ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează pro-bono penaliștii ZRP. Stadiul dosarelor Colectiv, în care se cer daune morale de peste 200 mil. €

24 Iulie 2017   |   Stefania Enache

Atunci cand s-au oferit sa se implice in acest caz, expertii ZRP au stiut ca vor avea nevoie de resurse de lucru extinse, dar si de multe ore de efort sustinut pentru a putea pune la punct toate dosarele.

Dr. Antoniu Obancia, Partener al firmei Zamfirescu Racoti & Partners

 
 
Penalistii firmei Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) lucreaza pro-bono in dosarul Colectiv, unul dintre cele mai complexe dosare aflate in acest moment pe rolul instantelor din Romania. Dr. Antoniu Obancia, Partener al casei de avocatura, coordoneaza o echipa formata din patru experti, care asista 20 dintre partile vatamate in urma tragediei de la Colectiv.Daunele morale solicitate de clientii ZRP se ridica la peste 200 de milioane de euro, in timp ce daunele materiale sunt de peste 340.000 de lei si de peste 140.000 euro.

Profesionistii ZRP sunt recunoscuti in piata nu numai prin prisma proiectelor complexe in care asigura consultanta clientilor, ci si datorita initiativelor in urma carora ofera asistenta juridica pro-bono in dosare extrem de grele. Cazul Colectiv face parte din aceasta categorie, evidentiindu-se atat prin complexitatea spetei sau amplitudinea daunelor, cat si prin latura sensibila a cauzelor judecate. Suferinta oamenilor care si-au pierdut persoane dragi in incendiul de la Colectiv face cu atat mai complicat mandatul avocatilor care trebuie sa-i reprezinte in instanta.


Atunci cand s-au oferit sa se implice in acest caz, expertii ZRP au stiut ca vor avea nevoie de resurse de lucru extinse, dar si de multe ore de efort sustinut pentru a putea pune la punct toate dosarele. “Le-am spus-o din primul moment si am reiterat faptul ca, pe parcursul colaborarii, suntem pregatiti sa alocam toate resursele de lucru cerute de un asemenea proiect, cu singura mentiune: reprezentam partile vatamate doar in dosarele penale. Suntem incredintati, de altfel, ca raspunderea penala este cea care trebuie sa fie prima examinata, iar orice cereri civile, de despagubiri, trebuie alaturate si solutionate ca latura civila alaturata procesului penal. Asadar, echipa implicata este echipa de drept penal”, explica dr. Antoniu Obancia.

Conexarea dosarelor

Dupa aproape un an si jumatate de la deschiderea cauzelor in instanta, cele trei dosare trimise in judecata sunt pe punctul de a fi conexate, astfel incat solutia sa fie data unitar. “Doua dintre ele au fost deja conexate, dar solicitarea de conexare le vizeaza pe toate trei. Cel de-al treilea nu a fost pana acum in stadiul procedural, care din punct de vedere tehnic poate permite conexarea, dar este posibil ca momentul sa fie foarte apropiat. Este vorba de dosarul de la instanta militara, in care rechizitoriul a fost semnat de catre DNA, sectia militara, și aici sunt acuzati pompierii, respectiv angajatii ISU care in cursul verificarilor cu privire la functionarea clubului au incalcat legea si au permis clubului sa functioneze. Acest dosar este in etapa contestatiei la Camera Preliminara. Legea spune ca se pot conexa dosare aflate in acelasi stagiu, in cazul nostru in faza de judecata pe fond, termenul fiind la inceputul lunii septembrie. Dosarul criminalistic, format de catre Parchetul Inaltei Curti, Sectia Urmarire Penala si Criminalistica, initial inaintat la Judecatoria Sectorului 4 – ce are ca obiect trimiterea in judecata a patronilor clubului si a patronilor firmei care a montat artificiile - a fost conexat la dosarul Tribunalului Bucuresti, dosar in care DNA i-a trimis in judecata pe reprezentantii Primariei Sectorului 4. Potrivit regulilor de competenta si de judecata, acum exista un singur dosar, ca si numar, cel format in urma rechizitoriului DNA, cunoscut sub numele de Dosarul Piedone, in care este inglobat si dosarul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Urmarire Penala si Criminalistica”, arata penalistul ZRP.

Principalii responsabili

Avocatul mai spune ca in acest dosar, rezultat in urma conexarii, exista practic o singura parte responsabila civilmente din categoria autoritatilor publice: Municipiul Bucuresti - Sectorul 4, care raspunde patrimonial pentru pagubele create de inculpati, fiind vizati primari si angajati din acel serviciu, functionari publici care au fost trimisi in judecata. De asemenea, in dosarul care asteapta sa fie conexat, cel de la Instanta Militara, mai este o parte responsabila civilmente din categoria autoritatilor publice, si anume ISU Dealul Spirii. “A fost o discutie privind titularul acestei calitati de persoana responsabila civilmente. ISU Dealul Spirii avand personalitate juridica a ramas cu siguranta pe latura civila a procesului penal, ca parte responsabila civilmente”, adauga avocatul.

