ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rising Star BizLawyer - Marius Berariu, Senior Associate Clifford Chance Badea, Corporate M&A Real Estate și Energie: Am preluat de la fiecare dintre oamenii cu care am lucrat de-a lungul anilor câte o idee, un concept, un mod de abordare. O carieră în avocatură înseamnă cu precădere muncă și dedicare

28 Noiembrie 2016   |   Andrei Delcet

Marius a crescut alături de biroul de avocatură care, în 2007 se asocia și ulterior fuziona cu Clifford Chance, una dintre cele mai mari rețele de avocatură din lume.

Marius Berariu, Senior Associate Clifford Chance Badea, Corporate M&A Real Estate si Energie

 
 
Marius face parte din echipa Corporate a Clifford Chance Badea din anul 2005. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București în 2004 și este membru în Baroul București din 2005. Marius beneficiază de o vastă experiență în domeniul imobiliar, energie și mediu.A participat la o serie de tranzacții de achiziții multi-jurisdicționale și locale alături de investitori de calibru în real estate, și a acordat asistență unor clienți de anvergură pe investiții, aspecte de reglementare și cerințe privind tranzacționarea energiei electrice. 

Pentru Marius, avocatura nu a fost prima alegere profesională. A urmat mai întâi cursurile Facultății de Științele Mediului. „La momentul respectiv, mi se părea o alegere potrivită pentru starea mea de spirit. În plus, geografia fusese pasiunea copilăriei mele și, prin urmare, am vrut să mă specializez pe o arie din acest domeniu."


În anul trei a simțit că această specializare nu îi oferă suficiente provocări, iar Facultatea de Drept s-a conturat ca o alternativă naturală. „Am învățat două luni în vacanța de vară, iar în toamna anului 2000 am devenit student la Drept, în primul an”, zâmbește Marius. „Pe vremea aceea nu știam foarte multe despre avocatura de business, iar despre Badea & Asociații - nici atât. Am auzit de ei exact în ziua în care dădeam examenul de intrare în Barou. M-au chemat la interviu înainte să aflu rezultatul și, câteva săptămâni mai târziu, mă alăturam echipei. Au trecut mai bine de zece ani de atunci”.

În timp, Marius  – proaspăt promovat avocat senior în echipa Corporate M&A și cu portofoliu în proiecte imobiliare și energie - a înțeles cât de bine i se potrivește această carieră. A crescut alături de biroul de avocatură care, în 2007 se asocia și ulterior fuziona cu Clifford Chance, una dintre cele mai mari rețele de avocatură din lume.

„Apartenența la o rețea globală, are, în mod evident, avantaje enorme – know-how internațional pe multiple spețe și arii de practică; suport tehnologic care îți eficientizează foarte mult activitatea; accesul la programe interactive de pregătire, care se concentrează foarte mult pe aspectele practice; lucrul cu avocați talentați și culturi dintre cele mai diverse”, enumeră Marius.

Privind în urmă, saltul este unul spectaculos.

„Primul an a fost cel mai greu, deși eram pregătit pentru ce mă aștepta. Am început cu task-urile mici, pe care unii le consideră în mod eronat ca fiind fără importanță – lucruri administrative, drumuri la diverse instituții pentru depunerea de documente pentru clienți, studii și cercetări pentru diverse proiecte, etc. Cred cu tărie că un avocat senior trebuie să fi trecut prin aceste etape de început, pentru că numai așa va înțelege cu adevărat businessul”.
 
Pe de altă parte, 2005 – 2006 au fost ani de boom, mai ales pe piața imobiliară, ceea ce l-a adus pe Marius în mijlocul unora dintre cele mai ample și spectaculoase tranzacții din domeniu.

