ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de litigii de la Bondoc & Asociații a intrat consolidată în 2021, cu avocați și proiecte noi, după o creștere a activității anul trecut. Portofoliul de clienți s-a diversificat, mandatele acoperind mai multe zone de activitate

08 Februarie 2021   |   Ștefania Enache

Firma de avocatură a fost solicitată să se implice în numeroase dosare noi, inclusiv în domenii puternic reglementate, cu problematici legate, de exemplu, de achiziții publice, fiscalitate, energie, legislația medicamentelor (inclusiv noi contestații clawback sau dosare legate de evaluarea unor tehnologii medicale) regimul serviciilor medicale, inclusiv malpraxis-ului medical, o serie de riscuri din perspectiva dreptului penal, proiecte legate de aplicarea GDPR, etc.

Viorel Dinu, avocat asociat, coordonator al practicii de litigii din cadrul Bondoc & Asociatii si Ioana Katona, Managing Counsel

 
 
Practica de litigii din cadrul firmei Bondoc & Asociații nu s-a oprit niciun moment anul trecut, după declanșarea pandemiei.Stoparea, pentru două-trei luni, a activității intanțelor, pe fondul stării de urgență, dar și din cauza protestului magistraților, nu i-a afectat prea mult pe avocați. Documentele care au trebuit pregătite în acea perioadă și colaborările cu alte departamente au permis limitarea impactului perioade inițiale respective. „Echipa noastră de litigii a intrat consolidată în 2021 cu noi avocați, definitivi și stagiari, cu o serie de litigii complexe aflate la început și cu intenția fermă de continuare a dezvoltării și extinderii, în pofida crizei sanitare în care încă ne aflăm”, declară Viorel Dinu, avocat asociat, coordonator al practicii de litigii din cadrul Bondoc & Asociații.


Munca unui litigator este una complexă, într-o continuă interacțiune cu sistemul judecătoresc. Pe lângă o riguroasă documentare a speței, litigatorul trebuie să-și susțină cauza în fața instanței, pentru el fiind important să-i fie recepționat mesajul. Cea mai adaptată modalitate în acest sens este aceea de a sta față în față cu completul de judecată. Declanșarea crizei sanitare a întrerupt brusc lanțul firesc al derulării activității din litigii și a impus noi modalități de acțiune pentru avocații litigatori.

„Strict pe perioada stării de urgență a existat o limitare cu privire la lucrările și activitățile avocațiale specifice litigiilor, dar, în largă măsură, s-a recuperat totul prin lucrul în luna iulie 2020, atunci când nu a mai fost vacanță judecătorească. De asemenea, am recuperat mult și prin restul activității derulate până la finalul anului, care a fost intensă”, explică Viorel Dinu.

Avocatul amintește faptul că, pentru echipa pe care o coordonează, activitatea de judecată s-a desfășurat relativ normal. „Bineînțeles, totul s-a derulat cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Datorită faptului că munca noastră nu s-a oprit niciun moment, au fost pregătite cauzele în curs. În plus, au continuat și proiectele de consultanță în care am acordat sprijin altor departamente. Aș nominaliza aici rapoarte de due diligence, sprijin specific pentru proiecte de finanțare, evaluări ale unor potențiale situații litigioase complexe, analiza impactului oandemiei din punctul de vedere al unor potențiale litigii pentru o serie de clienți, răspunsuri la solicitări punctuale. Din aceste motive, chiar nu putem vorbi despre proiecte puse „în așteptare” din cauza crizei medicale”, punctează expertul Bondoc & Asociații.

Viorel Dinu consideră că procedura de judecată și lucrul de zi cu zi al litigatorilor nu s-a schimbat fundamental. „Cu toate acestea, există mai multe privințe în care au avut loc modificări, cum ar fi limitarea lucrului la compartimentele auxiliare ale instanțelor (arhive, registraturi), unde se lucrează mult mai mult prin corespondență, dezvoltarea utilizării dosarului electronic, stabilirea intervalelor orare ale judecării dosarelor, aceasta din urma fiind o schimbare binevenită, pe care credem că mulți colegi o doresc permanentizată. În fine, o experiență deosebită a constituit-o o ședință de judecată desfășurată online în perioada stării de urgență, dar se pare că asemenea demersuri au rămas mai mult la nivel experimental, cu posibilități de extindere pe viitor. Au fost, deci, multe schimbări într-un interval scurt de timp, așa încât butada că „nimic nu va mai fi ca înainte" se aplică, într-o oarecare măsură, și avocaților litiganți, deși poate mai puțin ca în alte domenii, juridice sau extra-juridice”, detaliază Partenerul Bondoc & Asociații.




Prioritățile anului 2020

Într-o perioadă atât de delicată, în care toată lumea a fost afectată de pandemie, prioritatea specială a Bondoc & Asociații a fost protejarea echipei. În relația cu clienții, prioritatea a fost aceea de conservare și dezvoltare a poziției de piață și a bazei de clienți. Au fost, astfel,continuate, fără excepție, strategiile de dezvoltare și extindere anterioare.

