ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Soluție definitivă obținută de echipa KPMG Legal în urma admiterii căii extraordinare de atac a revizuirii de către ICCJ și rejudecării recursului | Obligații fiscale în valoare de aprox. 1 mil. E au fost anulate

14 Aprilie 2022   |   BizLawyer

Importanta solutiei pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie este reliefata prin prisma faptului ca initial, Curtea de Apel Bucuresti a admis in totalitate actiunea in anularea actelor administrativ fiscale emise de catre autoritatile fiscale, sentinta ce ulterior a fost desfiintata in integralitate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie ca urmare a recursului promovat de autoritatile fiscale, cererea de chemare in judecata formulata fiind respinsa.

 
 
Echipa KPMG Legal - Toncescu si Asociatii - formata din Vlad Peligrad (Partener si coordonator al practicii de litigii), Calin Dragoman (Senior Managing Associate) si Oana Caloian (Senior Managing Associate) a obtinut admiterea cererii de revizuire de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva propriei decizii din recurs, Inalta Curte de Casatie dispunand, odata cu admiterea caii extraordinare de atac, rejudecarea recursului si in urma rejudecarii, mentinerea solutiei favorabile pronuntata de catre Curtea de Apel Bucuresti cu privire la anularea obligatiilor fiscale reprezentand TVA in valoare de aproximativ 1 milion de Euro cu privire la serviciile prestate intra-grup.

Importanta solutiei pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie este reliefata prin prisma faptului ca initial, Curtea de Apel Bucuresti a admis in totalitate actiunea in anularea actelor administrativ fiscale emise de catre autoritatile fiscale, sentinta ce ulterior a fost desfiintata in integralitate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie ca urmare a recursului promovat de autoritatile fiscale, cererea de chemare in judecata formulata fiind respinsa.


Prin promovarea caii extraordinare de atac a revizuirii, echipa KPMG Legal a convins Instanta Suprema nu doar cu privire la indeplinirea conditiilor de admisibilitate a revizuirii prin prisma considerentelor Deciziei nr. 45 /2016 din 12 decembrie 2016 pronunţate de ICCJ - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, dar mai ales cu privire la schimbarea deciziei pe fondul recursului formulat, in rejudecare. Astfel, au fost sustinute conditiile de deductibilitate a TVA prin prisma jurisprudentei obligatorii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene demonstrand ca instanta de recurs in mod eronat a judecat deductibilitatea cheltuielilor inregistrate de catre client cu privire la serviciile primite de la societatile din acelasi grup pe aceleasi considerente cu deductibilitatea cheltuielilor inregistrate la calculul impozitului pe profit, conditiile de deductibilitate a TVA fiind diferite si conturate de o jurisprudenta bogata a CJUE, fata de materia impozitului pe profit.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a reconfirmat principiul priorităţii dreptului Uniunii Europene, principiu obligatoriu a fi aplicat de catre instantele judecatoresti si autoritatile fiscale, in acest caz prin raportare la conditiile de deductibilitate reglementate de dispozițiile art. 168 – 169 și art. 178 din Directiva 2006/112/CE in cazul serviciilor prestate intra-grup și a principiilor neutralității și proporționalității fiscale aplicabile ce impun o anumita conduita juridica de urmat in judecarea indeplinirii conditiilor de fond si de forma pentru deductibilitatea TVA.

”Ne bucuram ca reusim sa cream jurisprudenta favorabila care sa clarifice aspecte importante ale colaborarii dintre contribuabili si autoritatile fiscale, fiind disponibili sa impartasim experienta si know-how-ul nostru cu oricine este interesat in demersuri similare, in speranta de a crea o practica predictibila si consistenta atat a autoritatilor fiscale cat si a instantelor”, a arătat firma de avocați.

Echipa de litigii Toncescu si Asociatii – KPMG Legal are o experienta vasta in litigii fiscale, comerciale, civile, contencios administrativ, dar si arbitraje comerciale domestice si internationale si ofera servicii integrate in astfel de dispute, impreuna cu echipele de specialisti KPMG Tax, KPMG Accounting si KPMG Advisory.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 38 / 98
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...