ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PBC Attorneys-at-Law stabilește un precedent important obținând în instanță inadmisibilitatea cererii de chemare în garanție a executorului judecătoresc în temeiul îmbogățirii fără justă cauză

06 Ianuarie 2021   |   BizLawyer

În urma unei soluții de reducere a onorariului executorului judecătoresc în cadrul contestației la executare, debitorul s-a îndreptat împotriva creditorului, solicitând întoarcerea executării silite pentru diferența de onorariu supus restituirii.

Adriana Crai (stanga), Managing Partner si Ioana Viorică, Senior Associate, Pop Briciu Crai Attorneys-at-Law

 
 
Echipa PBC Attorneys-at-Law a câștigat în mod definitiv, pentru executorul judecătoresc pe care l-a reprezentat, un dosar în care a confirmat inadmisibilitatea atragerii răspunderii executorului judecătoresc pe cale civilă, pentru actele realizate în cadrul procedurii de executare.

Astfel, în urma unei soluții de reducere a onorariului executorului judecătoresc în cadrul contestației la executare, debitorul s-a îndreptat împotriva creditorului, solicitând întoarcerea executării silite pentru diferența de onorariu supus restituirii.

Creditorul, la rândul său, a chemat în garanție executorul judecătoresc, solicitând ca, în cazul admiterii cererii de întoarcere a executării silite, să fie admisă și cererea de chemare în garanție. Acest lucru ar fi însemnat obligarea executorului judecătoresc la restituirea diferenței de onorariu, în temeiul dispozițiilor legale privind îmbogățirea fără justă cauză.


Instanța a respins cererea de chemare în garanție ca inadmisibilă, constatând că nu este îndeplinită condiţia impusă de art. 72 alin. (1), teza finală din Codul de Procedură civilă, respectiv creditorul nu are deschisă pe cale separată calea unei acțiuni împotriva executorului judecătoresc, întemeiată pe îmbogățirea fără justă cauză.

Conform art. 72 alin. (1) din Codul de Procedură civilă, partea interesată poate să cheme în garanţie o terţă persoană, împotriva căreia ar putea să se îndrepte cu o cerere separată în garanţie sau în despăgubiri. Or, cât timp creditorul nu se poate îndrepta împotriva executorului judecătoresc cu o cerere separată, întemeiată pe îmbogățirea fără justă cauză, acesta nu are nici posibilitatea de a chema în garanție executorul judecătoresc, în cadrul întoarcerii executării silite, pentru a solicita obligarea sa la plata diferenței de onorariu, cenzurată de către instanța de executare.

Această soluție definitivă vine să clarifice o practică cețoasă în materia răspunderii executorilor și reprezintă un precedent important pentru alte procese care vizează astfel de cereri. Totodată, se confirmă faptul că executorul judecătoresc nu ar trebui să fie considerat terţă persoană în privința procedurii execuționale și a actelor sale.

Litigiul a fost condus de o echipă de avocați formată din Adriana Crai, Managing Partner și Ioana Viorică, Senior Associate, Pop Briciu Crai Attorneys-at-Law.

Firma de avocatură PBC Attorneys-at-Law oferă o abordare multidisciplinară clienților care se confruntă cu provocări sau oportunități de natură juridică.
Partenerii fondatori - Paul POP, Traian BRICIU și Adriana CRAI - au 25 de ani de experiență în cazurile mari de soluționare a litigiilor, precum și în real-estate, fuziuni și achiziții, achiziții publice, fiscalitate, drept comercial, proprietate intelectuală și dreptul muncii. Recunoscuți pentru palmaresul lor de succes, dar și pentru pozițiile academice și implicarea în conducerea și dezvoltarea profesiei, aceștia sunt profund implicați în problemele clienților, folosindu-și cunoștințele valoroase pentru succesul fiecărui caz, proces sau proiect în parte.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1057 / 1693
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul Litigii
Stratulat Albulescu a asistat CODA Intelligence cu privire la achizitia de catre PDQ. Silviu Stratulat (Managing Partner) a coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...