ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ZRP își va întări capacitatea de a reacționa rapid în cazurile urgente și își va extinde serviciile juridice în materia prevenirii fraudelor. Liniile strategice ale firmei pentru aceasta practică, explicate de noul coordonator al Departamentului de drept penal, Dănuț - Ioan Bugnariu

16 Septembrie 2018   |   A. D.

Noului coordonator al practicii de penal-comercial de la ZRP a punctat intențiile într-un interviu acordat BizLawyer.

Danut - Ioan Bugnariu, partener al ZRP si coordonatorul practicii de drept penal al afacerilor

 
 
Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP) își va extinde în viitor serviciile juridice în materia prevenirii fraudelor, sub bagheta avocatului Dănuț – Ioan Bugnariu, care a revenit la ZRP după 15 ani și a devenit, din luna septembrie, partener al societății de avocați și coordonatorul practicii de drept penal al afacerilor. Noul partener a acordat un interviu publicației noastre, în care a arătat că își va asuma și alte responsabilități, printre care și perfecționarea profesională a avocaților echipei de drept penal, ca parte integrantă din proiectul Maestrului Călin-Andrei Zamfirescu de pregătire profesională a tinerilor avocați din firmă.

El a creionat pentru BizLawyer și profilul robot al clientului asistat în ultimii ani: om de afaceri, acuzat de manopere frauduloase în legătură cu activitatea derulată de instituții media, parlamentar sau oficialitate locală, acuzați de fapte de corupție legate de achizițiile publice, societăți comerciale din domeniul serviciilor financiare acuzate de evaziune fiscală, CEO sau CFO acuzați de fraude. ”Voi consolida practica deja existentă, voi utiliza în continuare la maxim echipele multidisciplinare (task-force legal), voi întări capacitatea echipei de a reacționa rapid în cazurile urgente, destul de dese, de altfel și doresc să extind prevenirea și combaterea fraudelor cu care s-ar putea confrunta clienții, prin traininguri în care să le oferim cunoștințele necesare care să îi ajute să descurajeze cu totul sau să depisteze fraudele în stare inicipientă”, a punctat noul coordonator al practicii direcțiile de acțiune în viitorul apropiat.

Mai mute detalii despre parcursul său profesional, modul în care lucrează, dar și principalele linii strategice ale firmei pentru aceasta practică, în interviul acordat de Dănuț – Ioan Bugnariu publicației noastre.

BizLawyer: Domnule Bugnariu, de la începutul lunii septembrie v-ați re-alăturat, după mai mulți ani, firmei Zamfirescu Racoți & Partners, de această dată ca partener. Care vor fi atribuțiile/responsabilitățile dumneavoastră în această echipă?

Dănuț – Ioan Bugnariu: Preiau o echipa foarte bine pregătită, dinamică și experimentată, pe care o cunosc din colaborările anterioare. În afară de continuarea tradiției, de a oferi servicii performante, intenționez extinderea preocupărilor și în zona de prevenire a fraudelor la care pot fi expuși clienții.
Până de curând ați coordonat propriul cabinet de avocatură. Ce anume v-a determinat să faceți pasul spre o organizație mai mare, cu reguli mai degrabă ”corporatiste” și un volum de muncă mult mai mare? A fost o ofertă ”de nerefuzat”?
Oferta de a colabora cu foști colegi, pe care îi cunoști foarte bine, și de a te alătura unei echipe multidisciplinare și experimentate e de nerefuzat în condițiile în care în piața avocaturii de business  se consolidează trendul asigurării unor servicii complexe și prompte pentru clienți.

Sa amintim, în treacăt, și faptul că sunteți absolvent de Matematică și Drept, dar ați ales să profesați ca avocat. Vă ajută astăzi, cumva, în munca de zi cu zi, cunoștințele acumulate în anii în care ați studiat Matematica?

Structurarea, logica și avantajul înțelegerii profunde a dosarelor de natură economică, în special a celor de evaziune fiscală, vin clar din anii de studiu al matematicii.

Sunteți recunoscut în Anglia drept expert pentru aspecte ce țin de legislația penală locală și ați lucrat în câteva cazuri aflate pe rolul Tribunalului din  Westminster. Cum ați fost cooptat și recunoscut drept expert? Ce a însemnat pentru dumneavoastră această experiență?

