ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de M&A de la Stratulat Albulescu, implicată în peste 30 de tranzacții anul trecut, are acum în derulare 8 proiecte ce acoperă sectoare diverse, plus alte câteva în faza de negociere inițială, pre-contractuală. Elementele legate de prețul tranzacțiilor, termenii acestora, precum și o flexibilitate a vânzătorilor pe elemente financiare în cursul negocierilor, vor putea face diferența, spun avocații

31 Martie 2021   |   Ștefania Enache

Echipa de M&A a Stratulat Albulescu este alcătuită din 12 membri, fiind coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner), alături de Cristina Man (Partner) și Octav Stan (Partner).

Silviu Stratulat (Managing Partner), Cristina Man (Partener) si Octav Stan (Partener) - Stratulat Albulescu & Asociatii

 
 
Există o serie de sectoare economice pentru care interesul investitorilor se menține la cote ridicate și în vremuri de criză.În această categorie intră, de exemplu, industria de Technology & IT, un sector dintre cele mai puțin afectate de pandemia declanșată de COVID-19.Silviu Stratulat, Managing Partner Stratulat Albulescu & Asociații (SAA), subliniază faptul că investitorii din această zonă nu și-au pierdut interesul pentru tranzacții din industria de tehnologie și nici nu au făcut presiunii să obțină o reducere a evaluării proiectelor. „Putem spune însă că au devenit mult mai prudenți cu sumele acordate, observându-se o tendință de reducere a valorii finanțărilor. Anticipăm că și în anul 2021, zona de Technology va fi una dintre cele mai prolifice din punct de vedere al numărului și valorii tranzacțiilor”, punctează avocatul.


Un interes crescut se constată și din partea unor investitori care vizează sectorul de Healthcare & Pharma, jucătorii medii și mari din acest domeniu având tendința să își consolideze business-ul prin noi achiziții, pentru a face față cererilor crescute.

De asemenea, o anumită efervescență se constată și în energie, aici existând un interes crescut pentru achiziții de societăți cu activități atât în domeniul energiei regenerabile (wind, solar), cât și a celei convenționale (oil & gas). În plus, sunt luate în calcul firmele care oferă servicii conexe activităților propriu-zise de producție energie.

„Chiar și în domeniile afectate de pandemia COVID-19 pot exista oportunități interesante (de exemplu, în sectorul de leisure & hospitality), pretențiile vânzătorilor suferind anumite corecții ca efect al încetinirii afacerilor în 2020 în respectivele domenii”, susține Silviu Stratulat.

În acest context, se poate spune că piața de fuziuni și achiziții va cunoaște mișcări interesante în 2021, existând multe șanse să asistăm la tranzacții importante.

„Considerăm că stabilitatea și predictibilitatea legislativă vor avea în continuare un rol hotărâtor pentru deciziile comerciale de a implementa potențiale proiecte de M&A în diverse sectoare. În plus, elementele legate de prețul tranzacțiilor, termenii acestora (inclusiv garanțiile oferite de vânzători), precum și o flexibilitate a vânzătorilor pe elemente financiare în cursul negocierilor, vor putea face diferența si vor putea duce la încheierea cu succes a unor proiecte importante în 2021”, amintește Silviu Stratulat.

În condițiile în care unul dintre domeniile cu cele mai multe oportunități de afaceri anul acesta este domeniul IT, industria Tech având un potențial enorm de creștere în țara noastră, economia României va cunoaște proiecte noi, existând multe posibilități de business în marile orașe.

Cristina Man, Partener Stratulat Albulescu, este de părere că industria software din România se menține în topul industriilor cheie pentru economia țării și, totodată, este una din cele mai echilibrate industrii în ceea ce privește balanța între capitalul străin și cel românesc. Bucureștiul rămâne și în 2021 principalul hub pentru industria software din România, urmat îndeaproape de Cluj, Timiș, Iași și Brașov.

„Important de menționat este faptul că, în ultimii ani, s-au făcut progrese importante pentru sprijinirea start-up-urilor locale din domeniul software-ului, datorită apariției fondurilor de investiții internaționale, programelor de mentorat, dar și a competițiilor, țara noastră fiind al doilea furnizor de software și servicii din regiune, după Polonia. În anul 2020 au fost investite sume importante în startup-urile din Europa Centrală și de Est, ceea ce a dus la accelerarea inovațiilor și la crearea unui ecosistem de business-uri digitale în plină dezvoltare și anticipăm că și în 2021 acest trend al investițiilor în startup-uri va fi unul ascendent”, arată avocatul.

