ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de Real Estate de la RTPR e implicată în câteva dintre cele mai mari tranzacții ale momentului pe piața locală. Avocații români lucrează alături de Allen & Overy în proiecte internaționale mari care acoperă și România, precum și în proiectele locale ce presupun și o componentă străină

02 Septembrie 2020   |   Bogdan Alexandru

În această perioadă, RTPR asistă un cumpărător, fond global de infrastructură, în legătură cu 2 dintre cele mai mari tranzacții din România, operațiunile de vânzare de către grupurile Enel și CEZ ale activelor din România.

 
 
Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA (RTPR) a gestionat, în prima jumătate a anului, atât tranzacții începute înainte de pandemie, cât și proiecte noi, achiziții pentru dezvoltări existente, achiziții de terenuri pentru extindere de producție, due diligence, finanțări și refinanțări de proiecte, contracte de închiriere pentru spații de birouri. De asemenea, avocații RTPR au continuat să reprezinte clienții într-un număr important de litigii de real estate.”Suntem în poziția de a observa o modificare a ponderii pe care o au diversele proiecte și ne așteptăm să se continue aceste tendințe pe termen scurt și mediu, în strânsă legătură cu nivelul de încredere al clienților și evoluția economică. Spre exemplu, noile dezvoltări imobiliare de tip office susțin o decelerare a intențiilor în așteptarea evoluțiilor economice și a tendințelor în modul de lucru al angajaților, concomitent cu o creștere a reticenței în tranzacțiile de vânzare-cumpărare, deși niciunul dintre aceste segmente nu are manifestări omogene”, a declarat pentru BizLawyer Alexandru Retevoescu, Partener fondator al RTPR.


Ca și până acum, RTPR sprijină clienți din diferite arii ale real estate - dezvoltatori, fonduri de investiții, constructori, instituții financiare și alți jucători importanți în economie. ”Proiectele clienților noștri sunt prezente în toate segmentele sectorului imobiliar: office, logistică, retail, rezidențial, agricultură, industrial”, a adăugat Raluca Năstase, Partener, avocat cooptat de curând în echipa RTPR.

Reamintim că Raluca Năstase, un profesionist recunoscut și apreciat, cu o experiență impresionantă în domeniul real estate, s-a alăturat firmei în luna iunie a acestui an. Noul partener este un nume de referință în dreptul imobiliar, insolvență și litigii, și a coordonat numeroase proiecte importante din domeniu, gestionând tranzacții complexe ce implică restructurări, titluri de proprietate, due diligence, litigii, construcție și dezvoltare, închiriere.

Citește și
→   Raluca Năstase s-a alăturat RTPR pe poziția de Partener. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Venirea Ralucăi reflectă strategia noastră de a consolida practica de real estate și de a atrage avocați dintre cei mai talentați și apreciați

Colaborare continuă cu Allen & Overy. Avocații RTPR, în două dintre cele mai mari tranzacții în desfășurare

Pentru tranzacții multi-jurisdicționale, RTPR lucrează alături de Allen & Overy în proiecte internaționale mari care acoperă și România, precum și în proiecte locale ce presupun și o componentă străină. De altfel, Allen & Overy are o colaborare exclusivă cu RTPR în România de mai bine de 12 ani.




”În acest an, inclusiv în ultimele luni, am derulat mai multe proiecte care au implicat pe lângă România și jurisdicții străine la care am lucrat împreună cu colegii noștri din diverse birouri Allen & Overy. Proiectele au vizat aspecte complexe de finanțare pentru construcții noi, cu precădere în segmentul logistic, în București și în mai multe orașe din țară. Segmentul logistic a fost foarte activ în ultimii ani și a continuat în același ritm și în perioada recentă”, a subliniat Alexandru Retevoescu.

