, pentru a putea face față provocărilor și a păstra continuitatea activității, în lipsa prezenței fizice la birou. Corelativ, toate cele de mai sus au generat provocări neașteptate în gestionarea datelor cu caracter personal, securizarea convorbirilor și a documentelor, secretul profesional și economic etc. Anul acesta, companiile vor pune în prim plan echipele, prin urmare, cheile de control vor fi eficiența și consolidarea echipelor în general, cu accent pe capabilitatea acestora de a lucra interdisciplinar și integrat, nu doar insular, pe arii de practică, fapt care va asigura continuitatea și stabilitatea business-ului clientului”, menționează Octavian Popescu.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Lecțiile anului 2020


Anul 2020 a fost unul intens, cu multe provocări, în care toată lumea a desprins o serie de învățământe. Partenerul Popescu & Asociații este de părere că cea mai importantă lecție pe care 2020 a dat-o fiecărei companii, în general, nu numai în industria juridică, vizează conștientizarea importanței pe care gestionarea costurilor și un cash flow corespunzător le au în situații de criză.  În consecință, firmele vor pune mai mare accent pe crearea de rezerve de lichiditate pentru acoperirea cheltuielilor. De asemenea, vor lua măsuri pentru a-și cunoaște personal partenerii de afaceri și vor fi mult mai atente și preocupate de echipa/echipele și coeziunea acesteia/acestora, luând în calcul desfășurarea remote a activității și lipsa interacțiunii face to face, care pe alocuri a pus poate piedici mersului firesc al activității.

„Apoi, este foarte important ca fiecare companie să își organizeze în mod corespunzător activitățile și echipele de la început și să aibă un plan de urmat în cazul unei crize. La Popescu & Asociații tratăm cu mare responsabilitate dosarele și mandatele clienților, printr-o organizare impecabilă, fapt care ne-a permis să menținem la cote normale desfășurarea activității și să evitam sincopele.  De asemenea, anul 2020 ne-a arătat tuturor, mai mult ca oricând, că digitalizarea business-urilor e noul viitor, de care depinde funcționarea și eficiența companiilor. Experiența ultimului an ne-a demonstrat că este posibil să fim eficienți și să funcționăm la capacitate maximă chiar și în condiții de criză, fără să avem interacțiune directă cu clienți, parteneri și furnizori ori prezența efectivă într-un spațiu de birou”, subliniază avocatul.

Munca echipei Popescu & Asociații a evoluat ținând cont de toate aceste lecții. Firma a mizat și va miza în continuare pe colaborarea sa cu clienții, pe punerea pe primul loc a interesului acestora. În acest context, în 2020, onorariile au rămas neschimbare, cu o plajă relativ largă, în funcție de nivelul de experiență al avocaților implicați, nivelul de complexitate al mandatului și efortul efectiv necesar în finalizarea acestuia. „Ca întotdeauna, în acest an vom păstra aproape clienții, vom pune accent pe calitatea muncii și pe obiectivele de natură juridică și de business ale acestora”, nuanțează Octavian Popescu.

În ceea ce privește relația firmei de avocatură cu departamentele juridice ale clienților, în general, avocații Popescu & Asociații au o colaborare permanentă cu acestea, sprijinindu-le și informându-le constant cu privire la modificările legislative și soluțiile posibile pentru business, fără să neglijeze activitatea de zi cu zi și mandatele/dosarele aflate în desfășurare.

„Pe parcursul anului 2020 am realocat si rearanjat echipele astfel încât să ne concentrăm eforturile și să livram soluții utile și la timp în ariile de interes ale momentului și ne-am canalizat resursele către domeniile/sectoarele/ariile aflate în mare dificultate, mai ales în martie-mai, perioadă care a fost una dintre cele mai dificile.  Am menținut comunicarea în parametri normali, prin ascultare activă și înțelegerea nevoilor managerilor juridici din cadrul companiilor, prin statusuri zilnice sau săptămânale - după caz - referitoare la mandatele în curs/evoluția dosarelor și prin comunicare clară și concisă, alături de disponibilitate 24/24, 7/7. Pentru companii este foarte important să aibă un avocat alături în activitatea zilnică precum și în situații tensionate, care pot da naștere unor probleme/crize ce afectează bunul mers al companiei sau care pot avea implicații asupra reputației acesteia”, explică Partenerul Popescu & Asociații.

