ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dosarul prețurilor de transfer. Daniela Dinu, Director PwC România: Companiile care au suferit ajustări în urma unei inspecții fiscale de prețuri de transfer tind să își schimbe abordarea. Există contribuabili interesați să aibă un dialog transparent cu autoritățile fiscale prin intermediul acordului de preț în avans

08 Iunie 2018   |   Ștefania Enache

Serviciile de prețuri de transfer oferite de echipa de consultanți PwC acoperă o gamă largă de asistență, pe lista de clienți a firmei regăsindu-se multinaționale, dar și antreprenori locali.

Daniela Dinu, Director, Transfer Pricing and Corporate Tax, PwC România

 
 
Problematica prețurilor de transfer este una delicată, implicând o serie de aspecte importante în activitatea unei multinaționale. În momentul întocmirii  dosarului prețurilor de transfer, cele mai sensibile aspecte sunt legate de situațiile în care societatea nu a urmat o politică de prețuri de transfer coerentă înainte de a realiza o tranzacție intra-grup, caz în care deseori procesul de documentare se dovedește dificil de finalizat în termenul prevăzut de lege. „Companiile trebuie în primul rând să facă o evaluare a tranzacțiilor intra-grup derulate și a valorilor acestora, întrucât termenele de întocmire a dosarului de prețuri de transfer diferă în funcție de categoria în care contribuabilul este încadrat (mare/mijlociu/mic) și de valorile anuale ale acestor tranzacții”, atrage atenția Daniela Dinu, Director, Transfer Pricing and Corporate Tax, PwC România.


Riscurile la care o companie se supune atunci când dosarul prețurilor de transfer este întocmit greșit sunt mari, putând pune în dificultate buna desfășurare a activității unei firme. ”În cazul în care o societate nu prezintă dosarul la solicitarea organelor fiscale sau dosarul înaintat autorităților fiscale este considerat de către acestea ca fiind incomplet, precum și în cazul în care dacă autoritățile nu sunt de acord cu analizele cuprinse în respectivul dosar, societatea riscă estimări/ajustări ale veniturilor sau cheltuielilor efectuate de către echipa de control. Aceste estimări sau ajustări în practică s-au dovedit a fi semnificative. În plus, în cazul neprezentării dosarului la cerere sau în cazul prezentării unui dosar incomplet, autoritățile fiscale au dreptul să aplice o sancțiune administrativă care se situează între 12.000 – 14.000 lei”, explică Daniela Dinu.

Din activitatea curentă, expertul PwC România a constatat că majoritatea companiilor din România care derulează tranzacții cu părți afiliate și care nu au făcut încă obiectul unei inspecții fiscale care să fi vizat și prețurile de transfer sunt preocupate îndeosebi de întocmirea dosarului de prețuri de transfer. „Companiile care însă au făcut deja obiectul unei inspecții fiscale de prețuri de transfer și care au suferit ajustări în urma acestor inspecții, unele chiar semnificative, tind să își schimbe abordarea și să își pregătească din timp politici de prețuri de transfer, astfel încât pregătirea dosarului să reprezinte doar o simplă formalitate. De asemenea, există o serie de contribuabili interesați să aibă un dialog transparent cu autoritățile fiscale prin intermediul acordului de preț în avans”, adaugă directorul PwC România.

Munca experților PwC România

Serviciile de prețuri de transfer oferite de echipa de consultanți PwC acoperă o gamă largă de asistență, pe lista de clienți a firmei regăsindu-se multinaționale, dar și antreprenori locali. Cele mai interesante proiecte derulate în ultimul an au vizat obținerea de acorduri de preț în avans bilaterale, precum și proiecte ce au în vedere proceduri de rezolvare a disputelor pe cale amiabilă.