În această perioadă, RTPR asistă un cumpărător, fond global de infrastructură, în legătură cu 2 dintre cele mai mari tranzacții din România, operațiunile de vânzare de către grupurile Enel și CEZ ale activelor din România. ”Aspectele de real estate reprezintă o componentă importantă a proiectelor, putem menționa spre exemplu că printre activele puse la vânzare de către CEZ se numără cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, situat în zona Dobrogei, la Fântânele, Cogealac și Grădina, cu 240 de turbine eoliene, precum și sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din 4 microhidrocentrale și amenajările hidro aferente”, a menționat Alexandru Retevoescu.

Natura diferită a proprietăților analizate și numărul mare de proprietăți reprezintă particularități ale proiectului care i-au ridicat gradul de complexitate. Tranzacția a inclus o echipă multidisciplinară de avocați, alături de echipa de real estate fiind implicați avocați din departamentele corporate/M&A, energie, finanțări etc.

Proiecte de finanțări pentru construcții noi în segmentul logistic și în agricultură

Din punctul de vedere al partenerilor RTPR intervievați de BizLawyer, domeniul real estate și construcții este în plină transformare. ”Nu vom avea evoluții omogene pe toate sub-segmentele acestui domeniu. Dificultățile și oportunitățile economice vor reuși să păstreze o dinamică de business și o cerere pentru servicii de asistență. Deja avem în practica RTPR din acest an atât proiecte de finanțări pentru construcții noi în segmentul logistic, cât și în agricultură”, a subliniat Raluca Năstase.

Ea spune că este foarte probabil ca numărul proiectelor pur speculative să scadă substanțial și va conta calitatea dezvoltării, indiferent că este vorba despre rezidențial, logistic sau office.


Investitorii sunt mai precauți și mult mai bine informați. Mulți dintre aceștia au deja experiența unor proiecte anterior dezvoltate în România. Analiza proiectelor se face cu rigurozitate, nu doar din perspectiva legală - prin analize juridice extensive care revin în sarcina noastră - dar și din punct de vedere comercial, coroborate cu situația socio-economică a țării. Una dintre cele mai importante chestiuni este minimizarea riscului. Apetitul pentru risc al investitorilor este redus, ceea ce înseamnă că noi, avocații, avem un rol foarte important în a sublinia riscurile reale și credem că asta face diferența în realizarea și coordonarea tranzacțiilor”, a explicat Raluca Năstase (foto).


Dinamica deciziilor s-a schimbat în această perioadă. Unii clienți apreciază că noul context este o oportunitate de dezvoltare și sunt foarte activi

Avocații RTPR spun că dinamica deciziilor la nivelul clienților s-a schimbat în această perioadă. Incertitudinea economică imprimă un alt ritm – clienții pot avea nevoie de mai mult timp de analiză înainte de definitivarea unei tranzacții, finanțări sau dezvoltări. ”Din nou, însă, această dinamică nu este uniformă. Vedem clienți care apreciază că acest context este o oportunitate de dezvoltare și sunt foarte activi, precum și clienți care sunt foarte încrezători în modelul lor de business și în revenirea economică într-un viitor apropiat și își continuă planurile de extindere”, a nuanțat Alexandru Retevoescu.

Echipa de Real Estate de la RTPR a reprezentat clienți atât în proiecte rezidențiale, cât și legate de dezvoltare logistică sau office building, iar particularitatea este adaptarea specifică la situația nou aparută reprezentată de urgența medicală. Atât vânzătorul, cât și cumpărătorii iau în considerare aspectele legate de întârzieri și blocaje și încearcă să găsească soluții fezabile pentru depășirea acestor probleme inerente perioadei pe care o traversăm, au arătat interlocutorii BizLawyer.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

”Am încheiat deja în prima jumătate a anului o serie de mandate de finanțare și achiziții în sectorul de real estate, inclusiv pentru proiecte noi. De asemenea, în prezent avem în lucru mai multe proiecte și ne așteptăm să vedem proiecte noi și investiții cu componentă de real estate în domeniul logistic, industrial și de producție, precum și oportunități pentru clienți de tranzacții în proiecte rezidențiale și office”, a punctat Raluca Năstase.

