ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Diana Valeria Ceaușu, șefa promoției 2020, a intrat în echipa CMS România. ”Satisfacțiile au răsărit pe măsură ce eu am început să cunosc construcția dreptului și au crescut odată cu cunoștințele mele. Cu cât am cuprins și înțeles mai bine mulțimea regulilor de drept, cu atât am putut găsi soluții pentru mulțimea anomaliilor din realitatea socială”, spune avocata

17 Mai 2022   |   Ștefania Enache

Făcând trecerea de la un profil matematică-informatică, unde trebuia să învețe două - trei formule și modul în care să le aplice, la sute, mii de pagini de citit și pregătit pentru examene, Diana a descoperit destul de repede că și în spatele numeroaselor pagini stau tot două- trei formule și că Dreptul este matematica științelor sociale.

 
 
Diana Valeria Ceaușu susține cu tărie că nu ar muta nicio piatră din drumul pe care l-a parcurs până acum și ar alege Facultatea de Drept ori ce câte ori ar trebui să o ia de la capăt.Tânăra și-a finalizat studiile de licență la Universitatea din București, iar astăzi este avocat în cadrul Baroului București, activând în echipa CMS România. În paralel, urmează cursurile Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților.Diana a treminat cei patru ani de facultate cu cea mai mare medie din generația sa, fiind șefa promoției 2020. „Deși nu am învățat niciun moment pentru note, ele mi-au furnizat o bucurie nemărginită și m-au încărcat cu motivația de a fi în fiecare zi mai bună; au fost roadele muncii depuse în fiecare zi și o confirmare că acesta este drumul meu”, punctează tânăra.


În cazul Dianei, Facultatea de Drept a fost singura opțiune pe care a luat-o în calcul atunci când și-a finalizat studiile liceale.

„Când aveam prea puțini ani să știu ce înseamnă facultate sau ce înseamnă drept și eram întrebată ce vreau să mă fac când o să fiu mare, răspundeam de fiecare dată polițistă și motociclistă, să prind și să pedepsesc oamenii răi. După ce am trecut de vârsta de 5-6 ani, la care credeam că mersul pe motocicletă este o unealtă a dreptății, spuneam tuturor că eu voi fi studentă a Facultății de Drept. Cu această dorință am ajuns în clasa a 8-a, când nu știam spre ce liceu să mă îndrept, ci numai facultatea pe care urma să o fac patru ani mai târziu. În perioada liceului, nici pasiunea pentru științele reale și nici disecțiile de la orele de biologie nu m-au putut face să îmi schimb opțiunea pentru Drept. Nu mi-am dorit în niciun moment să urmez o altă facultate, deși mărturisesc că văd frumusețea tuturor profesiilor îndreptate către oameni și care pornesc și se întorc la nevoile acestora. Probabil dacă în această lume nu ar fi existat Dreptul, acum aș fi fost un viitor neurochirurg pe băncile Facultății de Medicină. Însă Dreptul există și dintre toate aceste profesii care servesc dragostei pentru oameni, paleta celor pe care Facultatea de Drept le oferă are în plus spiritul dreptății fără de care eu nu aș fi putut simți împlinirea. Dacă uneori suntem prea mici să aducem dreptatea în viața noastră, ne dorim puterea de a aduce dreptatea în viața altora. Să spunem că spiritul dreptății și dragostea pentru oameni au ales pentru mine. Eu am avut nevoie de drept și am încercat și încerc prin munca mea să fac și dreptul să aibă nevoie de mine”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

Parcursul său nu a fost unul ușor, dar fiecare întâmplare trăită a motivat-o și mai mult pentru a deveni tot mai bună în ceea ce face. Și-a început cursurile într-o perioadă în care lumea nici nu se gândea la ce va urma și a ajuns să-și susțină licența în plină pandemie.


„A fost un drum întortocheat care mi-a furnizat motivație, creativitate, încredere și cele mai mari satisfacții. Nu aș fi ales niciodată un drum liniar, pavat numai cu dale colorate. Nici nu aș astupa gropile în care am căzut pentru că atunci când am ieșit din ele am fost mai puternică și am învățat că nu există groapă din care să nu poți ieși. Am făcut tot ce mi-am dorit, am pus toată pasiunea pe care am avut-o, m-am bucurat de fiecare zi în care am fost studentă a Facultății de Drept, de fiecare curs, de fiecare seminar, stagiu de practică, concurs, conferință, și la final am rămas cu momente frumoase pe care le voi purta cu mine totdeauna. Pot spune că am dat totul Facultății de Drept și am primit înapoi și mai mult. Cred că în viață trebuie să dăm totul lucrurilor care țin de noi și că gândirea pe care ne-o formăm și cunoștințele pe care le adunăm în drumul nostru sunt puterea noastră, pe care nu ne-o poate lua nimeni”, subliniază Diana.


--------------------------------------------------------------

Citește și

→   De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică: ‘Absența fizică ne-a dezorientat la început, dar procesul didactic se derulează acum în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare’

→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Șipoteanu, una dintre mândriile promoției 2021: Facultatea de Drept este dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales

--------------------------------------------------------------

„Dreptul este matematica științelor sociale”

A urmat studiile liceale la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, iar odată cu admiterea la facultate a făcut un pas important care avea să-i arate că între viața de licean și cea de student există o diferență „cantitativă”.

Făcând trecerea de la un profil matematică-informatică, unde trebuia să învețe două - trei formule și modul în care să le aplice, la sute, mii de pagini de citit și pregătit pentru examene, Diana a descoperit destul de repede că și în spatele numeroaselor pagini stau tot două- trei formule și că Dreptul este matematica științelor sociale.

