ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează performantul departament de Dispute Resolution de la NNDKP, devenit un brand al performanței în avocatura de business. Echipă, proiecte, recunoaștere

31 Iulie 2018   |   Ștefania Enache

Gestionarea unor spețe complexe, care spijină creionarea jurisprudenței în România este o caracteristică a departamentului de litigii al NNDKP.

De la stanga la dreapta: Ana Diculescu-?ova, Emil Bivolaru, Radu Damaschin, Sorina Olaru, Peggy ?uică-Neagu, Daniela Gramaticescu, Cătălin Radbâ?ă, Marius Ezer, Valeriu Mina, Oana Partenie

 
 
Modul în care este structurat Departamentul de litigii din cadrul NNDKP face ca firma să se evidențieze pe piața locală a avocaturii.Practica este coordonată de Ana Diculescu-Șova, Partener Senior al NNDKP, și include 59 de avocați, distribuiți în București și în cele patru birouri locale din Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Craiova, care gestionează în mod direct, sau în colaborare cu colegii din sediul central, parte din litigiile aflate în aria lor de acoperire. „Firma deține absolut toate resursele necesare pentru  a gestiona cele mai complexe cazuri și proiecte din întreaga paletă de domenii juridice, de la drept civil (tranzacții imobiliare, proprietate intelectuală), drept comercial, dreptul muncii la drept administrativ sau fiscal. De asemenea, strategiile de abordare a proiectelor se realizează în echipe de parteneri care creioneaza împreună soluția optimă pentru client.O altă caracteristica ce ne diferențiaza ține de experiența întregii echipe, ce are o structură coordonată de 10 parteneri.Este o premieră pe piața din România”, a declarat pentru BizLawyer Radu Damaschin, Partener NNDKP.


Echipa de parteneri din cadrul departamentului coordonat de Ana Diculescu-Șova, unul dintre cei mai cunoscuți avocați litigatori din România, este completată de Emil Bivolaru, Sorina Olaru, Radu Damaschin, Peggy Șuică-Neagu, Marius Ezer, Daniela Gramaticescu, Valeriu Mina, Oana Partenie și Cătălin Radbâță. De asemenea, NNDKP beneficiază de șase avocați care pledează în fața ÎCCJ.

“În ceea ce privește structura echipei, în mod constant s-a urmărit menținerea unui echilibru între numărul de avocați cu grad mare de experiență și cei aflați la nivel middle și entry level. Din acest punct de vedere, programul de recrutare și pregătirea avocaților (începând încă din anul II de facultate) asigură perspectivele unei dinamici previzibile și în aceeași măsură sănătoase a practicii. Atât structura departamentului, cât și specializarea avocaților, dar mai ales modul de interconectare cu practica de consultanță ne permit să abordăm orice tipologie de litigii, indiferent de gradul de complexitate sau sofisticare. În anumite domenii ultraspecializate, am inițiat colaborări cu specialiști reputați de natură să asigure clienților servicii profesionale de top”, detaliază Radu Damaschin.

Gestionarea unor spețe complexe, care spijină creionarea jurisprudenței în România este, de asemenea, o caracteristică a departamentului de litigii al NNDKP. Doar că exemple recente se pot menționa succesele NNDKP într-o procedură de arbitru de urgență pe rolul CCIR sau în dosarul privind pastrarea Palatului Mogosoaia in proprietatea Municipiului București.

