ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum își propune Stratulat Albulescu, firmă care a sărbătorit recent primii 10 ani de activitate și are jumătate din efective sub 30 de ani, să atragă tinere talente | Beneficii și cerințe, explicate de Delia Bîjnea, responsabila de recrutarea stagiarilor. Cunoștințele teoretice joacă un rol important, dar esențială este ‘setea’ de cunoaștere și implicarea activă în toate proiectele firmei

19 Septembrie 2022   |   Ștefania Enache

Pentru SAA este foarte important ca toți absolvenții care vor să se alăture firmei să fie pasionați de ceea ce fac, să fie dornici să învețe cât mai multe lucruri practice și să se dezvolte.

elia Bîjnea, Head of Marketing & Communications si responsabilă cu organizarea stagiilor de practică si recrutarea avocatilor stagiari în cadrul SAA

 
 
Firma Stratulat Albulescu & Asociații (SAA) are planuri importante de recrutare în această toamnă, dorindu-și să atragă în echipă cât mai mulți avocați tineri.Minimum de talente noi pe care casa de avocatură îl ia în calcul este de șase, fiind vizate departamente precum: Fuziuni și Achiziții, Dreptul Muncii, Litigii, Banking & Finance, Proprietate Intelectuală etc.„Cu siguranță ne dorim să atragem tinere talente/absolvenți ai promoției 2022 și în acest an. Deși piața avocaturii trece printr-un alt moment dificil după criza medicală, de data aceasta generat de războiul din Ucraina, numărul proiectelor noastre a fost într-o continuă creștere și, astfel, și nevoia de recrutare a crescut în consecință. Așteptăm cu nerăbdare publicarea rezultatelor de la examenul de intrare în Barou, iar mai apoi aplicațiile tinerilor absolvenți și interviurile cu aceștia”, menționează Delia Bîjnea, Head of Marketing & Communications și responsabilă cu organizarea stagiilor de practică și recrutarea avocaților stagiari în cadrul SAA.


Tinerii profesioniști care vor să se alăture echipei SAA trebuie să știe că firma caută persoane motivate, care să-și dorească o carieră în avocatura de business. Candidații trebuie să fie responsabili, să dețină abilități excelente de comunicare și, nu în ultimul rând, să aibă o atitudine pozitivă și spirit de echipă.

Pentru SAA este foarte important ca toți absolvenții care vor să se alăture firmei să fie pasionați de ceea ce fac, să fie dornici să învețe cât mai multe lucruri practice și să se dezvolte.

Delia Bîjnea amintește faptul că SAA este o firmă de avocatură puțin mai „atipică”, iar accentul nu cade neapărat pe notele din timpul facultății (sau cel puțin notele nu reprezintă un factor decisiv), ci mai mult pe calitatea lor umană și pe abilitățile de relaționare inter-personală.

Bineînțeles că și cunoștințele teoretice joacă un rol important, însă pentru SAA mult mai importantă este „setea” tinerilor de cunoaștere și implicarea activă în toate proiectele firmei.




„Putem spune că am identificat cu ușurință tineri dornici să parcurgă etapa de început a profesiei de avocat. Ne bucurăm să îi avem alături și în prezent pe stagiarii care au început să lucreze în cadrul firmei noastre anul trecut. În ultimii ani am observat că atât așteptările, cât și comportamentul tinerilor pe piața muncii au o anumită specificitate. În topul așteptărilor tinerilor care intră pe piața muncii se numără componenta financiară/onorariile, colectivul și atmosfera din cadrul firmei, precum și posibilitatea reală de evoluție profesională și promovare. Desigur, ordinea elementelor de mai sus variază în funcție de individ, însă, în mare, acestea am observat că sunt așteptările esențiale ale tinerilor avocați din ultima perioadă. Un aspect foarte important pe care trebuie să-l menționăm și care este des invocat de către tineri în momentul în care decid cu ce firma de avocatură vor să meargă mai departe este renumele firmei de avocatură. Am constatat că tinerii avocați se documentează din ce în ce mai mult și cunosc din ce în ce mai bine piața avocaturii de business, chiar dinainte de a face parte din ea. Ne bucură să întâlnim în cadrul interviurilor (și nu numai) tineri informați, care cunosc firmele de avocatură și specificul fiecăreia dintre ele chiar dinainte de a lua contact cu acestea”, detaliază Delia Bîjnea.

Atunci când vrea să recruteze, firma de avocatură postează toate anunțurile, în primul rând pe website-ul www.saa.ro, în secțiunea de Job Openings. De asemenea, publică anunțurile și pe rețetele de social media (Facebook, Twitter, LinkedIn).

SAA obișnuiește să publice anunțurile și în secțiunea de Jobs de pe Linkedin, unde candidații au posibilitatea de a aplica direct.

