ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rising Star BizLawyer - Marius Berariu, Senior Associate Clifford Chance Badea, Corporate M&A Real Estate și Energie: Am preluat de la fiecare dintre oamenii cu care am lucrat de-a lungul anilor câte o idee, un concept, un mod de abordare. O carieră în avocatură înseamnă cu precădere muncă și dedicare

28 Noiembrie 2016   |   Andrei Delcet

Marius a crescut alături de biroul de avocatură care, în 2007 se asocia și ulterior fuziona cu Clifford Chance, una dintre cele mai mari rețele de avocatură din lume.

Marius Berariu, Senior Associate Clifford Chance Badea, Corporate M&A Real Estate si Energie

 
 
Marius face parte din echipa Corporate a Clifford Chance Badea din anul 2005. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București în 2004 și este membru în Baroul București din 2005. Marius beneficiază de o vastă experiență în domeniul imobiliar, energie și mediu.A participat la o serie de tranzacții de achiziții multi-jurisdicționale și locale alături de investitori de calibru în real estate, și a acordat asistență unor clienți de anvergură pe investiții, aspecte de reglementare și cerințe privind tranzacționarea energiei electrice. 

Pentru Marius, avocatura nu a fost prima alegere profesională. A urmat mai întâi cursurile Facultății de Științele Mediului. „La momentul respectiv, mi se părea o alegere potrivită pentru starea mea de spirit. În plus, geografia fusese pasiunea copilăriei mele și, prin urmare, am vrut să mă specializez pe o arie din acest domeniu."


În anul trei a simțit că această specializare nu îi oferă suficiente provocări, iar Facultatea de Drept s-a conturat ca o alternativă naturală. „Am învățat două luni în vacanța de vară, iar în toamna anului 2000 am devenit student la Drept, în primul an”, zâmbește Marius. „Pe vremea aceea nu știam foarte multe despre avocatura de business, iar despre Badea & Asociații - nici atât. Am auzit de ei exact în ziua în care dădeam examenul de intrare în Barou. M-au chemat la interviu înainte să aflu rezultatul și, câteva săptămâni mai târziu, mă alăturam echipei. Au trecut mai bine de zece ani de atunci”.

În timp, Marius  – proaspăt promovat avocat senior în echipa Corporate M&A și cu portofoliu în proiecte imobiliare și energie - a înțeles cât de bine i se potrivește această carieră. A crescut alături de biroul de avocatură care, în 2007 se asocia și ulterior fuziona cu Clifford Chance, una dintre cele mai mari rețele de avocatură din lume.

„Apartenența la o rețea globală, are, în mod evident, avantaje enorme – know-how internațional pe multiple spețe și arii de practică; suport tehnologic care îți eficientizează foarte mult activitatea; accesul la programe interactive de pregătire, care se concentrează foarte mult pe aspectele practice; lucrul cu avocați talentați și culturi dintre cele mai diverse”, enumeră Marius.

Privind în urmă, saltul este unul spectaculos.

„Primul an a fost cel mai greu, deși eram pregătit pentru ce mă aștepta. Am început cu task-urile mici, pe care unii le consideră în mod eronat ca fiind fără importanță – lucruri administrative, drumuri la diverse instituții pentru depunerea de documente pentru clienți, studii și cercetări pentru diverse proiecte, etc. Cred cu tărie că un avocat senior trebuie să fi trecut prin aceste etape de început, pentru că numai așa va înțelege cu adevărat businessul”.
 
Pe de altă parte, 2005 – 2006 au fost ani de boom, mai ales pe piața imobiliară, ceea ce l-a adus pe Marius în mijlocul unora dintre cele mai ample și spectaculoase tranzacții din domeniu.

„Primul meu proiect major a fost preluarea Charles de Gaulle Plaza – una dintre cele mai importante clădiri de birouri de la acea vreme din București - de către GLL Real Estate Partners, în primăvara-vara anului 2006. Am fost implicat în toate etapele tranzacției, de la due diligence până la momentul semnării. Țin minte că era o vară foarte caldă, cu temperaturi de până la 42 de grade. În birou, zilele dinaintea semnării treceau repede, dar foarte intens, pentru că era tranzacția cu cel mai mare grad de complexitate în care fusesem implicat până în acel moment. Am înțeles atunci mult mai bine ce înseamnă să lucrezi cu un fond de investiții internațional – cum funcționează, care sunt etapele, ce înseamnă un SPA sau un disclosure letter, care sunt exigențele clientului, etc”.

