ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Top 5 modificări cheie aduse schemei de suport prin certificate verzi, explicate de Bogdan Cordoș (RTPR Allen & Overy). Redresarea industriei de producere a energiei din surse regenerabile depinde însă de mai mulți factori

05 Mai 2017   |   Stefania Enache

Bogdan Cordos aminteste ca redresarea industriei de producere a energiei electrice din surse regenerabile depinde in cea mai mare masura de existenta unei cereri stabile de certificate verzi la care sa aiba acces cat mai multi producatori.

 
 
Producatorii de energie din surse regenerabile au trecut prin momente extrem de dificile in ultimii ani, din cauza faptului ca schema de suport prin certificate verzi a suferit numeroase modificari, majoritatea fiind in dezavantajul lor. Jucatorii din industrie au solicitat indelung echilibrarea schemei de suport, multe firme confruntandu-se cu probleme financiare serioase din cauza interventiilor legislative ce au redus semnificativ cererea de certificate verzi. Adoptarea OUG nr 24/2017 privind modificarea si completarea Legii nr 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie si pentru modificarea unor acte normative (OUG 24/2017) vine cu un semnal pozitiv in piata, dovedind faptul ca se doreste o redresare a domeniului, prin armonizarea intereselor producatorilor de energie din surse regenerabile cu cele ale consumatorilor finali, casnici si industriali.


Actul normativ a intrat in vigoare la data de 31 martie 2017, dar pentru ca OUG 24/2017 sa produca efectele pozitive dorite este nevoie ca ANRE sa modifice legislatia secundara pana la data de 31 septembrie 2017. In plus, regulamentele noii piete de certificate verzi trebuie aprobate pana la data de 1 septembrie 2017.

Liniile directoare trasate in perioada urmatoare sunt vitale pentru industrie, avand in vedere ca proiectele  aflate in derulare la momentul aparitiei modificarilor schemei de suport au suferit intarzieri importante, in special cu privire la obtinerea finantarii din partea bancilor. De asemenea, au fost si proiecte anulate cu totul. In plus, exista cazuri in care producatori de energie din surse regenerabile au probleme reale in rambursarea creditelor acordate de banci fiind necesara interventia actionarilor. In unele cazuri, actionarii au optat chiar sa ramburseze anticipat creditele luate de la banci din cauza dificultatilor financiare intampinate de proiectele lor. In aceste cazuri expunerea financiara a investitorilor a crescut si mai mult.

Cele mai importante modificari aduse de OUG 24/2017

„Modificarile aduse schemei de suport prin certificate verzi sunt majore si se refera la toate elementele acesteia, de la natura certificatelor verzi la emiterea si tranzactionarea acestora. Consideram ca una dintre cele mai importante cinci modificari aduse de OUG 24/2017 este cea care vizeaza introducerea notiunii de cantitate statica anuala de certificate verzi pentru calculul cotei de achizitie de certificate verzi. Astfel, se inlocuieste mecanismul cotelor aprobate de Guvern pentru energia din surse regenerabile ce beneficiaza de schema de suport si se liniarizeaza impactul asupra consumatorului final. Consideram ca prin introducerea acestei notiuni se reduce puterea guvernului de a modifica nivelul cotei de achizitie de certificate verzi, impactul asupra consumatorului final fiind stabilit in mod expres de lege la EUR 11,1/MWh. O alta modificare importanta este prelungirea pana la sfarsitul anului 2024 a masurii de amanare de la tranzactionare a doua certificate verzi/MWh emise operatorilor de centrale fotovoltaice acreditate pana la data 31 decembrie 2013.Vorbim practic de producatorii care au dreptul conform deciziilor de acreditare sa primeasca 6 certificate verzi pentru fiecare MWh produs (centralele fotovoltaice acreditate dupa 31 decembrie 2013 primesc 3 certificate verzi/MWh)”, explica Bogdan Cordos (foto medalion), Associate RTPR Allen & Overy.

In categoria schimbarilor importante, avocatul nominalizeaza si stabilirea unui calendar pentru recuperarea certificatelor verzi amanate de la tranzactionare, respectiv in transe egale lunare intre 1 ianuarie 2018 si 31 decembrie 2025 pentru operatorii de microhidrocentrale si centrale eoliene si intre 1 ianuarie 2025 si 31 decembrie 2030 pentru operatorii de centrale fotovoltaice; dar si extinderea termenului de validitate a certificatelor verzi pana la data de 31 martie 2032 si clarificarea naturii contabile a certificatelor verzi, si anume ca certificatele verzi nu sunt instrumente financiare si dobandesc valoare doar in momentul tranzactionarii.

