ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Schoenherr aduce un produs nou pe piața locală de NPL. Performanta echipă de Banking & Finance, coodonată de partenerul Matei Florea, prezentă în mai toate proiectele sofisticate din domeniul financiar-bancar

13 August 2018   |   Ștefania Enache

Valoarea totală a proiectelor de finanțare/refinanțare în care echipa noastră de Banking & Finance a acordat asistență în ultimul an se ridică la aproximativ un miliard Euro

Matei Florea, Partner în cadrul Schoenherr si coordonatorul practicii de Banking & Finance

 
 
Sistemul bancar din România a fost marcat în ultimele luni de vânzarea sau încercarea de vânzare a subsidiarelor locale ale trei dintre cele patru bănci grecești prezente în România vizate de planul de restructurare agreat de Comisia Europeană cu Grecia. Echipa de Banking & Finance din cadrul Schoenherr și Asociații SCA este prezentă în linia întâi a acestor proiecte, acționând fie de partea vânzătorului, fie de cea a cumpărătorului. ”Am fost implicați în ambele tranzacții care au generat reașezări în topul principalilor jucători din piață, și anume ieșirea de pe piața românească a Eurobank și Piraeus, precum și în încercarea de ieșire de pe piață a National Bank of Greece.Totodată, am acordat asistență în alte două tranzacții M&A în domeniul bancar, derulate la nivel regional.Toate acestea au fost proiecte complexe, care au implicat resurse umane semnificative și pe care le-am coordonat împreună cu specialiștii în corporate/M&A ai Schoenherr și Asociații SCA”, a declarat pentru BizLawyer Matei Florea, Partner în cadrul Schoenherr și coordonatorul practicii de Banking & Finance din București a firmei.


Echipa de Banking & Finance din cadrul Schoenherr și Asociații SCA s-a implicat în ultimul an într-un număr semnificativ de proiecte.
Chiar dacă piața românească de finanțări a rămas la un nivel destul de scăzut în acest domeniu, avocații Schoenherr au oferit asistență în proiecte a căror valoare totală se ridică la aproximativ un miliard de euro. ”Sunt mai frecvente proiectele de refinanțare sau restructurare, decât cele care rulează new money. Ca pondere, activitatea noastră în cursul ultimului an a fost concentrată mai degrabă pe asistență în legătură cu împrumuturi sindicalizate cross-border pentru finanțarea sau refinanțarea unor achiziții societare, a unor proiecte real estate, sau a unor proiecte municipale. Am acordat de asemenea asistență în legătură cu o serie de proiecte de direct lending, precum și în tranzacții de factoring cross-border. Totodată, acordăm asistență curentă în proiecte de general banking și regulatory pentru portofoliul nostru de clienți activi în domeniul financiar-bancar, care este alcătuit din jucători importanți în regiune și pe piața locală, inclusiv majoritatea băncilor de importanță sistemică din România, conform clasificării BNR”, explică Matei Florea.

Și vânzarea de pachete de credite neperformante (NPL) a continuat în 2017 și primele luni ale lui 2018, cu toate că valoarea nominală totală a portofoliilor vândute nu a atins valorile-record ale anilor anteriori. Echipa de Banking & Finance a Schoenherr și Asociații SCA a continuat să fie un furnizor preferat pentru jucătorii din piață care au derulat acest tip de proiecte, astfel că avocații au asistat băncile sau, după caz, cumpărătorii interesați, în cele mai mari tranzacții de acest gen anunțate în ultimele 12 luni, vizând vânzarea unor portofolii NPL cu o valoare cumulată de peste un miliard de euro. “O tendință a ultimei perioade o reprezintă implicarea echipei noastre în definirea unui nou produs care să permită băncilor administrarea de portofolii NPL mari”, adaugă Partenerul Schoenherr .