Am parcurs un drum lung până a deveni expert acceptat de instanțele din Anglia și la reușita mea au contribuit atât pregătirea profesională, cunoștințele teoretice, spețele specifice din dreptul penal român (validate în spețele în care am colaborat cu colegii englezi), cât și participarea la numeroase conferințe și stagii de pregătire internaționale sau calitatea de membru al unor reputate asociații profesionale (Fair Trials International, ECBA), recomandările venite din partea unor prestigioase personalități din domeniul dreptului penal național și colaborarea cu mai multe ONG-uri în problematica drepturilor persoanelor acuzate. Abia după ce am emis primele rapoarte de expertiză însușite de instanțele din Anglia, alegerea mea ca expert a devenit o obișnuință. În cursul elaborării expertizelor este un must capacitatea de a înțelege și de a putea face paralelisme între dreptul englez, cel român și cel european.

Sunteți și membru al mai multor rețele de experți - Fair Trails International, European Criminal Bar Association, European Fraud and Compliance Lawyers – ca să amintesc doar câteva. Cum vă ajută în dezvoltarea personală/profesională această apartenență?


Avantajele profesionale sunt: înțelegerea aprofundată a dreptului european, cunoașterea drepturilor penale ale statelor europene, capacitatea de a consilia clienți multinaționali, șansa de a putea reacționa rapid și eficient la litigiile penale transfrontaliere. În dezvoltarea personală apare o anumită flexibilitate și o înțelegere aprofundată a nevoilor clienților ce provin din diverse culturi juridice.

Câți avocati penaliști sunt astăzi la ZRP? Veți (re)modela activitatea departamentului?

Echipa de Business Crime a ZRP numără, în prezent, 5 avocați penaliști specializați în dreptul penal al afacerilor, fiecare având  o pregătire complexă anterioară  în diverse domenii ale dreptului, inclusiv în zona de consultanță sau litigii comerciale. Pentru viitor, mă gândesc și la o extindere a serviciilor juridice în materia prevenirii fraudelor, astfel încât clienții corporativi să poată evita la timp pagubele, nu doar să fie constrânși să le recupereze. 

În ce tip de proiecte vă veți implica direct? Doar la stabilirea strategiei, acolo unde este necesară verificarea perspectivelor juridice, sau și pe parcursul proiectului? Trebuie să fie de o anumită dimensiune, să aibă în spate un client mare, sau sunt alte criterii? Ce anume face un partener ZRP în proiectele în care se implică?

Coordonarea e necesară întotdeauna pentru coeziunea strategiilor și efeciența echipei și este permanentă pe parcursul oricăror proiecte. Implicarea personală, directă, are loc în cazurile de o complexitate ridicată, în cazurile urgente și în orice caz, atunci când clientul, eu sau echipa considerăm necesar acest lucru. Membrii echipei fac schimb de experiență, atât între ei cât și cu colegii din celelalte departamente, se susțin unii pe ceilalți (back-up) în spețele complexe și oferă permanent feedback intern și, bineînțeles, clienților.

Noul rol in cadrul firmei implică și asumare altor responsabilități? Care sunt acestea și cine vă va ajuta să gestionați aceste procese?

Da, în direcția pregătirii profesionale mă voi ocupa de perfecționarea profesională a avocaților echipei de drept penal ca parte integrantă din proiectul Maestrului Călin-Andrei Zamfirescu de pregătire profesională a tinerilor avocați din firmă.

Cum va alegeți oamenii cu care lucrați? Ce abilități “vânați” la aceștia? Ce calități trebuie să aibă? Cum trebuie să fie? Veți evalua membrii echipei pe care o veți coordona?

Îmi aleg drept colaboratori doar avocați bine pregătiți academic, trecuți prin mai multe traininguri, cu o experiență complexă, atât de drept comercial, cât și de drept penal, vorbitori de limbi străine, care au bună capacitate de efort, de sinteză și o bună inteligență emoțională. Evaluez permanent membrii echipei direct, prin cross-checking, dar obișnuiesc să îi ”văd” și prin ochii clienților,  prin modul în care reacționează clienții la interacțiunea cu ei.

In ce tip de mandate ați fost implicat în ultimii ani ? Care ar fi cel mai important proiect și de ce?

Mandatele din ultimii ani au vizat în special zona de criminalitate a afacerilor, corupție și evaziune fiscală.  Cel mai important proiect care îmi vine în minte, a fost cel care a vizat apărarea unei firme din domeniul serviciilor financiare într-o speță de fraudă transfrontalieră.

Care ar fi „profilul” clienților asistați de dumnevoastră în ultimii ani? Ați colaborat cu firme de avocatură internaționale în anumite proiecte?

Am să încerc să creionez un portret-robot - om de afaceri, acuzat de manopere frauduloase în legătură cu activitatea derulată de instituții media, parlamentar sau oficialitate locală, acuzați de fapte de corupție legate de achizițiile publice, societăți comerciale din domeniul serviciilor financiare acuzate de evaziune fiscală, CEO sau CFO acuzați de fraude. Colaborarea cu firmele internaționale a devenit o obișnuință în cazurile de criminalitate transnațională, cum ar fi, de exemplu, cazuri de evaziune fiscală vizând inclusiv societățile mamă străine, corupție sau fraude cu ramificații internaționale, legate și de entități din paradisurile fiscale.