„Aceasta clarificare va ajuta considerabil fluxul de numerar al producatorilor de energie din surse regenerabile si va usura povara fiscala a acestora. Suntem de parere ca la fel de importanta este si modificarea regulilor de tranzactionare a certificatelor verzi prin introducerea pietei centralizate anonime de certificate verzi (spot si forward), a pietei centralizate pentru energie electrica produsa din surse regenerabile si certificate verzi, si prin reducerea intervalului de tranzactionare la EUR 29,4 – EUR 35 pe certificat verde. Redresarea industriei de producere a energiei electrice din surse regenerabile depinde in cea mai mare masura de existenta unei cereri stabile de certificate verzi la care sa aiba acces cat mai multi producatori. Veniturile din vanzarea energiei electrice nu sunt in acest moment suficiente pentru a garanta viabilitatea economica a acestor producatori, tranzactionarea certificatelor verzi fiind esentiala”, adauga expertul.

Redresarea industriei depinde de mai multi factori

Bogdan Cordos aminteste ca redresarea industriei de producere a energiei electrice din surse regenerabile depinde in cea mai mare masura de existenta unei cereri stabile de certificate verzi la care sa aiba acces cat mai multi producatori. Veniturile din vanzarea energiei electrice nu sunt in acest moment suficiente pentru a garanta viabilitatea economica a acestor producatori, tranzactionarea certificatelor verzi fiind esentiala.

„Este prematur in acest moment sa spunem daca modificarile OUG 24/2017 vor fi suficiente pentru a redresa sectorul. Ramane sa vedem cum se vor desfasura primele tranzactii pe noile piete de certificate verzi si daca numarul de producatori ce incheie tranzactii va creste. Totusi, ne putem uita la anumite cifre: cota estimata de achizitie de certificate verzi pentru anul 2017 aprobata de ANRE inainte de intrarea in vigoare a OUG 24/2017 era de 0,320 certificate verzi/MWh; cota estimata de achizitie de certificate verzi aprobata de ANRE pentru anul 2017 dupa intrarea in vigoare a OUG 24/2017 este de 0,358 certificate verzi/MWh. Astfel, ANRE a estimat in crestere cererea de certificate verzi in urma modificarilor aduse schemei de suport prin OUG 24/2017”, declara avocatul.

RTPR Allen & Overy nu are in acest moment clienti care investesc in proiecte de producere a energiei electrice din biomasa, biogaz sau energie geotermala. „Impactul acestui nou sistem de sprijin va putea fi cuantificat in mod corespunzator doar cand vom avea o forma finala sau cat mai aproape de finala a proiectului de lege. Este adevarat ca Romania are un mare potential pentru producerea energiei electrice din astfel de surse insa apetitul investitorilor nu a fost foarte mare pana acum, chiar daca schema de suport prin certificate verzi s-a aplicat și pentru centralele de producere a energiei electrice din biomasa, biogaz sau energie geotermala. Intrebarea este in ce masura se pot baza investitorii pe o noua schema de suport dupa experienta neplacuta a modificarilor masive aduse schemei de suport prin certificate verzi”, mentioneaza Bogdan Cordos.

In plus, expertul atrage atentia ca, la debutul schemei de suport cererea de certificate verzi era practic garantata pentru aproape toate certificatele verzi emise de catre Transelectrica intrucat mecanismele de calcul ale cotei de achizitie de certificate verzi erau legate de numarul de certificate verzi emise si de cantitatea de energie electrica produsa din surse regenerabile (in anumite limite). „Interventiile legislative operate de legiuitorul roman au decuplat cota de achizitie de certificate verzi de productia de energie din surse regenerabile si de numarul de certificate verzi emise producatorilor, rezultand astfel supraoferta din piata de astazi. Conform notei de fundamentare a OUG 24/2017, scopul mecanismelor de tranzactionare introduse de acest act normativ este de a elimina distorsiunile din piata de certificate verzi. In acest sens, dupa intrarea in vigoare a OUG 24/2017, este interzisa prelungirea contractelor existente de vanzare-cumparare de certificate verzi precum si incheierea unor contracte noi cu termen de valabilitate mai mare de 31 august 2017”, mai spune profesionistul RTPR Allen & Overy.