„Desigur, ne bucurăm să vedem că există interes pentru achizițiile (cu precădere din sectorul Tech, dar nu numai) din partea investitorilor, fie ei străini sau locali. În general industria Tech generează volume mari de muncă și probabil că situația nu se va schimba foarte mult nici în anul 2021. Anticipăm că vom continua seria tranzacțiilor în zona de Technology, unul dintre sectoarele noastre principale de interes. Clienții noștri sunt foarte activi în această zonă, iar piața oferă proiecte numeroase și atrăgătoare”, adaugă Octav Stan, Partener Stratulat Albulescu.




Echipa SAA este în linia întâi

Interesul investitorilor pentru industria de Technology & IT se simte din plin și în activitatea echipei Stratulat Albulescu. Avocații primesc solicitări de servicii de consultanță atât din partea clienților noi, cât și din partea clienților tradiționali.

Printre aceștia din urmă, se numără fondul de investiții GapMinder, cu care SAA are o relație deosebită încă de la începuturile acestuia.

Pe parcursul anului 2020, experții firmei de avocatură au acordat asistența echipei Gapminder cu privire la investițiile făcute în companii precum Druid, Deepstash, Soleadify și Cartloop, continuând astfel seria invesțiilor făcute de Gapminder în companii din domenul IT cu potențial important de dezvoltare, precum Typing DNA, FintechOS, SmartDreamers, MediJobs sau Frisbo.

Printre fondurile de investiții din afara țării, care au apelat la serviciile Stratulat Albulescu & Asociații, în 2020, se numără Day One Capital, un fond de investiții în tehnologie din Ungaria, care alături de GapMinder a condus una dintre cele mai mari runde de finanțare de tip Seed de anul trecut (investiția în Soleadify prezentată mai jos).

Un alt client reprezentativ pentru activitatea departamentului de M&A este  grupul portughez SIBS, un important procesator de plăți activ pe piețele din Europa și Africa, alături de care avocații Stratulat Albulescu s-au implicat în cadrul achiziției companiilor Wirecard în România și pe care îl asistă și în continuare cu privire la diverse aspecte de drept societar și nu numai.

„Avem în derulare aproximativ opt proiecte de M&A care acoperă sectoare diverse, plus alte proiecte în faza de negociere inițială, pre-contractuală. De pildă, asistăm o societate listată pe una dintre bursele importante din Europa într-un proiect de achiziție a unui CRO care oferă servicii pentru societăți din domenii precum pharma, biotehnologie și echipamente medicale. De asemenea, asistăm o importantă societate din domeniul energetic din CEE cu privire la o achiziția unei societăți de distribuție din sectorul Oil & Gas. Cât privește clienții români – asistăm unul dintre cele mai mari grupuri de societăți din vestul României în procesul de achiziție a unei societăți de infrastructură. Potrivit estimărilor, aceste proiecte ar putea fi finalizate în trimestrul 2 din 2021. Suplimentar, suntem implicați într-o tranzacție în zona de servicii suport – tehnologie – aferente industriei turismului, precum și într-un proiect de potențială achiziție în zona de servicii de logistică automatizate”, explică Silviu Stratulat.

Avocatul precizează că, în plus față de proiectele de M&A, în momentul de față, echipa este implicată în numeroase proiecte de drept societar, vizând reorganizări de grupuri de societăți, prin metode precum divizări, fuziuni, schimburi de acțiuni.

O practică în continuă creștere

Anul 2020 a fost unul bun pentru echipa Stratulat Albulescu & Asociații axată pe practica de M&A.

„Deși în general piața de fuziuni și achiziții din România a scăzut anul trecut pe fondul pandemiei COVID-19, așa cum era de așteptat, ne-am bucurat totuși să constatăm că, dupa ieșirea din starea de urgență și mai ales pe final de an, în România a existat un interes crescut pe piața de M&A. În ultimii ani firma noastră de avocatură (și în special departamentul de M&A) s-a aflat într-o permanentă creștere, atât ca număr de avocați, cât și ca volum de proiecte. Mai mult, echipa noastră de M&A a avut un an de succes, acordând asistență juridică în cadrul multor tranzacții importante atât din România, cât și din regiune, și ne așteptăm ca acest lucru să continue și în următorii ani.Ne mândrim cu foarte multe proiecte importante și mai ales interesante finalizate în anul 2020 în cadrul echipei noastre de M&A”, susține Cristina Man.

