ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața creditelor sindicalizate este estimată la aproape 1 mld. € în 2018. Elena Iacob, partener ZRP: În măsura în care proiectele publice și investițiile în domenii strategice - energie, transporturi, sănătate - vor fi inițiate într-un termen scurt, piața creditului sindicalizat ar putea cunoaște o evoluție explozivă

09 Februarie 2018   |   Ștefania Enache

În timp ce finanțările de valoare medie (50-100 milioane euro) sunt de regulă acordate în structuri tip club de către bănci locale, finanțările peste 100 milioane euro atrag în mod uzual și finanțatori internaționali.

Elena Iacob, partener ZRP

 
 
Avocații Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP) sunt de părere că în România există loc pentru o majorare a pieței împrumuturilor sindicalizate. În opinia specialiștilor firmei de avocatură, creșterea poate proveni din demararea unor proiecte de infrastructură, proiecte în energie, sau din zona parteneriatelor public-private în domenii de utilitate publică. “Există o necesitate recunoscută de toți actorii implicați în demararea marilor proiecte de investiții în infrastructură.Îmbinarea expertizei partenerului privat în dezvoltarea proiectelor și finanțarea asigurată de consorții de bănci sau instituții financiare internaționale apare drept o soluție preferabilă pentru implementarea unor proiecte majore de utilitate publică.O altă zonă în care pot fi atrase finanțări este cea a producției industriale, în trimestrul trei al anului 2017 înregistrându-se deja o creștere semnificativă a investițiilor în utilaje precum și un trend ascendent al exporturilor de produse industriale”, a declarat pentru BizLawyer Elena Iacob, partener ZRP.


De o perioadă lungă de timp, piața din România este caracterizată printr-un exces constant și considerabil de lichiditate. Elena Iacob amintește că apetitul instituțiilor finanțatoare pentru împrumuturi mari este crescut, în condișiile în care nici numărul împrumutaților mari, cu capacitate de absorbție a unor astfel de împrumuturi și nici al proiectelor de investiții necesitând astfel de finanțări, nu au fost foarte mari.

Avocatul mai spune că băncile locale pot cu ușurință să acopere necesarul de finanțare al companiilor de pe piața din România care atrag finanțări sindicalizate. ”Piața creditelor sindicalizate este estimată la aproape 1 miliard de euro în 2018. În timp ce finanțările de valoare medie (50-100 milioane euro) sunt de regulă acordate în structuri tip club de către bănci locale, finanțările peste 100 milioane euro atrag în mod uzual și finanțatori internaționali. Creditorii instituționali gen BERD, IFC sau Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre intervin în special fie în credite de investiții, fie în structuri participative cu finanțatori bancari, sau în credite acordate în paralel cu facilități bancare pentru capital de lucru”, explică expertul ZRP.

Pe parcursul anului trecut, echipa ZRP a fost implicată în patru proiecte de finanțări sindicalizate sau tip club. Coordonatorii echipelor au fost Ioana Racoti, partener fondator, și Elena Iacob, partener.

“Cel mai complex proiect din 2017 a fost finanțarea de 167 milioane USD acordată Alro S.A. de către un sindicat de bănci coordonat de Raiffeisen International AG. ZRP a asistat împrumutatul, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est. Proiectul a implicat aspecte complexe de structurare a tranzacției de finanțare în corelație cu finanțările existente și regimul garanțiilor. Un alt proiect în derulare privește credite paralele acordate de către o instituție financiară internațională și o bancă unei companii din domeniul industrial. În 2017 ZRP a asistat de regulă împrumutații în operațiuni de finanțare sindicalizată sau alte tipuri de finanțări”, spune Elena Iacob.

În contextul actual, profesionistul ZRP consideră că segmentul finanțărilor sindicalizate va înregistra anul acesta o creștere moderată, cel puțin în privința proiectelor de dezvoltare deja anunțate. “În măsura în care proiectele publice și investițiile în domenii strategice gen energie, transporturi, sănătate vor fi inițiate într-un termen scurt, piața creditului sindicalizat ar putea cunoaște o evoluție explozivă”, arată Elena Iacob.

Tactici de negociere și etape cheie

De altfel avocații au roluri principale atunci când se negociază un credit sindicalizat. Fie că se află de partea finanțatorului, fie de cea a posibilului beneficiar al împrumutului, ei activează în linia întâi, fiind implicați în toate fazele derulării proiectului.

Prima etapă în negocierea unui credit sindicalizat urmărește selecția aranjorului, în care băncile concurează pentru acordarea de către potențialul împrumutat a mandatului de aranjare a finanțării. “După selecția aranjorului și semnarea scrisorii de mandat sunt transmise ofertele de participare către instituții finanțatoare posibil interesate, în funcție de răspunsurile primite se constituie sindicatul, sunt selectați avocații părților finanțatoare și ai împrumutatului/garanților, se redactează, se negociază și se semnează documentația contractual”, menționează partenerul ZRP.

Băncile participante pot avea diverse roluri, pentru care primesc și remunerații specifice, cum ar fi rolul de coordonator, aranjor principal, aranjor, bancă agent de facilitate sau agent de garanții, bancă emitentă a instrumentelor de credit și garantare. Cel mai simplu rol este cel de participant la finanțare, fără atribuții specifice, care este și rolul cu cea mai redusă remunerație, reprezentată preponderent de dobânda la credit.

