ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de Litigii de la Clifford Chance Badea a impus în România o abordare a disputelor specifică dreptului anglo-saxon. Avocații văd în continuare un număr sporit de litigii în domeniul bancar, imobiliare, construcții, energie, precum și în toate industriile implicate în proiecte de achiziții publice

12 Iulie 2018   |   Ștefania Enache

Succesul echipei stă în capacitatea de a obține soluții favorabile în cele mai dificile cazuri sau, cel puțin, de a identifica soluțiile care prezintă cele mai puține neajunsuri.

Simona Neagu, Counsel Clifford Chance Badea (stanga) si Sabina Crângasu, Senior Associate Clifford Chance Badea

 
 
Practica de litigii este una complexă, avocații axați pe această arie activând în strânsă legătură cu colegii din celelalte departamente. Clifford Chance Badea  are un nucleu format din opt avocați seniori specializați în Litigii, echipa fiind pe deplin integrată în rețeaua globală de litigii și arbitraje Clifford Chance. Experții biroului din București lucrează pe proiecte globale complexe de litigii comerciale, restructurare și insolvență, arbitraje internaționale, infracțiuni economice și managementul crizei, precum și investigații de dreptul concurenței.Practica este coordonată de Simona Neagu, Counsel, iar echipa este formată din counselii Vlad Peligrad și Radu Ropotă (Insolvență și Restructurare), Sabina Crângașu, Senior Associate Litigii, Bianca Alecu, Senior Associate Drept Penal Comercial, Diana Crângașu, Senior Associate Dreptul Concurenței și avocații Călin Dragoman, Ștefan Dinu, Alexandru Viespe, Sorin Toma, Radu Petroi.


Echipa de litigii a firmei s-a evidențiat în 2017 printr-o rată de succes extrem de ridicată. Simona Neagu, Counsel Clifford Chance Badea, amintește că departamentul pe care îl coordonează a avut dosare în mai multe industrii: banking, pharma, construcții, telecom. “Munca avocaților a fost intensă pe toate ariile de practică, asistând zeci de proiecte distribuite relativ în mod egal între ariile Banking, Finance & Capital Markets, Corporate M&A și, respectiv, Litigii. Există semne de creștere pe 2018 în toate ariile. În privința practicii noastre, vedem în continuare un număr sporit de litigii în domeniul bancar, imobiliare, construcții, energie, precum și în toate industriile implicate în proiecte de achiziții publice și litigii fiscale”, subliniază avocatul.

Portofoliul de clienți deținut de firmă include, în special, instituții financiare și fonduri de investiții cu profil internațional, companii de anvergură globală din industrii strategice precum energie, pharma, imobiliare și construcții, servicii financiar-bancare. Mare parte din mandatele primite de firmă ( cca 70%) rezultă  din recomandări, ca o consecință directă a faptului că biroul Clifford Chance Badea are o rată de succes foarte mare la dosarele pe rol.

”Atunci când obții o soluție favorabilă pentru un client pe un caz sensibil, întotdeauna recompensa morală este recomandarea profesională pe care acesta o va face. În cele mai multe cazuri, colaborăm cu colegii noștri din alte jurisdicții. Există însă și colaborări cu avocați din alte firme de avocați. Spre exemplu, în vederea identificării patrimoniului rămas într-un grup de societăți coordonat de o persoană care a decedat, cu scopul recuperării unor creanțe, am colaborat cu firme din Cipru, Elveția, pe lângă birourile noastre locale din Amsterdam și Londra. A fost începutul unei colaborări productive, deoarece echipele mixte s-au obișnuit cu stilul de muncă și au continuat să lucreze și pe alte proiecte”, punctează Simona Neagu.

Decizii favorabile în mandate dificile

Echipa coordonată de Simona Neagu reprezintă clienți în cazuri de litigii și arbitraj, iar membrii echipei acordă adesea asistență clienților din real estate, banking și industria chimică în legătură cu recuperarea creanțelor, achiziții publice, fiind buni cunoscători ai procedurilor de insolvență și faliment. “Unul dintre proiectele majore a vizat reprezentarea BRD Société Générale, care a obținut o decizie favorabilă în legătură cu o plângere privind o tranzacție Swap pe rata dobânzii depusă de Metexcom SRL la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Soluția obținută în acest dosar este deosebită prin raportare la caracterul inovativ al construcției juridice dedusă judecății tribunalului arbitral”, declară avocatul.