De altfel, Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES) a semnalat in noiembrie 2016 si in martie 2017 ca prevederile OUG 24/2017 nu sunt suficiente pentru eliminarea distorsiunilor din piata. PATRES a solicitat obligarea furnizorilor de energie electrica sa achizitioneze minim 50% din necesarul de certificate verzi de pe piata spot si incetarea prin efectul legii a contractelor existente de vanzare-cumparare de certificate verzi. PATRES a aratat ca in lunile noiembrie si decembrie 2016, cand a fost supus dezbaterii publice proiectul pentru OUG 24/2017, au fost tranzactionate prin contracte cu termen peste 200 de milioane de certificate verzi cu termen de livrare chiar si pana in anul 2031. Acest trend s-a mentinut si in perioada ianuarie – martie 2017 cand au fost tranzactionate peste 53 de milioane de certificate verzi, din care doar 3,3 milioane au fost si transferate, fata de putin peste 370 de mii de certificate verzi tranzactionate in aceeasi perioada a anului 2016.

„Incetarea prin efectul legii a contractelor existente de vanzare-cumparare de certificate verzi ar fi dat posibilitatea partilor acestor contracte sa conteste prevederile OUG 24/2017 in instanta, si ulterior chiar la Curtea Constitutionala, in temeiul principiilor libertatii contractuale si stabilitatii rapoartelor juridice. In cazul in care modificarile aduse schemei de suport prin OUG 24/2017 se vor dovedi insuficiente, masuri suplimentare vor fi necesare, inclusiv masuri similare celor propuse de PATRES, pentru ca mai multi producatori de energie din surse regenerabile sa reuseasca sa vanda certificate verzi”, puncteaza avocatul.Consideram ca exista in continuare interes din partea investitorilor pentru activitati cu venituri reglementate, stabile, precum activitati de distributie. Insa acest gen de business-uri sunt rar scoase la vanzare. Pe partea de productie de energie electrica, listarea Hidroelectrica, daca va avea loc in acest an, va atrage cu siguranta interesul investitorilor cel putin la acelasi nivel cu listarea Nuclearelectrica. De asemenea este posibil ca unele proiecte de producere a energiei din surse regenerabile sa fie scoase la vanzare.

Bogdan Cordos, Associate RTPR Allen & Overy


Proiecte majore gestionate de RTPR Allen & Overy


Departamentul de energie din cadrul firmei RTPR Allen & Overy este coordonat Cosmin Tilea si Bogdan Cordos. Cei doi lucreaza impreuna cu o echipa de avocati cu o bogata expertiza in tranzactii din sectorul energetic, atat pe partea de consultanta (tranzactii de M&A, finantari, piete de capital), dar si pe partea de litigii, formata din 6 avocati.

In 2016, cele mai mari proiecte derulate in acest domeniu au vizat asistenta acordata China Huadian Engineering, parte din China Huadian Corporation, o importanta companie chineza din sectorul energetic. Avocatii au oferit consultanta de specialitate in legatura cu doua mari proiecte in desfasurare in Romania, si anume joint venture-ul cu Complexul Energetic Oltenia pentru constructia si operarea unei termocentrale cu o capacitate de 600MWh, precum si in legatura cu oferta de achizitie a unui pachet majoritar in Hidro Tarnita SA. Ambele proiecte au fost coordonate de o echipa de avocati specializati pe aspecte de energie condusa de Victor Padurari (Partner), Cosmin Tilea (Counsel) si Bogdan Cordos (Associate), din care au mai facut parte si alti avocati juniori.

Un alt proiect important in sectorul energetic a fost achizitia de catre Allianz Capital Partners a unui pachet de 30% in E.ON Distributie Romania (in prezent Delgaz), cel mai mare operator al retelei de distributie de energie electrica si gaze naturale din Transilvania si Moldova. Aceasta este cea mai mare tranzactie in sectorul energetic din Romania din ultimii ani. Mihai Ristici (Partner) si Alina Stavaru (Counsel) au coordonat o echipa multidisciplinara formata din 20 de avocati care au lucrat impreuna pentru a acoperi toate aspectele acestei tranzactii de la due diligence, la analiza aspectelor de concurenta si negocierea documentelor tranzactiei. De asemenea, biroul din Bucuresti a beneficiat de suportul unei echipe de avocati din birourile Allen & Overy din Londra si Hamburg.

