ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2021: Activitatea de fuziuni și achiziții din Europa emergentă revine, odată cu creșterea valorii tranzacțiilor. România, în top 3 al celor mai performante piețe din regiune

07 Februarie 2022   |   BizLawyer

Telecomunicațiile și IT s-au clasat din nou în top, înregistrând cinci dintre cele mai mari zece tranzacții ale anului.

Horea Popescu, Managing Partner al CMS România si coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală si de Est în cadrul CMS si Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România

 
 
Concluziile raportului CMS Emerging Europe M&A 2021, publicat astăzi în cooperare cu EMIS, confirmă faptul că 2021 a fost un an de revenire și redresare pentru jucătorii de pe piața de M&A din Europa emergentă1. Regiunea și-a revenit din scăderea înregistrată în 2020, consemnând un număr de 2.015 tranzacții în 2021 (în creștere cu 18,2%), cu o valoare totală a tranzacțiilor de 94,27 miliarde de euro (în creștere cu 55,1%), atingând cea mai înaltă valoare a tranzacțiilor din 2013 până în prezent.


Horea Popescu, Managing Partner al CMS România și coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CMS, comentează: „Activitatea de fuziuni și achiziții din Europa emergentă a înregistrat o revigorare în 2021, vânzătorii și cumpărătorii recăpătându-și încrederea în contextul unui relativ control asupra pandemiei. Anul a început în forță, numărul tranzacțiilor s-a redresat brusc în primele trei luni ale anului, atingând niveluri similare cu 2019 – o tendință care a continuat apoi până în toamnă.”



Stefan Stoyanov, coordonator al M&A Database la EMIS, afirmă: „În 2021 am văzut că investitorii s-au adaptat la noua normalitate creată de pandemie și au continuat să facă tranzacții. Concluziile raportului din acest an demonstrează revenirea încrederii investitorilor, valorile tranzacțiilor trimestriale depășind 20 de miliarde de euro timp de cinci trimestre consecutiv, în timp ce o serie de mega-tranzacții au revenit ferm pe ordinea de zi – fiecare dintre primele zece tranzacții ale anului având o valoare de peste 1 miliard de euro.”

Activitatea de Private Equity a continuat să crească și numărul de IPO-uri a explodat

Activitatea de Private Equity este acum ferm încorporată în cultura de tranzacționare a Europei emergente. Pornind de la numerele optimiste înregistrate în anul 2020, activitatea de Private Equity a crescut și mai mult, atingând un număr record de tranzacții (399) și valori în creștere cu 18% (23,75 miliarde de euro) față de 2020.

IPO-urile s-au bucurat, de asemenea, de un an extraordinar, deoarece numărul de listări a crescut la 116 (de la 26 în anul precedent), iar valoarea totală a crescut la 13,47 miliarde de euro (de la 4,79 miliarde de euro în 2020). Aceste cifre reflectă succesul burselor regionale, precum cele din Varșovia, București și Istanbul, în atragerea de noi listări, în timp ce bursele din Londra, Amsterdam și New York au continuat să atragă companiile care caută investitori internaționali.

Sectoare performante

Telecomunicațiile și IT s-au clasat din nou în top, înregistrând cinci dintre cele mai mari zece tranzacții ale anului. Numărul tranzacțiilor a crescut la 450 (de la 333 în 2020), iar sectorul a înregistrat cea mai mare valoare totală a tranzacțiilor, de 23,4 miliarde de euro. Printre cele mai semnificative tranzacții din telecomunicații se numără vânzarea Polkomtel Infrastruktura și UPC Polska în Polonia și vânzarea České Radiokomunikace și CETIN (un pachet de 30%) în Republica Cehă, în timp ce tranzacțiile notabile de software au inclus vânzarea în valoare de 7,3 miliarde de euro a Avast Software în Republica Cehă și achiziția de 1,6 miliarde de euro a dezvoltatorului de jocuri Nexters Global de către Kismet, ambele cu origini în Rusia.

Sectorul imobiliar și de construcții a fost al doilea cel mai aglomerat sector, înregistrând 340 de tranzacții (față de 310 în 2020) și o creștere de 3,8% a valorii tranzacțiilor (9,83 miliarde de euro). Deși au înregistrat o scădere cu 19% a numărului de tranzacții, clădirile de birouri au rămas cel mai important sub-sector imobiliar. În mod similar, depozitarea și logistica și-au menținut, de asemenea, locul în clasamentul sub-sectorial, reflectând continua tranziție către comerțul electronic. Producția a fost al treilea cel mai activ sector, cu 253 de tranzacții (de la 236 în 2020) și al doilea ca valoare, cu 18,26 miliarde de euro. Mineritul, petrolul și gazele a fost al treilea sector ca mărime după valoare, cu 10,59 miliarde de euro, deși a fost unul dintre puținele sectoare în care numărul tranzacțiilor a scăzut (la 105 de la 124).

Interesul crescut al investitorilor pentru combaterea schimbărilor climatice a contribuit la creșterea numărului total de tranzacții în domeniul energiei și utilităților, de la 73 la 122, sectorul reprezentând 6% din totalul tranzacțiilor (cu o creștere de la 4,3%). Sub-sectorul energiei regenerabile a înregistrat în mod special o creștere impresionantă, atât a numărului, cât și a valorii tranzacțiilor, numărând 81 de tranzacții (de la 44 în 2020) și o creștere de patru ori a valorii.