“Nu în ultimul rând experiența noastră este caracterizată și de o viziune la o scară largă a proiectelor, echipa de litigii colaborând în permanență cu celelalte arii de practică ale firmei în diverse mandate (Consultanță Fiscală, Proprietate Intelectuală, Concurență, Energie, Mediu, Protecția Datelor sau Drept Bancar și Finanțări)”, completează Partenerul NNDKP

Clienți cu o deosebită anvergură internațională

În ceea ce privește activitatea practicii, volumul s-a menținut constant în condițiile în care piața ultimilor ani nu a oferit jucătorilor provocări de anvergură din perspectiva volumului de activitate sau tipologiei cauzelor. ”În cursul anului 2017, la fel ca și în anii precedenți, am gestionat dispute judiciare pentru clienți cu o deosebită anvergură internațională în domenii precum construcții civile și industriale, servicii de securitate, industria petrolieră, real estate și pharma. Implicarea noastră a privit proceduri jurisdicționale legate de atribuirea și executarea contractelor de achiziție publică, probleme generale de răspundere contractuală, contencios fiscal, precum și litigii privind probleme de urbanism și dreptul mediului”, arată Partenerul NNDKP.

Având în vedere accentuarea fenomenului de globalizare, pentru NNDKP colaborarea cu firme de avocatură din alte jurisdicții s-a dezvoltat ca un lucru firesc. Astfel că numărul litigiilor în care intervin elemente de extraneitate este în creștere, iar în aceste condiții, interacțiunea cu profesioniști ai dreptului din alte state a devenit, pentru o corectă gestionare a cauzelor, obligatorie. “Aceste tipuri de colaborări sunt, specifice arbitrajelor internaționale, litigiilor bancare internaționale și procedurilor execuționale transfrontaliere. În ceea ce ne privește, aceste relații sunt potențate și de afilierea NNDKP la rețelele LexMundi, WSG și SEE Legal, care asigură un cadru organizat  și eficient de cooperare”, precizează profesionistul NNDKP.

Referindu-se la cele mai complicate dosare pe care practica de litigii le-a avut în lucru în ultimul an și jumătate, Radu Damaschin atrage atenția că, în drept, complexitatea are foarte multe valențe, de aceea de multe ori este greu de susținut că o anume cauză ar fi mai complexă decât alta. “Am îndrăzni totuși să menționăm două acțiuni în răspundere patrimonială împotriva Poștei Române și procedurile contencioase referitoare la atribuirea unor contracte având ca obiect reabilitarea unor tronsoane ale Coridorului IV paneuropen de cale ferată. În primul caz, dificultatea a constat în a dovedi conduita contractuală incorectă a autorității. În al doilea caz, detaliile de natură tehnică specifice acestui gen de lucrări au impus un efort suplimentar din partea avocaților menit să ofere judecătorului o perspectivă preponderent juridică asupra cauzei, iar nu una exclusiv inginerească. De asemenea, am putea aminti două cauze arbitrale grefate pe executarea unor contracte FIDIC împotriva CNAIR, precum și o serie de litigii bancare referitoare la anularea unor cesiuni de creanțe neperformante survenite anterior procesului de privatizare. Nu în ultimul rând, ne putem referi la o cauză având ca obiect decontarea de servicii medicale peste plafonul agreat cu autoritate, precum și la o acțiune vizând executarea unui contract privind gestionarea unor reziduuri generate de arderi industriale”, subliniază avocatul.

În ceea ce privește cel mai complex mandat de Dispute Resolution în care firma a fost implicată în ultimii doi ani, raportându-se concomitent la trei criterii (respectiv miza economica,  subtilitatea problemelor de drept si efortul logistic și organizatoric), Radu Damaschin indică gestionarea unui portofoliu de peste 3.500 de dosare în materia dreptului consumerismului. ”Această opinie este motivată și de faptul că problematica dreptului consumerismului nu înseamna doar verificarea unor pretinse abuzuri sau excese, ci și negociere, adaptare, executare voluntară sau silită, inclusiv proceduri speciale de asanare a contractelor în impas”, explică expertul. Fiind vorba despre un proiect major, echipa a fost coordonata de Ana Diculescu-Șova împreună cu Sorina Olaru, Emil Bivolaru, Radu Damaschin, Oana Partenie și Daniela Gramaticescu.

Și arbitrajul este o componentă esențială a activității departamentului de litigii. În prezent, echipa NNDKP este implicată în opt cauze arbitrale aflate pe rolul CCIR, din care trei supuse noii proceduri de arbitraj. Valoarea cumulată a pretențiilor depășește 65 de milioane de euro.

