ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipa de Concurență de la Țuca Zbârcea & Asociații. O discuție cu partenerul Raluca Vasilache, coordonatoarea practicii, despre solicitările clienților, investigații, conformare și inspecții inopinate în vremea pandemiei

25 Mai 2021   |   Ștefania Enache

La începutul acestui an, avocații au asistat un client în contextul unei inspecții inopinate.

 
 
Chiar dacă pandemia le-a creat probleme avocaților, obligându-i să-și schimbe modul de lucru, munca lor nu a suferit nicio modificare în privința volumului. Echipa de Concurență din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații a fost implicată în la fel de multe proiecte ca în perioada în care lumea nu se confrunta cu o criză medicală, crescând foarte mult componenta online a activității derulate de membrii acesteia. Mandatele în care avocații s-au implicat au fost diversificate, cu accent pe investigații și programe de conformare solicitate de clienți.

Raluca Vasilache, coordonatoarea practicii de Dreptul Concurenței din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații, subliniază faptul că, în primele luni ale pandemiei, Consiliul Concurenței a fost foarte prezent în subiectele de actualitate, legate de achiziții, colaborarea între concurenți, alte aspecte generate de criza pandemică.


„În tot acest timp, însă, nu am remarcat o încetinire a ritmului de analiză, nici în cazul concentrărilor economice și nici al investigațiilor. Consiliul a finalizat investigații în anul 2020 conform unui „program normal de lucru”. Aparent, au fost deschise mai puține investigații noi, cel mai probabil, datorită reticenței de a derula inspecții inopinate (modul în care se deschid, de regulă, investigațiile).”, amintește avocatul.
Prin urmare, în această perioadă, nu s-a resimțit o încetinire a vigilenței autorității de Concurență și nici vreo relaxare în aplicarea normelor de concurență sau la nivelul activității sale în general.

În ceea ce îi privește pe clienți, solicitările venite din partea acestora au fost cele uzuale, respectarea normelor de concurență rămânând o prioritate pentru firme. „De altfel, nici clienții nu au perceput faptul că situația specială pe care o traversăm ar permite o relaxare a conduitei din perspectivă concurențială”, nuanțează Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.




Inspecții inopinate în vremuri de pandemie

Dovada faptului că autoritatea de concurență este la fel de activă o constituie și proiectele în care echipa Țuca Zbârcea & Asociații s-a implicat în ultimul timp.

De exemplu, la începutul acestui an, avocații au asistat un client în contextul unei inspecții inopinate.
Raluca Vasilache explică faptul că, spre deosebire de procedurile desfășurate în condiții de normalitate, în cadrul acestei inspecții au fost aplicate toate măsurile de protecție (măști, dezinfectanți etc).

De asemenea, au fost aplicate unele metode alternative pentru a se accesa căsuțele de email ale angajaților solicitate de inspector. „Întrucât în cadrul companiei majoritar se aplica regimul de lucru de acasă, angajații care au fost disponibili s-au deplasat la sediu cu unitățile laptop, iar cei care nu se puteau deplasa au fost verificați la distanță, prin acces în sistemul IT al companiei”, detaliază avocatul.

Lista proiectelor în care avocații au fost și sunt implicați vizează și mandate rezultate din zona tranzacțională. În aceste proiecte, experții în Dreptul Concurenței au misiunea de a elabora strategiile astfel încât să nu fie încălcată legislația în domeniu.

În ultimul an, Țuca Zbârcea & Asociații a colaborat și cu firme de avocați din alte jurisdicții. „Desigur, în modul obișnuit al anilor anteriori. Proiectele au fost reprezentate de tranzacții transfrontaliere sau de tranzacții care nu implicau achiziționarea unui agent economic în România, dar care necesitau totuși autorizare din partea Consiliului Concurenței”, precizează  Raluca Vasilache.

Avocatul punctează faptul că, din experiența ultimului an, nu se poate identifica o listă a sectoarelor predispuse la încălcarea normelor sau a problematicilor predilecte. „Consiliul Concurenței nu își face publică agenda în avans, iar practica ultimilor ani ne arată că sferele de interes (ca industrii, dar și problematică) sunt diverse în mod constant. Remarcăm în ultima vreme un interes sporit al autorității pentru schimbul de informații între concurenți, derulat, în principal, prin intermediul asociațiilor din fiecare sector de activitate. Un indiciu obținut din presă, dintr-o altă investigație, sau pe platforma avertizorilor de concurență poate declanșa oricând o investigație, indiferent de sector”, consideră avcatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

O echipă de top

Echipa de Dreptul concurenței din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații este coordonată de Raluca Vasilache, Partener cu peste 22 de ani de experiență juridică în acest domeniu.

De altfel, expertiza și serviciile firmei în dreptul concurenței sunt apreciate constant ca fiind printre cele mai bune din România, Țuca Zbârcea & Asociații ocupând prima poziție în clasamentul firmelor de avocatură realizat de publicații internaționale de prestigiu precum Legal 500 și Chambers Europe.

Aceasta este, fără îndoială, o echipă foarte puternică de dreptul concurenței, atât colectiv, cât și la nivel individual” notează unul dintre directoarele internaționale. „Echipa lor de concurență este extrem de bine plasată pentru a oferi consultanță cu privire la orice probleme antitrust, fuziuni și ajutoare de stat, având o înțelegere solidă a legislației locale și UE și capacitatea de a realiza strategii pentru a obține rezultatele dorite”, apreciază un client al firmei.

Am găsit echipa lor de concurență extrem de bine plasată pentru a oferi consiliere cu privire la orice probleme antitrust, fuziuni și ajutoare de stat, având o înțelegere solidă a legislației locale și UE și capacitatea de a realiza strategii pentru a obține rezultatele dorite”, punctează un alt client.

Echipa Competiție și Antitrust completează pe deplin calibrul și acreditările firmei Țuca Zbârcea & Asociații.”, mai spune un client.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 928 / 1704
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...