ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum să-ți împlinești visul de a practica avocatura în propria firmă, înființată în afara granițelor | Rețeta succesului, în varianta Florentinei Marin, fondatoarea Marin & Pasalodos, din Barcelona. ‘Planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem cabinete în alte orașe din Spania, România și în alte țări’, spune avocata

23 Mai 2022   |   Ștefania Enache

Drumul său către cariera pe care o are astăzi a fost unul care a implicat multă muncă, dar și fructificarea oportunităților care i s-au oferit.

Florentina Marin, partener Marin&Pasalodos

 
 
Din primul moment în care a văzut Barcelona, Florentina Marin și-a dorit să-și construiască o carieră în acest oraș de care s-a îndrăgostit.Avea doar 22 de ani atunci când o excursie în Spania avea să-i schimbe viața.Visul său s-a împlinit odată cu acceptarea sa într-un program de master în Drept Internațional, organizat de Universitatea din Barcelona. A obținut singura bursă care era disponibilă.

Florentina este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu”. Imediat după finalizarea licenței, ea a fost admisă în barou cu punctaj maxim, iar în 2005, a fost acceptată în Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților din România.

„M-am înscris, între timp, la Masterul de Drept Penal al aceleași universități din București, pe care l-am terminat în 2006, devenind astfel avocat definitiv al Baroului din București, cu expertiza în Drept penal. Am început să lucrez ca avocat junior în România, însă visul meu era de a ajunge să trăiesc și să profesez în Barcelona. În 2007, mi-am continuat studiile printr-un Master în Drept Internațional al Universității din Barcelona, după ce am obținut singura bursă care era disponibilă pentru acest program. Am avut posibilitatea de a lucra în cabinete de avocatură din Spania, fiind implicată în reputata organizație de audit și servicii juridice BDO Barcelona, iar după finalizarea masterului, am intrat în echipa Casei de avocatură Miguel Alemany I Verdaguer. Aici mi-am însușit în totalitate legislația spaniolă și am omologat titlul de avocat pe care l-am obținut în România”, a povestit avocatul, într-un interviu acordat BizLawyer.

Când a decis să studieze la Barcelona nu cunoștea limba spaniolă, dar șansa sa a fost aceea că programul de master pentru care a optat era mixt, atât în limba spaniolă cât și în limba engleză. „La momentul respectiv nu luasem nici măcar un curs de limba spaniolă, însă pentru a-mi asigura unica bursă ce era oferită programului, mi-am cumpărat Codul Penal, Codul Civil, dicționar de română- spaniolă, am început să învăț, iar spre surprinderea mea, am primit mai apoi vestea că am fost acceptată și că voi începe cursurile în data de 1 octombrie 2007. După finalizarea masterului, experiența acumulată alături de echipa Miguel Alemany a definitivat procesul meu de activare profesională în Spania”, își amintește Florentina.




Are propriul cabinet de avocatură în Spania

În 2012, a devenit avocat spaniol, fiind membră a Illustrious College of Lawyers din Barcelona.
Doi ani mai târziu, în 2014, a înființat, împreună cu Tomas Pasalodos Gilbert, asociatul său, un cabinet de avocatură care oferă servicii în domenii ca: drept penal, drept civil, dreptul muncii, dreptul familiei, drept administrativ, drept comercial și dreptul internațional privat.

„Această perioadă de formare profesională a pavat direcția carierei și a reușitelor mele. Am fost unul dintre primii avocați români în Spania, ceea ce mi-a permis să câștig recunoaștere și încredere din partea românilor. În cei opt ani ai activității cabinetului nostru, am venit în ajutorul multor români ce aveau probleme legale în Spania sau cetățeni români, rezidenți în Spania care aveau nevoie de asistență juridică în România, colaborând cu foștii mei colegi din București și Galați”, precizează avocatul.

Drumul său către cariera pe care o are astăzi a fost unul care a implicat multă muncă, dar și fructificarea oportunităților care i s-au oferit.

Astfel, pe durata ultimelor șase luni ale programului de master, a avut șansa de a face practică juridică în cabinetul de avocatură Miguel Alemany. „Acest lucru m-a ajutat foarte mult să îmi perfecționez cunoștințele legate de legislația și limba spaniolă. Apoi, împreună cu partenerul meu Tomas, alături de care am lucrat la cabinetul menționat anterior, am înfiintat un cabinet de avocatură. Deci, în prezent, lucrez în cadrul cabinetului meu de avocatură situat in Barcelona, Spania”, povestește Florentina Marin.

Avocatul mai spune că specializările în drept penal și drept internațional, prin cele două mastere terminate, îi oferă o poziție de expertiză în reprezentanța cazurilor penale și a celor de drept internațional privat.
„Cu toate acestea, mă ocup și de un număr mare de cazuri de drept civil și dreptul familiei. Firma noastră, Marin & Pasalodos, a fost creată tocmai pentru a veni în ajutorul românilor cu probleme juridice în Spania, însa printre clienții noștri se numără și mulți spanioli sau cetățeni ai altor țări”, mai spune Florentina Marin.

