ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Femeile din prima linie a profesioniștilor RTPR Allen & Overy. Succesul, evidențiat cel mai bine prin proiectele în care acestea s-au remarcat

20 Aprilie 2017   |   Stefania Enache

Doamnele avocat din linia intai a firmei RTPR Allen & Overy sunt de parere ca factorul definitoriu in lumea avocaturii de business il constituie profesionalismul celui care practica meseria.

 
 
Profilul standard al unei doamne avocat care activeaza in zona de business este cel al unei femei pasionate de munca sa, extrem de ambitioasa si mereu atenta la detalii. In aceasta profesie, diferentele nu tin cont de gen, ci de pregatire,mmunca, implicare, capacitatea de a intelege si solutiona cu succes proiecte complexe cu ramificatii in multe domenii.

Doamnele avocat din linia intai a firmei RTPR Allen & Overy sunt de parere ca factorul definitoriu in lumea avocaturii de business il constituie profesionalismul celui care practica meseria.

Andreea Burtoiu, Counsel la RTPR Allen & Overy, are o experienta vasta in domeniul bancar si financiar (finantari, asistand banci locale si internationale, precum si societati, in legatura cu diverse tranzactii cu credite sindicalizate sau bilaterale, dar si in legatura cu derivative si instrumente de gestionare a numerarului), restructurari si piete de capital.


Andreea a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti in 2004 si Facultatea de Limbi Moderne Aplicate, sectia engleza - franceza. De asemenea Andreea a absolvit un curs de master in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti cu tema „Managementul sistemelor bancare”.

De la inceput a stiut ca pentru a stabate cu succes drumul pe care si l-a ales are nevoie de un bagaj important de cunostinte. Initial a dorit sa intre in diplomatie, dar astazi spune ca a avut norocul ca in egala masura sa aleaga avocatura si sa sa se simta aleasa de aceasta profesie. ”La terminarea facultatii eram decisa sa urmez calea diplomatiei, in acest sens urmand in paralel atat cursurile Facultatii de Drept cat si pe cele ale Facultatii de Limbi Straine. Am decis la acel moment insa ca temporar (pe perioada verii am dorit eu initial) sa lucrez la RTPR, firma de avocatura nou infiintata la acel moment (2004) de patru fosti avocati din Linklaters, singura firma din Magic Circle prezenta in Romania la acel moment. Inca din faza interviului am fost impresionata de pasiunea si inspiratia cu care vorbeau Alec, Costin si Victor despre ce faceau, si o data ce am inceput sa lucrez in cadrul RTPR, nu m-am mai vazut practicand o alta profesie. Dupa aproape 13 ani in care am practicat avocatura de business, motivele pentru care am ales-o sunt cele care ma fac sa si continui si o lista scurta a acestora ar fi noutatea, dinamismul si implinirile atat profesionale cat si financiare”, povesteste Andreea.

Este de parere ca cel mai adesea se poate vorbi despre atu-urile personale ale unui anume avocat mai degraba decat de atu-uri care tin de gen. „Generalizand putin insa, pot spune ca profilul unei femei avocat este profilul unei femei pasionate de munca ei, harnice, ambitioase, flexibile si mereu atente la detalii. Vorbind atat din experienta proprie cat si din experienta altor colege avocat, femeile sunt prezente in avocatura si sunt recunoscute, dovada in acest sens stand si publicatiile internationale care recunosc profesionistii din domeniul avocaturii si care listeaza avocati femei si barbati in egala masura. In zilele noastre, in domeniul avocaturii de business, consider ca genul nu este relevant, factorul definitoriu fiind profesionalismul avocatului; din experienta mea, clientii recunosc profesionalismul indiferent de genul avocatului. Ca sa merg si mai departe, as putea spune ca femeile avocat reusesc cu succes in acest domeniu, unde este nevoie in egala masura atat de pragmatismul barbatilor, cat si de perseverenta femeilor”, adauga avocatul.