Expertul amintește faptul că resursele cele mai importante de care dispune Popescu & Asociații sunt experiența avocaților și parcursul societății de avocați, două aspecte care sunt hotărâtoare în alegerea consultantului juridic, completate de disponibilitate și viziune pe termen lung în dezvoltarea business-ului clientului.

Octavian Popescu mai spune că, din punctul său de vedere, principalul atu care face diferența în pitch-uri este întotdeauna experiența în proiecte similare, decisivă de fiecare dată când se fac alegerile, alături de detaliile financiare, aspecte care nu se vor schimba niciodată pe această piață. „Am participat și participăm și în prezent la astfel de pitch-uri organizate de companii mari în care „concursul” se organizează pe expertiză. În general orice companie mare, fie națională, fie multinațională are un panel cu mai multe firme de avocați la care apelează în astfel de situații, unde factorul determinant este experiența în domeniul respectiv. Cred că este foarte important ca fiecare companie să aibă alături un consultant juridic cu o echipă specializată și experiență anterioară în proiecte similare, să cunoască practicile autorităților din România, să fie conștient de posibilele dificultăți ce pot apărea, înțelegerea nevoilor clienților și respectarea termenelor strânse aferente pregătirii fiecărui mandat/dosar”, arată avocatul.


„Perioada lockdown-ului a avut un impact foarte mare asupra activității, schimbând total modul de lucru și conducând la rearanjarea priorităților, implementarea strategiei de răspuns la criză și asigurarea continuității activității atât pentru noi, ca și societate de avocatură, cât și pentru clienții noștri care au avut nevoie în permanență de consultanță cu privire la modificările de ordin legislativ, activitatea de zi cu zi, reorganizarea activității, lucru remote etc.”
 
Octavian Popescu, Partener Popescu & Asociații



Proiecte complexe, la început de an

La început de an, echipa Popescu & Asociații are pe masa de lucru foarte multe mandate importante. Printre acestea se remarcă proiectul care vizează asistența acordată celei mai mari companii de transport aerian în ceea ce privește restructurarea agențiilor străine, cu scopul de a închide operațiunile din cadrul agențiilor din 11 țări europene (Austria, Italia, Israel, Germania, Franța, Spania, Turcia, Ungaria, Țările De Jos, Regatul Unit, Grecia).

Mandatul implică un proces amplu de măsuri coordonate dispuse pe o bază administrativă, juridică, financiară și organizatorică. Popescu & Asociații asistă clientul în coordonarea juridică a închiderii agențiilor externe, a încetării contractelor de muncă încheiate la nivel local sau încetarea detașării angajaților români și a revenirii la sediul central al companiei, a formalităților de închidere a agențiilor în fața instituțiilor locale, precum și în legătură cu negocierea cu angajații a contractului colectiv de muncă la nivel de companie pentru anii 2020 – 2022.

Într-un alt dosar este implicat unul dintre cei mai mari retaileri din România, parte a celui mai mare retailer mondial. Avocații oferă consultanță, în cadrul extinderii rețelei sale de magazine (peste 700 de magazine), în legătură cu negocierile privind achiziția altor concurenți pe piața românească, închirierea de spații și/sau achizițiile imobiliare care implică pe lângă o foarte bună înțelegere a întregului segment de real estate și o cunoaștere în detaliu a sectorului de concurență în contextul orientărilor Consiliului Concurenței din România privind noua metodă de definire a pieței relevante în sectorul FMGC.

Popescu & Asociații acordă consultanță celui mai important transportator feroviar în legătură cu fuziunea prin absorbție între client, în calitate de societate absorbantă, și două dintre filialele sale, în calitate de companii absorbite. Avocații elaborează inclusiv o analiză a potențialelor scenarii conexe privind data fuziunii și data situațiilor financiare care urmează să fie utilizate pentru procedură, precum și un studiu de fezabilitate, în vederea susținerii implicațiilor și avantajelor fuziunii și proiectul de fuziune.