De exemplu, Stratulat Albulescu a asistat GapMinder Venture Partners cu privire la investițiile sale în start-up-uri din zona de technologie, precum Druid (companie specializată în dezvoltarea de asistenți virtuali inteligenți), Deepstash (un start-up românesc de dezvoltare personală), Soleadify și Cartloop (un startup care activează în zona de e-commerce). Echipa Stratulat Albulescu a fost coordonată de Silviu Stratulat și Cristina Man (cu o experiență semnificativă atât pe piața fondurilor cu capital de risc, cât și în sectorul Tehnologie), cu sprijinul Senior Associate Elena Stan, care s-a ocupat de toate aspectele legate de Proprietate Intelectuală.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
De asemenea, Stratulat Albulescu a asistat Motion Equity Partners cu privire la componenta de drept român a investiției sale în Educastream, o companie de top din Franța, ce oferă oportunități educaționale online. Echipa Stratulat Albulescu a fost coordonată de Silviu Stratulat și Octav Stan și a inclus și următorii avocați: Anca Ulea (Managing Associate), Sandra Frunzulică și Elena Stan (Senior Associates), precum și Mădălina Spătaru și Bogdan Florea (Associates).

Într-un alt proiect, Stratulat Albulescu, în calitate de lead counsel al cumpărătorului, a asistat SIBS (un important procesator de plăți activ pe piețele din Europa și Africa), cu privire la achiziția companiilor Wirecard în România, și anume Wirecard România, Romcard și Supercard Solutions & Services. În același timp, SIBS a achiziționat și sucursala înființată de Wirecard România în Republica Moldova. Echipa Stratulat Albulescu a fost coordonată de Silviu Stratulat și Octav Stan. Alături de partenerii Andrei Albulescu și Ana Kusak, echipa a inclus și următorii avocați: Counsel Adriana Dobre, Managing Associates Anca Ulea, Tudor Ciambur și George Chiocaru, Senior Associates Sandra Frunzulică, Elena Stan și Ana Nacea, precum și Associates Mădălina Spătaru, Sergiu Dima, Bogdan Florea, Roxana Ioncu, Alina Vîrlan, Bogdan Ioniță, Alexandru Gojnea și Alina Stanciu.

Stratulat Albulescu a asistat companii din industria Tech (precum CODA Intelligence și Beez) în cadrul unor runde de finanțare de tip Seed. Echipa de avocați a fost coordonată de Silviu Stratulat și Cristina Man, cu sprijinul Roxanei Ioncu - Associate.

Avocații au fost alături și de o societate multinaționala deținută de un fond de investiții din SUA în achiziția cu succes a unei societăți cu activități în domeniul studiilor clinice. Echipa Stratulat Albulescu a fost coordonată de Silviu Stratulat și Octav Stan și a inclus pe Anca Ulea (Managing Associate), Sandra Frunzulică (Senior Associate), Bogdan Florea, Amanda Csaki, Roxana Ioncu, Luciana Anghel (Associates).

De asemenea, experții au asistat compania americana ThoughtWorks cu privire la achiziția Gemini Solutions, o companie românească de software. Echipa Stratulat Albulescu a fost coordonată de Silviu Stratulat și Cristina Man și a inclus, de asemenea, pe Andrei Albulescu (Partner) și Anca Ulea (Managing Associate), care au acordat asistență juridică cu privire la aspectele de dreptul muncii, George Chiocaru (Managing Associate) - cu privire la aspectele privind protecția datelor cu caracter personal, iar Mădălina Spătaru (Associate) a acoperit aria de Proprietate Intelectuală.

Într-un alt proiect, Stratulat Albulescu a asistat Avira, companie de servicii software de securitate cibernetică, cu privire la achiziția BullGuard. Echipa Stratulat Albulescu a fost coordonată de Silviu Stratulat și Cristina Man si a inclus, de asemenea, pe Andrei Albulescu (Partner) și Anca Ulea (Managing Associate) care au acordat asistență juridică cu privire la aspectele de dreptul muncii, iar Elena Stan (Senior Associate) a acoperit aria de Proprietate Intelectuală.

„În anul 2020 am fost implicați în peste 30 de tranzacții. Din motive de confidențialitate, nu putem furniza detalii despre valoarea acestora, deși în publicațiile economice au apărut deja unele estimări cu privire la valorile semnificative ale tranzacțiilor în care am fost implicați (astfel cum a fost cazul achiziției Wirecard de către SIBS)”, subliniază Octav Stan.