Andreea Burtoiu (foto) a fost implicata, in ultima perioada, in mai multe proiecte. Avocatul a consiliat un sindicat de banci coordonat de Banca Comerciala Romana, din care mai fac parte BRD-Groupe Société Générale, ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucuresti si Raiffeisen Bank, in legatura cu un contract de credit in valoare de pana la 56 milioane euro acordat Med Life si altor entitati din grup. De asemenea, a asistat Canada Pension Plan Investment Board si fonduri de investitii administrate de Cairn Capital in legatura cu o finantare de obligatiuni garantate in valoare de 180 milioane euro a Globalworth Real Estate Investments Ltd. Avocatul a oferit suport de specialitate A&D Pharma Group in legatura cu refinantarea facilitatilor de credit existente in valoare de aproximativ 127 milioane euro, finantarea fiind acordata de un sindicat de banci format din UniCredit Tiriac Bank S.A. si BRD – Groupe Société Générale S.A. si pachetul de garantii aferent. De asemenea, a consiliat Schaeffler in legatura cu diverse emisiuni de obligatiuni, inclusiv emisiunea cea mai recenta de obligatiuni cu o valoare totala de aproximativ 1 miliard euro si 600 milioane dolari.

Femeile se remarca prin inteligenta emotionala, rigoare, calitati de „business promotion”

Loredana Chitu (Boeru) este Counsel si face parte din echipa RTPR Allen & Overy de 11 ani. Cu o vasta experienta in domeniul pietelor de capital si al tranzactiilor de M&A avand ca obiect transferuri de portofolii de credite si achizitii de banci, tanara s-a remarcat in profesie prin mandatele pe care le-a dus cu succes pana la capat. Loredana a activat si in domeniul dreptului bancar si finantarilor, asistand banci si imprumutati locali si internationali in tranzactii de credite sindicalizate si bilaterale, dar si restructurari de credite.

Cand vorbeste despre motivele care au impins-o spre avocatura, glumeste spunand ca serialul „Ally McBeal”. In spatele acestei glume se ascunde insa multa munca, studiu si implicare. Considera ca doamnele avocat au ceva atu-uri in plus, indicand inteligenta emotionala, rigoarea si calitatile de „business promotion”. ”La nivel executional, avocatura este si o lume a femeilor in egala masura. La nivel de business, lucrurile sunt putin mai complicate. Mi-as dori sa vad mai multe femei partener in firmele locale, dar si internationale”, mentioneaza Loredana Chitu (Boeru).

Succesul unui avocat este evidentiat cel mai bine prin proiectele in care acesta se remarca. Anul trecut, Loredana a facut parte din echipa care s-a ocupat de IPO MedLife, oferind asistenta Raiffeisen Bank S.A. si Wood & Company Financial Services a.s., in calitate de manageri in legatura cu intermedierea ofertei. Numele sau apare si in vanzarea unui pachet minoritar de actiuni in E.ON Distributie, acordand asistenta Allianz Capital Partners in calitate de cumparator. De asemenea, s-a implicat in proiectul JV Nestlé cu R&R Ice Cream, acordand asistenta PAI Partners, un fond de investitii important la nivel mondial care detine R&R. In plus, a consiliat o importanta banca greceasca in legatura cu potentiala achizitie a unei banci din Romania.

Avocatul RTPR Allen & Overy a fost implicat si in IPO Electrica, prin asistenta acordata emitentului in cea mai mare oferta publica din Romania pana in prezent, prima oferta de Certificate Globale de Depozit si prima privatizare cu vanzare de pachet majoritar pe bursa; dar si in emisiunea de obligatiuni ale grupului RCS&RDS , prin asistenta acordata bancii americane de investitii JP Morgan ca lead manager in intermedierea ofertei si in vanzarea portofoliilor de credite RBS Bank, prin asistenta acordata bancii in legatura cu transferul activitatii sale din Romania de Retail si Royal Preferred Banking catre Unicredit, precum si in legatura cu vanzarea creditelor neperformante catre un fond de investitii.

Celebra intuitie feminita

Alina Stavaru (foto), Counsel la RTPR Allen & Overy, crede ca femeile au un aliat extrem de pretios in exercitarea acestei profesii: celebra intuitie feminina. „In combinatie cu o extrem de buna cunoastere a spetei si cu abilitati de negociere dobandite de-a lungul carierei, femeile reusesc de multe ori sa inteleaga complexitatile nerostite ale unei situatii si sa anticipeze mutarile pe care le va face cealalta parte pe tabla de sah a unei negocieri. Astfel femeile pot gandi o strategie mai buna pentru bataliile pe vor sa le castige pentru a obtine ceea ce este cu adevarat important pentru clientul lor”, puncteaza avocatul.