Un alt proiect important vizează consilierea băncii ce deține cea mai mare cotă de piață în România, în care BERD acționează în calitate de investitor strategic și filialele sale, precum și reprezentanții săi în legătură cu diverse/multiple litigii de reglementare, inclusiv, dar fără a se limita la modul de punere în aplicare a noilor cerințe juridice continue în conformitate cu DIRECTIVA (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului (puse în aplicare în România prin legea 129/2019), modul în care banca a pus în aplicare procedurile AML. De asemenea, Popescu & Asociații asistă clientul în legătură cu procedurile de control inițiate de autoritatea de reglementare BNR în legătură cu modul în care banca și-a îndeplinit obligațiile legale față de celelalte filiale și cu Autoritatea Națională de Supraveghere Financiară.

Echipa de avocați sprijină și unul dintre cei mai importanți producători de plasmă umană în legătură cu un proiect complex de tip PPP privind construirea și funcționarea unei bănci naționale de sânge, plasmă umană și celule stem.
 
„În ciuda instabilității din prima jumătate a anului, provocată de criza sanitară și întreruperea ritmului normal de lucru și al activității instanțelor de judecată, activitatea s-a redresat treptat și lucrurile au reintrat în normal, cu intensificarea volumul de lucru pe parte contencioasă, o dată cu repunerea dosarelor pe rol, ca urmare a redeschiderii instanțelor, dar și tranzacțională, cu reluarea proiectelor/mandatelor puse în așteptare, ca măsură de precauție, din cauza șocului puternic resimțit de economia locală și cea internațională. Ca regulă generală, noi am păstrat continuitatea activității, asistând clienții în diferite proiecte începute înainte de declanșarea pandemiei și a stării de urgență în România și venind cu soluții adaptate pentru restructurarea activității operatorilor economici, dar și în legătură cu numeroase cereri privind schimbările legislative și aplicabilitatea acestora în activitatea de zi cu zi a companiilor. În mare, putem spune că am avut un an caracterizat de prudență, însă în mare un 2020 bun, prin prisma mandatelor în care am fost angajați și suntem implicați în continuare, cu un avânt ce vine din fuziuni și achiziții, zona de imobiliare, dreptul muncii, PPP, insolvențe și restructurări, alături de litigii și dreptul penal al afacerilor, cu accent deopotrivă pe dosare penale majore și aspecte ce țin de mecanisme de conformitate și prevenție”, declară Octavian Popescu.



Activitate intensă în mai multe arii de practică

Liderul Popescu & Asociații susține că situația pandemiei Covid-19 nu ar trebui să influențeze plata facturilor, ci mai degrabă emiterea lor, fapt care a fost într-o oarecare măsură valabil în perioada martie-mai 2020, în baza instituirii stării de urgență și a reducerii activității în zona de litigii. „Nu au fost situații în care clienții să fi solicitat micșorarea onorariilor, iar până în prezent nu am resimțit niciun fel de întârziere suplimentară în încasarea facturilor în condițiile în care clienții noștri ne-au tratat cu aceeași seriozitate pe care și noi am manifestat-o față de ei. În general, avocații sunt profesioniști cu fler care se adaptează întotdeauna și găsesc soluții pentru rezolvarea problemelor. Îmi vine greu să îmi imaginez un client serios care așteaptă servicii la nivel de excelență din partea avocatului său fără însă a plăti facturile aferente. Să ne imaginăm un astfel de scenariu într-un arbitraj, un dosar de penal sau într-o restructurare unde nivelul de încredere între avocat și client trebuie să fie maxim și nepericlitat de neplata facturilor”, susține avocatul.

În ceea ce privește anul 2021, Partenerul Popescu & Asociații estimează că firma va avea o activitate intensă în zona de M&A, PPP și achiziții publice, real estate, banking, litigii, dar și în zona dreptului muncii, unde vor fi mai multe restructurări de companii și echipe. „Astfel, cu titlu de exemplu, putem menționa asistența juridică pe care o acordăm în zona de restructurare, corporate precum și în aria dreptului muncii în legătură cu un important mandat transfrontalier care implică restructurarea agențiilor celui mai important jucător local în segmentul transporturilor aeriene, în 11 jurisdicții europene. Deși colaborarea cu case de avocatură de renume din întreaga Europă a reprezentat un lucru uzual pentru noi, integrarea a peste 11 jurisdicții într-un limbaj comun și simplificat pentru factorii de decizie ai clientului a fost destul de solicitantă mai ales în contextul dezideratului de restructurare al companiei. De asemenea, de îndată însă ce s-a ridicat suspendarea, având în vedere lockdown-ul total, am fost solicitați în câteva arbitraje relevante cu autoritățile statului, asupra obiectului cărora, față de faza în care se află, aș prefera să nu fac prea multe comentarii la acest moment. Avem de asemenea proiecte serioase și pe zona de M&A fiind alături de cel mai important transportator feroviar în procedura de integrare a câtorva dintre societățile  pe care Statul Român le deține în zona de servicii informatice și tipografice”, arată Octavia Popescu.


