ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Yolanda Ghiță-Blujdescu, Associate, Piețe de Capital Clifford Chance Badea, după un stagiu de 6 luni la o bancă de invesții din Londra: În Londra, am învățat ce înseamnă cu adevărat „să ai sânge rece” în momente de criză reală, cum a fost decizia de Brexit

14 Noiembrie 2017   |   A. D.

Yolanda Ghiță-Blujdescu își amintește aceste zile, din perspectiva unei tinere avocate de Piețe de Capital detașate pentru șase luni la sediul londonez al uneia dintre cele mai mari bănci de investiții din lume.

Yolanda Ghită-Blujdescu, Associate, Piete de Capital Clifford Chance Badea

 
 
Pe 23 iunie 2016, o lume întreagă a privit cu neîncredere și surpriză rezultatul neașteptat al unui referendum care – după toate premisele – avea să schimbe lumea economică și financiară din temelii. Nicăieri șocul nu a fost mai palpabil ca în birourile din The City of London – unul dintre cele mai importante centre financiare din lume.

Yolanda Ghiță-Blujdescu își amintește aceste zile, din perspectiva unei tinere avocate de Piețe de Capital detașate pentru șase luni la sediul londonez al uneia dintre cele mai mari bănci de investiții din lume.
„Îmi aduc aminte acea zi ca și când ar fi fost ieri. Am adormit "IN" și, când m-am trezit la 4:30 am, rezultatul începuse deja să încline clar în favoarea Brexit-ului. Îmi amintesc că, în momentul în care rezultatul a devenit evident, toată lumea s-a mobilizat și a început să lucreze. Oricât de neașteptat a fost Brexitul, eram pregătiți”.


La 27 de ani, Yolanda face parte din practica de Piețe de Capital a Clifford Chance Badea, creditată în rândul celor mai performante case de avocatură din domeniu încă de la începutul pieței de capital din România. S-a alăturat echipei încă din timpul facultății, în 2011. La acel moment, ca membru ELSA București, a fost implicată în organizarea unei școli de vară pe drept bancar-financiar, cu sprijinul mai multor case de avocatură, inclusiv Clifford Chance Badea. La finalul sesiunii, unul dintre viitorii colegi îi propunea să vină la un interviu.

„Pe parcursul facultății, am lucrat în cadrul mai multor firme de avocatură. Am ales să rămân la Clifford Chance pentru că mi-am dorit întotdeauna să lucrez în domeniul financiar și aici există poate cea mai dinamică practică de profil din România”.

La început, Yolanda a lucrat pe proiecte de finanțare. Treptat, s-a specializat însă pe piețe de capital, acumulând cu precădere experiență pe aspecte de reglementare (regulatory) specifice domeniilor financiar-bancar și piețe de capital. Astăzi, face parte din echipa coordonată de Mădălina Rachieru, Partener și, totodată, mentor profesional.

Astfel, Yolanda a luat parte la unele dintre cele mai intense și complexe proiecte de piețe de capital din România ultimilor ani – listarea duală a Romgaz (2013), listarea secundară a Fondului Proprietatea la Londra (2016) sau listarea recentă a obligațiunilor Globalworth la Bursa de Valori București, cea mai mare listare de acest fel din istoria BVB (2017).Mi-o amintesc pe Yolanda încă din primele zile, când a început să lucreze ca intern în anul 2011. Pentru noi, aceste stagii sunt foarte importante pentru activitatea noastră de recrutare, întrucât avem ocazia să lucrăm și să interacționăm cu cei mai talentați și proactivi studenți, selectându-i în cele din urmă pe cei care se potrivesc cel mai bine culturii și așteptărilor noastre.
Am remarcat atunci că Yolanda are o mare dorință de a acumula cunoștințe noi și practică, precum și o mare doză de responsabilitate în privința muncii pe care o depune – lucruri pe care le-a confirmat ulterior, prin contribuția individuală la proiecte și feedback-ul de la clienți.
La rândul meu, am beneficiat de un secondment la Londra și înțeleg valoarea pe care o aduce o astfel de experiență pentru un avocat în ascensiune. Este, de altfel, o oportunitate deschisă pentru toți avocații noștri, dar și o modalitate prin care ne consolidăm relația cu clienții și partenerii noștri
”.