Avocați recunoscuți internațional

Firma NNDKP este listată în directoarele internaționale (Chambers and Partners și Legal 500) în practica de Dispute Resolution în primul eșalon (Band 1) încă de la apariția acestor ghiduri (Legal 500 din 2002, deci de mai bine de 16 ani, Chambers and Partners din 2007, de peste 11 ani).

Echipa de litigii a NNDKP este recunoscută ca o practică de top, un lider în domeniul litigiilor, în special în aspecte financiare, de concurență sau comerciale. Un argument în acest sens este reprezentat de varietatea de clienți importanți ai NNDKP atât din țară, cât și din strănătate, clienți ce provin din sectoare precum servicii financiare, farmaceutice, energie, tranzacții imobiliare sau infrastructură.

Clienții apelează la serviciile NNDKP știind că vor beneficia de o reprezentare de calitate și pragmatica. Membrii departamentului de litigii sunt caracterizați ca având cunoștințe vaste în domeniu la care se adaugă înțelegerea rapidă a aspectelor discutate precum și abilitatea de a comunica clar și eficient cu clienții.

Totodata, brandul departamentului de litigii este puternic reprezentat de unul dintre cei mai apreciați și recunoscuți avocați litigatori din România, Ana Diculescu-Șova. Legal 500 a inclus-o de curând pe Ana Diculescu-Șova în „The Legal 500 Hall of Fame”, ce evidențiază avocații care au primit aprecieri în mod constant din partea clienților pentru excelența continuă în serviciile oferite.

“Extinderea echipei n-a fost și nici nu poate fi un scop în sine. În ceea ce privește obiectivele urmărite în 2018, am dori ca, fără să absolutizam, să continuăm  specializarea avocaților pledanți pe materii de drept și deopotrivă să valorificăm colaborarea cu departamentele de consultanță, astfel încât experiența ambelor arii de practică să se reflecte mult mai pregnant și eficient în serviciul final oferit clienților”, mai spune Radu Damaschin.  
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 187 / 4926
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Litigation Manager
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Litigation Lawyer
Hotărâre definitivă obținută de Niculeasa Law Firm în fața ICCJ cu privire la caracterul subsidiar al procedurii penale în raport de procedura fiscală pentru o creanță fiscală de aproximativ 4 mil. €
Echipa Stratulat Albulescu & Asociaţii urcă spre pragul de 40 de avocați și ia în calcul extinderea în afara Capitalei. M&A și Real Estate rămân în topul sectoarelor care vor aduce, probabil, cele mai multe tranzacții și proiecte și în acest an
LegiTeam: ZRP recrutează avocat stagiar pentru departamentul Litigii
Mihai Selegean, Head of Legal la BRD-GSG, printre cei mai buni profesioniști europeni nominalizați de Lexology. Pe lista scurtă pentru European Counsel Awards 2019 mai este un român
Gabriel Zbârcea, Managing Partner Ţuca Zbârcea & Asociaţii: În România, o firmă de avocați poate ajunge la afaceri de 20 mil. € anual. În anii următori se va consolida tendința de divizare a pieței
KPMG Legal cooptează doi avocați de talie grea. Vlad Peligrad și Cătălin Oroviceanu se alătură echipei ca parteneri coordonatori
Cum văd partenerii Noerr evoluția firmei în perioada următoare. Prof. dr. Jörg K Menzer, Head CEE Offices, Noerr: În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune
KPMG Legal – Toncescu Mihai Olteanu SPRL a câștigat definitiv anularea taxelor vamale, antidumping și TVA impuse de autoritățile vamale la importurile produselor din afara spațiului UE pentru unul dintre cei mai importanți producători de piese pentru industria automotive
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2019
La un an de la înființarea departamentului de drept penal, CLO își mărește echipa de „white collar crime”. Departamentul numără, la început de an, 6 avocați specializați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...