ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INTERVIU | Fondatoarele Simion & Baciu, după primii doi ani de la înființarea firmei: Suntem exact acolo unde ne dorim să fim în acest moment din viața noastră profesională. Activitatea a continuat să crească, iar echipa să se dezvolte, poate chiar într-un ritm mai accelerat în ultimul an, afectat de pandemie. Simion & Baciu a devenit ”familia numărul 2” pentru oamenii din echipă

24 Iunie 2021   |   A. D., M. T., G. S.

Ce își doresc acum, la ceas aniversar, fondatorarele firmei Simion & Baciu? Detalii in interviurile acordate publicației noastre.

 
 
Simion & Baciu, firmă înființată în urmă cu doi, are azi reputația puternică de lider de piață în domeniile IP, TMT și jocuri de noroc, precum și protecția consumatorului.În mod firesc, firmei îi sunt încredințate în mod tradițional mandate importante cu o componentă puternică în aceste domenii, preponderent de proprietate intelectuală, inclusiv litigii complexe legate de brevete, mărci comerciale, desene și nume de domenii, alături de litigii din zona de jocuri de noroc, litigii de concurență, sau vizând domeniul audiovizual, protecția consumatorilor și litigii comerciale, au precizat fondatoarele firmei, într-un interviu acordat publicației noastre la împlinirea a doi ani de activitate.

”Serviciile pe care le oferim sunt la același nivel la care erau prestate și înainte de crearea noii firme, și, îndrăznim să spunem, fără falsă modestie, ca regulă, de o calitate superioară serviciilor similare oferite de majoritatea firmelor full-service. Echipa de avocați și consultanți este formată, într-o proporție covârșitoare, din profesioniști care au făcut parte din echipele firmelor full-service”, au precizat partenerele firmei în discuția cu redactorii BizLawyer.

.
Firma a ajuns azi la efective de 15 oameni, dintre care 13 avocați și consultanți, iar ultimul an de activitate a adus, în condițiile distorsiunilor economice generate de criza sanitară, venituri cu 40% mai mari decat cele realizate în anul anterior.

”În continuare, cea mai importantă preocupare a noastră rămâne echipa. Continuăm să credem că o echipă performantă - din toate punctele de vedere, dincolo de aspectele profesionale - este principalul atuu al oricărui business”, au arătat interlocutoarele BizLawyer.

Simion & Baciu colaborează des cu firme de avocatură full services internaționale, ca Bird & Bird (prin diferite birouri din Europa), sau specializate: Wiggin (UK), WH Partners (Malta), HFN (Israel), Loyra Abogados (Spania) – în domeniul jocurilor de noroc, respectiv Germain Mareau, Casalonga (Franța), Pons IP (Spania), D Young, Lexton, LSG, SKW (Germania), Brooks Kushman PC, Hahn Loeser Parks, Frankfurt Kurnit Klein & Selz PC (SUA) sau Novagraaf, Troller Law (Elveția) în domeniul proprietății intelectuale. Echipa a colaborat și continuă să colaboreze, de asemenea, cu birourile din România ale unor firme internaționale precum Kinstellar sau DLA Piper Dinu.

Ce își doresc acum, la ceas aniversar, fondatorarele firmei Simion & Baciu? Să aibă un al treilea an la fel de plin ca primii doi, din punct de vedere profesional. Dar, la fel de mult, își doresc ca acest an să fie mai puțin surprinzător și inedit decât cei care au trecut. De asemenea, își doresc în continuare o creștere organică a echipei, bazată pe o dezvoltare ascendentă a activității firmei. ”Și ne dorim ca work from home să se transforme dintr-o necesitate, așa cum a fost în 2020, în ceea ce ar trebui să fie – o posibilitate”, au mai spus, la unison, Ana-Maria Baciu, Cosmina Simion, Andreea Bende și Alexandra Rădulescu, partenerele firmei Simion & Baciu, dar și ceilalți membri ai echipei, intervievați de BizLawyer.

BizLawyer: În urmă cu doi ani ați lansat firma Simion & Baciu, care își propunea o creștere organică, moderată și pornea la drum cu o gamă variată de practici, printre care proprietate intelectuală, jocuri de noroc, life sciences, protecția consumatorului și publicitate, tehnologie și protecția datelor etc.. Unde sunteți acum?

Simion & Baciu: Suntem exact acolo unde ne dorim să fim în acest moment din viața noastră profesională.

Ne-am consolidat poziția de lideri recunoscuți în domeniul jocurilor de noroc și proprietății intelectuale. Am continuat dezvoltarea celorlalte practici care acum fac parte din portofoliul nostru de baza – protecția consumatorilor, protecția datelor cu caracter personal, M&A, litigii.

