ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații instrumentează în acest moment peste 4.000 de dosare de Dispute Resolution. Cum lucrează echipa dedicată acestei practici și care sunt cele mai complexe dosare în care s-au implicat litigatorii coordonați de Gheorghe Buta, Co-Managing Partner

28 Iunie 2018   |   Ștefania Enache

Pentru a putea face față numărului mare de mandate aflate în lucru, departamentul de Litigii este organizat în echipe specializate, majoritatea avocaților având o senioritate semnificativă și o experiență profesională vastă.

Dr. Gheorghe Buta, Co-Managing Partner Musat & Asociatii

 
 
Mușat & Asociații deține una dintre cele mai puternice echipe de Litigii existente pe piața avocaturii românești.Mai bine de 40 de experți, coordonați de opt parteneri, fac parte din acest departament.Toți specialiștii care lucrează în proiecte de Dispute Resolution își desfășoară activitatea sub coordonarea dr. Gheorghe Buta, Co-Managing Partner Mușat & Asociații, unul dintre cei mai prestigioși și respectați profesioniști în domeniul litigiilor din România, cu o experiență impresionantă și greu egalabilă. Alături de Gheorghe Buta stau ceilalți șapte parteneri - Gheorghe Mușat, Octavian Popescu, Cosmin Libotean, Angela Porumb, Paul Buta, Anca Buta, Iulian Popescu, Mihai Popa, Liviu Togan și Nela Petrișor - fiecare dintre ei având o practică importantă în domeniu.


Mușat & Asociații instrumentează în acest moment peste 4.000 de dosare de Dispute Resolution. Procesele se derulează atât în fața instanțelor din România, cât și în fața celor internaționale.

Pentru a putea face față numărului mare de mandate aflate în lucru, departamentul de Litigii este organizat în echipe specializate, majoritatea avocaților având o senioritate semnificativă și o experiență profesională vastă. ”Tocmai aceste atribute fac posibil ca proiecte dintre cele mai complexe să fie gestionate cu succes de către echipa Mușat & Asociații. În ceea ce privește tipul de proiecte încredințate firmei noastre, acestea vizează zone diferite. Este vorba despre dispute complexe de drept corporativ, proceduri de executare silită, dispute arbitrale internaționale, litigii civile, achiziții publice etc”, explică dr. Gheorghe Buta.

Spre exemplu, Mușat & Asociații reprezintă importante companii locale și internaționale în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cadrul procedurii trimiterii preliminare vizând interpretarea în accepțiunea Directivei 2014/24/EU privind achizițiile publice, a noțiunii de deficiență semnificativă sau persistentă în îndeplinirea unui contract de achiziții publice și clarificarea criteriilor aplicabile în cazul excluderii operatorilor economici de la proceduri de atribuire. Soluția urmează să fie pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene și este de așteptat să aibe un impact semnificativ în domeniul achizițiilor publice pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Gheorghe Buta amintește faptul că anul 2017 a fost un an al provocărilor, în special din perspectiva numeroaselor schimbări legislative intervenite, ce au solicitat deopotrivă mediul de afaceri și administrația publică. ”În aceste condiții, numărul de litigii a crescut corespunzător, dificultatea lor fiind din ce în ce mai intensă. În ansamblu, pentru Departamentul de Dispute Resolution, anul 2017 a fost un an bun, cu o creștere constantă a mandatelor acordate, dincolo de așteptări, creștere care se întrevede destul de conturat și pentru anul 2018 având în vedere evoluția din primul trimestru. În continuare partea de executare silită și insolvența ocupă un procent important din activitatea instanțelor de judecată și deci și al avocaților, în condițiile în care tot mai multe proiecte importante ajung a fi problematice în faza finală a procesului civil. În egală măsură estimăm o creștere a litigiilor de contencios administrativ și fiscal generate de noua legislație fiscală și respectiv impedimentele naturale generate de implementarea acesteia”, mai spune Co-Managing Partner-ul Mușat & Asociații.

Un client mulțumit îți aduce întotdeauna alți clienți

Firma de avocatură deține un portofoliu vast de clienți, în general fiind vorba despre companii mari, multinaționale sau societăți autohtone, care au implementat în cultura organizațională necesitatea constantă a suportului unei echipe mari de avocați pentru dezvoltarea businessului și evitarea sincopelor generate de modificările legislative. ”În general Mușat & Asociații lucrează cu multinaționale, problemele juridice variind de la litigii corporatiste, litigii de dreptul muncii, litigii de dreptul mediului, fiscalitate corporativă, dar și în materia criminalității gulerelor albe („white collar crime”), zonă din ce în ce mai prezentă în activitatea societăților mari atât în Europa cât și în România. Activitățile vizează ca regulă asistarea clienților din faza prelitigioasă și până la momentul executării în mod efectiv a hotărârii judecătorești. În mod corespunzător jucătorii mari sunt participanți naturali în arbitraje internaționale, unde echipele dedicate ale Mușat & Asociații asigură frecvent suportul societăților multinaționale implicate în astfel de proiecte”, menționează Gheorghe Buta.