Profesioniștii PwC România se implică în analiza contractelor intra-grup și a politicilor de prețuri aferente din prisma respectării legislației privind prețurile de transfer; oferă asistență în dezvoltarea și implementarea de politici de prețuri de transfer; pregătesc dosarul de prețuri de transfer în conformitate cu prevederile legislative în vigoare și ținând cont de practica autorităților fiscale; acordă asistență pe parcursul inspecțiilor fiscale privind prețurile de transfer și asistă clienții în obținerea de acorduri de preț în avans. “O analiză de prețuri de transfer calitativă necesită în primul rând o foarte bună cunoaștere și înțelegere a afacerii locale și locul acesteia în ansamblul grupului, precum și a modului în care tranzacțiile intra-grup se derulează. De aceea, consultanții implicați în astfel de proiecte trebuie să facă în primul rând o radiografie a afacerii locale. Totodată, este necesar a se analiza baza contractuală și comportamentul efectiv al părților la tranzacție, dar și modul în care acestea se reflectă în situațiile financiare ale societății”, susține Daniela Dinu.

Directorul PwC mai spune că echipa pe care o coordonează lucrează preponderent în zona de consultanță, dar că, în ultimii ani, se face remarcată o creștere a asistenței în litigii.

În ceea ce privește judecătorii care iau decizii legate de dosare de prețuri de transfer, Daniela Dinu a constatat în practică o bună pregătire a acestora, ramânând ca experiența acumulată în procesele derulate în sfera prețurilor de transfer să faciliteze o și mai bună înțelegere a problematicii pe viitor.

“Echipa de consultanți în prețurile de transfer din cadrul PwC dispune de cei mai mulți specialiști în domeniu, cu experiență vastă în diferite industrii, cum ar fi industria auto, industria bunurilor de larg consum, cea a energiei, a tehnologiei, a serviciilor financiare și nu numai, aceștia fiind implicați de-a lungul timpului în diverse tipuri de proiecte de prețuri de transfer. Aș menționa aici proiectele de negociere a acordurilor de prețuri în avans în care echipa PwC a fost implicată, mai ales bilaterale, cazurile de soluționare a disputelor de prețuri de transfer cu autoritățile fiscale, de asistentă în soluționarea cazurilor în instanță, proiecte de asistentă în soluționarea disputelor prin procedura amiabilă, precum și controalele fiscale simultane inițiate în această zonă. Nu în ultimul rând, specialiștii PwC participa activ la procesul de dezvoltare a legislației de prețuri de transfer atât în România (prin intermediul Camerei de Comerț Româno-Americane, a Coaliției pentru Dezvoltarea României și alte discuții tehnice), cât și în străinătate (prin participarea în calitate de membru la Forumul European Comun privind Prețurile de Transfer)”, punctează Daniela Dinu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 95 / 4763
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Associates - Associate | Corporate and M&A
Reff & Associates - Senior Lawyer Banking & Finance
Cele mai importante modificări normative de care companiile ar trebui să țină cont într-o procedură de achiziții publice, explicate de avocații Clifford Chance Badea. Proiectele firmei în această arie de practică
NNDKP și Wolf Theiss, în finanțarea de 46 mil. E obținută de Globalworth de la BCR. Banii vor merge în dezvoltarea Renault Bucharest Connected
Schoenherr, EY Romania și Maravela|Asociații, în tranzacția prin care belgienii de la United Petfood preiau activitățile de producție și distribuție ale liderului local în producția de hrană uscată pentru animale
Reff & Associates - Senior Associate | Corporate and M&A
Avocații Suciu Popa spun că un program de conformare poate fi o oportunitate de prevenție și reducere a expunerii. Ghidul de conformare elaborat de Consiliul Concurenței reprezintă un punct de start pentru firmele care doresc să devină responsabile în acest domeniu
LegiTeam: Bohâlțeanu & Asociații recrutează avocați stagiari
Consiliul Concurenței folosește în investigații ‘procedura forensic’, o metodă de verificare demnă de FBI. Noile tendințe din această practică, analizate de Manuela Guia, Partener D&B David și Baias, unul dintre cei mai buni avocați de concurență de pe piața locală (partea I)
Cum lucrează echipa de concurență de la D&B David și Baias. O discuție cu Manuela Guia (Partener) despre “shadowing”, “fishing expeditions” și strategii de apărare (partea a II-a)
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...