Am continuat dezvoltarea echipei și extinderea portofoliului de clienți. Recent ne-am mutat într-un nou sediu, care ne reprezintă mai bine în etapa actuală din viața noastră profesională și pe care îl percepem ca pe un nou-nou început, dat fiind extinderea din anii inițiatici și pandemia care ne-a aruncat in work from home.  

Am făcut tot am putut face și uneori puțin în plus.

Cum ați descrie activitatea firmei astăzi, raportată la finele primului an de activitate, și care au fost principalele repere ale activității în această perioadă? Cum ați evoluat?

Activitatea a crescut, așa cum ne-am propus, organic, în fiecare dintre cei doi ani care au trecut de la înființare și până acum. Am continuat să dezvoltăm ariile în care eram deja recunoscuți pe piață – proprietate intelectuală și jocuri de noroc si am avut un ritm accelerat de creștere în domeniul protecției consumatorilor și protecției datelor. În plus, am avut proiecte importante pe parte de M&A și audio-vizual.  

În doar câteva cuvinte – am fost și suntem ocupați.

Care au fost proiectele cheie ale firmei în acești ani? Cine le-a coordonat și ce avocați au fost implicați ?

Poate cel mai important proiect atât ca mărime/valoare (9 digits), cât si din perspectiva efortului depus ca volum de munca dar și ca efort intelectual, a venit din practica de corporate, M&A dar cu o componenta semnificativă de reglementare, respectiv dintr-una din industriile care ne sunt dragi, cea a jocurilor de noroc. 

Am avut astfel plăcerea să asistăm un fond de investiții britanic in achiziția unui grup de societăți in industria jocurilor de noroc. Cu un parcurs tradițional, începând cu procesul due diligence, analiza legislației aplicabile și a practicilor existente pe piața relevantă și continuând  cu asistența pe partea redactării și negocierii documentelor tranzacției, echipa Simion & Baciu a fost coordonată de Cosmina Maria Simion. Alți membri de baza ai echipei de proiect au fost Andrei Cosma, Managing Associate si Teodora Popescu, Associate.  În proiect au fost implicate mai multe firme de avocatură atât din Romania cât si din alte jurisdicții, alături de alte firme de consultanță pe partea financiar-fiscală.

Un alt proiect de anvergură a fost cel în care am asistat Libra Internet Bank în eforturile de a-și înregistra și apăra drepturile asupra mărcii de portofoliu în contradictoriu cu intenția unei entități afiliate Facebook de a utiliza o denumire identică în sectorul tranzacțiilor cu criptomonede. Proiectul coordonat de Andreea Bende și Ana-Maria Baciu a reconfirmat capacitatea noastră de a organiza o luptă strategică, derulată în paralel pe mai multe planuri, în mai multe jurisdicții și care s-a încheiat favorabil pentru client, în contextul deciziei Libra Association de a-și schimba denumirea în Diem.  

O componenta importanta in activitatea noastră rămâne asistenta continua pe care o acordam in mod curent clienților noștri din sectorul de retail.  Dat fiind volumul prestației noastre si creșterea portofoliului de clienți, in mod natural a crescut si implicarea noastră in asociațiile de business pe problematici de impact (protecția consumatorului, protecția datelor cu caracter personal, tehnologie, digital, inteligenta artificiala etc.)  in industria de retail, cum ar fi Camera de Comerț Americană (AmCham), CDR (Coaliția pentru Dezvoltarea României sau Confederația Patronală Concordia.

În aria litigiilor un proiect de referință anul acesta vizează asistența unui mare jucător în domeniul farmaceutic în contestarea unor certificate suplimentare de protecție pentru produse farmaceutice. Proiectul are o complexitate sporită, nu numai din perspectiva caracterului extrem de tehnic al argumentației în fapt și în drept dar și prin raportare la domeniul specific, poate încă insuficient răspândit în practică la nivelul instanțelor.

Am văzut că în ultimul an ați consolidat practica de Dispute Resolution. Care sunt azi motoarele activității firmei?

Practica de Dispute Resolution deși foarte tânără ca organizare de sine stătătoare, a existat de la începutul Simion & Baciu și crește în importanță și se bucură de recunoașterea clienților în ritm cu ce preconizam și ne-am dorit.

Simion & Baciu are o reputație puternică ca lider de piață în domeniile IP, TMT și jocuri de noroc, precum și protecția consumatorului. Prin urmare, în mod firesc, ne sunt încredințate în mod tradițional mandate importante cu o componentă puternică în aceste domenii,  preponderent de proprietate intelectuală, inclusiv litigii complexe legate de brevete, mărci comerciale, desene și nume de domenii, alături de litigii din zona de jocuri de noroc, litigii de concurență, litigii vizând domeniul audiovizual, protecția consumatorilor și litigii comerciale .

Odată cu sosirea Alexandrei, ne-am extins expertiza pentru a acoperi și arbitrajul, litigiile administrative, cu un accent deosebit pe litigiile privind concurența și disputele de reglementare farmaceutică.