Firma de avocatură știe că un client mulțumit îți aduce întotdeauna alți clienți, astfel încât urmărește și își dorește ca toți clienții să fie mulțumiți de serviciile primite. “Lucrăm cu clienții zi de zi, iar strategia noastră de business a fost aceeași în ultimii 25 de ani, respectiv de a veni în întâmpinarea nevoilor clientului. De asemenea, Mușat & Asociații colaborează frecvent cu alte firme de avocați din alte jurisdicții tocmai pentru că mandatele încredințate sunt internaționale. Ca regulă, colaborăm cu toate firmele importante de avocați la nivel global, având relații frecvente cu Baker McKenzie, Freshfields Bruckhaus Deringer, Herbert Smith Freehills, Hogan Lovells International, Linklaters, Slaughter and May, etc”, subliniază liderul echipe de Litigii.
Departamentul Dispute Resolution se remarcă mai ales prin capacitatea integrată de a prelua și conduce cu succes mandatele acordate. Numărul de avocați, specializarea înaltă a acestora în domenii variate permite ca dosare complexe să poata fi duse la îndeplinire într-o manieră optimă și cost-eficientă. În medie, Departamentul Dispute Resolution are o pondere de circa 35-40% din cifra de afaceri a firmei. Acest procent este de altfel unul normal în condițiile în care echipa este una numeroasă, cu o varietate foarte mare de litigii în lucru. La modalitatea în care se prezintă contextul economic actual, numărul de litigii va crește, astfel încât și nevoia de personal se va accentua. În principal, anul 2018 sperăm să aducă o mai bună coeziune între membrii echipei care să permită gestionarea mai eficientă a dosarelor.

Gheorghe Buta, Co-Managing Partner Mușat & AsociațiiDosare complexe cu implicații majore

Dosarele pe care le lucrează departamentul de Dispute Resolution au un grad de complexitate ridicat și o problematică juridică sofisticată prin raportare la problemele de drept implicate, valoarea litigiilor, echipele multidisciplinare necesare, etc. ”Caracterul dificil al litigiilor este cel mai des întâlnit însă în probleme cu puternice elemente de noutate pentru jurisprudența sau cu multiple elemente de extraneitate care impun pe lângă o bună cunoaștere a reglementărilor europene și o înțelegere profundă și integrată a mediului juridic și de afaceri, precum și al întrepătrunderilor din diverse sisteme de drept”, punctează Liviu Togan, Partener Mușat & Asociații.

Avocatul vine și cu un exemplu pentru a susține cele declarate, amintind litigiile instrumentate de Mușat & Asociații în legătură cu proceduri complexe de executare silită desfășurate asupra unor parcuri fotovoltaice, proceduri și litigii a căror derulare a format obiectul unor ample discuții doctrinare și jurisprudențiale, finalizate cu pronunțarea unei hotărâri preliminare de către instanța supremă.

“Dificultatea acestor proceduri a rezultat din controversele doctrinare existente în materie, dar în egală măsură din demersurile conexe de recunoaștere a unor hotărâri arbitrale internaționale. Tot în acest sens poate fi amintit și proiectul în care Mușat & Asociații reprezintă unul dintre jucătorii importanți pe piața furnizării de energie în legătură cu procedurile judiciare complexe de contencios administrativ și fiscal și respectiv de insolvență a unuia dintre cele mai mari combinate petrochimice din Europa de Sud-Est (cu o masă credală de peste 750.000.000 euro), dificultatea proiectului fiind generată pe lângă sumele impresionante aflate în joc și de consecințele investigației derulate de Comisia Europeană cu privire la natura de potențial ajutor de stat acordat debitorului aflat în insolvență”, detaliază Partenerul Mușat & Asociații.

La rândul său, Octavian Popescu, Partener Mușat & Asociații, vorbește despre faptul că firma a reprezentat totodată unul dintre cei mai importanți producători de cabluri la nivel mondial și respectiv unul dintre cei mai mari angajatori din România în cadrul unor dispute complexe (civile, penale, disciplinare și deopotrivă corporative), generate de producerea unei fraude electronice de o valoare însemnată (peste 40.000.000 euro), dificultatea cazului fiind dată de necesitatea integrării unei echipe multidisciplinare, atât ca specializare cât mai ales ca jurisdicție incidentă (China, Germania, România, etc.).