“Propunerea de finanțare este examinată în primul rând raportat la bonitatea împrumutatului/grupului din care acesta face parte, dar și din perspectiva fezabilității proiectului ce se dorește a fi finanțat. Băncile examinează atent situația financiară istorică a împrumutatului, modelul de afaceri care oferă indicații cu privire la capacitatea de a genera venituri pentru rambursarea creditului, precum și structura propusă de garanții. Avocații joacă un rol esențial, de la propunerea tipului de contract standardizat care să fie utilizat și a structurii de finanțare, la definirea pachetului de garanții, stabilirea condițiilor documentare pentru utilizare, până la îndeplinirea condițiilor de publicitate a garanțiilor și emiterea opiniilor juridice aferente utilizării creditului”, arată Elena Iacob.

Avocatul subliniază faptul că planul de afaceri al proiectului de investiții este de importanță critică în atragerea interesului creditorilor instituționali. “Un plan credibil, realist și bine întocmit, care să demonstreze cu ușurință capacitatea proiectului de acoperire a serviciului datoriei și generarea unui profit este întotdeauna o condiție esențială pentru reușita finanțării. Chiar dacă beneficiarul proiectului prezintă garanții solide, acoperitoare pentru finanțarea solicitată, fără un proiect de afaceri care să treacă de analiza departamentelor specializate ale băncilor sunt puține șanse ca finanțarea să se realizeze”, detaliază profesionistul ZRP.

Rolul avocatului, esențial

Este important ca avocații împrumutatului să fie implicați încă din fazele timpurii, de negociere a mandatului și a termenilor și condițiilor principale ale creditului (term-sheet-ul finanțării).  Ei joacă un rol principal în revizuirea structurii propuse de garantare, a condițiilor specifice de natură juridică și nu numai asociate creditului, sprijinind împrumutatul pas cu pas în negocierea unei structuri flexibile de garanții, a unor termeni care să nu afecteze nejustificat implementarea proiectului sau desfășurarea activității de afaceri, precum și în evitarea unor prevederi necorelate sau care să conducă la încălcări ale altor angajamente contractuale ale împrumutatului/grupului.

De altfel un avocat care cunoaște bine afacerea și contractele existente ale împrumutatului și are acces la informații relevante despre proiectul avut în vedere, este un consultant de încredere, care ghidează împrumutatul în negocierea unor documente contractuale de sute de pagini, având un caracter sofisticat și specializat, până la îndeplinirea formalităților de înregistrare și notificare și a celorlalte condiții prealabile și eliberarea împrumutului. Pe durata creditului, avocatul asistă deseori în analiza situațiilor apărute în practică din perspectiva conformării cu condițiile finanțării, gestionarea cazurilor în care se solicită renunțări la îndeplinirea anumitor obligații sau amendamente ale prevederilor contractuale.

“Pe o piață competitivă, considerată “prietenoasă pentru împrumutați”, dobânzile se negociază destul de mult. Marjele împrumuturilor sindicalizate, chiar dacă mai scăzute față de cele pentru finanțările de valoare redusă acordate unor companii mici sau medii, rămân totuși la un nivel relativ ridicat, specific împrumuturilor de tip leveraged (pentru companii care nu au rating în clasa de investiții)”, punctează Elena Iacob.

În ceea ce privește legislația, partenerul ZRP crede că se pot face îmbunătățiri în zona garanțiilor reale. ”Împrumuturile sindicalizate sunt destinate a fi tranzacționate pe piața secundară, cu modificări frecvente ale băncilor sau altor creditori participanți. În materia garanțiilor imobiliare nu există posibilitatea constituirii garanției în beneficiul unui terț (altul decât creditorul), fiind astfel necesară constituirea și publicitatea garanției în beneficiul tuturor creditorilor. Aceste structuri sunt greu de corelat cu cerința de flexibilitate privind transferurile ulterioare, orice astfel de transferuri impunând modificarea înregistrărilor în registrele de publicitate sau a contractelor de garanție. Fiducia este o instituție extrem de formalistă și birocratică, fiind astfel improprie cerințelor de flexibilitate și celeritate avute în vedere de finanțatori. Recunoașterea legislativă a instituției agentului în materia garanțiilor imobiliare, similar cu situația garanțiilor mobiliare, ar putea constitui o rezolvare a problemei”, își argumentează avocatul punctul de vedere.

În acest moment, băncile și investitorii instituționali redefinesc piața cu soluții creative de finanțare și revizuiesc modelele de afaceri, împingând industria pe calea schimbărilor. Avocatul dă ca exemplu în acest sens diversele modalități de finanțare – creditele bancare, piață de capital, investiții de tip private equity, finanțări cu randament mare pentru finanțatori (high yield) – care intră în concurs pentru “câștigarea” proiectelor meritorii propuse de beneficiari/companii. ”În această competiție, creditorii bancari trebuie să reacționeze rapid și să se adapteze specificațiilor proiectului și cerințelor beneficiarului. Băncile sunt din ce în ce mai mult sub presiune pentru simplificarea documentației și a condițiilor de finanțare, în special în relația cu companiile mari, cu reputație de credit bună, și trebuie să se aștepte ca astfel de presiuni să se manifeste și în viitor, ceea ce impune ajustarea proceselor, a documentelor și fluxurilor de lucru”, explică Elena Iacob.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 346 / 4890
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
„The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
LegiTeam: PeliFilip recrutează avocați pentru departamentul de Real-estate
bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Molex SUA, în consolidarea prezenței sale pe piața din România. Colaborare cu Jones Day
PeliFilip a reprezentat cu succes Hidroelectrica într-un litigiu complex de dreptul muncii
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului, la început de an. Plutonul fruntașilor și-a schimbat structura, iar tendința a fost de micșorare a efectivelor, în 2018
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...