Servicii juridice în trei limbi


De altfel, firma de avocatură este una în care mai multe naționalități și-au dat mâna. „Echipa legală a firmei Marin & Pasalodos constă în partenerul meu, Tomas Pasalodos Gibert, de naționalitate spaniolă, eu, de naționalitate română, colega noastră Yud Janier, de naționalitate columbiană și doamna avocat Nadia Godoy Torres, de naționalitate cubaneză. Tomas este specializat în cazurile ce implică dreptul muncii, dreptul administrativ și dreptul comercial. Eu, așa cum am precizat anterior, am expertiză în dreptul penal, dreptul internațional privat, dar și în cel al familiei (civil). Cu toate acestea, datorită numărului mare de clienți români pe care îi avem, de multe ori încerc să caut soluții și pe alte teme ce nu intră strict în specializarea mea. Astfel, munca noastră este de cele mai multe ori mediată între două limbi, româna și spaniolă”, comentează avocatul.

Firma Marin & Pasalodos colaborează cu cabinete de avocatură din România pentru a da soluții cetățenilor români, rezidenți în Spania, care au o problemă juridică în România. „Luând în considerare Directiva Europeană care menționează că dacă ești membru al unui barou dintr-o țară europeană, poți pleda într-o altă țară europeana a cărei legislație si limbă îți sunt pe deplin cunoscute, legătura dintre mine și România este ireversibilă. Deci, da, în continuare colaborez cu foștii mei colegi din România”, argumentează Florentina.

Avocatul este de părere că piața de profil de la noi din țară s-a dezvoltat foarte mult din momentul în care a plecat în Spania, dar mai există potențial de dezvoltare. „În același timp cred că se observă o discrepanță în piață și anume existența unor proiecte ori foarte mari, ori foarte mici, linia de mijloc fiind aproape inexistentă. În ceea ce privește onorariile avocaților din România, cred că s-au aliniat, în marea lor majoritate, cu piețele internaționale”, completează Florentina.

În ceea ce privește avocatura din Spania, profesionistul nuanțează faptul că există firme mari și serioase care au în componența lor avocați de prestigiu și rezultate extraordinare, precum și colegi care nu sunt extrem de serioși sau riguroși în exercitarea profesiei. „Dar aceste lucruri se întamplă peste tot în lume și în orice profesie, nu doar în avocatură. În general, avocații cu care am colaborat sau pe care i-am întâlnit în diferitele dosare lucrate mi-au lăsat o impresie foarte bună”, susține românca.

Unul dintre aspectele foarte apreciate la Marin & Pasalodos este competența de a oferi servicii juridice în trei limbi: româna, spaniolă și engleză. „Astfel, ne mișcăm dincolo de barierele lingvistice impuse de contextul, abilitățile sau specificul cazului unui client pentru a obține cel mai satisfăcător rezultat. Așadar, unul dintre visurile cele mai mari, pe care le am cu privire la activitatea noastră profesională din cadrul firmei Marin & Pasalodos, este să transcendem nu doar barierele lingvistice, ci și cele geografice și să fim recunoscuți la un nivel internațional. Deci, planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem și alte cabinete de avocatură Marin & Pasalodos în alte orașe din Spania, inclusiv în România și în alte țări”, arată Florentina Marin.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Avocatul de origine română mai spune că, la începutul carierei sale în Spania, participa activ în proiecte destinate promovării culturii și obiceiurilor românilor, a limbii și tradițiilor noastre. „După ce am devenit mamă, însă, timpul meu a fost și mai solicitat, drept urmare acum fac mai puțin voluntariat. Recunosc importanța implicării sociale în societate prin abilitățile pe care le-am dobândit, motiv pentru care în fiecare lună ofer servicii juridice pro-bono unei persoane cu posibilități economice limitate”, menționează Florentina.

Referitor la cauze spectaculoase si aproape imposibil de câștigat în care s-a implicat, avocatul indică un dosar în care, după cinci ani de procese prin instanțele din Spania, a reușit să întregească o familie, reunind două surori gemene care au fost despărțite de la vârsta de opt luni, una locuind în Spania cu tatăl și cealaltă în România cu mama.

„Deși consider România ca fiind „acasă”, la fel cum, în egală măsură privesc Spania, nu mă pot pronunța cu privire la locul în care mă văd trăind în viitor. Este foarte greu de spus deoarece mi-am întemeiat familia aici, fetița mea s-a născut aici deci, deocamdată rămânem în Spania. Dacă circmstanțele se vor schimba și decid să continui cariera profesională în Romania sau în altă țară, mi-aș dori să activez într-un context ce îmi permite să excelez, la fel cum am făcut în cadrul firmei Marin & Pasalodos”, conchide Florentina Marin.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 582 / 1678
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
    NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
    CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
    Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
    LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
    Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
    Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
    Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
    Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
    Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
    O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
    Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...