Din punctul sau de vedere, avocatura a incetat de mult timp sa mai fie o lume doar a barbatilor. „O femeie poate fi un avocat remarcabil si nu vad absolut niciun motiv pentru care nu ar putea concura cu succes cu orice barbat in aceasta profesie”, adauga Alina.

Fascinata intotdeauna frumusetea argumentatiei si a gandirii libere, Alina a decis ca profesia de avocat i se potriveste cel mai bine. „De multe ori in tranzactii extrem de sofisticate trebuie sa ai curajul sa faci pionierat cu solutiile propuse pentru a veni in intampinarea nevoilor clientului, insa sa te asiguri in acelasi timp ca acestea sunt solid argumentate din punct de vedere legal”,explica tanara.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti in 2004, iar dupa finalizarea studiilor a lucrat ca avocat colaborator in cadrul CMS Cameron McKenna. In 2009, s-a alaturat echipei RTPR Allen & Overy. Alina este specializata in proiecte de M&A, in particular tranzactii de private equity, restructurari complexe, divizari, fuziuni, joint ventures. De-a lungul carierei sale de avocat, Alina a oferit consultanta juridica in tranzactii importante de M&A in cele mai variate industrii si sectoare de activitate, precum sectorul energetic, industria alimentara, sectorul medical, tehnologie, IT si media, servicii financiare, industria de petrol si gaze.

Portofoliul sau de proiecte include printre altele consilierea Allianz Capital Partners la achizitia unui pachet de 30% in E.ON Distributie Romania, cel mai mare operator al retelei de distributie de energie electrica si gaze naturale din Transilvania si Moldova. Aceasta este cea mai mare tranzactie in sectorul energetic din Romania din ultimii ani. A asistat South Eastern European Fund in legatura cu vanzarea Total Soft S.A., cel mai important producator ERP din Europa Centrala. A oferit suport de specialitate Technology in Central and Eastern Europe, fondul de private equity administrat de 3TS Capital Partners, cu privire la buy-out-ul din Internet Corp (unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de publishing online la acest moment care isi leaga numele de site-uri bine cunoscute cum ar fi wall-street.ro, 9am.ro, start-up.ro etc). A asistat Catalyst Romania, fondul de private equity administrat de 3TS Capital Partners, cu privire la mai multe investitii in domeniul online, printre care grupul Intelligent IT (creatorii softului de facturare SmartBill), Marketizator Friends (business-ul care ofera magazinelor online optimizarea ratei de conversie, sondaje, segmentarea traficului si personalizare web), SmartDreamers S.R.L. (o importanta platforma de recrutare online). A oferit consiliere de specialitate Elefant Online si actionarilor sai, Millennium Gold Resources si Catalyst Romania, cu privire la investitia Emerging Europe Accession Fund‎ consiliat de Axxess Capital si a unei investitii suplimentare a actionarului sau minoritar Catalyst Romania. Recent, a facut parte si din echipa care a coodonat proiectul prin care Advent International Corporation a vandut operatorul de servicii medicale private „Regina Maria” catre fondul de investitii Mid Europa Partners. De asemenea, a asistat Facebook in legatura cu achizitia grupului LiveRail.

Avocatura este o profesie dinamica, ce ofera provocari in fiecare zi

Roxana Ionescu (foto), Counsel la RTPR Allen & Overy, si-a ales meseria din pasiune. „O gasesc inca potrivita personalitatii mele. Este o profesie dinamica, ce provoaca in fiecare zi, necesita un spirit analitic, adaptabil si creativ pentru gasirea de solutii noi care sa tina pasul cu evolutia perpetua a problematicilor. Avocatura nu este doar o profesie, este o vocatie si pentru cei mai multi care urmeaza acest drum alegerea vine cumva natural. Nu as vorbi despre atu-urile femeii avocat. Barbat sau femeie, practicarea avocaturii solicita calitati universale precum dedicare, buna pregatire in domeniu, perseverenta, disciplina, spirit analitic, logica, diplomatie, la care, pentru practicarea consultantei, se adauga in mod necesar cunoasterea mediului economic si de afaceri. Dar daca ar fi sa ne raportam strict la diferentele naturale dintre femei si barbati, in mod evident, empatia, intuitia si abilitatile in planul comunicarii sunt calitati care ajuta mult femeile in aceasta profesie, mai cu seama ca practicarea avocaturii de consultanta implica gestionarea unor proiecte extrem de complexe si, asadar, coordonarea unor echipe mari in intern si cooperarea in extern cu numeroase persoane din partea clientilor”, declara expertul RTPR Allen & Overy.