O echipă puternică

Echipa Popescu & Asociații numără, în prezent, aproximativ 30 de avocați, cu șase coordonatori ai ariilor cheie de practică precum fuziuni și achiziții, PPP, litigii, dreptul penal al afacerilor, imobiliare, concurență, drept comercial și corporativ, proprietate intelectuală și GDPR, restructurări și insolvențe. Octavian Popescu consideră că este vorba despre un număr realist raportat la nevoile actuale ale firmei și la realitățile pieței locale.
„Mi-am propus încă de la început că planurile noastre de viitor să nu fie condiționate de numărul de avocați al firmei, ci mai degrabă de competențele acestora care valorează mai mult și pe care punem cel mai mare preț: un avocat dedicat și cu know-how-ul corespunzător are capacitatea de a fi de două sau chiar de trei ori mai eficient”, susține liderul firmei de avocatură.

 

Efectele pandemiei în economie

Efectele pandemiei în economie în ansamblul său se vor simți foarte mult timp de acum în colo. Octavian Popescu amintește faptul că din cauza crizei medicale s-au redus consumul și mobilitatea oamenilor, impactând sectoarele care în mod normal au trafic mare de persoane precum comerț fizic, restaurante, centre comerciale, hoteluri, turism și industria, în general.

„Pierderea locurilor de muncă și creșterea șomajului au exercitat presiuni mari asupra mijloacelor de subzistență ale multor români. Măsurile politice adoptate de autorități, împreună cu inițiativele la nivelul UE, au contribuit la o ușoară atenuare, cel puțin pentru moment, a impactului pandemiei asupra piețelor forței de muncă. Datorită amplorii fără precedent a măsurilor luate, în special prin intermediul programelor de lucru pe termen scurt, creșterea ratei șomajului a fost atenuată în contextul scăderii activității economice”, declară expertul.

Legat de un posibil reviriment, avocatul subliniază că există o legătură absolut indisolubilă între revenirea economiei și stabilitatea politică în general și finalul pandemiei, în mod particular, luând în calcul situația actuală. „Sperăm că Romania va începe să își revină în trimestrele III și IV din 2021, cu o industrie  schimbată pentru totdeauna; de la transporturi până la construcții, de la construcții până la HoReCa, peisajul va fi complet nou, cu obiceiurile de consum modificate în criză și cu schimbarea comportamentelor de business. Se estimează că șomajul va continua să crească în 2021, deoarece se vor elimina treptat măsurile de sprijin de urgență și noi persoane vor intra pe piața forței de muncă, însă ar trebui să se îmbunătățească vizibil în 2022, pe măsură ce economia va continuă să se redreseze, odată cu distribuirea vaccinului și imunizarea populației. Pentru anul in curs, informațiile publice sunt că Guvernul își va construi bugetul pe o creștere economică de peste 4%, fiind cea mai optimistă dintre prognoze, având în vedere că analiza Comisiei Europene arată o creștere de peste numai 3% în anul ce vine. Ro¬mâ¬nia nu a avut căderea economică de care s-a temut la înce¬putul anului, dar nici creșterea nu va fi pe măsura așteptărilor Ministerului de Finanțe exprimate în toate comunicările de până acum. Din păcate, în ultimii ani, am văzut semnale slabe și confuze de multe ori transmise investitorilor străini prin schimbări de legislație și reglementări care alături de instabilitatea din domeniul politic nu au fost propice pentru a progresa, creând o barieră pentru multe companii care au planuri de investiții în Romania. Cel mai bun lucru care se poate întâmpla și care sper să se întâmple în perioada următoare este să se deschidă calea către investiții, prin stabilitate și predictibilitate”, a conchis Partenerul Popescu & Asociații.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1007 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...