Proiecte de finanțare/refinanțare de aproximativ un miliard de euro

În ciuda faptului că piața românescă de finanțare/refinanțare continuă să rămână la un nivel scăzut, activitatea echipei Schoenherr din București a fost una intensă în ultima perioadă, fiind implicată în multe dintre marile proiecte de acest tip derulate în țara noastră. ”Valoarea totală a proiectelor de finanțare/refinanțare în care echipa noastră de Banking & Finance a acordat asistență în ultimul an se ridică la aproximativ un miliard Euro. Am avut o activitate susținută în zona de lending - atât de partea instituțiilor financiare, cât și de partea împrumutaților - cu toate că numărul proiectelor de finanțare/refinanțare derulate la nivel local s-a menținut relativ scăzut și în anul 2017 și prima jumătate a lui 2018. Împrumuturile sindicalizate cross-border, precum și structurile de lending non-standard - ex. convenții cadru locale de factoring - au fost cele care au generat cele mai mari volume de lucru pentru avocații specializați. Ca o notă generală, observăm că ponderea refinanțărilor/restructurărilor unor împrumuturi existente rămâne în continuare ridicată, doar 30% dintre proiectele în care am fost implicați în ultimul an și jumătate referindu-se la acordarea efectivă a unor credite noi”, menționează Matei Florea.

Obiectul finanțărilor și refinanțărilor în care avocații firmei au oferit asistență de specialitate în ultima perioadă l-au reprezentat în special finanțarea/refinanțarea unor achiziții societare, vizând tranzacții de M&A derulate la nivel regional sau local pe piața IT&C, a comerțului electronic, a soluțiilor de imprimare, în domeniul alimentar etc.

O altă zonă care a atras finanțări/refinanțări a fost cea a dezvoltării de proiecte imobiliare, Schoenherr și Asociații SCA asistând în ultima perioadă trei dezvoltatori imobiliari în obținerea unor credite pentru dezvoltarea/extinderea unor proiecte retail și office. “Cea mai mare refinanțare în care am acordat asistență anul trecut - și ale cărei detalii sunt deja publice - se referă la asistarea IULIUS Group în legătură cu obținerea unui împrumut în valoare de 220 milioane euro de la Erste Group Bank AG Vienna, Unicredit SpA Milan, Banca Comercială Română și Unicredit Bank SA România, pentru refinanțarea centrelor comerciale ale IULIUS Group din Iași, Cluj și Timișoara”, punctează avocatul.

Referindu-se la creșterea interesului față de factoring, Matei Florea amintește un proiect-cheie în acest domeniu, în care echipa pe care o coordonează a asistat unul dintre cele mai mari grupuri financiare active la nivel regional în negocierea și încheierea unui acord-cadru de factoring cu o companie multinațională activă în domeniul tehnologic. Acest mandat este important prin faptul că reprezintă primul proiect de factoring cross-border derulat de acest grup financiar în România.

“Totodată, am continuat asistența acordată unei importante instituții financiare internaționale în legătură cu acordarea unor co-finanțări pentru o serie de proiecte municipale, incluzând, spre exemplu, proiecte de reabilitare termică sau de reabilitare a unor obiective de infrastructură locală. În privința finanțărilor, vedem o tendință crescătoare a interesului în zona finanțării dezvoltării de proiecte, inclusiv la intersecția cu domeniile PPP/concesiuni/achiziții publice”, completează expertul Schoenherr.
Banking & Finance este una dintre practicile-cheie ale Schoenherr și Asociații SCA, alături de corporate/M&A, real estate și dispute resolution. Aceste practici au ponderi relativ egale în ceea ce privește volumul de lucru și veniturile generate la nivelul firmei. Datorită portofoliului de clienți solid, dimensiunilor și nivelului de specializare al echipei dedicate, practica de Banking & Finance se menține pe un trend ascendant.