In plus, pe langa aceste trei dosare aflate in faza de judecare, exista in acest moment si alte cereri/plangeri penale aflate inca in faza de urmarire penala. “In acele plangeri, aria persoanelor juridice din categoria autoritatilor statului chemate sa raspunda patrimonial este mult mai larga. Sa speram ca urmarirea penala va vedea o accelerare si vom avea trimiteri in judecata inclusiv pe acele segmente de fapte, de faptuitori si de vinovatii”, puncteaza Partenerul ZRP.

Trebuie mentionat si faptul ca instanta a decis ca Ministerul de Finante si Ministerul Sanatatii nu sunt parte in proces ca parti responsabile civilmente. Cu toate acestea, dr. Antoniu Obancia spune ca nu trebuie sa existe motive de ingrijorare in randul partilor vatamate deoarece, din punct de vedere juridic, scoaterea celor doua ministere nu inseamna ca statul, prin institutiile chemate juridic sa raspunda, va scapa de raspundere. “Avem cel putin doua parti responsabile civilmente care, in mod cert, juridic, au toate elementele intrunite pentru a plati despagubiri: ISU Dealul Spirii si Municipalitatea Sectorului 4. Cererile aflate inca in urma din punct de vedere al procesarii, desi au fost formulate la momente destul de apropiate de formarea dosarelor initiale, au fost disjunse si sunt in faza de urmarire penala. Aceste cereri tind la extinderea atat a vinovatilor, cat si a institutiilor publice chemate sa raspunda pentru prejudiciile cauzate de functionarii vinovati”, subliniaza expertul.

Caz fara precedent in jurisprudenta romana

In acest dosar atat de complex, echipa ZRP reprezinta familiile a 20 de victime, daunele morale cerute de acestea fiind de peste 200 de milioane de euro. De asemenea, daunele materiale solicitate sunt de peste 340.000 de lei si de peste 140.000 euro. “Acest caz, prin complexitatea atat a tragediei produse, cat mai ales a sferei vinovatilor, este fara precedent in jurisprudenta romana si barierele - sau mai exact standardele traditionale ale daunelor in situatia unor asemenea decese si daune corporale – nu pot avea nicio legatura cu ceea ce ar putea sa se pronunte finalmente unitar in aceasta cauza. Ma astept la o schimbare de jurisprudenta inclusiv sub aspectul cuantumului pentru daunele morale, in special, pentru ca daunele materiale, in masura in care se face dovada cheltuielilor, nu reprezinta un caz deosebit, care sa intre sub lupa unei dezbateri juridice”, subliniaza avocatul.

Chiar daca multi dintre cei implicati ca parti vatamate in aceste dosare sunt de parere ca lucrurile evolueza destul de greu, pana acum s-au facut pasi importanti, spune dr. Antoniu Obancia. Speta este compexa si de aceea este bine sa se actioneze cu prudenta, pentru a nu exista hopuri care ar putea ingreuna mersul proceselor. Partenerul ZRP aminteste dosarul de la instanta militara, aflat intr-un stadiu nu foarte din cauza unor vicii procedurale intr-o prima camera preliminara. Dupa ce a fost sesizata instanta, dosarul a fost retrimis la Parchet. ”Suntem tot in faza camerei preliminare, in etapa contestatiei. Durata unui proces depinde de probatiunea care este administrata in timpul procesului. Avand in vedere complexitatea situatiei de fapt, este de asteptat o durata peste medie. Pana la urma, ceea ce conteaza este ca mijloacele de proba sa fie realmente administrate. Operativitate inseamna repede si bine, nu doar repede, pentru ca dincolo de tragedia in plan personal, care nu se va vindeca niciodata, pentru a avea o eficienta in procedura judiciara trebuie sa te asiguri ca probele ce sustin cererile sunt administrate. Rolul nostru, ca avocati pentru partile civile in procesul penal, este sa solicitam ca probatiunea care vizeaza situatia acestora sa fie administrata si, evident, sa raspundem contra-argumentelor invocate de inculpati”, precizeaza profesionistul.

Munca echipei ZRP


Echipa coordonata de dr. Antoniu Obancia a asigurat asistenta, consilierea si reprezentarea juridica in faza de urmarire penala. In acest moment, s-a ajuns déjà in faza de judecare cu doua dintre cele trei dosare conexate.