Mădălina Rachieru, Partener, Piețe de Capital


 


Proiectele de regulatory în care a fost implicată sunt la fel de importante, Clifford Chance Badea asumându-și de-a lungul anilor un rol activ în elaborarea și alinierea legislației locale la cele mai bune practici de pe plan internațional. Printre cele mai recente proiecte se numără consultanță oferită unui număr de instituții financiare în legătură cu aplicarea MiFID/MiFID II în România, desfășurarea activității bancare și aprobările necesare; consultanță și redactarea de contracte având ca obiect instrumentele financiare derivate sau contractele repo, cel mai recent proiect fiind o colaborare cu Asociația Piețelor Financiare din România (ACI); consultanță privind activitatea entităților reglementate - fonduri de investiții și pensii, instituții financiare nebancare și asiguratori.

Experiența celor șase luni la Londra a venit să completeze tot acest know-how local.

„Din punct de vedere profesional, nu a fost deloc o decizie grea. Pentru orice avocat tânăr, un astfel de secondment este o oportunitate unică, un pas uriaș în carieră. În primul rând, am integrat și am înțeles mult mai bine nevoile și așteptările legate de lucrul într-o mare bancă internațională. Uneori este greu să îți înțelegi cu adevărat partenerii și clienții, dacă lucrezi cu ei din exterior. Perspectiva in house directă te ajută să înțelegi mult mai bine lucrurile și să devii mai eficient pentru partenerul/ clientul respectiv”.Intră pe
www.in-houselegal.ro pentru a vedea opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în companii importante, urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității in-house și propune subiecte. Suntem alături de tine!Fiind alocată echipei interne de regulatory, Yolanda a fost implicată cu precădere în proiecte de negociere a contractelor cadru folosite pentru instrumente financiare derivate, respectiv a contractelor pentru tranzacții repo.

„Fără îndoială, am învățat foarte multe despre produsele de investiții, derivate și despre negocierea documentelor de tranzacționare. Am lucrat cu oameni extrem de buni pe plan profesional, de diverse naționalități și cu experiență în mai multe jurisdicții. Un mare plus pe care consider că l-am obținut lucrând cot la cot cu ei timp de șase luni a fost pe partea de soft skills – abilități de organizare, negociere și time management (lucruri esențiale pentru un avocat care gestionează spețe complexe și un volum foarte mare de muncă). Nu în ultimul rând, am văzut pe viu cât este de important să planifici întotdeauna înainte pe mai multe scenarii de lucru și să îți păstrezi sângele rece în momente de criză reală, cum a fost decizia de Brexit. Nu întâmplător expresia „Keep calm and carry on” a apărut la Londra – expresie care a devenit din nou relevantă în această perioadă”.

Cum s-au văzut lucrurile din partea cealaltă?

„Englezii, sau mai degrabă londonezii (pentru că nu sunt toți de origine britanică) sunt foarte pragmatici. Ei apreciază talentul mai mult decât originile și bagajul cultural. Este foarte adevărat că trebuie să lucrezi mai mult pentru a compensa diferența de limbaj, care - de la un anumit nivel în sus, devine un element de diferențiere. Am admirat cultura de integrare pe care am găsit-o acolo – colegii de birou au vrut cu adevărat să mă cunoască și s-au pregătit foarte bine să mă primească, inclusiv citind despre România și cultura noastră”.

În ceea ce privește modul lor de lucru, londonezii abordează problemele mult mai practic și sunt mult mai relaxați. „Zilnic se confruntă cu situații complexe. Înainte de toate, ei încearcă să înțeleagă cauza unei reglementări, în loc să citească literă cu literă rezultatul. Lucrează foarte mult în echipe și discută împreună problemele care apar, iar comunicarea este permanentă și transparentă – toată lumea știe cum evoluează proiectul, în orice moment”.

Profesioniștii din Londra sunt specializați și foarte bine pregătiți pe o anumită nișă. Prin comparație, o jurisdicție mică precum România „obligă” avocații să lucreze și să cunoască mai multe arii de practică – fapt care, pe termen mediu și lung, poate fi un avantaj pentru că le oferă o oarecare flexibilitate la mișcările pieței.