„Primul meu proiect major a fost preluarea Charles de Gaulle Plaza – una dintre cele mai importante clădiri de birouri de la acea vreme din București - de către GLL Real Estate Partners, în primăvara-vara anului 2006. Am fost implicat în toate etapele tranzacției, de la due diligence până la momentul semnării. Țin minte că era o vară foarte caldă, cu temperaturi de până la 42 de grade. În birou, zilele dinaintea semnării treceau repede, dar foarte intens, pentru că era tranzacția cu cel mai mare grad de complexitate în care fusesem implicat până în acel moment. Am înțeles atunci mult mai bine ce înseamnă să lucrezi cu un fond de investiții internațional – cum funcționează, care sunt etapele, ce înseamnă un SPA sau un disclosure letter, care sunt exigențele clientului, etc”.

De atunci, Marius a fost implicat în tranzacții de referință pentru industria imobiliară și energie din România. Astfel, el a făcut parte din echipa care a asistat, printre altele, Charlemagne Capital la achiziția clădirii Millennium și vânzarea ulterioară a portofoliului său local de clădiri de birouri către divizia de investiții imobiliare a grupului Allianz (DEGI), într-o tranzacție de 110 milioane de euro (2007); a asistat Europa Capital în legătură cu achiziția sau dezvoltarea unor proiecte imobiliare din România; fondul australian APN/UKA în achiziția City Mall (2007); precum și fondul de investiții sud-african NEPI la preluarea Lakeview, una dintre clădirile de birouri clasă A de referință din București (2013).     

Portofoliul din energie include asistență acordată clienților pe proiecte sau tranzacții în domeniul energiei regenerabile, precum și pe aspecte privind reglementarea pieței de energie. Printre proiectele sale notabile se numără asistență acordată Shell la vânzarea diviziei de gaz lichefiat către Petrom (2007); asistență acordată UNIEL Energy Investments (UNIT Group) în legătură cu structurarea, documentarea și finanțarea cu 150 de milioane de euro a unei unități de cogenerare în cadrul CET București Sud, cu o capacitate instalată de 110 MW. Nu în ultimul rând, Marius a făcut parte din echipa Clifford Chance Badea care a asistat consorțiul băncilor format din Goldman Sachs și Erste Group Bank AG la listarea duală Romgaz, proiect care a implicat realizarea unui due diligence amănunțit pe aspecte juridice și de reglementare cu privire la producția de gaze, depozitarea și activitatea de distribuție.

„Lucrez cu Marius de peste zece ani și am apreciat întotdeauna capacitatea lui de analiză, implicarea și disciplina cu care și-a gestionat întotdeauna proiectele. În timp, a devenit un avocat de bază pentru echipa noastră, dobândind calități esențiale de coordonare și management. Promovarea sa recentă la nivelul de Senior Associate reflectă, pe de o parte, contribuția sa individuală la activitatea firmei, dar și încrederea noastră că a atins acel prag profesional în care este pregătit pentru noi responsabilități și provocări”
.

Nadia Badea, Partener, Coordonatorul practicii Corporate M&A, Clifford Chance Badea 

 


Recent, Marius a fost detașat pentru câteva luni în echipa juridică din București a unuia dintre cei mai activi investitori de pe piața imobiliară.

„Este vorba despre un fond de investiții pe care echipa noastră l-a asistat în mai multe proiecte. Lucrul alături de echipa in house s-a dovedit o experiență foarte interesantă, atât din punct de vedere al modului de lucru, cât și la nivel de cultură organizațională. Sunt o echipă tânără și dinamică, foarte bine pregătită și cu o abordare pragmatică. Astfel de stagii te ajută pe tine, consultant, să înțelegi mai bine clientul – cum funcționează compania în interior, cum își administrează activele, cum ia deciziile, de ce are nevoie de la tine și, nu în ultimul rând, cum gândesc oamenii cu care ai lucrat, până acum, dintr-un birou extern”.   

Pânâ la urmă, relația cu clientul este un proces continuu de învățare și cunoaștere.

„Personal cred că am preluat de la fiecare dintre oamenii cu care am lucrat de-a lungul anilor câte o idee, un concept, un mod de abordare. Secretul este să construiești o relație solidă și deschisă cu clientul. Și să nu te oprești niciodată din propria-ți dezvoltare, să cauți mereu să îmbunătățești”. 

Marius consideră că o carieră în avocatură înseamnă cu precădere muncă și dedicare.