Avocatul spune că firma nu are în practica foarte recentă o creștere a litigiilor determinată de contextul actual.


Deocamdată funcționează o solidaritate în business între creditori și debitori, dar estimăm că va începe să se faneze pe măsură ce se acumulează dificultățile economice și se reduc măsurile guvernamentale de susținere a mediului de afaceri. Implicit, nu excludem ca segmentul, inclusiv cel al insolvențelor, să cunoască o creștere în a doua parte a anului și începutul anului viitor. Avem o practică solidă de soluționare a disputelor și litigii și o echipă experimentată și suntem pregătiți să asistăm clienții inclusiv în aceste aspecte. De asemenea noul partener RTPR, Raluca Năstase, are o expertiză impresionantă în proiecte de insolvență și litigii în sectorul real estate”, a adăugat Alexandru Retevoiescu (foto).

 
Legal 500: O echipă grozavă, întotdeauna gata să ajute

Printre provocările acestui an pentru operatorii din segmentul Real Estate & Construction, partenerii RTPR menționează încrederea în economie, consumul, comportamentul de consum și afectarea veniturilor, transformarea modului de lucru al angajaților. ”Nu ne mai așteptăm la o uniformitate a deciziilor în business și în real estate și construcții. Nu toate companiile sunt dispuse să aștepte, la fel cum nu toate sunt dispuse sau au resursele să își continue proiectele și dezvoltarea. Însă ne așteptăm la o dinamizare a vieții companiilor – așteptarea și amânarea nu sunt o soluție, iar organizațiile sofisticate, cu experiență considerabilă de business sau multinaționalele se vor concentra pe deciziile de redresare, repoziționare și evoluție”, au explicat avocații RTPR intervievați de BizLawyer.

Echipa de real estate a firmei numără 9 avocați și este coordonată de doi parteneri cu o experiență foarte bogată în domeniu, Alexandru Retevoescu și Raluca Năstase. Avocații au vaste cunoștințe în finanțări, energie și servicii publice, corporate și M&A, legislația privind proprietatea publică și administrația publică. Astfel reușesc să asiste clienții de-a lungul unui întreg proiect, nu doar pe componenta de real estate. Pentru fiecare mandat în parte echipa de proiect este selectată cu atenție în funcție de complexitatea și specificul acestuia.

Echipa colaborează adeseori cu colegii din departamentul de litigii condus de Valentin Berea pentru litigiile imobiliare.

RTPR | Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA are o practică imobiliară tranzacțională puternică, menționează ghidul juridic internațional Legal 500, în secțiunea Real Estate & Construction. Firma acționează pentru o gamă largă de investitori, iar practica sa bancară puternică este foarte activă în finanțările imobiliare majore. Alexandru Retevoescu conduce echipa din care directorul internațional le menționează pe Ianita Tui și Raluca Năstase.

RTPR Allen & Overy are o echipă grozavă, întotdeauna gata să ajute, proactivă și business orientated. Aceste atuuri sunt combinate cu o expertiză superioară pe pieța imobiliară dificilă din România”, arată echipa de cercetare a ghidului juridic în ediția 2020.

Clienții au declarat pentru Legal 500 că „echipa este foarte serioasă și muncitoare. Avocații au capacități excelente și o abordare remarcabilă a clientului. Ei sunt extrem de proactivi și mereu disponibili - am apreciat acest lucru foarte mult, deoarece am avut nevoie pentru a semna acordul destul de urgent”.

Printre clienții cheie ai firmei sunt menționați de Legal 500 Prime Kapital, Regus, Raiffeisen Bank, Ruukki Romania, Warehouse Services, Topalis, Efacec, Calsonic Kansei, ING și Sintofarm SA.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1155 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...