Un alt succes care poartă semnătura Clifford Chance Badea vizează dosarul în care echipa de litigii a reprezentat Fondului Proprietatea, obținând o decizie favorabilă în legătură cu o acțiune în revendicare formulată de către Ministerul Economiei cu privire la un procent semnificativ din acțiunile CONPET.

Lista include și reprezentarea PBWII, fond imobiliar important, care a obținut o decizie favorabilă în legătură cu procedura de insolvență a unui dezvoltator imobiliar din România, precum și în legătură cu depunerea unor plângeri penale privind posibile acțiuni de fraudă în cursul procedurii de insolvență. De asemenea, practica de litigii a obținut pentru o companie farmaceutică o decizie favorabilă în cererea de revizuire a hotărârii pronunțate de Curtea de Apel în litigiul privind o procedură de achiziție a unui vaccin.

“Toate dosarele noastre au o doză destul de mare de complexitate, dar dacă ar fi să numesc două proiecte care s-au remarcat în acest an prin caracterul inovativ și impactul per ansamblu, acestea ar fi dosarele privind arbitrajul pentru BRD și cel privind procedura de achiziție pentru vaccin. În primul caz, am lucrat cu o echipă de proiect formată din Sabina Crângașu, senior associate, și avocatul Sorin Toma, cu suportul avocaților specializați în Banking & Finance. În al doilea caz am lucrat cu o echipa formată din avocații Sorin Toma și Călin Dragoman”, mai spune Simona Neagu.

În ceea ce privește arbitrajele, în prezent, firma are trei cazuri de arbitraj pe rol, toate privind executarea unor contracte de infrastructură.

“Dosarele de White Collar Crime sunt coordonate de practica noastră de litigii. În unele situații, clientul poate opta pentru asistență multiplă, oferită de una sau mai multe firme de avocatură, alături de avocați individuali. În majoritatea cazurilor, acordăm nu doar asistență juridică, ci și ajutăm clientul în coordonarea echipei de avocați implicați cu specialiști din arii complementare precum audit, mediu etc.”, precizează Simona Neagu.
 
Succesul constă în avocatura de echipă

În ultimii ani, echipa de litigii a firmei a cunoscut o dezvoltare continuă. “Pe termen mediu și lung, vom rămâne în același trend de dezvoltare a echipei și de extindere a ariei de acoperire. Am adus în România o abordare a disputelor specifică dreptului anglo-saxon, pragmatică și extrem de minuțioasă și detaliată, abordare indispensabilă în litigiile cu grad sporit de complexitate și implicații multi-jurisdicționale, și ne propunem să păstrăm această abordare”, punctează Simona Neagu.

În economia Clifford Chance Badea, cele trei arii principale de practică au o contribuție relativ egală la veniturile totale ale firmei. ”Practica noastră este complet integrată în rețeaua globală și, de aceea, avem acces în permanență la resursele și know-how-ul celorlalte jurisdicții. Prin natura proiectelor, lucrăm adesea cu echipe multi-jurisdicționale și multidisciplinare. Sunt și cazuri de nișă în care avem nevoie de opinia unor profesioniști de renume pe piața locală și europeană, tocmai pentru a veni în ajutorul membrilor completului de judecată. Nu ezităm să apelăm la opiniile de specialitate în astfel de situații complexe, în care simțim oarecum nevoia de a educa reprezentații părții adverse și de a facilita accesul la informația completă pentru completul de judecată”, precizează Sabina Crângașu, Senior Associate Clifford Chance Badea.

Avocatul atrage atenția că firma lucrează într-o piață foarte competitivă care îți cere astăzi să te diferențiezi prin tot ceea ce faci, dar în același timp să rămâi eficient din punct de vedere economic. ”Succesul constă în avocatura de echipă. Cred că membrii echipei de Litigii a Clifford Chance Badea se remarcă prin capacitatea de evaluare a șanselor și de identificare a mijloacelor eficiente de soluționare a disputelor. Succesul echipei de litigii stă în capacitatea de a obține soluții favorabile în cele mai dificile cazuri sau cel puțin de a identifica soluțiile care prezintă cele mai puține neajunsuri”, subliniază expertul.

