ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Niculeasa Law Firm obține pentru General Leasing anularea măsurilor asiguratorii în cuantum de cca. 42 mil. lei, dispuse de Direcția Regională Antifraudă Fiscală

12 Februarie 2018   |   BizLawyer

Solutia Tribunalului Bucuresti confirma intepretarea ca riscul nu poate fi dedus sau explicat de organele fiscale prin simpla estimare prejudiciului (a împrejurarilor care conduc organele fiscale la estimarea unor obligatii fiscale suplimentare) sau prin considerente ce tin de însusi fondul raporturilor juridice fiscale analizate în cadrul Procesului-verbal.

 
 
Niculeasa Law Firm obtine pentru General Leasing anularea masurilor asiguratorii în cuantum de aproximativ 42.000.000 lei, dispuse de Directia Regionala Antifrauda Fiscala, printr-o hotarâre ce stabileste inclusiv natura litigiului ce priveste masurile asiguratorii dispuse în temeiul Vechiului Cod de procedura fiscala.

Tribunalul Bucuresti, printr-o hotarârea judecatoreasca definitiva, a anulat masurile asiguratorii dispuse de Directia Antifrauda Fiscala pentru un prejudiciu estimat de aproximativ 42.000.000 lei.

Învataturile instantelor judecatoresti cu privire la aceasta materie a masurilor asiguratorii în materie fiscala privesc atât cerintele de motivare a acestor decizii, cât si natura litigiului.

În ceea ce priveste acest din urma aspect, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti au stabilit ca litigiul ce priveste anularea masurilor asiguratorii dispuse de Antifrauda Fiscala în materie fiscala, în temeiul Vechiului Cod de Procedura Fiscala este un litigiu civil, de competenta instantelor civile, nefiind un litigiu de contencios administrativ (astfel cum stabileste spre exemplu Noul Cod de Procedura Civila).


Relativ la cerintele motivarii deciziei de înfiintare a masurilor asiguratorii, instanta judecatoreasca înlatura punctul de vedere al organelor fiscale în acord cu care sustinerile din Procesul-Verbal întocmit de Directia Antifrauda Fiscala sunt suficiente pentru a justifica atât faptic, cât si juridic, înfiintarea masurilor asiguratorii.

Instantele judecatoresti, fidele ratiunilor ce stau la baza masurilor asiguratorii în tot sistemul de drept românesc, fie ca vorbim de dreptul civil, dreptul penal sau dreptul fiscal, au stabilit ca astfel de masuri au la baza ideea de risc aplicabil debitorului, risc ce trebuie motivat si justificat în mod concret si efectiv de catre cel ce dispune înfiintarea masurii asiguratorii.De asemenea instantele judecatoresti înlatura si argumentele organelor fiscale în acord cu care prejudiciul estimat prin Proces-Verbal ce nu constituie act administrativ instituie obligatia pentru organele fiscale de a dispune masuri asiguratorii fara a verifica în vreun fel ideea de risc despre care vorbeam anterior stabilind sarcina probei pe acest din urma aspect în sarcina organelor fiscale si nu a contribuabilului.

Pe de alta parte, solutia Tribunalului Bucuresti confirma intepretarea ca riscul nu poate fi dedus sau explicat de organele fiscale prin simpla estimare prejudiciului (a împrejurarilor care conduc organele fiscale la estimarea unor obligatii fiscale suplimentare) sau prin considerente ce tin de însusi fondul raporturilor juridice fiscale analizate în cadrul Procesului-verbal.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 200 / 4763
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Associates - Associate | Corporate and M&A
Reff & Associates - Senior Lawyer Banking & Finance
Cele mai importante modificări normative de care companiile ar trebui să țină cont într-o procedură de achiziții publice, explicate de avocații Clifford Chance Badea. Proiectele firmei în această arie de practică
NNDKP și Wolf Theiss, în finanțarea de 46 mil. E obținută de Globalworth de la BCR. Banii vor merge în dezvoltarea Renault Bucharest Connected
Schoenherr, EY Romania și Maravela|Asociații, în tranzacția prin care belgienii de la United Petfood preiau activitățile de producție și distribuție ale liderului local în producția de hrană uscată pentru animale
Reff & Associates - Senior Associate | Corporate and M&A
Avocații Suciu Popa spun că un program de conformare poate fi o oportunitate de prevenție și reducere a expunerii. Ghidul de conformare elaborat de Consiliul Concurenței reprezintă un punct de start pentru firmele care doresc să devină responsabile în acest domeniu
LegiTeam: Bohâlțeanu & Asociații recrutează avocați stagiari
Consiliul Concurenței folosește în investigații ‘procedura forensic’, o metodă de verificare demnă de FBI. Noile tendințe din această practică, analizate de Manuela Guia, Partener D&B David și Baias, unul dintre cei mai buni avocați de concurență de pe piața locală (partea I)
Cum lucrează echipa de concurență de la D&B David și Baias. O discuție cu Manuela Guia (Partener) despre “shadowing”, “fishing expeditions” și strategii de apărare (partea a II-a)
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...