ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP, în consorțiu cu Lenz & Staehelin (Geneva), câștigă pentru Hidroelectrica procesul arbitral internațional inițiat de traderul de energie Energy Financing Team AG (Elveția)

29 Decembrie 2018   |   BizLawyer

Apărarea cu succes a intereselor HIDROELECTRICA în acest proces arbitral internațional este rezultatul colaborării excelente între echipele de avocați ai societăților LEAUA DAMCALI DEACONU PAUNESCU – LDDP (din care au făcut parte Dr. Crenguta Leaua, Andreea N. Simulescu și Andra Soare-Filatov) si Lenz & Staehelin – Geneva (din care au făcut parte Dr. Xavier Favre-Bulle, David Dubin și Hanno Wehland).

Dr. Crenguta Leaua, Managing Partner - LEAUA DAMCALI DEACONU PAUNESCU - LDDP

 
 
Tribunalul Arbitral constituit în arbitrajul internațional UNCITRAL Ad-Hoc a pronunțat la data de 24 decembrie 2018 Hotărârea Arbitrală Finală, prin care a respins integral pretențiile Energy Financing Team AG („EFT”) împotriva HIDROELECTRICA SA., cea mai mare companie de energie din Romania.

Hotărârea Arbitrală din 24 decembrie 2018 finalizează un litigiu început în anul 2014 de către traderul de energie EFT, în care acesta a solicitat obligarea HIDROELECTRICA la plata sumei de 80 milioane Euro, cu titlu de despăgubiri ca urmare a pretinsei neexecutări culpabile de către HIDROELECTRICA a Contractului de furnizare a energiei electrice pe termen lung, încheiat între părţi în anul 2004 și denunțat de către Administratorul Judiciar al HIDROELECTRICA în 2012, în cadrul procedurii insolvenței acesteia.


În cursul procedurii arbitrale, față de apărarea robustă asigurată de avocații HIDROELECTRICA, EFT și-a micșorat pretențiile la 42,6 milioane Euro plus dobânda de 5% / an, calculată începând cu anul 2013.

După ce prin Hotărârea Arbitrală Parțială din data de 21 decembrie 2017, Tribunalul Arbitral, însușindu-și apărările formulate de către avocații HIDROELECTRICA, a declarat că Administratorul Judiciar a denunțat în mod valabil Contractul încheiat între părți, prin Hotărârea Arbitrală Finală, au fost din nou reținute ca întemeiate apărările formulate pentru HIDROELECTRICA și în ceea ce privește legea aplicabilă dreptului EFT la eventuale despăgubiri ca urmare a denunțării Contractului în procedura insolvenței, respectiv standardul de evaluare a acestora.

Astfel, Tribunalul Arbitral a reținut că legea aplicabilă dreptului EFT la eventuale despăgubiri este legea română aplicabilă insolvenței HIDROELECTRICA (respectiv Legea nr. 85/2006), și nu legea aleasă de părţi ca fiind aplicabilă Contractului, astfel cum a susținut EFT (respectiv legea elvețiană). Făcând justa aplicare a prevederilor relevante din Legea nr. 85/2006, Tribunalul a reținut că EFT nu este îndreptățită la obținerea despăgubirilor solicitate.

Apărarea cu succes a intereselor HIDROELECTRICA în acest proces arbitral internațional este rezultatul colaborării excelente între echipele de avocați ai societăților LEAUA DAMCALI DEACONU PAUNESCU – LDDP (din care au făcut parte Dr. Crenguta Leaua, Andreea N. Simulescu și Andra Soare-Filatov) si  Lenz & Staehelin – Geneva (din care au făcut parte Dr. Xavier Favre-Bulle, David Dubin și Hanno Wehland).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 87 / 4956
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...