„În plus față de modalitatea standard prezentată mai sus, obișnuim să atragem talente noi și din rândul studenților care efectuează stagii de practică în cadrul firmei noastre, dar și ca urmare a recomandărilor făcute de colegii din cadrul societății noastre de avocatură cu privire la colegi de facultate sau pe care i-au întâlnit în alte etape ale carierei lor profesionale”, arată specialistul SAA.

Etapele procesului de integrare în firmă


Pentru SAA un rol major îl are și procesul de integrare, având menirea de a crea condițiile favorabile pentru folosirea deplină a potențialului noilor membri ai echipei, prin acomodarea lor cu colegii, cu avocații coordonatori direcți, cu complexitatea mediului, dar și prin asimilarea de către aceștia a normelor de conduită specifice grupului din care fac parte și a cerințelor din cadrul firmei.

Astfel că, în momentul în care colegi noi se alătură firmei, aceștia primesc un „Welcome Pack” menit să le ușureze acomodarea și să îi ajute în identificarea diverselor aspecte pe care nu le cunosc în primele zile.

„Mai precis, SAA Welcome Pack conține informații și documente care le vor fi de ajutor pe tot parcursul activității în cadrul SAA. Oricum, noi încercăm mereu să abordăm procesul de integrare într-o triplă dimensiune și semnificație psiho-socio-profesională. Pe cât posibil încercăm să armonizăm particularitățile persoanelor cu cele ale cadrului socio-profesional în care acestea sunt încadrate”, explică Delia Bîjnea.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Specialistul SAA subliniază faptul că formarea unui avocat nu este un proces simplu, ci unul care presupune mult timp și muncă. „Însă, în momentul în care rezultatele încep să apară, satisfacția este pe măsură.  Formarea (învățarea) unui avocat este oricum un proces de lungă durată, aș îndrăzni chiar să spun – continuu, primii 2-3 ani fiind dedicați cu precădere învățării practice a noțiunilor studiate în facultate”, argumentează Delia Bîjnea.

Din experiența avută cu noile generații, avocații SAA au observat că una dintre principalele probleme cu care vin (și) astăzi în piața muncii absolvenții de Drept este lipsa experienței practice. Este un lucru știut de toți actorii din domeniul avocaturii că experiența studiilor/cursurilor din facultate este mult diferită față de ceea ce se întâmplă în practică. Totuși, pentru SAA nu constituie un impediment, deoarece firma are dorința și toate resursele necesare să formeze avocați de business și să îi pregătească în toate domeniile în care aceștia își doresc să activeze.

De asemenea, printre lipsurile cu care vin în piața muncii absolvenții de Drept se numără și lipsa cunoștințelor de limba engleză specifica mediului juridic.

Odată intrați în echipă, noii membri vor avea un program de lucru similar cu restul avocaților. Programul standard de lucru în cadrul firmei SAA este 09.00 – 19.00 pentru avocați și 09.00 - 18.00 pentru personalul administrativ.

Nou veniții (nu numai stagiarii, ci toți avocații în general) sunt alocați unei arii de practică, coordonată de către un avocat asociat (Partner) sau avocat colaborator coordonator.

În cadrul firmei SAA, evaluarea se face pe două paliere:  permanent, pe tot parcursul anului (feedbackul se primește punctual, pe parcursul sau după finalizarea fiecărui task în parte) – iar acest tip de evaluare este specific cu precădere avocaților stagiari; și la finalul fiecărui an calendaristic, o dată cu evaluările anuale – proces la care iau parte toți membri echipei.

„Onorariile de intrare în firmă oferite stagiarilor sunt, cu siguranță, în linie cu cele din cadrul firmelor mari de avocatură din București sau din cadrul celor internaționale. Acestea sunt actualizate anual și inclusiv anul acesta am ținut cont inclusiv de rata inflației și am mărit și onorariile în conformitate cu piața”, mai spune Delia Bîjnea.

 
 


Burse pentru studenți în stagiile de practică

An de an, în cadrul Stratulat Albulescu, este organizată Școala de Vară, iar 2022 nu a făcut excepție de la această regulă. Firma a început să primească încă de la începutul anului solicitări pentru efectuarea stagiilor de practică de vară și, asemeni anului trecut a fost plăcut impresionată de numărul mare de cereri primite.

În urma procesului de selecție, vara aceasta avocații firmei au avut alături 11 tineri (atât studenți în cadrul Facultății de Drept, cât și elevi de liceu dornici să urmeze o facultate de profil în străinătate), care au aplicat pentru un stagiu de practică în cadrul SAA.