Cât de greu este pentru o firmă de avocatură aflată la început de drum să concureze cu firmele ”full service” care au echipe mari, acces la clienți sofisticați și oferă consultanță pe ariile de practică în care este specializată Simion & Baciu? Care au fost atuurile în fața acestor firme?

1 iunie 2019 a reprezentat pentru noi un început de drum doar din perspectiva structurii în care am ales să continuăm un drum pe care l-am început, ca echipă completă, începând cu mult timp în urmă (drum care, la rândul lui, reprezenta o continuare firească a unui drum pe care fiecare dintre noi îl începuse și parcursese deja).

Serviciile pe care le oferim sunt la același nivel la care erau prestate și înainte de crearea noii firme, și, îndrăznim să spunem, fără falsă modestie, ca regulă, de o calitate superioară serviciilor similare oferite de majoritatea firmelor full-service. Echipa de avocați și consultanți este formată, într-o proporție covârșitoare, din profesioniști care au făcut parte din echipele firmelor full-service.

În plus, aducem clienților noștri grija față de business-ul lor, ca un întreg, proactivitatea și cunoștințele aprofundate pe care le avem în legătură cu domeniul în care activează.

Și pentru asta, suntem recunoscători tuturor și fiecăruia dintre ei.

Sunteți multumite de evoluția firmei, prin prisma profiturilor generate în primii doi ani? Ne puteți da câteva cifre?

Targetul nostru nu a fost niciodată legat de bani. În structura pe care am gândit-o noi, banii sunt o consecință, nu un scop.

Vă putem spune, însă, că în al doilea an de viață, Simion&Baciu a crescut, ca venituri, față de primul an, cu 40%.

Suntem, așa cum am mai spus, acolo unde ne dorim să fim.

Într-un interviu acordat BizLawyer în anul lansării firmei spuneați că accentul va fi pus pe echipă -  avocați și consultanți reunoscuți la nivel mondial de ghiduri de specialitate, oameni apreciați pentru eficiența și cunoștințele lor de către clienți din România și din întreaga lume. Ați reușit să realizati ceea ce v-ați propus?

În continuare, cea mai importantă preocupare a noastră rămâne echipa. Continuăm să credem că o echipă performantă (din toate punctele de vedere, dincolo de aspectele profesionale) este principalul atuu al oricărui business.

În prezent, echipa noastră numără 15 colegi, 13 avocați și consultanți (alături de un Office Manager și un IT & Admin Manager), și acoperă opt arii de practică – proprietate intelectuală, jocuri de noroc, protecția consumatorilor & publicitate, tehnologie & media, life sciences, corporate & M&A, protecția datelor cu caracter personal și litigii.

-------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------

Perioada mai dificilă din ultimul an v-a deschis apetitul pentru o fuziune cu o altă firmă sau pentru un „best friends”? Ați primit sau ați facut, în acești doi ani, astfel de propuneri?

Astfel de discuții au existat independent de pandemie, atât înainte de apariția ei in viata noastră cât și după. Am făcut propuneri, ni s-au făcut propuneri, pentru moment însă niciuna dintre acestea nu s-a concretizat și nici un au ajuns într-un stadiu care să le facă să fie un subiect public de discuție.

În continuare nu excludem această posibilitate, dar numărul mare de variabile într-o astfel de discuție face lucrurile complexe.

Cum a fost afectată firma de efectele crizei sanitare? Cum ați evoluat în pandemie? S-au schimbat planurile de dezvoltare în ultimul an?

Așa cum spuneam și anul trecut, când împlineam un an din noua noastră viață, pandemia ne-a găsit, din fericire, bine echipați. Am fost și suntem în continuare foarte mobili și prin urmare flexibili.  Atât serviciile suport, sistemele noastre IT, cât și programele de time management și document management au fost concepute încă de la început pentru a permite munca la distanță fără întreruperi. Prin urmare, din această perspectivă nu am fost impactați semnificativ. Practic, ne-am luat laptopurile acasă cu noi într-o seară la jumătatea lui martie 2021, și pentru câteva luni nu ne-am mai întors fizic la sediu.  

După aceste prime câteva luni, activitatea la sediu a fost reluată, dar cu o prezență fizică încă redusă.

Din perspectiva serviciilor pe care le prestăm, principalele industrii în care activăm, cum ar fi jocuri de noroc online și retail nu au fost dintre cele profund afectate de pandemie.

Proiectele de M&A în care am fost implicați au stagnat o perioadă scurtă la începutul pandemiei, dar după șocul inițial, când era deja clar că lucrurile nu vor reveni curând la normalitatea cu care eram obișnuiți, negocierile au continuat și tranzacțiile au fost încheiate – cu luarea în considerare, desigur, a noilor realități.