Preluand aceste cazuri, avocatii le-au explicat, in primul rand, oamenilor implicati procedurile pe care Justitia le impune obligatoriu. Multi dintre clientii ZRP s-au lovit pentru prima data de universul judiciar pe fondul unei tragedii personale. De asemenea, avocatii le-au expus criteriile, dar si probele necesare pentru a solicita daune. ”Dorim sa avem o abordare unitara pentru ca, iata, au fost mai multe dosare. Dupa regulile diferite de competenta ale organelor de urmarire penala, la un moment dat se crease o stare de incertitudine, desi dezideratul Justitiei este sa fie unitara pentru tragerea la raspundere a celor care au concurat la un unic eveniment tragic, apt sa atraga raspunderea inclusiv juridica. Consider ca reunirea cauzelor este un semn de normalitate in faza in care acum, in fata instantei, regulile precedente privind competenta specializata a organelor de urmarire penala nu mai au aceeasi aplicare. Dincolo de reprezentarea in fata instantei in dosarele deja trimise in judecata, preocuparea noastra este sa asistam in continuare clientii in faza de urmarire penala in scopul accelerarii si solutionarii juste a celorlalte cereri in care am solicitat extinderea ariei cercetarilor cu privire la toti vinovatii si la toate persoanele chemate sa raspunda, inclusiv patrimonial”, explica penalistul.

Cazul Colectiv este in acest moment cel mai important proiect pro-bono derulat de ZRP. Asemeni celorlalte dosare ale firmei, si acesta este tratat in termeni de echipe de proiect si de volum de munca. “Au fost multe situatii in care a trebuit sa facem sedinta de tactica cu clientii. Pentru a fi eficient trebuie sa pui in balanta mai multe situatii, iar decizia apartine evident clientului, insa acesta trebuie sa cunoasca argumentele pro si contra pentru orice initiativa juridica”, mentioneaza dr. Antoniu Obancia.

Reamintim ca in urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015, 64 de de persoane au murit, iar alte peste o sută au fost rănite. Tragedia a dus la deschiderea mai multor anchete.

Antoniu Obancia are experienta de peste 17 ani in avocatura si s-a remarcat in ultimii ani printr-o pregatire profesionala de exceptie, abilitatea de a gestiona proiecte cu un grad sporit de complexitate, fiind implicat in unele din cele mai importante proiecte ale societatii Zamfirescu Racoti & Partners. Partener al firmei din 2013, Antoniu este specializat in domeniul dreptului penal si a contribuit semnificativ la dezvoltarea acestei practici pe care o coordoneaza in cadrul ZRP.

Zamfirescu Racoţi & Partners este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România. ZRP oferă servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business şi al consultanţei fiscale, fiind recomandată de anuarele internaţionale de specialitate pentru performanţele sale în diverse arii de practică, precum: litigii, arbitraj, insolvenţă, drept financiar-bancar, drept societar / fuziuni şi achiziţii, dreptul muncii, energie şi resurse naturale, proprietate industrială, drepturi de autor, drept imobiliar, piaţa de capital, drept fiscal.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 384 / 4742
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Seful diplomaţiei germane: Nu ne mai putem baza pe deplin pe Casa Albă
Prima ediție a școlii de vară Fly High | Dive Deep a Schoenherr, la final
Meet The Team: Echipa CMS România, implicată în cele mai mari tranzacții din ultima perioadă. O structură bine sudată, în care avocații se simt ‘într-o familie’, deși uneori ‘suferă zâmbind’ sub presiunea marilor proiecte
League Tables of Legal Advisors MergerMarket - S1 2018: Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta M&A în prima jumatate a anului. Giganții cu prezență la București, pe primele locuri în CEE
LegiTeam: BOHÂLȚEANU & ASOCIAȚII recrutează
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Echipa de Litigii de la Clifford Chance Badea a impus în România o abordare a disputelor specifică dreptului anglo-saxon. Avocații văd în continuare un număr sporit de litigii în domeniul bancar, imobiliare, construcții, energie, precum și în toate industriile implicate în proiecte de achiziții publice
Mihai Mareș, singurul contributor român al ghidului ”European Investigations Guide”, realizat de Hogan Lovells în 34 de jurisdicții
Medicover a finalizat achiziția Centrului Medical Academica. Avocații PNSA au asistat cumpărătorul și în acest proiect
PNSA a promovat la nivelul clienților firmei cultura programelor de conformare. Mihaela Ion, Partener: Apariția Ghidului, un pas înainte. Programele noastre de conformare cu legislația concurențială reflectă deja cerințele desprinse din Ghidul Consiliului
Cum lucrează și ce proiecte are ONV LAW în practica de Dispute Resolution. Avocații se așteaptă ca numărul litigiilor să crească, iar lista să includă în special domenii precum insolvență, real estate, fiscal și dreptul muncii
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for one junior | middle level associate to join the Corporate M&A team in Bucharest office
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...