„Toate proiectele din sectorul energiei electrice implica pentru noi multa munca de regulatory. Datorita volumului mare de legislatie secundara si a numarului mare de activitati din acest sector, fiecare cu propriile cerinte de operare, toti clientii, fie ca activeaza deja sau nu in sectorul energetic, ne-au solicitat consultanta in probleme legate de licentiere, conectare la retea, tarife, tranzactionare si organizare a activitatii. Pana de curand cele mai multe proiecte in care eram implicati tineau de producerea energiei electrice, fie din surse regenerabile fie din surse conventionale, insa suntem implicati din ce in ce mai des in proiecte din domeniul distributiei energiei electrice, spre exemplu intrarea Allianz Capital Partners in actionariatul E.On Distributie (actual Delgaz). De asemenea, suntem solicitati de clienti sa ii asistam in probleme ce tin de conectarea la retea”, arata Bogdan Cordos.

Avocatii RTPR Allen & Overy au asistat, de asemenea, mai mulți clienți în tranzacționarea certificatelor verzi și a energiei electrice pe bursele OPCOM în cadrul unor proiecte de finanțare, băncile având anumite cerințe și condiții ce au necesitat adaptarea modelelor de tranzacționare ale împrumutaților.

In acest moment, firma de avocatura are proiecte in sectorul energetic atat in zona de consultanta, cat si in practica de litigii. „Putem mentiona cea mai recenta victorie a colegilor nostri din departamentul de litigii care au reprezentat SDEE Transilvania Nord S.A., filiala a grupului Electrica, in litigiul impotriva a doua societaţi comerciale (filiale ale grupului RCS-RDS) care au contestat modul de reglementare a sectorului distribuţiei de energie electrica din Romania”, exemplifica profesionistul RTPR Allen & Overy.

In plus, ca parte a Allen & Overy, firma din Bucuresti este adeseori implicata in proiecte multijurisdictionale alaturi de colegii din regiune, dar si din diverse alte parti ale lumii. 

La nivel global, Allen & Overy are o experienta impresionanta in domeniul energiei in general, dar si al energiei regenerabile in particular. „Printre cele mai recente proiecte in domeniul energiei regenerabile in care am lucrat alaturi de colegii nostri din A&O putem enumera finantarea in valoare de 125 milioane euro acordata de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erste Group Bank, Banca Comerciala Romana si Eksport Kredit FONDEN societatii Crucea Wind Farm SA, filiala romaneasca a STEAG GmbH, pentru constructia si operarea unui parc eolian cu o capacitate de 108MW situat in Dobrogea sau finantarea in valoare de 30 milioane euro acordata de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre pentru sase filiale din Romania ale EDP Renováveis (EDPR), un lider global in energia regenerabila, pentru constructia si exploatarea a sase parcuri fotovoltaice solare cu o capacitate totala de 50 MW in Oltenia”, mai spune Bogdan Cordos.

RTPR a fost înfiinţată în anul 2004 şi activează în asociere cu firma londoneză Allen & Overy din 2008. RTPR Allen & Overy are o echipă de 43 de avocaţi, inclusiv 5 parteneri - Costin Tărăcilă, Victor Pădurari, Alexandru Retevoescu, Mihai Ristici, Valentin Berea, precum şi profesorul Lucian Mihai, ca Of counsel. Allen & Overy este o firmă internaţională de avocatură cu aproximativ 5.200 de angajaţi, inclusiv 530 parteneri, cu birouri în 44 de oraşe din întreaga lume.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 444 / 4710
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Hațegan Attorneys obține o hotărâre definitivă referitoare la impozitarea parcurilor fotovoltaice. Componentele cu valoare ridicată nu sunt considerate construcții
Immofinanz vinde către Speedwell două terenuri în nordul Bucureştiului. Ce avocați de la PNSA și TZA au coordonat echipele
AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
Mușat & Asociații: Numărul de mandate în domeniul protecției datelor cu caracter personal s-a dublat față de anul precedent
Penaliștii de la Mareș|Danilescu|Mareș în asociere cu Dan Lupașcu au obținut sesizarea CCR în ”Dosarul Gala Bute”, în care îl apără pe Rudel Obreja. Argumentele cu care avocații au obținut decizia favorabilă la ÎCCJ
Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial
Promovări la Suciu Popa. Iulian Cioienaru devine partener, alți doi avocați urcă în poziția de Senior Associate
Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private
Pe piața de capital, sunt oportunități pentru toate tipurile de companii, spun avocații Bondoc & Asociații. Proiectele uneia dintre cele mai mari și experimentate echipe de Capital Markets din România
Schimbări în structura parteneriatului Schoenherr București
NICULEASA LAW FIRM convinge Tribunalul Bucureşti să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe mai multe probleme ce privesc raportul dintre procedura penală și cea fiscală
PeliFilip a asistat Ministerul Finanțelor Publice în premieră într-o operațiune de preschimbare de titluri de stat în dolari
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...