Varietatea clienților pe care îi asistăm în legătură cu aspecte de proprietate intelectuală a făcut ca perioadele mai dificile de la începutul pandemiei pentru unele industrii (industria auto, industria cinematografica, industria produselor de lux sau HoReCa etc) să nu afecteze foarte puternic activitatea noastră. Totodată, clienți din alte industrii, precum cea a produselor farmaceutice, organizatorii de evenimente, sau cei din sfera producției FMCG s-au reorganizat în contextul pandemic, orientându-se către noi linii de produse/servicii care să deservească cererea asociată acestei crize mondiale și către piețe de desfacere online. Aceste aspecte care s-au materializat și în proiecte noi din perspectiva protecției drepturilor de proprietate intelectuală.  

Mai mult decât atât, perioada stărilor de urgență și de alertă a fost caracterizată printr-o abundență de noi reglementări, publicate în diverse medii de comunicare, practic la orice oră din zi sau din noapte, toate aceste reglementări extrem de importante pentru activitatea de zi cu zi a clienților noștri. Faptul că în aceste condiții am putut reacționa extrem de rapid, venind de cele mai multe ori în întâmpinarea nevoilor clienților noștri, uneori chiar înainte ca aceste nevoi să fie identificate în interiorul departamentelor relevante din cadrul companiilor care ne sunt clienți, ne-a ajutat să păstrăm și chiar să dezvoltăm relații cu clienții noștri chiar în segmente de activitate în care înainte nu eram implicați.

Prin urmare, activitatea noastră a continuat să crească iar echipa să se dezvolte, poate chiar într-un ritm mai accelerat decât am fi avut dacă întreaga lume nu ar fi trecut prin aceasta experiență.

În ce procent veniturile din cei doi ani de activitate au fost asigurate de colaborarea cu firmele de avocatură străine, fără prezență pe piața locală? Care sunt firmele cu care colaborați cel mai des?

Colaborăm des cu firme de avocatură full services internaționale, ca Bird&Bird (prin diferite birouri din Europa), sau specializate Wiggin (UK), WH Partners (Malta), HFN (Israel), Loyra Abogados (Spania) – în domeniul jocurilor de noroc, respectiv Germain Mareau, Casalonga (Franța), Pons IP (Spania), D Young, Lexton, LSG, SKW (Germania), Brooks Kushman PC, Hahn Loeser Parks, Frankfurt Kurnit Klein & Selz PC (SUA)sau Novagraaf,  Troller Law (Elveția) în domeniul proprietății intelectuale. Am colaborat și colaborăm de asemenea cu birourile din România ale unor firme internaționale (Kinstellar, DLA Piper Dinu).

Cu unele dintre acestea lucrăm de mulți ani, altele însă ne sunt “prieteni” mai noi, cu care relațiile au fost dezvoltate în ultimii doi ani.

Ca procent, probabil vorbim de undeva între 10 și 15% din veniturile totale.

Care sunt perspectivele de dezvoltare a activității Simion & Baciu în cel de-al treilea an de funcționare? Care sunt planurile de viitor?

Sperăm să avem un al treilea an la fel de plin ca primii doi, din punct de vedere profesional. Dar la fel de mult ne dorim ca acest an să fie mai puțin surprinzător și inedit decât cei care au trecut.

Ne dorim în continuare o creștere organică a echipei, bazată pe o dezvoltare ascendentă a activității noastre.

Și ne dorim ca work from home să se transforme dintr-o necesitate, așa cum a fost în 2020, în ceea ce ar trebui să fie – o posibilitate.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

 

Despre lecțiile învățate în primii doi ani ai firmei și deciziile ”de aur” din această perioadă, dar și despre oameni, echipă, valori și împlinire profesională


Ce ar fi principalele „lectii” invatate in acesti doi ani? Ce greșeli ați făcut, care au fost deciziile „de aur”?

Ana-Maria Baciu (AMB): Am învățat că oricât de bine pregătit crezi că ești, întotdeauna se va găsi ceva (sau, uneori, cineva) care te va surprinde. Uneori (foarte) plăcut, alteori mai puțin plăcut, dar sigur, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, necesar.

“De aur” rămâne decizia majoră să creăm Simion&Baciu și deciziile care au urmat și care au legătură cu dezvoltarea firmei.

Sigur că am făcut greșeli pe drum, din fericire însă niciuna care să merite amintită. Toate fac parte din procesul de învățare și creștere, și toate ne-au făcut cine suntem azi.

Cosmina Simion (CS): Cred ca întotdeauna am știut ca cel mai importat lucru daca nu oricând si oriunde, cu siguranța într-o firma de avocatura sunt oamenii.  Si totuși in acești 2 ani am învățat din nou si mai mult ca oricând ca It’s all about the people!, cum zic englezii.  Din perspectiva asta este foarte important ca membrii echipei noastre să se simtă bine 360º - cu ei înșiși, cu noi ceilalți, si implicit in relația cu clienții.  Identic si egal si clienții noștri trebuie să se simtă bine 360º iar rolul nostru este să le fim alături si să ii ajutam să se simtă bine cu ei înșiși, cu noi si cu terții.  