De atunci, Marius a fost implicat în tranzacții de referință pentru industria imobiliară și energie din România. Astfel, el a făcut parte din echipa care a asistat, printre altele, Charlemagne Capital la achiziția clădirii Millennium și vânzarea ulterioară a portofoliului său local de clădiri de birouri către divizia de investiții imobiliare a grupului Allianz (DEGI), într-o tranzacție de 110 milioane de euro (2007); a asistat Europa Capital în legătură cu achiziția sau dezvoltarea unor proiecte imobiliare din România; fondul australian APN/UKA în achiziția City Mall (2007); precum și fondul de investiții sud-african NEPI la preluarea Lakeview, una dintre clădirile de birouri clasă A de referință din București (2013).     

Portofoliul din energie include asistență acordată clienților pe proiecte sau tranzacții în domeniul energiei regenerabile, precum și pe aspecte privind reglementarea pieței de energie. Printre proiectele sale notabile se numără asistență acordată Shell la vânzarea diviziei de gaz lichefiat către Petrom (2007); asistență acordată UNIEL Energy Investments (UNIT Group) în legătură cu structurarea, documentarea și finanțarea cu 150 de milioane de euro a unei unități de cogenerare în cadrul CET București Sud, cu o capacitate instalată de 110 MW. Nu în ultimul rând, Marius a făcut parte din echipa Clifford Chance Badea care a asistat consorțiul băncilor format din Goldman Sachs și Erste Group Bank AG la listarea duală Romgaz, proiect care a implicat realizarea unui due diligence amănunțit pe aspecte juridice și de reglementare cu privire la producția de gaze, depozitarea și activitatea de distribuție.

„Lucrez cu Marius de peste zece ani și am apreciat întotdeauna capacitatea lui de analiză, implicarea și disciplina cu care și-a gestionat întotdeauna proiectele. În timp, a devenit un avocat de bază pentru echipa noastră, dobândind calități esențiale de coordonare și management. Promovarea sa recentă la nivelul de Senior Associate reflectă, pe de o parte, contribuția sa individuală la activitatea firmei, dar și încrederea noastră că a atins acel prag profesional în care este pregătit pentru noi responsabilități și provocări”
.

Nadia Badea, Partener, Coordonatorul practicii Corporate M&A, Clifford Chance Badea 

 


Recent, Marius a fost detașat pentru câteva luni în echipa juridică din București a unuia dintre cei mai activi investitori de pe piața imobiliară.

„Este vorba despre un fond de investiții pe care echipa noastră l-a asistat în mai multe proiecte. Lucrul alături de echipa in house s-a dovedit o experiență foarte interesantă, atât din punct de vedere al modului de lucru, cât și la nivel de cultură organizațională. Sunt o echipă tânără și dinamică, foarte bine pregătită și cu o abordare pragmatică. Astfel de stagii te ajută pe tine, consultant, să înțelegi mai bine clientul – cum funcționează compania în interior, cum își administrează activele, cum ia deciziile, de ce are nevoie de la tine și, nu în ultimul rând, cum gândesc oamenii cu care ai lucrat, până acum, dintr-un birou extern”.   

Pânâ la urmă, relația cu clientul este un proces continuu de învățare și cunoaștere.

„Personal cred că am preluat de la fiecare dintre oamenii cu care am lucrat de-a lungul anilor câte o idee, un concept, un mod de abordare. Secretul este să construiești o relație solidă și deschisă cu clientul. Și să nu te oprești niciodată din propria-ți dezvoltare, să cauți mereu să îmbunătățești”. 

Marius consideră că o carieră în avocatură înseamnă cu precădere muncă și dedicare.