De-a lungul timpului echipa de profesioniști din cadrul Clifford Chance Badea s-a remarcat în directoarele internaționale.
Astfel, Legal 500 poziționează practica de Litigii și Soluționarea Disputelor în Tier 2. Conform Chambers Europe 2018, practica de Litigii și Soluționarea Disputelor din cadrul Clifford Chance Badea este poziționată în Tier 3 - cea mai înaltă poziție în comparație cu alte firme internaționale prezente în România. Echipa este recunoscută pentru experiența în drept civil și drept penal. „Firma este implicată într-o diversitate de dosare locale sau internaționale, inclusiv cazuri cu aspecte financiare, de reglementare sau de infracțiuni economice. Practica este tot mai activă în dispute din domeniul energiei, construcții și bunuri de consum, inclusiv în arbitraje internaționale. Portofoliul de clienți este reprezentat de instituții financiare, dezvoltatori imobiliari, companii multinaționale și fonduri de investiții”.
 
Potrivit ghidului juridic internațional, clienții apreciază specializarea avocaților Clifford Chance Badea pe un număr mare de arii de practică, subliniind totodată sprijinul important pe care practica îl are pe aspecte de comerț internațional.
Doi dintre avocații din echipa de litigii apar în categoria Notable Practitioners. Este vorba despre Simona Neagu (Counsel), coordonator al practicii de Litigii - Band 1, Litigii & Soluționarea Disputelor și despre Vlad Peligrad (Counsel) - Band 5.

Clienţii o consideră pe Simona Neaguun litigator foarte bun” și „un avocat excelent”. Este apreciată pentru „stilul său de comunicare, întotdeauna concret și niciodată superfluu”, fiind „impresionați de complexitatea analizei sale în cazuri litigioase”. Simona reprezintă clienți în cazuri de litigiu și arbitraj; totodată, a reprezentat clienții în legătură cu contestații împotriva proceselor verbale emise în urma unor controale fiscale antifraudă.

În ceea ce-l privește pe Vlad Peligrad, acesta acordă asistență pe aspecte de insolvență, drept penal și infracțiuni economice, dispute contractuale. Potrivit Chambers Europe 2018, clienții apreciază atitudinea sa proactivă, căutând de fiecare dată să răspundă cerințelor lor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 195 / 4926
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Litigation Manager
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Litigation Lawyer
Hotărâre definitivă obținută de Niculeasa Law Firm în fața ICCJ cu privire la caracterul subsidiar al procedurii penale în raport de procedura fiscală pentru o creanță fiscală de aproximativ 4 mil. €
Echipa Stratulat Albulescu & Asociaţii urcă spre pragul de 40 de avocați și ia în calcul extinderea în afara Capitalei. M&A și Real Estate rămân în topul sectoarelor care vor aduce, probabil, cele mai multe tranzacții și proiecte și în acest an
LegiTeam: ZRP recrutează avocat stagiar pentru departamentul Litigii
Mihai Selegean, Head of Legal la BRD-GSG, printre cei mai buni profesioniști europeni nominalizați de Lexology. Pe lista scurtă pentru European Counsel Awards 2019 mai este un român
Gabriel Zbârcea, Managing Partner Ţuca Zbârcea & Asociaţii: În România, o firmă de avocați poate ajunge la afaceri de 20 mil. € anual. În anii următori se va consolida tendința de divizare a pieței
KPMG Legal cooptează doi avocați de talie grea. Vlad Peligrad și Cătălin Oroviceanu se alătură echipei ca parteneri coordonatori
Cum văd partenerii Noerr evoluția firmei în perioada următoare. Prof. dr. Jörg K Menzer, Head CEE Offices, Noerr: În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune
KPMG Legal – Toncescu Mihai Olteanu SPRL a câștigat definitiv anularea taxelor vamale, antidumping și TVA impuse de autoritățile vamale la importurile produselor din afara spațiului UE pentru unul dintre cei mai importanți producători de piese pentru industria automotive
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2019
La un an de la înființarea departamentului de drept penal, CLO își mărește echipa de „white collar crime”. Departamentul numără, la început de an, 6 avocați specializați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...