Pe partea negativa am învățat ca ziua chiar nu are 48h si că nu, nu exista dedublare iar clonarea știm că e interzisa prin lege. Si atunci am învățat sa mă organizez mai bine si când asta nu a fost suficient am învățat sa mă organizez si mai bine, si....încă lucrez la asta...

Decizia de aur a fost luată într-o toamnă si va rămâne probabil pentru cel puțin foarte multa vreme decizia de aur, aceea de a crea Simion & Baciu.

Andreea Bende (AB): După primii doi ani de Simion & Baciu mă bucur că pot spune că totul este așa cum trebuie să fie...   Se încheie doi ani frumoși, extrem de intenși, în care am crescut și am învățat foarte mult. Pentru moment, principala decizie de aur,  rămâne aceea de a porni la drum în iunie 2019 în această formulă.

Cum va alegeti oamenii cu care lucrati? Ce abilitati “vanati” la acestia? Ce calitati trebuie sa aiba? Cum trebuie sa fie? Cat de usor gasiti oameni potriviti?

AMB: Ne dorim ca oamenii să fie, în primul rând, oameni. Ne dorim apoi să le placă ce fac, să fie curioși, să aibă o bază solidă de cunoștințe generale în domeniul dreptului, să fie informați și interesați, și, foarte important, să își dorească să crească împreună cu noi.

CS: cum a zis Ana...

AB: Recent am trecut printr-o proces de recrutare care s-a încheiat cu angajarea unui consultant în proprietate industrială, specializat în domeniul mărcilor, și cu extinderea echipei avocaților colaboratori cu trei noi colegi, pe poziții diferite de senioritate. Astfel, ne-am bucurat să constatăm că noii noștri colegi ne împărtășesc dorința de a excela în ariile de pratică în care activăm, de a face lucrurile comme il faut, de a persevera în dorința de cunoaștere și de a aduce în prim plan colaborarea eficientă cu clienții noștri.

Alexandra Rădulescu (AR): Abilitatea pe care o căutăm în noii recruți este dorința de a face lucruri cât mai diverse, a se implica și a învăța constant. Aceleași calități le cultivăm și în ceea ce ne privește și, în mod natural, încercăm să le identificăm și în colegii noștri. În ceea ce privește activitatea de litigii, noii ori viitorii noștri colegi ar trebui să aibă o înclinație particulară pentru acest domeniu.

Cat timp le oferiti oamenilor noi din firma pentru a arata ce pot, pentru a performa (confirma)? Cat de greu va despartiti de oamenii care au lucrat la Simion & Baciu și trebuie să plece?

AMB: Întotdeauna am oferit oamenilor cât timp a fost necesar. Uneori acest timp a fost folosit pentru a demonstra că locul lor este lângă noi, alteori pentru a ne convinge că ne dorim lucruri diferite și că drumul nostru pe viitor nu este comun.

CS: Parcursul fiecărui om diferă de la un individ la altul, la fel si etapele de dezvoltare.  Unii au un parcurs liniar, alții cresc in salturi. Important este sa existe șansa de ați găsi cu adevărat aria de expertiza care ti se potrivește.  Pentru a ajunge acolo, însă o expunere cat mai mare este întotdeauna benefica, nu doar pentru a avea o paleta cat mai larga de alegeri, dar si pentru ca o data alegerea făcută sa poți performa complet, ținând cont de toate conotațiile juridice ale unei chestiuni de fapt.  Altminteri poți acorda o consiliere juridica superba in domeniul proprietății intelectuale clientului, care însă sa nu poată fi aplicata din cauza unor restricții concurențiale sau fiscale de exemplu.

AB: Fiecare om este diferit și vine cu propriul bagaj de cunoștințe și cu propriile nevoi și dorințe în sfera profesională. Pentru că punem accentul pe munca în echipă, în activitatea noastră ne acordăm unii cu ceilalți, indiferent de ierarhia din cadrul firmei. Credem cu convingere că fiecare membru al echipei Simion & Baciu este la fel de important și că succesul nostru se bazează în egală măsură pe aportul fiecăruia dintre noi, astfel încât îmbrățișăm ideile aduse de oamenii noi din firmă și ne străduim să le oferim contextul în care să se dezvolte și să ne arate ceea ce pot în mod neîngrădit.

AR: Procesul de învățare și adaptare nu este niciodată liniar și nu urmează reguli prestabilite. Încercăm să conturăm un cadrul adecvat pentru fiecare și un mediu în care fiecare coleg se simte confortabil să evolueze. Despărțirile sunt întotdeauna dificile însă înțelegem în egală măsură că fiecare individ are propriile aspirații și trebuie să își urmeze propria cale în viață, chiar dacă nu împreună cu noi.