„Aici lipsa de interacțiune directă a limitat oarecum noile abordări, întrucât mediul online nu poate suplini contactul uman direct, deosebit de importat atunci când se are în vedere o relație avocat-client, care se întemeiază pe încredere”, menționează Viorel Dinu.

Mandate complexe din numeroase zone de activitate

Criza medicală nu a împiedicat apariția unor mandate noi. Firma de avocatură a fost solicitată să se implice în numeroase dosare noi, inclusiv în domenii puternic reglementate, cu problematici legate, de exemplu, de achiziții publice, fiscalitate, energie, legislația medicamentelor (inclusiv noi contestații clawback sau dosare legate de evaluarea unor tehnologii medicale) regimul serviciilor medicale, inclusiv malpraxis-ului medical, o serie de riscuri din perspectiva dreptului penal, proiecte legate de aplicarea GDPR, etc. În plus, în contextul campaniilor electorale și al alegerilor derulate anul trecut, au apărut litigii complexe legate de dreptul la exprimare pe rețelele de socializare.

Acestea s-au adăugat dosarelor din zonele „mai” tradiționale, precum cele din domeniul societar, litigii complexe și cu particularități deosebite în materia dreptului muncii, dosare în domeniul insolvenței, etc.

„Unele dintre cele mai deosebite mandate privesc asistența și reprezentarea unei importante platforme de socializare online, în litigii cu utilizatorii acesteia în România, în legătură cu admisibilitatea postarilor făcute de utilizatori sau de terți și respectarea unor drepturi nepatrimoniale specifice, cu privire specială asupra dreptului la libera exprimare și a dreptului la imagine. Complexitatea acestor litigii derivă din necesitatea cunoașterii și coordonarii unei serii întregi de norme juridice, din domeniul comerțului electronic, al libertății de exprimare în contextul special al platformelor de socializare deținute de operatori privați, dominat de necesitatea combaterii așa-numitului „hate speech", al coordonării apărărilor formulate în aceste cauze cu poziția exprimată de client în alte jurisdicții, invocarea unor chestiuni procedurale specifice procesului civil internațional”, subliniază Viorel Dinu și Ioana Katona, Managing Counsel în cadrul Bondoc & Asociații.

„Am menținut profilul clienților noștri, companii importante românești sau societăți parte a unor grupuri  internaționale cu diverse activități în România. Portofoliul de clienți s-a mărit cu noi companii internaționale. De asemenea, s-a diversificat prin susținerea unor antreprenori români cu rezultate foarte bune și care s-au confruntat cu diverse dispute cu clienți, parteneri de afaceri sau autorități”, arată Ioana Katona.

Criza sanitară a influențat fiecare domeniu economic. Ioana Katona atrage atenția că au fost afectate și firme despre care exista credința comună că ar fi beneficiare ale crizei, situația acestora fiind, în realitate, mult mai complicată. „De aici și cerințele de urmărire mai atentă și insistentă a realizării unor drepturi, limitarea tranzacționărilor și competiția mai acerbă, de exemplu, în domeniul achizițiilor publice, dar și contestarea unor acte administrative emise în contextul combaterii crizei sanitare”, nuanțează avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

Colaborare strânsă cu celelalte departamente


Echipa de litigii a firmei Bondoc & Asociații lucrează constant cu celelalte departamente din cadrul firmei.
Experții din această arie de practică sunt coordonați de Viorel Nicolae Dinu, avocat asociat, direcțiile generale de acțiune și dezvoltare, precum și mandatele cele mai importante fiind supervizate împreună cu Lucian Bondoc, avocatul asociat coordonator al Bondoc & Asociații. Acestora li se alătură încă alți șapte avocați, cu diferite grade de senioritate, avocații managing counsel având propria coordonare a unor sub-echipe sau avocați pe dosare specifice.

Numeroase dosare implică colegi și din alte departamente, în funcțiile de domeniile de drept incidente.

„Un aspect esențial al activității noastre privește tocmai inter-disciplinaritatea frecventă și interacțiunea cu colegii din celelalte departamente ale societății, cum ar fi departamentele de drept bancar și finanțări, dreptul muncii, energie, sănătate, protecția datelor personale, achiziții publice, imobiliar, insolvențe,IT&C,  drept societar, etc , sprijinul reciproc fiind consistent și efectiv, prin sesiunile de discuții pe care le avem, prezentarea unor aspecte de strictă specialitate, activitatea de cercetare juridică și chiar participarea la redactarea comună a unor elemente de strictă specialitate din cuprinsul lucrărilor avocațiale”, precizează Viorel Dinu.

Practica de Dispute Resolution de la Bondoc & Asociații este evidențiată de mulți ani de ghidul juridic internațional Legal 500. ”Firma oferă analize profunde, combinate cu îndrumări practice clare. O echipă foarte bună. Întotdeauna implicată, cu opinii pertinente”, au declarat clienții intervievați de Legal 500.  
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1008 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...