“O relevanță deosebită o poate avea și reprezentarea unuia dintre cei mai importanți integratori de servicii IT din CEE și MENA (în care World Bank Group prin International Finance Corporation (IFC) și Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB) au calitatea de investitori), în legătură cu procedura de insolvență și restructurare a companiei (cu o masă credală ce depășește 65 de milioane de euro), cu importante dispute comerciale, administrative, civile, fiscale, etc. derivate din contractele încheiate cu autoritățile Statului Român, dar mai ales cu investigațiile derulate de autoritățile statului cu privire la o serie de acuzații din sfera corupției și spălării banilor”, mai spune Octavian Popescu.

„Nu mai puțin importantă a fost și gama de litigii coordonată de Mușat & Asociații în ceea ce privește patrimoniul celui mai înalt for academic român, obiectul litigiilor fiind o suprafață de peste 28.000 ha de pădure în valoare de peste 85 de milioane euro. Totodată, echipa Mușat & Asociații a asistat compania națională de căi ferate într-un arbitraj ICC complex în legătură cu un proiect de infrastructură feroviară de importanță națională, implicând multiple capete de cerere și având o valoare a pretențiilor de peste 12.000.000 euro”, adaugă Liviu Togan.

Totuși, cel mai cel mai complex mandat încredințat în ultimii doi ani este asistarea și reprezentarea KMG International NV și a companiilor sale afiliate (Rompetrol Rafinare SA, Oilfield Exploration Business Solutions SRL), una dintre cele mai importante companii petroliere din Europa Centrală și de Est (cu activități în peste 12 țări) în legătură cu investigația efectuată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. ”Investigația privește procedurile de privatizare ale uneia dintre cele mai importante companii deținute în prezent de KMG Group International NV (Rompetrol SA, Petromidia SA, Vega SA etc.), preluarea de către aceste societăți a debitelor statului român provenite din exploatarea petrolieră din Libia, negocierile cu guvernul român privind condițiile de rambursare a datoriilor istorice datorate de o parte a companiilor etc. și, prin urmare, angajarea responsabilității civile a persoanelor juridice implicate în aceste proceduri. Noutatea și importanța mandatului provin din suma impresionantă solicitată de către procurori ca daune (peste 1,6 miliarde de euro) si mai ales din responsabilitatea enormă ce implică această anchetă. Este important de menționat că aceasta este cea mai complexă anchetă pe care o au în fața autorităților române de peste 25 de ani”, explică Gheorghe Buta.

Echipa multidisciplinară este compusă din peste 20 de avocați specializați atât pe drept penal, cât și pe drept civil și este coordonată de către Gheorghe Mușat - Senior Partner - una dintre figurile cele mai reprezentative ale avocaturii contemporane.

Cu o echipă extinsă la peste 40 de avocați, departamentul de Dispute Resolution beneficiază de toate resursele profesionale pentru ducerea la îndeplinire cu succes a tuturor mandatelor încredințate.


Liviu Togan, Partener Mușat & Asociații

 Arbitraje cu „greutate”

Unele dintre cele mai mai mari dispute arbitrale din România poartă semnătura profesioniștilor Mușat & Asociații. Echipa firmei de avocatură a asigurat asistarea cu succes a unui important investitor european în multiple arbitraje ICC cu pretenții cumulate de peste 12 milioane USD derivate din contracte de privatizare.
În prezent, departamentul de arbitraj Mușat & Asociații gestionează o serie importantă de arbitraje (sediul arbitrajului Elveția, Paris, București) aflate pe rolul Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț (ICC) și Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Toate aceste proiecte implică pretenții cumulate de aproximativ 450 milioane euro.

Lista mandatelor include, printre altele, asistarea și reprezentarea Companiei Naționale de Căi Ferate într-un arbitraj ICC complex în legătură cu un proiect de infrastructură feroviară de importanță națională, implicând multiple capete de cerere și având o valoare a pretențiilor de peste 12.000.000 euro; asistarea și reprezentarea unor companii locale de construcții și inginerie într-un arbitraj ICC derivat din contracte de antrepriză, cu o valoare a pretențiilor de peste 500.000 euro; asistarea și reprezentarea filialei din România a uneia dintre cele mai mari companii de ingineri consultanți la nivel mondial în trei arbitraje complexe în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional din București derivate din litigii privind executarea unui contract de asistență tehnică pentru managementul proiectului, cu o valoare totală a pretențiilor de peste 2 milioane euro; asistarea și reprezentarea unei importante companii locale de construcții și inginerie în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României într-un arbitraj complex, cu o valoare a pretențiilor de peste 1,5 milioane euro; asistarea unui important producător chinez în legătură cu o dispută ICC (sediul arbitrajului Elveția) derivată dintr-un contract internațional de livrare mărfuri.

