ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CONCURENTA.RO | PeliPartners: Companiile din piața materialelor de construcții trebuie să trateze cu responsabilitate analiza Consiliului Concurenței. Oana Bucșa, Senior Associate: Anticipăm chestionarea unui număr ridicat de operatori economici

18 August 2021   |   BizLawyer

Consiliul Concurenței poate, dar nu are obligația, să publice un raport cu privire la rezultatele analizei desfășurate, context în care părțile interesate pot formula observații, explică experții PeliPartners.

 
 
Companiile care activează pe piața materialelor de construcții trebuie să trateze cu maximă responsabilitate analiza demarată de Consiliul Concurenței și să aloce suficiente resurse interne pentru sprijinirea demersului, atrage atenția casa de avocatură PeliPartners, într-un articol publicat de portalul de concurență.

Consiliul Concurenței a declanșat o analiză privind recenta creştere a preţurilor materialelor de construcții. Companiile trebuie să aibă în vedere faptul că există responsabilități și riscuri în transmiterea datelor către Consiliul Concurenței, iar furnizarea de date eronate sau incomplete poate fi sancționată cu o amendă de până la 1% din cifra de afaceri. Nu doar acuratețea datelor este importantă, consideră Oana Bucșa  de la PeliPartners, ci și interpretarea lor și explicațiile privind activitatea. Datele urmează a fi corelate de către Consiliul Concurenței cu cele ale competitorilor și inadvertențe în aceste corelări pot duce la prelungiri ale analizei sau pot crea suspiciuni pentru inspecții inopinate și anchete ulterioare.  


„Este de așteptat ca investigația să fie una amplă, astfel că anticipăm chestionarea unui număr ridicat de operatori economici – atât producători, cât și alți operatori implicați în lanțul de comercializare”, a explicat Oana Bucșa, Senior Associate PeliPartners, citată de Concurenta.ro.

Scopul și rolul analizelor de piață

Suplimentar față de puterile de investigare și sancționare a comportamentelor anticoncurențiale, Consiliul Concurenței are posibilitatea de a investiga în ansamblu piețe specifice care par să nu funcționeze bine pentru consumatori, explică experții PeliPartners.

Ca atare, focusul acestor investigații tinde să fie asupra unor practici la nivel de industrie care prejudiciază concurența, și mai puțin asupra comportamentului anumitor companii specifice.

În același timp, Consiliul Concurenței poate utiliza analizele de piață pentru a identifica dacă există motive pentru declanșarea ulterioară a unor investigații separate privind comportamentul individual al participanților la piață.

Responsabilități și riscuri pentru companii

În cadrul analizelor de piață, Consiliul Concurenței are instrumente care, într-o măsură importantă, ne amintesc de investigațiile derulate pentru sancționarea încălcărilor de concurență. Astfel, autoritatea poate solicita informații și documente, care au caracter obligatoriu, de la toți operatorii economici pe care îi consideră relevanți, notează casa de avocatură PeliPartners.

Solicitările implică de regulă contribuții semnificative din partea companiilor în ceea ce privește date de piață și financiare sau alte analize similare, care presupun atât o administrare internă, cât și alocarea de resurse de personal doar pentru a răspunde la întrebările adresate.

Informațiile solicitate de autoritate au de regulă în vedere aspecte precum costuri, prețuri, profitabilitate, clienți, canale și forme de comercializare, bariere la intrarea și ieșirea de pe piață, aspecte de reglementare și alte elemente legale.

Atât expertiza juridică, cât și cea economică sunt în mod normal necesare și ar trebui să fie implicate încă dintr-o etapă timpurie pentru a evita răspunsuri ambigue, incomplete, inexacte, irelevante sau speculative, cu impact negativ asupra poziției companiei.

Aceasta, în primul rând pentru că răspunsurile transmise vor fi analizate de Consiliul Concurenței pentru a determina dacă oferă indicii privind un comportament anticoncurențial al respondenților. Mai mult decât atât, netransmiterea unui răspuns sau transmiterea de informații inexacte sau incomplete, chiar și din eroare, pot fi sancționate cu aplicarea unei amenzi de până la 1% din cifra de afaceri, avertizează PeliPartners.

Despre rezultate și posibile implicații ale analizelor de piață, pe portalul de concurență

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 49 / 98
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...