ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd vânătorii de talente regionali piața juridică românească | Antonella Papp, Imona Consulting: Pachetele salariale pe care firmele de avocatură le-au pus la dispoziția candidaților au revenit la nivelul inițial sau chiar au crescut. Departamentele juridice interne au manifestat un interes mai mare pentru găsirea talentelor într-un bazin mult mai larg din punct de vedere geografic. Salariile sunt din nou în creștere, așa că acum este momentul potrivit pentru a schimba locul de muncă

25 Noiembrie 2022   |   Ștefania Enache

Tot mai mulți specialiști sunt atrași în România din Europa de Vest, deoarece piața românească este în continuare o piață în plină expansiune, în creștere.

Antonella Papp, Founder & Managing Director - IMONA Consulting

 
 
Pe timp de criză, este nevoie de avocați, deoarece schimbările din sfera muncii sau din economie nu pot fi gestionate fără suport juridic. Antonella Papp, Founder & Managing Director Imona Consulting, unul dintre cei mai abili „vânători de capete” care activează pe piața internațională a recrutărilor din domeniul juridic, a explicat, în exclusivitate pentru BizLawyer, care sunt noutățile momentului în ceea ce privește recrutarea, ce nevoi au casele de avocatură din regiune și ce schimbări au intervenit ca urmare a dezvoltării muncii la distanță.

Odată cu venirea toamnei, Imona Consulting, agenția de recrutare coordonată de Antonella Papp, care acoperă 21 de țări, se pregătește pentru un nou val de activitate extrem de intensă. Pe timpul verii, firmele de avocatură și departamentele juridice ale marilor companii au avut timp să elaboreze planurile de recrutare pentru 2023, așa că acum este rândul headhunterilor să intre în cursa alegerii celor mai buni candidați.


Nici în prima jumătate a acestui an, proiectele de recrutare nu au fost puține, experții în resurse umane fiind ocupați să sprijine marile firme internaționale de avocatură și din zona BIG4, care și-au recrutat echipele de juniori și stagiari. „Toți cei care au apelat la serviciile noastre, în prima parte a anului 2022, și-au ocupat pozițiile libere în departamentele de Real Estate, Litigii și Concurență. Acum, firmele se concentrează pe angajări mai specializate. Din ceea ce am observat, în piața regională, au șanse mari de angajare avocații specializați în energie, regenerabile, mediu, sustenabilitate. Bineînțeles că fiecare firmă își face propria strategie de personal și îmbrățișează avocați seniori, „vedete”, în viitoare fuziuni și achiziții sau în practica de Concurență. Stagiarii și juniorii sunt deja aleși, dar mai sunt unele firme de dimensiuni medii care caută juniori”, menționează Antonella Papp.

De asemenea, sunt firme de avocatură care iau în calcul inclusiv cooptarea de noi parteneri, mai ales a acelora care au un portofoliu sănătos de clienți și care vin cu acest avantaj. În astfel de recrutări, echipele sunt alese cu grijă, fiind necesar mai mult timp pentru luarea unei decizii. Din cauza mediului economic în schimbare rapidă, o astfel de strategie se bazează pe o analiză complexă și foarte atentă, aducerea unui partener nou în firmă fiind o mișcare extrem de importantă pentru orice organizație.




„Cea mai bună opțiune pentru a fi angajat de o firmă de avocatură de top este deschisă celor puternic specializați în domeniul regenerabilelor, al proprietății intelectuale, al protecției datelor și al concurenței. Desigur, acest lucru este valabil pentru moment, la începutul anului viitor, sunt sigură că în sectorul financiar va exista o nevoie puternică și, desigur, talentele în domeniul fuziunilor și achizițiilor corporative sunt întotdeauna apreciate”, mai spune specialistul HR.

În ceea ce privește piața inhouse, expertul HR atrage atenția că s-au văzut foarte puține schimbări la nivelul top managementului juridic. În plus, tot mai mulți specialiști sunt atrași în România din Europa de Vest, deoarece piața românească este în continuare o piață în plină expansiune, în creștere.

Criza determinată în primă fază de pandemia de COVID 19 și ulterior de războiul din Ucraina a influențat și ofertele și pachetele pe care firmele de avocatură le-au pus la dispoziția posibililor candidați. Acest lucru a fost mai evident pe parcursul anului trecut, atunci când au înregistrat „un mic picaj”, dar pe măsură ce restricțiile au fost ridicate, casele de avocatură și-au regândit politicile și au revenit la nivelul inițial sau chiar un pic mai sus în firmele mari de avocatură.