Experți, clienți, servicii


Echipa de M&A a Stratulat Albulescu este alcătuită din 12 membri, fiind coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner), alături de Cristina Man (Partner) și Octav Stan (Partner).

„Anul 2020 a coincis cu o perioadă de creștere susținută și exponențială a societății de avocatură. Pe tot parcursul anului 2020, Stratulat Albulescu a recrutat nu mai puțin de 15 avocați în cadrul diverselor departamente ale societății, dintre care 5 doar în cadrul departamentului de M&A. Un moment important în cadrul echipei de M&A a fost reprezentat de promovarea Cristinei Man și a lui Octav Stan în poziția de Partener, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Decizia de promovare reflectă atât talentul și contribuția semnificativă a celor doi avocați în numeroase tranzacții, cât și angajamentul nostru de a investi continuu în viitorul societății noastre și în oamenii din cadrul echipei. În ceea ce privește retenția avocaților din cadrul echipei, Cristina Man este unul dintre cei mai vechi membri ai echipei SAA (și totodată ai departamentului de M&A), care mereu a dat dovadă de dedicare și devotament față de strategia și principiile firmei și care a contribuit la consolidarea și creșterea companiei până la poziția actuală pe piață”, explică Silviu Stratulat.

La rândul său, Octav Stan menționează faptul că practica firmei de M&A acoperă tranzacții cu capital privat de toate tipurile și valorile, atât locale, cât și transfrontaliere, de la fuziuni și achiziții, cesiuni și separări și vânzări ale unor active sau business-uri, transferuri de business pe principiul continuității activității, constituirea unor asocieri în participatiune (JVs), restructurări interne la nivel de grup și reorganizări prin fuziuni, divizari etc.

„Și în anul 2020, societatea noastra a fost implicată într-o serie de tranzacții de tip M&A complexe și cu provocari dificile. Am fost implicați atât în tranzacții medii, cât și în tranzacții extrem de importante (de ex. achiziția companiilor Wirecard de către SIBS).Membrii echipei noastre de M&A oferă servicii sofisticate de asistență juridică unui spectru extrem de variat de clienți de la companii private aflate pe poziții de lideri în industriile în care activează și companii multinaționale, până la societăți aflate la început de drum, fonduri de investiții cu capital privat și alte părți finanțatoare, inclusiv investitori cu capital de risc (VC) etc”, nuanțează avocatul.

Cu o experiență atât de bogată în această arie de practică, echipa Stratulat Albulescu se evidențiază destul de ușor pe piața avocaturii de business, reușind să tragă un număr important de clienți.

„Proiectele noastre provin atât din contactul direct cu clientul, deci pe o filiera directă (dată fiind reputația, activitatea și vizibilitatea firmei), cât și din colaborarea noastră cu firmele de avocatură internaționale. În ceea ce privește colaborarea cu firmele internaționale, începând din vara anului 2019 (și inclusiv în prezent) ne mândrim să fim parte a rețelei internaționale TerraLex. Invitația de a adera la aceasta prestigioasă rețea de firme independente în calitate de membru exclusiv pentru România, a venit ca o confirmare a eforturilor noastre pe plan internațional și a rezultatelor deosebite, atât în relația cu clienții noștri, dar și cu alte case reputate de avocatură din Europa și nu numai.În plus, independent de apartenența la rețeaua TerraLex, colaborăm cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată și alături de care continuăm astfel să reprezentăm clienții într-un mod cât mai eficient”, menționează Cristina Man.

În ultimii ani, piața avocaturii de business a devenit din ce în ce mai competitivă, iar 2020 a fost un an dinamic încă de la început. Chiar dacă în prima parte a anului 2020 a avut loc retragerea unei mari firme internaționale de pe piața din România, regiunea Europei Centrale și de Est rămâne în continuare o piață importantă pentru avocatură.
 
„Blocajul economic generat de pandemia COVID-19 și-a spus cuvântul și în piața avocaturii de business. Cu toate acestea, noi ne bucurăm ca în 2020, în ciuda contextului creat de pandemie, am continuat să ne mărim colectivul și să atragem avocați valoroși în cadrul echipei noastre. Mai ales în contextul economic actual, considerăm că una dintre cele mai mari provocări ale anului 2021 rămâne în continuare presiunea pe onorarii, firmele de avocatură având tendința de a le scădea din ce in ce mai mult cu scopul de a fi cât mai competitive”, a conchis Silviu Stratulat.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 975 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...