Practice makes perfect! Fără excepție. Nu știu cât putem vorbi de talent în acest domeniu, ci mai degrabă de spiritul analitic și de sinteză, de multă răbdare și atenție la detalii. În rest, 90% este muncă. Am militat întotdeauna pentru atitudinea proactivă, dedicată, care își asumă responsabilitatea. În domeniul nostru, meseria se fură și nu prea este loc de atitudini de genul „Nu știu, nu mi s-a spus!”.

Provocarea rămâne, după atâția ani, atingerea acelui echilibru ideal între viața personală și cea de la birou. „Cu siguranță că, în ultimii 11 ani, mi-am petrecut aici mai mult timp decât în oricare altă parte. Este dificil, dar ține de obișnuință și asumare. Totodată, ai nevoie de înțelegere și sprijin din partea familiei. Personal, cred foarte mult în calitatea (nu cantitatea) timpului petrecut alături de cei dragi. Prin urmare, timpul nostru liber este la fel de intens, prin activități dintre cele mai diverse”.

Perioada următoare aduce noi obiective și responsabilități profesionale. Ca Senior Associate, Marius va avea o implicare mai mare în activitatea de coordonare de proiecte și echipe, precum și pentru consolidarea relației cu clienții. „Este un rol de mare răspundere și cu siguranță că nu va fi ușor. Îmi asum însă această nouă etapă profesională cu aceeași determinare cu care am ales și această carieră, acum 16 ani”, zâmbește el.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1095 / 5160
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Mușat & Asociații is looking for Data Protection specialist lawyers
LegiTeam - Alătura-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
In-House Legal - Cei mai puternici General Counsels din corporațiile locale, listați de Legal 500. Cine sunt cei 19 români din GC Powerlist: Central and Eastern Europe 2019
Munca avocaților ZRVP axați pe practica de Dreptul muncii s-a rafinat. Cătălin Micu, Partener: Farmecul sau provocarea fiecărui proiect constă nu în urmărirea unei proceduri de lucru, ci în identificarea acelor procese de “redesenare” a business-ului clientului care să conducă la atingerea țintelor
Ciprian Timofte, Managing Associate la Țuca Zbârcea & Asociații, premiat de Euromoney cu distincția Rising Star Romania: Am simţit vibraţia şi energia noii generaţii de avocaţi, deja adevăraţi lideri ai profesiei şi, fără îndoială, “tomorrow makers” pe zona asistenței juridice
Cum lucrează avocații KPMG Legal specializați în Dreptul Muncii | Cele mai multe mandate vin de la companii multinaționale, iar proiectele acoperă o gamă largă de procese de reorganizare a structurilor interne ale clienților. Asistență într-un proces complex de restructurare, cu peste 1000 de concedieri
Echipa de Concurență de la Suciu Popa a asistat un client din energie în legătură cu o plângere la Consiliul Concurenței, determinând modificarea legislației în domeniu. Cum lucrează avocații din această practică și în ce proiecte sunt implicați
The Rohatyn Group investește în Amethyst Radiotherapy și preia controlul rețelei care are două centre de tratare a cancerului în România | Stratulat Albulescu a asistat fondul american, TZA a acordat consultanță rețelei. Ce avocați au coordonat echipele
Victorie obținută de Niculeasa Law Firm într-un dosar ce privea o creanță fiscală de aproximativ 25 mil. € | O nouă perspectivă juridică asupra raportului dintre penal și fiscal
Reff & Asociații își extinde echipa dedicată serviciilor financiar-bancare prin recrutarea Patriciei Enache
Alexandru Olănescu, asistent universitar doctorand, Univ. „Nicolae Titulescu”: În ultimii aproape 30 de ani am observat o degradare din ce în ce mai accentuată în domeniul eduațional. Învățamântul ar trebui restructurat încă din primii ani de școală
Mandate multe și variate cu componentă de Dreptul mediului în activitatea avocaților Suciu Popa. Cleopatra Leahu, Partener: În ultimul an ne-am implicat în trei proiecte semnificative, nu numai din perspectiva valorii investițiilor de mediu pe care le implică, ci și a gradului ridicat de complexitate tehnică și juridică și a caracterului de noutate pentru piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...