ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIDEO | Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Despre relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional | Cum se aleg arbitrii. Sincronizare între client și echipa de avocați | Administrarea probelor. Despre ședințele de arbitraj (Ep. 3)

07 Aprilie 2021   |   G.S., L.A., M.T.

Publicația noastră lansează curând o secțiune nouă, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală.

 
 
  • BizLawyer TV
Cum se construiește și ce presupune relația echipei de avocați cu clientul, într-un dosar de arbitraj internațional? Cum se aleg arbitrii și cum se administrează probele? Cum se derulează ședințele de arbitraj? Acestea sunt doar câteva întrebări la care răspunde azi Dr. Cosmin Vasile, unul dintre cei mai buni specialiști români în arbitraje internaționale, avocat evidențiat în fiecare an de prestigioasa publicație Global Arbitration Review (GAR).

Cu această ocazie, BizLawyer anunță lansarea unei noi secțiuni, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală. Pe parcursul următoarelor săptămâni, avocații firmei vor desluși aspectele esenţiale ale unui arbitraj internațional și vor explica termenii de specialitate, într-un Dicțioar de Arbitraj pus la dispoziția avocaților mai tineri, care vor să descopere această practică. De asemenea, avocații ZRVP vor trata în această secțiune subiecte ce țin de practica litigiilor și vor publica pe platformă opinii și comentarii.


În ultima sa analiză, GAR a evidențiat activitatea ZRVP în această practică, amintind că în ultimul an echipa de arbitraj a ZRVP a fost implicată concomitent în 16 arbitraje internaționale și în peste 20 de arbitraje naționale, aflate în diferite stadii, cu o valoare totală în dispută de peste 1,2 miliarde de Euro. De asemenea, Legal 500 l-a nominalizat zilele trecute pe Dr. Cosmin Vasile printre cei mai importanți practicieni din CEE în domeniul arbitrajelor.

Tipologii diferite ale clientului

Implicarea clientului într-o procedură de arbitraj poate fi o acțiune continuă, cu un volum uriaș de muncă în spate sau, dimpotrivă, doar o chestiune punctuală, în care avocaților li se ”livrează” toată informația referitoare la speța respectivă și li se indică persoanele care s-au ocupat de diverse faze ale proiectul în cauză. Pe de altă parte, există și clienți care vor să înțeleagă și să controleze fiecare etapă și, după ce au înțeles ce trebuie făcut, cer să fie consultați și să își dea acordul pe ceea ce trebuie făcut. La polul opus, sunt clienții care, pe fondul încrederii depline în echipa de avocați, sau din rațiuni de viziune sau cultură proprie, ori din lipsă de timp, dau avocaților un cec în alb pentru derularea mandatului respectiv. Între aceste situații există nenumărate mix-uri, în care clienții fie vor să știe mai multe în anumite etape, fie vor să înțeagă procedurile, sunt de acord cu anumite aspecte sau li se par inadecvate altele.  

”Există tipologii diferite ale clientului”, a explicat Dr. Cosmin Vasile, în cel de-al treilea tutorial dintr-o serie mai lungă de  articole și intervenții video referitoare la arbitrajele internaționale, proiect realizat împreuna cu BizLawyer.

”În general, clientul care se și implică, furnizează input-ul, dorește legitim să știe și are un cuvânt de spus, în cunoștiință de cauză, este corporația care are o echipă internă, inclusiv pe partea de legal”, a explicat Dr. Cosmin Vasile.

Pe lângă relația dintre avocat și client, există însă și alte element cheie care alcătuiesc configurația arbitrajului: probele care se adiministrează, martorii, alegerea experților și numirea arbitrilor.
”În ceea ce privește numirea arbitrului, nu există o regulă universală: am văzut atât cazuri în care clientul și-a numit arbitrul, după care a desemnat avocații, cât și situații în care clientul este mulțumit și încrezător să valideze opinia echipei de apărători în legătură cu numirea arbitrului. Evident, sunt și situații în care clientul are un strong view despre arbitru, de care trebuie să se țină seama”, a menționat avocatul ZRVP.
Dr. Cosmin Vasile spune că, din experiența sa, situațiile în care clientul impune arbitrul sau are un cuvânt de spus în desemnarea acestuia sunt o excepție; de regulă, încrederea în avocați include și opțiunea de a-i lăsa pe aceștia să aleagă arbitrul.

În ceea ce privește probele, de cele mai multe ori avocatului i se cere, odată cu prezentarea strategiei, să indice și probele necesar a fi administrate. ”Asta nu exclude ca, în cazul unui client extrem de diligent, care are o echipă internă de legal foarte capabilă și foarte motivată, acesta să vină și să spună că vede lucrurile într-un anume fel, să dea o prognoză care să fie chintesența strategiei ce urmează să fie implementată. Ești fericit, ca avocat, atunci când întâlnești o asemenea situație”, a mai spus Dr. Cosmin Vasile.

Acesta este un rezumat al celui de-al treilea episod dintr-un tutorial realizat cu sprijinul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, referitor la arbitrajele internaționale și activitatea firmelor românești pe acest segment de practică. Urmărește aici, pe canalul BizLawyer de YouTube, tutorialul video integral pentru explicații complete, într-o argumentație coerentă, susținută de practică.

Dr. Cosmin Vasile vorbește în acest episod despre relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional I Cum se aleg arbitrii. Sincronizare între client și echipa de avocați I Administrarea probelor. Despre ședințele de arbitraj

În prima parte a acestui Ghid de arbitraj – Arbitration Step by StepDr. Cosmin Vasile a vorbit despre poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional și a explicat de ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. El a vorbit și despre aportul echipelor locale în aceste consorții, amintind și despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate.

Săptămâna trecută, coordonatorul ZRVP a aprofundat modul în care se construiește echipa de avocați ce poate gestiona un arbitraj internațional și a creionat profilul unui bun avocat de arbitraje. El a explicat, de asemenea, când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia.

Poti asculta podcastul de azi aici: https://soundcloud.com/user-624323721/dispute-resolution-center-dr-cosmin-vasile-colaborarea-avocatilor-cu-clientul-intr-un-arbitraj

Episoadele trecute pot fi ascultate aici si aici.

În episodul următor, ce va fi difuzat săptamana viitoare, pe 2 aprilie, Dr. Cosmin Vasile va vorbi despre cele mai dificile momente pentru echipa de avocați într-un arbitraj.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 970 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...