Matei Florea, Partner în cadrul Schoenherr și coordonatorul practicii de Banking & FinanceSchoenherr vine cu un produs nou pe piața locală de NPL

Practica de Banking & Finance a firmei se poate lăuda cu faptul că a oferit asistență juridică în majoritatea tranzacțiilor vizând portofolii NPL derulate în România de-a lungul anilor. De altfel, se poate spune că Schoenherr și Asociații SCA este firma de avocatură cu cea mai activă practică în acest tip de proiecte.

“Multe dintre tranzacțiile pe care le-am asistat în ultimii ani au vizat valori-record pentru piața românească”, a arătat Partenerul Schoenherr. Printre acestea pot fi amintite proiectele prin care BCR a vândut un portofoliu de credite neperformante corporate cu o valoare nominală de aproximativ 1,2 miliarde euro către Deutsche Bank, APS și IFC și, respectiv, un portofoliu de credite neperformante retail cu o valoare nominală de aproximativ 300 milioane euro către EOS și B2 Holding.

În anul 2017 și de la începutul lui 2018 echipa de Banking & Finance de la Schoenherr a fost implicată în toate tranzacțiile majore de vânzare NPL, un element de noutate în activitatea acesteia reprezentându-l faptul că a acordat asistență și unor cumpărători interesați. Proiectele-cheie în care avocații Schoenherr au acordat asistență băncilor în ultima perioadă în legătură cu vânzarea unor portofolii NPL (și ale căror detalii sunt publice la acest moment) se referă la asistarea BRD – Groupe Societe Generale în vânzarea către Kruk a unui portofoliu de credite neperformante corporate cu o valoare nominală de aproximativ 280 milioane euro, precum și asistarea Raiffeisen Bank România în transferul unui portofoliu de credite neperformante cu o valoare nominală de aproximativ 270 milioane euro către subsidiarele din România ale grupului B2 Holding ASA.

În contextul în care băncile dețin încă portofolii NPL mari, ce nu fac obiectul unei intenții de vânzare, avocații de Banking & Finance ai Schoenherr și Asociații SCA au contribuit la definirea din punct de vedere juridic a unui produs nou pentru piața locală, ce va permite băncilor să gestioneze platforme de service a acestor portofolii de amploare, urmată sau nu de vânzarea lor. ”Se definește astfel noua tendință în privința NPL, în reacție la condițiile financiare și modificările legislative din domeniul fiscal cu impact pe această piață”, detaliază Matei Florea.

Activitate susținută în zona tranzacțiilor M&A în domeniul financiar-bancar

Ultimul an și jumătate a fost o perioadă aglomerată pentru Schoenherr și Asociații SCA în privința tranzacțiilor M&A în domeniul financiar-bancar. Avocații firmei au oferit asistență în toate cele trei tranzacții prin care băncile grecești și-au vândut sau au încercat să își vândă subsidiarele din România, ca parte a planului de restructurare agreat de Comisia Europeană cu Grecia.

Astfel, echipa Schoenherr a asistat Eurobank în vânzarea către Banca Transilvania a acțiunilor deținute în Bancpost SA, ERB Retail Services IFN SA și ERB Leasing IFN SA. De asemenea, a consiliat Piraeus Banks SA în vânzarea către J.C. Flowers & Co. a întregii sale participații în Piraeus Bank Romania S.A; dar și OTP Bank Romania în încercarea de achiziție de la National Bank of Greece a acțiunilor deținute de aceasta în Banca Românească. “Totodată, am fost implicați în două tranzacții cross-border M&A importante derulate în domeniul bancar la nivel regional în 2017. Una dintre ele, ale cărei detalii sunt publice, se referă la asistarea Raiffeisen Bank International în legătură cu fuziunea sa cu Raiffeisen Zentralbank Österreich, proiect care reprezintă una dintre cele mai mari reorganizări bancare realizate vreodată în regiunea Europei Centrale și de Est”, precizează Partenerul Schoenherr.