Care sunt principiile dupa care va ghidati in viata de zi cu zi? Care sunt valorile pe care le respectati in cariera?

AMB: Nu vrem să ardem etape, nu avem pretenția că deținem adevărul absolut, dar vrem să fim cei mai buni în ceea ce facem. Uneori este ușor, alteori este greu, dar întotdeauna încercam să facem ce este corect, fără compromisuri.

CS: Încercam să facem totul cât de bine putem noi, să eliminăm suficiența din viața noastră.  Asta nu înseamnă că vrem să reinventăm roata, dar cu siguranța încercăm să nu repetam greșelile, nici pe ale noastre, nici pe ale altora, să privim lucrurile cât de obiectiv putem pentru a lua decizii echilibrate si corecte.

AB: Echilibrul dintre viața personala și cea profesională este esențial pentru mine, iar menținerea în balanță a celor două planuri atrage beneficii, mai ales atunci când te implici trup și suflet de ambele părți. În ceea ce mă privește, relația pe care mi-am construit-o cu colegii din Simion & Baciu, cu unii dintre ei lucrând cot la cot de peste 15 ani, transcende sfera profesională și face ca fiecare zi de lucru să reprezinte o zi petrecută (și) alături de familia mea de la birou.

AR: Onestitatea, corectitudinea și transparența au primat și primează în continuare în ceea ce mă privește. Fără o relație onestă, corectă și transparentă la toate nivelurile nu poate exista nici dezvoltare și nici un drive comun care să motiveze individul sau colectivul.

Care sunt oamenii (avocati) cu care ati interactionat si si-au pus amprenta asupra profilului dvs. profesional? Ce ați împrumutat de la ei?

AMB: Toți oamenii (și aici includ și avocații ) cu care m-am intersectat în viața mea au contribuit, într-un fel sau altul, la ceea ce sunt acum – chiar dacă, uneori, e adevărat, contribuția a fost în registrul „așa nu, niciodată!”.

Uneori este vorba de lucruri simple – îmi amintesc ca într-un un proiect temporar, la care am luat parte (supravegherea unor alegeri de la începutul anilor 2000 în România de către OSCE) am cunoscut o avocată de la Londra (nu îmi amintesc numele, firma, nimic, doar că era printre cei care coordonau activitatea) care m-a impresionat prin faptul că făcea, mi se părea mie la acel moment, toate lucrurile în același timp (lucra, scria, asculta, analiza, vorbea cu noi, vorbea la telefon). A fost unul dintre primii oameni care m-au făcut să mă gândesc că așa mi-ar plăcea să fiu și eu când mă fac mare.

Douăzeci de ani mai târziu, când multitasking-ul este probabil ceea ce mă definește cel mai bine, mă întreb ce aș crede despre mine eu de acum 20 de ani. Și imi place să cred că mi-ar plăcea ce văd, și că mi-as dori ca într-o zi, peste 20 de ani, să devin cine sunt acum.

CS: Sunt mulți oameni cu care m-am întâlnit si care si-au lăsat amprenta asupra mea, fie că vorbim de viată personala sau de cea profesionala.  Sunt azi ceea ce sunt ca o suma a experiențelor trăite, atât cele fericite, dar si cele nefericite. La fel sunt oameni care m-au marcat pozitiv, dar si alții care m-au marcat negativ si alții care m-au marcat in ambele sensuri.  Sunt un om, înainte de a fi un avocat așa încât nu as spune ca sunt un avocat mai bun doar ca urmare a întâlnirilor profesionale. Din fiecare întâlnire am câștigat ceva.  Privind in retrospectiva astăzi, am o alta înțelegere asupra unor evenimente din trecut, asupra unor oameni cu care m-am intersectat.

AB: Cred cu convingere că în viață (fie cea personala sau profesională) învățăm ceva de la fiecare om cu care ne intersectăm. Pe plan profesional am bucuria de a lucra și acum cu unul dintre cei care mi-au fost mentori în primii ani de activitate în sfera proprietății intelectuale.     

AR: De-a lungul timpului au fost foarte mulți avocați de la care am învățat sau care m-au inspirat, unii avocați înclinați mai mult către partea tehnică, alți avocați înclinați mai mult pe partea de business, însă mentorii mei din primii ani de avocatură au avut cu siguranță ce-a mai mare influență pozitivă asupra mea, motiv pentru care le rămân recunoscătoare, indiferent de trecerea timpului.

Câte ore munciţi pe săptămînă şi cum arată o zi tipică de lucru?

AMB: Anul acesta nimic nu a fost tipic. Dar, ca și înainte, am avut zile (și nopți) în care am lucrat câte 15 ore, dar și zile în care lucrez câte 2-3 ore. Diferența este făcută de faptul că in ultima vreme marea majoritate a timpului de lucru este petrecut la biroul de acasă.