Mutarea unei părți importante din economie în zona de online și dezvoltarea muncii la distanță a produs schimbări semnificative în recrutare. Aceste modificări au fost mult mai evidente în zona de inhouse, în contextul în care departamentele juridice interne au manifestat un interes ceva mai mare pentru găsirea talentelor într-un bazin mult mai larg din punct de vedere georgrafic, fiind formate astfel echipe internaționale care lucrează împreună. Internetul a facilitat extinderea cercurilor de recomandări la un nivel care nu mai se oprește la granița unei țări. Datorită extinderii lumii online, munca este mult mai ușor de realizat de la distanță, iar conectarea talentelor juridice cu viitorii colegi este simplificată indiferent de domiciliu.

O altă schimbare observată în segmentul recrutărilor este aceea că firmele internaționale de avocatură au devenit mult mai aplecate asupra fiecărui caz de alegere a unui viitor membru al echipei, astfel că s-au întors către „vânătoarea de capete” clasică, devenită astăzi una dintre modalitățile preferate de abordare a talentelor.

„Multe dintre firmele internaționale de avocatură caută avocați specializați cu experiență, iar firma de HR care face selecția trebuie să vină cu cea mai bună oferă. Noi, la Imona Consulting, nu ne mai facem publicitate pentru posturile noastre, selectăm candidații și lucrăm doar cu candidați potențiali selectați, iar acest lucru pare să dea rezultate. În București, de exemplu, avem doar un grup select de clienți pentru care recrutăm. Acest tip de abordare ne permite să ne menținem clienții mulțumiți și să avem permanent un bazin de talente din care să putem prezenta alternative la nevoile firmelor cu care colaborăm. De cele mai multe ori suntem solicitați pentru headhunting, dar unele firme au apelat la serviciile noastre extinse de resurse umane. Astfel că, am lucrat la procese de Employer Branding, am realizat și un sondaj de angajare internă. Pentru mai multe companii oferim benchmarking cu date live colectate personal de pe piață, asigurându-ne că pachetele lor sunt în concordanță cu dorința candidaților”, subliniază Antonella Papp.



Reputația firmei rămâne un factor de departajare

Noul context existent în economie nu a schimbat prea mult coordonatele de care țin cont candidații atunci când își aleg viitoarea echipă din care să facă parte. Astfel că pachetele financiare sunt în continuare foarte importante, iar reputația firmei este un factor de departajare.

„Datorită muncii online, care poate face posibilă o mutare regională, unii avocați caută poziții inhouse în companii care activează în diferite zone ale Europei. În ultimul an, am văzut câțiva avocați români foarte buni care au acceptat poziții regionale și globale cu relocarea în Europa de Vest. De asemenea, din experiența noastră la Imona Consulting, am observat că o altă dorință puternică a noilor talente este aceea de a lucra cu cineva cu o reputație mare. În unele cazuri, numele partenerului cu care vor lucra contează mai mult decât reputația generală a firmei, ceea ce înseamnă că, în ultimul an, echipele au crescut mai mult împreună decât se întâmpla înainte”, argumentează specialistul.

Referitor la onorariile de intrare într-o firmă, Antonella Papp punctează faptul că este un subiect foarte delicat, iar majoritatea candidaților au informații despre standardele de referință de la colegii care lucrează la firmă și nu au nevoie de îndrumări în acest sens. „Salariile sunt din nou în creștere, așa că vestea bună este că acum este momentul potrivit pentru a schimba locul de muncă. Salariile pentru posturile inhouse sunt un pic mai mici în acest moment, dar multe companii au luat decizia de acorda o majorare care urmează inflația”, completează expertul.

Beneficiile extrasalariale obișnuite continuă să fie prezente. În plus, firmele mari oferă concediu suplimentar pentru tații cu copii nou-născuți, ceea ce este foarte apreciat. De asemenea, pentru posturile inhouse, sunt oferite cursuri interne de limbi străine, talentele juridice primind astfel un cadou în plus.

Piața muncii din avocatură nu este una obișnuită. Atât candidații, cât și angajatorii formează un cerc închis în care contează foarte mult ca alegerile să fie făcute pe criterii foarte bine cunoscute. Firma pe care o coordonează Antonella Papp nu lansează campanii de recrutare, deoarece firmele de avocatură pentru astfel de nevoi se descurcă pe cont propriu. Agenția de recrutare își construiește o rețea de candidați, vorbește cu ei, află care sunt obiectivele și visele lor, îi analizează foarte bine pentru a vedea exact ce caracteristici au, iar atunci când primește o cerere de la un posibil angajator, se întoarce la bazinul de talente pe care îl deține și într-un proces privat, confidential și este găsită cea mai bună potrivire între cele două părți. „Pentru noi, confidențialitatea este extrem de importantă, considerăm că nu întotdeauna cea mai zgomotoasă campanie este benefică, mai important este să avem o relație sănătoasă cu clienții și candidații”, concluzionează Antonella Papp.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 521 / 1704
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...