ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Corporate & Commercial - Powered by CMS | Controlul investițiilor străine directe din perspectiva securității naționale

16 Martie 2023   |   Claudia Nagy (Counsel) și Cristina Ciomos (Associate) – CMS Romania

Este important ca persoanele care realizează investiții în România să aibă în vedere criteriile de mai jos pentru a determina dacă respectiva investiție este supusă controlului din perspectiva siguranței naționale sau ordinii publice.

Claudia Nagy (Counsel) si Cristina Ciomos (Associate) - CMS Romania

 
 
Legislația românească privind controlul investițiilor străine directe (ISD) în anumite sectoare economice a fost modificată în luna aprilie 2022 prin OUG nr. 46/2022 („OUG ISD”) pentru a alinia prevederile naționale cu cele de la nivel European, notează Claudia Nagy (Counsel) și Cristina Ciomos (Associate), avocați CMS Romania, în secțiunea Corporate & Commercial din BizLawyer. 

Deși Parlamentul discută în continuare unele modificări ale acestui regim (inclusiv ca regimul să acopere și investitori din UE) și Consiliul Concurenței lucrează la legislația secundară în acest sens, prin prezentul articol dorim să oferim un sumar al principalelor aspecte care trebuie avute în vedere când se intenționează realizarea unei investiții în anumite sectoare în România.


Fără a intra în detalii tehnice privind aspecte procedurale, dorim să menționăm două aspecte cu impact asupra investițiilor preconizate:

•    În cazul în care sunt îndeplinite condițiile pentru ca o investiție să fie supusă controlului, implementarea respectivei investiții înainte de primirea aprobării poate fi sancționată cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală a investitorului.
•    Dacă este necesară o notificare a investiției, termenul pentru obținerea aprobării trebuie luat în considerare pentru calendarul investiției. Deși termenul maxim legal de finalizare a analizei este de 135 de zile, în practică, o procedură cu privire la o investiție care nu e susceptibilă să dea naștere unor îngrijorări ar trebui să fie finalizată în aproximativ 2 luni și jumătate.

Prin urmare, este important ca persoanele care realizează investiții în România să aibă în vedere criteriile de mai jos pentru a determina dacă respectiva investiție este supusă controlului din perspectiva siguranței naționale sau ordinii publice. În acest sens, investitorii trebuie să aibă în vedere: (i) sectorul în care se realizează investiția, (ii) naționalitatea investitorului și valoarea investiției, după cum e detaliat mai jos.

Sectoare economice vizate

Potrivit OUG ISD, investițiile care afectează următoarele sectoare economice vor fi supuse revizuirii de către Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe („CEISD”):
•    Securitatea cetățenilor români și a colectivităților;
•    Securitatea frontierelor române;
•    Securitatea energetică a României;
•    Securitatea transporturilor în România;
•    Securitatea sistemelor de aprovizionare cu resurse vitale in România;
•    Securitatea infrastructurii critice;
•    Securitatea sistemelor informatice și a celor de comunicații;
•    Securitatea activității financiare, fiscale, bancare și de asigurări;
•    Securitatea producerii și circulației armamentului, munițiilor, explozibililor, substanțelor toxice;
•    Securitatea industrială;
•    Protecția împotriva dezastrelor;
•    Protecția agriculturii și a mediului înconjurător; și
•    Protecția operațiunilor de privatizare a întreprinderilor cu capital de stat sau a managementului acestora.

Ce investitori sunt prinși de regim?

În momentul de față regimul OUG FDI este aplicabil doar investitorilor care nu sunt cetățeni ai unui stat membru al UE, nu își au sediul într-un stat membru al UE, sau sunt controlați (direct sau indirect) de o persoană din afara UE.

După cum am menționat însă, există deja o propunere legislativă de modificare a OUG ISD astfel ca aceasta să fie aplicabilă și investitorilor UE în măsura în care investițiile realizate de aceștia în România îndeplinesc condițiile prevăzute de noua legislație.

Pentru mai multă siguranță (în condițiile în care procesul de analiză ISD este încă în curs de modificare), este recomandabil și pentru investitorii UE să solicite cel puțin o confirmare că investiția preconizată nu este supusă analizei ISD, proces care necesită un timp mai scurt pentru finalizare.

Ce tip de investiții fac obiectul analizei?

În plus față de investițiile care duc la o achiziție de control de către investitor, noul regim supune acestei analize și investițiile noi.

Mai precis, o investiție nouă este definită ca o investiție inițială în active corporale și necorporale aflate în același perimetru, legate de demararea activității unei întreprinderi noi, extinderea capacității unei întreprinderi existente și diversificarea producției unei întreprinderi fie prin dezvoltarea de noi produse, fie o schimbare fundamentală a procesului de producție existent.

Care sunt pragurile de declanșare pentru aplicarea regimului?

Analiza investițiilor străine directe se aplică investițiilor de peste 2 milioane EURO.

Prevederile legale nu sunt clare cu privire la modul în care trebuie calculată valoarea investiției; însă potrivit OUG ISD, chiar și investițiile străine directe care nu depășesc pragul menționat mai sus ar fi supuse analizei ISD dacă, prin natura lor sau efectele potențiale (pe baza criteriilor prevăzute la art. 4 din Regulamentul (UE) 2019/452 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune), pot avea un impact asupra siguranței naționale.

În lumina tuturor celor de mai sus, modificările recente aduse regimului de analiză a investițiilor străine directe în România reprezintă o dezvoltare importantă atât pentru investitori, cât și pentru autoritățile de reglementare, proces care este în curs de definitivare din perspectivă legislativă și practică.

Astfel, având în vedere potențialul risc din perspectivă financiară, este recomandabil ca orice potențial investitor în sectoarele menționate mai sus sa evalueze aplicabilitatea regimului de analiză a investițiilor străine directe și, în măsura în care investiția ar intra sub incidența acestui regim, să solicite îndrumări și asistență specializată in vederea pregătirii și susținerii notificării.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 369 / 1696
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
    Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...