Roxana nu crede in impartirea domeniilor in functie de gen, precizand ca avocatura de consultanta este un domeniu echilibrat in ceea ce priveste proportia femeilor, proportie care se mentine si in biroul RTPR Allen & Overy.

Roxana a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 2007 si un master in dreptul concurentei la King’s College din Londra. Dupa licenta a intrat in echipa RTPR Allen & Overy. Avocatul are o bogata experienta in proiecte de M&A, de dreptul concurentei (atat investigatii anticoncurentiale si litigii impotriva deciziilor Consiliului Concurentei, cat si proceduri de notificare a concentrarilor economice si implementare de programe de conformare), precum si proiecte privind protectia datelor cu caracter personal.

Printre proiectele coordonate recent trebuie amintita vanzarea de catre Enterprise Investors a lantului de supermarketuri Profi catre Mid Europa Partners, cea mai mare tranzactie realizata de un fond de investitii in Romania si cea mai mare tranzactie in sectorul de retail incheiata vreodata in Romania. De asemenea, a asistat Aegon Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A. in dosarul privind anularea deciziei Consiliului Concurentei de sanctionare a agentilor economici de pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) pentru o pretinsa practica de impartire a clientilor, dosar finalizat cu reducerea cu peste 80% a amenzii impuse.

S-a implicat in achizitia de catre operatorul de servicii medicale private „Regina Maria” a spitalului Ponderas, dar a asigurat si reprezentarea cu succes a Tymbark Maspex in legatura cu anularea deciziei Consiliului Concurentei intr-o investigatie care a vizat retailerii Metro, Selgros si Mega Image si furnizorii acestora.

A fost implicata si in echipa care a consiliat Advent International Corporation in legatura cu vanzarea operatorului de servicii medicale private „Regina Maria” catre fondul de investitii Mid Europa Partners; dar si in cea care a oferit reprezentarea cu succes a Panasonic Marketing Europe GmbH in dosarul privind anularea deciziei Consiliului Concurentei prin care societatea a fost sanctionata alaturi de alte 5 companii membre ECOTIC pentru presupusa incheiere a unor intelegeri anticoncurentiale in cadrul campaniilor de tip buy-back organizate de ECOTIC.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 471 / 4710
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Hațegan Attorneys obține o hotărâre definitivă referitoare la impozitarea parcurilor fotovoltaice. Componentele cu valoare ridicată nu sunt considerate construcții
Immofinanz vinde către Speedwell două terenuri în nordul Bucureştiului. Ce avocați de la PNSA și TZA au coordonat echipele
AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
Mușat & Asociații: Numărul de mandate în domeniul protecției datelor cu caracter personal s-a dublat față de anul precedent
Penaliștii de la Mareș|Danilescu|Mareș în asociere cu Dan Lupașcu au obținut sesizarea CCR în ”Dosarul Gala Bute”, în care îl apără pe Rudel Obreja. Argumentele cu care avocații au obținut decizia favorabilă la ÎCCJ
Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial
Promovări la Suciu Popa. Iulian Cioienaru devine partener, alți doi avocați urcă în poziția de Senior Associate
Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private
Pe piața de capital, sunt oportunități pentru toate tipurile de companii, spun avocații Bondoc & Asociații. Proiectele uneia dintre cele mai mari și experimentate echipe de Capital Markets din România
Schimbări în structura parteneriatului Schoenherr București
NICULEASA LAW FIRM convinge Tribunalul Bucureşti să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe mai multe probleme ce privesc raportul dintre procedura penală și cea fiscală
PeliFilip a asistat Ministerul Finanțelor Publice în premieră într-o operațiune de preschimbare de titluri de stat în dolari
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...