„Studenții au interacționat foarte bine cu toți avocații din cadrul echipei SAA. În funcție și de așteptările acestora, am hotărât să nu alocăm studenții unei anumite arii de practică, ci să le acordăm șansa de a se familiariza cu mai multe domenii/ arii de drept și spețe. Astfel, am oferit studenților posibilitatea de a interacționa cu cât mai mulți avocați și de a decide ulterior (în cunoștință de cauză) spre ce ramură doresc să se îndrepte. Practic, avocații din cadrul SAA și-au putut îndrepta solicitările către o anumită persoană (student/elev) sau către toți, iar ei au răspuns cerințelor în funcție de disponibilitate și/sau interesul pentru un anumit domeniu. În practică, s-a dovedit că această abordare a funcționat foarte bine, iar feedbackul primit (atât de la avocații noștri pe de o parte, cât și de la studenți, pe de altă parte) a fost unul foarte bun. Mai mult, avem studenți care și-au manifestat dorința de a continua stagiul de practică și pe parcursul lunii septembrie, fiind impresionați de mediul pe care l-au găsit în cadrul firmei noastre și în care s-au integrat extraordinar de bine”, susține Delia Bîjnea.

Pe tot parcursul stagiului de practică din vara 2022, echipa casei de avocatură a pus la dispoziția studenților un program de pregătire variat, ce a presupus atât training-uri pe diverse arii de practica, cât și training-uri tehnice – menite să le ușureze munca.

În plus față de elementele „convenționale” specifice în general oricărei firme de avocatură, la începutul stagiului de practica SAA a organizat și o întâlnire cu studenții într-un cadru mai puțin formal și i-a invitat la o terasă, alături de avocații coordonatori, pentru a se putea cunoaște mai bine dincolo de mediul de la birou.

„Din punctul meu de vedere, punct de vedere confirmat și de către avocații care au interacționat/lucrat cu studenții, interacțiunea a fost una foarte bună. Dovadă fiind și faptul că anumiți studenți ne-au comunicat că și-ar dori să ne mai fie alături și în luna septembrie. Ne-am bucurat să avem alături în această vară studenți deosebiți, pro activi și extraordinar de prietenoși”, mai spune Delia Bîjnea.

În fiecare an, pe perioada verii (iulie - august) firma Stratulat Albulescu pune la dispoziția studenților un anumit număr de locuri pentru stagiile de practică pentru care sunt acordate burse.

„Deși în fiecare an solicitările venite din partea studenților sunt cu mult peste numărul de locuri alocate/bugetate de noi, am încercat să oferim șansa cât mai multor studenți să ia contact cu mediul avocaturii de business și să primim alături de noi pe cât mai mulți dintre aceștia. În plus față de remunerația primită pentru efectuarea stagiului, consider că beneficiul principal al stagiilor de practica a constat mai ales in faptul ca au avut ocazia să vadă cu adevărat ce presupune activitatea într-o firmă de avocatură de business, cum decurge viața unui avocat de business și care sunt toate provocările cu care acesta se confruntă. Am remarcat printre aceștia viitori avocați pe care ni-i dorim în echipa noastră și urmează să stabilim împreună cu ei toate detaliile colaborării noastre. Ne-am bucurat să vedem că unii dintre ei chiar au preluat inițiativa și și-au manifestat interesul de a lucra alături de noi după finalizarea anului 4”, declară specialistul SAA.

De altfel, Stratulat Albulescu este una dintre firmele de avocatură „vânate” de tinerii care doresc o carieră în acest domeniu.  Aderarea la o echipă în care aproximativ jumătate dintre avocați au până în 30 de ani simplifică integrarea noilor generații pe piața muncii. În plus, SAA are o politică de personal axată foarte mult pe noile talente. „Deși este absolut necesar ca în anumite arii de practică să recrutăm avocați cu experiență, gata formați, în general preferăm să recrutăm absolvenți pe care să-i învățăm, să-i modelăm și să-i formăm noi”, punctează Delia Bîjnea.

Stratulat Albulescu Attorneys at Law este o firmă de avocatură tânără și dinamică, ce furnizează consultanță juridică în toate sectoarele de business și în toate ariile de consultanță și litigii din România.
Coordonată de Silviu Stratulat, avocat cu două facultăți (Economie și Drept), școlit în SUA și Țările de Jos, firma a sărbătorit recent primii zece ani de activitate.
Echipa Stratulat Albulescu Attorneys at Law este compusă din avocați care sunt lideri în ariile lor de practică. Casa de avocați cu birouri în București și Chișinău lucrează îndeaproape cu societăți de avocatură din Europa și nu numai, și are o experiență semnificativă în tranzacții transfrontaliere, avocații săi acordând consultanță juridică în limbile engleză, germană, franceză, italiană, română și spaniolă.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 518 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...