Am avut zile în care am vorbit la telefon câte 7-8 ore, dar și zile pe care mi le petrec aproape integral comunicând prin alte mijloace de comunicare.

Videoconferințele au înlocuit în această perioadă cam tot ce se putea înlocui – conferințele locale sau internaționale, prezentările, workshop-urile, telefonul clasic, training-urile, întâlnirile cu clienții, dezbaterile publice organizate de autorități, petrecerile cu prietenii, cafeaua de dimineață cu cei dragi.

Uneori, de cele mai multe ori, mă bucur că am folosit această perioadă ca să ne dovedim nouă că putem mult mai mult decât credeam că e posibil.

Alteori mă întreb cât de mult ne va lua să revenim și să ne revenim; fac parte dintre optimiștii care nu cred ca viața nu va mai fi niciodată la fel . Dar sunt convinsă că ne vom reveni, și abia aștept.

CS: De fel duc o viață dinamica si prin urmare dacă mă uit in spate, cam o dată la 4-5 ani am redefinit tipicul zilelor mele.  Intrând mai in detaliu, realitatea ultimului an a adus cu sine multe schimbări pentru toata lumea.  In primul rând am integrat foarte mult online-ul in viața noastră.  In sensul asta am câștigat timp dar am pierdut din contactul direct cu oamenii. Suntem într-o noua paradigma si va trebui sa redefinim continuu ce înseamnă tipic pentru o vreme măcar.

AB: Cu certitudine nu sunt două zile la fel. Cred că asta a fost și ceea ce m-a atras încă de la început către această profesie. Diversitatea proiectelor și problemelor cu care ne întâlnim într-o zi obișnuită de lucru și faptul că nu este niciodată monotonie. Timpul alocat muncii variază de la o zi la alta, și, din fericire, programul flexibil îmi permite să mențin un echilibru între orele dedicate activității profesionale și cele personale.

AR: Numărul de ore fluctuează de la o zi la alta iar o zi de muncă nu este niciodată tipică, e întotdeauna presărată de provocări profesionale.

Care a fost cel mai fericit moment de împlinire profesională?

AMB: Fără nicio urmă de îndoială – crearea Simion & Baciu.

CS: Fără nici o ezitare – crearea Simion & Baciu.

AB: N-aș putea preciza un moment anume, însă bucuria pe care o resimt când obținem o decizie sau o soluție favorabilă unui client este inegalabilă și am trăit-o cu aceeași intensitate de fiecare dată. Fiecare proiect finalizat cu succes a reprezentat pentru mine un moment de împlinire profesională.  

AR: Momentul cu cea mai mare încărcătură emoțională și satisfacție profesională a venit în legătură cu un proiect pro bono în care am asistat o organizație internațională să își pregătească petiția amicus curiae în fața Curții Europene a Drepturilor Omului într-un caz ce viza, printre altele, alegații de tratament inuman și degradant și încălcarea dreptului la educație pentru un copil cu nevoi speciale.

Care sunt calitatile pentru care apreciati un confrate avocat? Puteti oferi cate nume de avocati si motivele pentru care ii apreciati?

AMB: Apreciez oamenii, indiferent de profesie și circumstanțe, care își fac treaba bine.

Și când spun „să își facă treaba”, în cazul avocaților cel puțin, nu mă refer doar la aspectele profesionale ale vieții noastre de avocat.

Mă aștept de la un junior să își facă treaba lui de junior, la fel cum mă aștept de la un partener să își facă treaba lui de partener. Și treaba la care mă refer acoperă atât aspecte profesionale, cât și administrative, de marketing și business development sau de HR.

Mai simplu spus, cred că trebuie să fie la curent cu ce se întâmplă important în lume, să aibă grijă de echipa lui – cu tot ce implică această grijă, să se gândească la interesul clienților săi chiar și când aceștia poate nu o fac, să crească și să îi ajute pe cei din jurul lui să crească. Nu e greu...

CS: Îmi plac oamenii si îmi plac avocații, unii mai mult, alții mai puțin, alții deloc. Standardele de cunoștințe tehnice si curiozitate pentru drept sunt un minim necesar, de apreciat apreciez empatia, corectitudinea, respectul față de sine și față de profesie.

AB: Am apreciat mereu persoanele oneste, care comunică clar și transparent, și care nu uită să fie oameni. 

AR: Modestia, rezonabilitatea, abilitatea de a rămâne cu picioarele pe pământ odată cu trecerea timpului și avansarea profesională sunt calitățile pe care le apreciez cel mai mult la confrații avocați, poate pentru că sunt și cele mai dificil de identificat într-un mediu extrem de competitiv în care fiecare consideră că este cel mai bun.