Avocatul amintește faptul că echipa pe care o coordonează, ca parte a unei rețele regionale, este implicată în mod curent în mandatele în care Schoenherr este contractată pentru a asista în proiecte cross-border care acoperă și România. Totodată, datorită relațiilor de colaborare dezvoltate în timp cu firme internaționale care nu au prezență locală, profesioniștii din București sunt contractați adesea pentru a acorda asistență juridică pe probleme de drept român în legătură cu proiectele lor cross-border.

“Printre firmele internaționale care au coordonat proiectele cross-border de banking & finance în care am fost implicați în ultimii ani se numără Shearman & Sterling LLP, White & Case LLP, Baker McKenzie, Weil, Gotshal & Manges, Stibbe, Ashurst etc. Exemple de proiecte cross-border recente ale Schoenherr și Asociații SCA includ toate cele cinci tranzacții M&A în domeniul bancar și peste 75% dintre proiectele de finanțare/refinanțare în care am acordat asistență în ultima perioadă. Cu siguranță, în cele trei proiecte M&A din România aspectele de drept român au avut cea mai mare pondere, ceea ce s-a reflectat de altfel în dimensiunile echipelor alocate, care au inclus în fiecare caz câte 15-20 avocați Schoenherr și Asociații SCA și consultanți fiscali din cadrul Schoenherr Tax Bucharest SRL”, precizează Matei Florea.

Numărul mare de proiecte în care avocații sunt implicați este datorat și faptului că Schoenherr este o firmă de avocatură prezentă în Europa Centrală și de Est/Europa de Sud Est. Astfel, cei peste 300 de avocați activi în 14 birouri și patru practici naționale colaborează la nivel regional pentru a răspunde nevoilor și cerințelor individuale ale companiilor locale și internaționale. În cadrul biroului din București, activ pe piață din 1996, lucrează în prezent o echipă formată din 60 de avocați și consultanți. Practica de Banking & Finance și Capital Markets a Schoenherr și Asociații SCA include în prezent 11 avocați, fiind coordonată de Matei Florea (echipa de banking & finance) și Narcisa Oprea (echipa de capital markets).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 190 / 4926
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Litigation Manager
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Litigation Lawyer
Hotărâre definitivă obținută de Niculeasa Law Firm în fața ICCJ cu privire la caracterul subsidiar al procedurii penale în raport de procedura fiscală pentru o creanță fiscală de aproximativ 4 mil. €
Echipa Stratulat Albulescu & Asociaţii urcă spre pragul de 40 de avocați și ia în calcul extinderea în afara Capitalei. M&A și Real Estate rămân în topul sectoarelor care vor aduce, probabil, cele mai multe tranzacții și proiecte și în acest an
LegiTeam: ZRP recrutează avocat stagiar pentru departamentul Litigii
Mihai Selegean, Head of Legal la BRD-GSG, printre cei mai buni profesioniști europeni nominalizați de Lexology. Pe lista scurtă pentru European Counsel Awards 2019 mai este un român
Gabriel Zbârcea, Managing Partner Ţuca Zbârcea & Asociaţii: În România, o firmă de avocați poate ajunge la afaceri de 20 mil. € anual. În anii următori se va consolida tendința de divizare a pieței
KPMG Legal cooptează doi avocați de talie grea. Vlad Peligrad și Cătălin Oroviceanu se alătură echipei ca parteneri coordonatori
Cum văd partenerii Noerr evoluția firmei în perioada următoare. Prof. dr. Jörg K Menzer, Head CEE Offices, Noerr: În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune
KPMG Legal – Toncescu Mihai Olteanu SPRL a câștigat definitiv anularea taxelor vamale, antidumping și TVA impuse de autoritățile vamale la importurile produselor din afara spațiului UE pentru unul dintre cei mai importanți producători de piese pentru industria automotive
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2019
La un an de la înființarea departamentului de drept penal, CLO își mărește echipa de „white collar crime”. Departamentul numără, la început de an, 6 avocați specializați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...