Care a fost cea mai importantă victorie obținută pentru un client pe care l-ați asistat? Ce volum de muncă a presupus acest proiect?

O speță dificilă a vizat apărarea în apel a unui primar condamnat inițial de prima instanță pentru fapte de corupție legate tranzacții cu terenuri de mare valoare. Provocarea a fost să explic instanței sintetic mecanismul afacerilor vizate și să dovedesc neimplicarea clientului în manoperele infracționale, acesta fiind în final achitat.

Care sunt cele mai importante proiecte aflate acum pe masa dvs. de lucru?

Un spectru larg pornind de la investigații complexe, centrate, printre altele, pe acuzații grave de evaziune fiscală, continuând cu cazuri de mare corupție și de fraude interne cu pagube importante și, nu în ultimul rând, cazuri vizând acuzații de criminalitate politico-economică organizată.

Care credeti că ar fi atu-urile care diferențiază ZRP de celelalte firme de avocați care au departamente de penal-comercial? De ce ar apela o companie mare, locală sau internațională, la firma dumneavoastră?

ZRP are în primul rând o experiență vastă în materia consultanței și litigiilor comerciale la nivel internațional, iar avocații săi cu vechime și experiență în aceste domenii pot oricând să sprijine departamentul de drept penal în instrumentarea cauzelor complexe, ce presupun mecanisme sofisticate de dreptul afacerilor. În plus, echipa de drept penal al afacerilor nu este alcătuită numai din avocați care au făcut doar drept penal, ci sunt avocați cu o solidă pregătire și experiență și în alte ramuri de drept, cum am mai spus, fiind rulați în fazele inițiale de pregătire prin mai multe departamente ale firmei. Putem aduce oricând alături de noi, în cauzele de evaziune fiscală, inclusiv consultanți în materie fiscală din cadrul firmei asociate ZRP.

Veți dezvolta activitatea pe această arie de practică? Ce va propuneți? Care sunt principalele linii strategice ale firmei pentru aceasta practică?

Voi consolida practica deja existentă, voi utiliza în continuare la maxim echipele multidisciplinare (task-force legal), voi întări capacitatea echipei de a reacționa rapid în cazurile urgente (destul de dese de altfel) și doresc să extind prevenirea și combaterea fraudelor cu care s-ar putea confrunta clienții, prin traininguri în care să le oferim cunoștințele necesare care să îi ajute să descurajeze cu totul sau să depisteze fraudele în stare inicipientă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6 / 4793
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ce așteaptă Maravela & Asociații de la tinerii absolvenți de Drept. Procesul de integrare a stagiarilor are mai multe etape, iar nivelul onorariilor este poziționat în partea de sus a grilei practicate pe piața avocaturii
Echipă de avocați români, alături de vânzător într-un proiect încheiat săptămâna trecută într-o țară vecină. Tranzacție de 39 mil. €
Statul român și-a ales avocații în arbitrajul cerut de firmele magnatului Puiu Popoviciu. O firmă americană și două societăți locale întră în bătălia juridică
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Junior Lawyers
BONDOC și Asociații, partener al unui eveniment cultural de excepție: “West meets East 2018”
Cum acționează avocații Mușat & Asociații în mandatele de Concurență. Paul Buta, Partener: Volumul de muncă este întotdeauna extrem de mare în sfera concurenței; orice analiză, audit sau sfat acordat trebuie să fie personalizate
Avocații Voicu & Filipescu au avut o agendă extrem de încărcată în prima parte a anului, cu foarte multe mandate în toate ariile de practică. Daniel Voicu (Managing Partner): Având în vedere că 2018 a fost un an bogat în proiecte ample și încasările au fost, desigur, pe măsură
Succes important al avocaților Wolf Theiss: Decizie favorabilă într-un litigiu post-privatizare în valoare de 180 mil. € împotriva statului român
CMS a asistat Bitdefender în expansiunea pe piața australiană. Alături de compania controlată de Florin Talpeş a fost și o altă firmă, cu peste 550 de avocați
ZRP își va întări capacitatea de a reacționa rapid în cazurile urgente și își va extinde serviciile juridice în materia prevenirii fraudelor. Liniile strategice ale firmei pentru aceasta practică, explicate de noul coordonator al Departamentului de drept penal, Dănuț - Ioan Bugnariu
Bondoc & Asociații asistă grupul Clariant în investiția de peste 100 mil. € derulată în Dolj
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...