Și în România, sectorul telecomunicațiilor și IT a rămas cel mai activ domeniu, cu 38 de tranzacții, reprezentând 19,5% din totalul fuziunilor și achizițiilor înregistrate în 2021. Imobiliarele & Construcțiile au ocupat locul al doilea, cu 31 de tranzacții, reprezentând 15,9% din total. Producția și Retailul s-au clasat pe locurile 3 și 4, cu 27, respectiv 18 tranzacții consemnate anul trecut.

Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România, declară: „Statisticile din 2021 privind piața de M&A din România sunt o dovadă a redresării rapide a pieței locale de fuziuni și achiziții și a revenirii la volumele tranzacțiilor înregistrate în perioada pre-pandemie. Piața din România rămâne atractivă și competitivă pentru investitori și suntem optimiști că va continua să crească și în următorii ani, în special în sectoare precum telecomunicații & IT - ca parte și efect al digitalizării -, energie regenerabilă, producție etc.

Performeri regionali

România s-a clasat, împreună cu Ucraina și Croația, în top 3 al celor mai performante piețe din regiune, ale căror nivele de tranzacționare M&A au depășit în 2021 cifrele realizate înainte de pandemie. Astfel, în Croația, numărul și valoarea tranzacțiilor au atins maxime record de 69 (creștere de 60,5% față de 2020) și, respectiv, 1,8 miliarde de euro (creștere de 387,4% față de 2020). Activitatea de M&A din România a înregistrat un record al numărului de tranzacții - 195, în creștere cu 43,4% față de 2020, cu toate că valoarea acestora a scăzut cu 9,6% față de 2020 (la 2,37 miliarde de euro). Și Ucraina a avut o revenire puternică în 2021, consemnând o creștere de 57,1% a numărului de tranzacții (atingând 143), iar valoarea totală a acestora s-a dublat, atingând 1,72 miliarde de euro.

Investițiile străine și regionale ating noi culmi

SUA a fost cel mai activ investitor străin. Numărul tranzacțiilor cu SUA a crescut la cel mai mare nivel din ultimul deceniu - 154 (în creștere de la 94 în 2020), în timp ce valoarea acestora s-a dublat, până la un nivel record de 9,17 miliarde de euro.

Și investitorii europeni au demonstrat un interes crescut pentru Europa emergentă; astfel, după numărul de tranzacții înregistrate în 2021, primii trei investitori europeni au fost: Regatul Unit al Marii Britanii (cu 106 tranzacții), Germania (cu 81 de tranzacții) și Franța (cu 54 de tranzacții). Aceste trei țări au ocupat și primele 3 locuri ale clasamentului în funcție de valoarea tranzacțiilor investitorilor străini: Germania, cu 3,13 miliarde de euro, a fost urmată de Regatul Unit (cu 2,08 miliarde de euro) și Franța (cu 1,91 miliarde de euro). Emiratele Arabe Unite au urcat în clasamentul investitorilor străini asigurându-și a zecea poziție raportat la numărul tranzacțiilor efectuate, fiind cel mai mare investitor în regiune, din afara Europei și a SUA.

Fuziunile și achizițiile transfrontaliere au rămas dinamice, cu numărul tranzacțiilor în creștere cu 28,9% (la 985 de tranzacții) și cu valoarea acestora în creștere cu 59,8% (atingând 56 miliarde de euro) față de 2020. Între timp, valoarea tranzacțiilor europene interne a ajuns la 38,3 miliarde de euro (în creștere cu 48,1% față de anul precedent), iar numărul acestora a înregistrat o creștere de 9,5% (atingând 1.030). Rusia a fost cel mai mare investitor unic, cu 564 de tranzacții în valoare de 37,3 miliarde de euro – aproape toate (96%) fiind tranzacții interne.

Perspective pentru 2022

Radivoje Petrikić, CEE Corporate Practice, CMS, comentează: „Profesioniștii în fuziuni și achiziții au demonstrat că sunt capabili să se adapteze la orice provocări pe care 2022 le-ar putea aduce. Deși incertitudinea cu privire la impactul noilor variante SARSCOV-19 și perspectiva unor efecte economice negative cauzate de o creștere a inflației au condus la un sfârșit de an mai prudent, constatările noastre arată că încrederea investitorilor a fost în mare parte restabilită. În 2021, principalii factori determinanți ai tranzacțiilor au fost tendințele de bază pe termen lung, cum ar fi digitalizarea, și, având în vedere ritmul rapid de schimbare și trecerea la digitalizare care continuă să se accelereze, premisele pentru o piață activă de tranzacționare rămân ferm în vigoare.”

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2021 poate fi accesat aici

 
                                                                           Sursa: CMS

 
„Emerging Europe M&A Report 2021” analizează tendințele din 15 țări emergente din CEE/SEE pe baza datelor analizate de EMIS privind fuziunile și achizițiile pentru 2012-2021, combinate cu comentarii, perspective și previziuni pentru 2022 furnizate de CMS. Raportul complet poate fi vizualizat aici.

 Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu peste 80 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume și peste 5.000 de avocați, CMS deține o expertiză îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.

Firmele membre CMS oferă o gamă largă de expertiză în 19 domenii de practică și sectoare de activitate, precum drept societar/fuziuni și achiziții, energie & schimbare climatică, fonduri, sănătate și științe medicale, tehnologie, media, telecomunicații (TMT), taxe, sectorul financiar-bancar, comercial, concurență & EU, litigii, dreptul muncii & pensii, proprietate intelectuală, drept imobiliar și construcții.


1.    Europa emergentă include Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina și Ungaria.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8743 / 16793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...