Am întrebat echipa: Ce înseamnă pentru tine Simion & Baciu?



Andrei Cosma, Managing Associate

Simion & Baciu reprezintă locul in care regăsesc valorile pe care am fost educat să le urmăresc, cele mai importante fiind puterea de a gândi liber si meritocrația. Este mediul care imi dă șansa de a mă dezvolta continuu și unde am descoperit ca o echipa conectată și pasionată poate depăși orice bariere, inclusiv cele geografice.

Ana-Maria Corugă, Senior Associate


Pentru mine, Simion & Baciu a reprezentat un nou început, o șansă să mă perfecționez în arii și domenii de expertiză cu care eram familiarizată și să explorez în același timp noi teritorii, alături de o echipă constituită din profesioniști desăvârșiți, oameni curajoși si cu spirit de inițiativă.

Teodora Popescu, Associate


Simion & Baciu este familia numărul 2 si oamenii care m-au învățat să fiu un bun profesionist.

Andra Pădureanu, Associate


Pentru mine Simion & Baciu înseamnă "acasă", înseamnă locul la care visam pe băncile facultății, cu un mediu prietenos, dar și challenging din punct de vedere profesional. Înseamnă o echipă inteligentă și unită, înseamnă oameni de la care ai ce învăța zi de zi.

Genina Oprița, Associate


Un nou început și o perspectivă entuziasmantă alături de o echipă care m-a primit cu brațele deschise.

Zsófia Halmágyi, IP Counsel


Pentru mine Simion & Baciu reprezintă o oportunitate excelentă de a crește din punct de vedere al competențelor mele profesionale alături de cei mai buni din domeniu și marchează începutul unei experiențe profesionale mult așteptate.
Cu toate că m-am alăturat recent echipei (aprilie 2021, n.r.) și în ciuda faptului că pandemia nu mi-a permis să-mi cunosc colegii și să mă adaptez la noul loc de muncă în condiții obișnuite, m-am simțit inclusă în echipă de la început. Astfel, consider că timpul petrecut la Simion & Baciu va deveni valoros și din punct de vedere al relațiilor personale.

Andrei Dumbravă, Junior Associate


Ca avocat stagiar, primul loc unde îți desfășori activitatea profesională poate avea o înrâurire substanțială asupra parcursului viitor de jurist. Mentorii și comunitatea în cadrul căreia activăm au abilitatea de a augmenta și consolida abilitățile de care dispunem și pe care e necesar să le dezvoltăm pentru a performa. Din aceste puncte de vedere, pe care le prioritizez din poziția de stagiar, în cadrul Simion & Baciu pot spune că am avut parte de mediul potrivit pentru a evolua. Am întâlnit persoane pe care le admir foarte, de la care pot beneficia de surse de inspirație și pe care le consider adevărați profesioniști, de la care am beneficiat întotdeauna de răbdare, disponibilitate și sprijin. Pentru mine Simion & Baciu reprezintă o comunitate dragă, cu manageri care au investit și s-au priceput minunat să investească în resursa umană, și în care, odată cu ascensiunea sa meteorică, sper să evoluez la fel de armonios și să mă împlinesc.

Luca Păun, Junior Associate


Simion & Baciu… chiar mă întreb cum mă voi simți alături de acești oameni după 2 ani, daca după 2 luni împreună am senzația ca vin și plec de la niște prieteni. Dar nu orice prieteni, aceia pe care i-aș prezenta primii părinților, pe care sa-i placa mama ca sunt smart și tata ca sunt smart, zâmbesc frumos si sunt și politicoși (el e mai pretențios). Fiind nou în familia S&B și stagiar pe deasupra, am venit cu așteptările unui stagiar - primirea de responsabilități (pentru că pot și vreau) și îndrumare (pentru ca uneori nu pot) și pe deasupra am primit două surori mai mari (da, despre ele este vorba) și o întreagă familie care niciodată nu spune nu, cum mai fac ai noștri uneori. Simion & Baciu este o poveste la care se va scrie mult timp de acum încolo, versuri si nu proza, despre oameni și despre cugetul lor tihnit, care vibrează frenetic precum Marea Caraibilor, căci nu întâmplător sediul S&B se afla la intersecția străzilor Washington și Brazilia.

Simona Naie, Office Manager


Simion & Baciu SCA reprezintă pentru mine proiectul din care sunt mandră să fac parte încă din prima zi, alături de o echipa bine închegată și foarte dedicată oricărui proiect în care ne implicăm.

Răzvan Baciu, IT&Admin Manager


Pentru ca tocmai ne-am mutat in sediul cel nou, pentru mine Simion & Baciu înseamnă Ikea, multă Ikea, foarte multă Ikea! 
S&B este o familie nouă și mișto, construită de jumătatea mai bună a familiei Baciu împreună cu jumătatea mai bună a familiei Simion.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 890 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...