„Indiferent de direcția pe care alegi să mergi ca avocat, dacă îți dorești o carieră internațională, este întotdeauna binevenită o astfel de experiență”, recomandă Yolanda tinerilor avocați. „Și acesta ar trebui să fie un obiectiv fixat din timp, chiar din facultate. Există în acest moment destule opțiuni de implicare (proiecte, activități sau evenimente) care ajută un student să înțeleagă mai bine ariile de practică din piață și pentru ce anume poate opta. La fel se întâmplă și în perioada stagiaturii, etapă pe care eu o consider foarte importantă pentru dezvoltare, întrucât atunci acumulezi cele mai multe cunoștințe”.

Această atitudine proactivă trebuie dublată, însă, de muncă și eforturi susținute pentru a excela într-un anumit domeniu. Nu în ultimul rând, cunoașterea mai multor limbi străine este întotdeauna un avantaj.
Pregătirea și învățarea continuă sunt cu atât mai importante astăzi, cu cât mediul de lucru și contextul internațional sunt într-o permanentă schimbare. 

„Cu siguranță trăim vremuri interesante și foarte intense. Complexitatea legislativă, schimbările și reglementările tot mai stricte au devenit o normă în aproape toate jurisdicțiile. Ca avocați de business, suntem primul filtru pentru clienții cu care lucrăm, de aceea trebuie să fim mereu la curent cu tot ce se întâmplă, cu tendințele internaționale și riscurile aferente”, subliniază Yolanda. „Primele exemple care îmi vin acum în minte sunt MiFID II și MiFIR, care anunță schimbări radicale în reglementarea piețelor financiare din Europa, odată implementate la începutul anului viitor. În acest context, dedicăm o mare parte din timp și resurse pentru a înțelege noile prevederi și implicațiile aferente, ajutând mai multe instituții financiar-bancare din România să se pregătească pentru momentul 3 ianuarie 2018”.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11 / 4500
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: ZRP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Povestea fabuloasă a unui avocat care s-a reinventat continuu. Etapele determinante din cariera Cristinei Metea, partener într-o firmă de top în anii ‘fierbinți’ ai avocaturii, acum relocată în Asia, pe poziția de Regional Compliance Attorney la Microsoft Corporation India
Temele puse în discuție de Wolf Theiss la primul eveniment organizat în Cluj-Napoca. Adrian Șter, Partener: Am întâlnit practicieni remarcabili, extrem de interesați de riscurile pe care le ridică lipsa de conformare
Țuca Zbârcea & Asociații a contribuit la lansarea, în premieră pe piața locală, a unui studiu de impact al GDPR la nivel multi-jurisdicțional
(P) Primul cartier de case active ce oferă costuri ZERO la energie e în Snagov
Cristina Costache, Head of Legal Strauss România: Această poziție cere înțelegerea întregului business în care este implicată atât compania, cât și grupul din care face parte. Suntem deopotrivă responsabili pentru rezultatele firmei, chiar dacă suntem ‘departament de suport’
Litigiile lunii Octombrie: Două nume noi în ring alături de BCR. Șarje masive, cu sute de litigii, ale unor entități din energie și din sfera financiară
Dentons lansează serviciul Nextlaw In-House Solutions
Schoenherr și Dragne & Asociații în bătălia juridică dintre BCR și frații Micula
Cum reușește PeliFilip să atragă talente. Alina Iancu, HR Manager: Recrutarea unui avocat bun nu este un proces greu dacă de la începutul procesului de selecție identifici criteriile care definesc un bun profesionist și există instrumente și acțiuni în procesul de recrutare prin care se evaluează acele criterii
Cum afectează majorarea tarifelor firmele de avocatură americane. Onorariile au crescut, în medie, cu 4%, dar cererea stagnează
Yolanda Ghiță-Blujdescu, Associate, Piețe de Capital Clifford Chance Badea, după un stagiu de 6 luni la o bancă de invesții din Londra: În Londra, am învățat ce înseamnă cu adevărat „să ai sânge rece” în momente de criză reală, cum a fost decizia de Brexit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...