“De asemenea, Mușat & Asociații reprezintă unul dintre cei mai mari producători de tehnologie la nivel mondial în legătură cu recunoașterea și punerea în executare pe teritoriul României a două senținte arbitrale pronunțate în cadrul unor proceduri arbitrale internaționale desfășurate în baza Regulilor de Procedură Arbitrală ale Camerei de Arbitraj Milano cu o valoare a pretențiilor de aproximativ 30 milioane euro”, subliniază Octavian Popescu.

Coordonat de dr. Gheorghe Buta, Co-Managing Partner și arbitru pe lista de supra-arbitri a Curții de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, departamentul de arbitraj din cadrul Mușat & Asociații include zece avocați specializați în arbitraj comercial domestic și internațional, precum și în materia protecției investițiilor străine. Printre acești experți se numără și Octavian Popescu (Vice-Președinte al Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București), Iulian Popescu (membru al prestigiosului Chartered Institute of Arbitrators), Iuliana Iacob, Ramona Cîrlig și Ioana Cojocaru.
Mușat & Asociații a fost întotdeauna listată în topul firmelor de avocatură, de către directoarele internaționale. În general, suntem lăudați pentru profesionalismul avocaților și capacitatea deosebită de a gestiona în mod integrat proiecte complexe de anduranță.Octavian Popescu, Partener Mușat & Asociații
Prima firmă care a creat un departament specializat de drept penal al afacerilor


Mușat & Asociații se detașează în rândul caselor de avocatură din România și datorită faptului că este prima firmă care a creat un departament specializat de drept penal al afacerilor (criminalitate economico-financiară și a gulerelor albe).

Echipa implicată în această practică numără în prezent 15 avocați specializați și interacționează în mod activ cu celelalte departamente ale firmei, fiind capabilă de un răspuns integrat, rapid și eficient pentru clienții firmei din acest sector. ”Având în vedere că aceste atribute ne plasează ca prima alegere a clienților din zona corporate, majoritatea mandatelor sunt generate de firme de talie mare, aceasta implicând și reprezentarea persoanelor fizice implicate în administrarea sau derularea afacerilor. O paletă largă de dosare gestionate în prezent provine și din zona faptelor de corupție și a criminalității economica-financiare, societatea noastră reprezentând cu succes până în prezent un număr semnificativ de clienți corporativi, importanți oameni de afaceri și persoane publice (care dețin sau au deținut funcții importante în administrația publică sau în conducerea partidelor politice)”, susține Liviu Togan.

Echipa specializată în această arie este coordonată de Gheorghe Buta și Liviu Togan, ambii reputați profesioniști în această arie de practică. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 214 / 4926
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Litigation Manager
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Litigation Lawyer
Hotărâre definitivă obținută de Niculeasa Law Firm în fața ICCJ cu privire la caracterul subsidiar al procedurii penale în raport de procedura fiscală pentru o creanță fiscală de aproximativ 4 mil. €
Echipa Stratulat Albulescu & Asociaţii urcă spre pragul de 40 de avocați și ia în calcul extinderea în afara Capitalei. M&A și Real Estate rămân în topul sectoarelor care vor aduce, probabil, cele mai multe tranzacții și proiecte și în acest an
LegiTeam: ZRP recrutează avocat stagiar pentru departamentul Litigii
Mihai Selegean, Head of Legal la BRD-GSG, printre cei mai buni profesioniști europeni nominalizați de Lexology. Pe lista scurtă pentru European Counsel Awards 2019 mai este un român
Gabriel Zbârcea, Managing Partner Ţuca Zbârcea & Asociaţii: În România, o firmă de avocați poate ajunge la afaceri de 20 mil. € anual. În anii următori se va consolida tendința de divizare a pieței
KPMG Legal cooptează doi avocați de talie grea. Vlad Peligrad și Cătălin Oroviceanu se alătură echipei ca parteneri coordonatori
Cum văd partenerii Noerr evoluția firmei în perioada următoare. Prof. dr. Jörg K Menzer, Head CEE Offices, Noerr: În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune
KPMG Legal – Toncescu Mihai Olteanu SPRL a câștigat definitiv anularea taxelor vamale, antidumping și TVA impuse de autoritățile vamale la importurile produselor din afara spațiului UE pentru unul dintre cei mai importanți producători de piese pentru industria automotive
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2019
La un an de la înființarea departamentului de drept penal, CLO își mărește echipa de „white collar crime”. Departamentul numără, la început de an, 6 avocați specializați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...