Practice makes perfect! Fără excepție. Nu știu cât putem vorbi de talent în acest domeniu, ci mai degrabă de spiritul analitic și de sinteză, de multă răbdare și atenție la detalii. În rest, 90% este muncă. Am militat întotdeauna pentru atitudinea proactivă, dedicată, care își asumă responsabilitatea. În domeniul nostru, meseria se fură și nu prea este loc de atitudini de genul „Nu știu, nu mi s-a spus!”.

Provocarea rămâne, după atâția ani, atingerea acelui echilibru ideal între viața personală și cea de la birou. „Cu siguranță că, în ultimii 11 ani, mi-am petrecut aici mai mult timp decât în oricare altă parte. Este dificil, dar ține de obișnuință și asumare. Totodată, ai nevoie de înțelegere și sprijin din partea familiei. Personal, cred foarte mult în calitatea (nu cantitatea) timpului petrecut alături de cei dragi. Prin urmare, timpul nostru liber este la fel de intens, prin activități dintre cele mai diverse”.

Perioada următoare aduce noi obiective și responsabilități profesionale. Ca Senior Associate, Marius va avea o implicare mai mare în activitatea de coordonare de proiecte și echipe, precum și pentru consolidarea relației cu clienții. „Este un rol de mare răspundere și cu siguranță că nu va fi ușor. Îmi asum însă această nouă etapă profesională cu aceeași determinare cu care am ales și această carieră, acum 16 ani”, zâmbește el.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1264 / 5329
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Povestea fascinantă a unui avocat român stabilit în Germania. Pe ruta profesională București-Viena-Heidelberg, alături de Michaela Braun Noviello și câteva considerații despre sistemele de învățământ, modul de lucru, relațiile profesionale, practica și proiectele de extindere în Viena și Cluj
Schoenherr lansează ghidul regional „Finanțarea startup-urilor”
Cum trec departamentele juridice ale marilor companii prin criza medicală. Cristina Costache, Legal Manager Strauss România: Echipa nu a cedat presiunii și s-a comportat de o manieră ireproșabilă
Frații Micula câștigă și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $. Ei cer României să achite și onorariile avocațiale, la nivel de 675 $ pentru un partener și 175 $ pentru un legal assistant
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță
Grupul E-INFRA a dus la capăt mai multe proiecte de infrastructură la care s-a lucrat intens în ultimele luni. Adina Calfa, Group General Counsel: Diferența pe care o câștigăm în experiența de management în perioada aceasta este aceea pe care o câștigă un pilot după ce a traversat o furtună și a aterizat forțat pe o autostradă
Ciprioții de la EP Wind Project (Rom) Six Ltd. cheamă România la arbitraj. Ministerul Economiei trebuie să aleagă consorțiul care se va ”bate” la ICSID cu avocații King & Spalding
In-houseLegal.ro | Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager NextGen: În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, în paralel cu demersurile de adaptare la reglementările impuse
Avocatura penalistă este și va rămâne un “sport de contact” direct, atât cu clientul, cât și cu organele judiciare. Gabriel Albu, Managing Partner Albu-Legal: Pentru viitor anticipăm o creștere substanțială a volumului de activitate, astfel încât ne punem problema măririi echipei
Concurenta.ro | Soluție excepțională obținută de D&B David și Baias în prima cauză judecată în România cu privire la o practică anticoncurențială de tip ”hub & spoke”. Amenda dată de Consiliul Concurenței unor producători internaționali de armament pentru trucarea unor licitații a fost anulată
Hervis Sports obține în instanța amânarea chiriei în mall-ul Vivo! Cluj, deschizând calea și altor retaileri mari, afectați de criza medicală. Soluție obținută de litigatorii firmei Stratulat Albulescu, în colaborare cu C.I. Flavia Maier
Statul are nevoie de avocați specializați în arbitraje internaționale | Frații Sukyas au inițiat două arbitraje împotriva României, în SUA și Canada, pentru a maximiza șansele de a primi despăgubiri de peste 900 mil. usd
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...