„Pot spune că cele mai multe examene de la Drept au avut tiparul unui concurs de matematică, Cangurul, urmărind a testa capacitatea de aplicare practică a noțiunilor învățate prin conexarea logică a acestora și legarea lor de realitatea din afara cursurilor”, susține avocata intervievată de BizLawyer.

Ea caracterizează anii studenției ca fiind unici și recunoaște că atunci când a terminat facultatea a apărut dorul de magia acestor ani, chiar și de o zi oarecare. „Cea mai mare parte a timpului eram la facultate, între cursurile de la Drept și cele de la Colegiul juridic franco-român de studii europene pe care l-am urmat în paralel. Era o efervescență care m-a ținut conectată în permanență. Din păcate, această frumoasă perioadă s-a terminat prematur, deoarece în semestrul al II-lea al anului 4, cursurile s-au desfășurat online. Tuturor ne-a lipsit interacțiunea și am înțeles atunci că dimensiunea Facultății de Drept este întregită de studenții săi”, arată Diana.

Din punctul său de vedere, Facultatea de Drept este una pe care o poate finaliza orice tânăr capabil să muncească și să se dedice țelului său. De altfel, anual, sute de absolvenți termină Facultatea de Drept poate pentru că pragul minim al examenelor nu este greu de atins.

„Greu este să fii cu totul acolo și să dăruiești o bucată mare din timpul tău. Însă dacă pasiunea există și ceea ce facem este ceea ce noi ne dorim, termenul ”sacrificiu” nu are loc. Nu aș numi sacrificiu niciun moment din acești patru ani, pentru că fiecare zi mi-a umplut așteptările și mi-a furnizat satisfacții. Nu cred că satisfacțiile sunt ulterioare și că trebuie să treacă patru ani să le întâlnești. Satisfacțiile au răsărit pe măsură ce eu am început să cunosc construcția dreptului și au crescut odată cu cunoștințele mele. Cu cât am cuprins și înțeles mai bine mulțimea regulilor de drept, cu atât am putut găsi soluții pentru mulțimea anomaliilor din realitatea socială. A găsi rezolvarea unei probleme pe care omul din fața ta o are, un membru de familie, prieten, cunoștință sau un necunoscut, este cea mai puternică satisfacție. Pentru mine cel puțin nu poate exista o satisfacție mai mare pe plan profesional. Aceasta este și frumusețea dreptului, puterea de a ne aduce aproape de realitate și de oameni. Studiind dreptul, i-am văzut utilitatea în viața mea de zi cu zi și nu de puține ori am simțit că toți ar trebui să avem măcar cunoștințe minime de drept, pentru că nu există persoană care să nu se confrunte măcar o dată cu o situație a cărei rezolvare să depindă de prevederile legale”, explică Diana.

Pe studenții de astăzi, tânăra îi îndeamnă să trateze fiecare zi cu conștiinciozitate pentru că anii de facultate pun bazele a ceea ce vor deveni.

Nu crede că ar trebui să studieze 24 de ore din 24, deoarece un asemenea efort nu este necesar, pentru că dacă atunci când învață își concentrează toată atenția și încearcă să deslușească ceea ce citesc, vor asimila informațiile într-un timp mai scurt. În plus, nu consideră că un astfel de ritm este benefic, pentru că munca în exces nu este bună, poate conduce pe termen lung la saturație și oboseală, iar la fel de important este ca studentul să își găsească timp și pentru alte activități din care să se încarce cu energie.

Mai crede că studenții trebuie să dea atenție laturii practice a dreptului, să efectueze stagii de practică, să participe la ședințe de judecată, să fie mai conectați la realitate și să pună tot ce se întâmplă în jurul lor în lumina a ce au învățat. „Nu pot să nu menționez că ambele laturi, și cea teoretică și cea practică, sunt la fel de importante, pentru că am observat de multe ori tendința de a neglija latura teoretică, deși a pune în practică înseamna a aplica. Părerea mea este că niciuna nu funcționează fără cealaltă. Pe studenții de la Drept i-aș sfătui să privească prin ochii inimii, să fie sinceri cu ei când vine vorba de ce își doresc și de ce știu, să își cultive dorința de a afla și pentru ea să învețe, să se bucure de fiecare moment, să ia tot ce este bun din perioada studenției, să nu spună niciodată ”NU SE POATE” și poate cel mai important să meargă pe drumul pe care l-au ales cu inima și încrederea că vor reuși”, nuanțează Diana.

Tânăra susține ceea ce spunea Octavian Paler și anume că „ți-e de folos farmecul circa 15 minute, după aceea, însă, ar fi bine să știi ceva”.

Prin urmare, pe tot parcursul său academic a avut în vedere ca notele pe care le-a luat să reflecte cu adevărat ceea ce a asimilat la nivel de cunoștințe. „Notele sunt o carte de vizită, o radiografie care arată personalitatea ta, conștiinciozitatea, dedicația, ambiția, anduranța, inventivitatea, arată că ”ți-ai făcut norocul”. Notele nu sunt însă și o garanție când vine vorba de angajare. Fără îndoială, ele cântăresc, însă nu în întregime. Oamenii nu te angajează pentru ceea ce ai fost, ci pentru ceea ce văd că ești și cred că vei fi. Faptul că ai terminat studiile cu o medie mare nu încântă pe nimeni, dar dacă notele au fost muncite drumul care începe după angajare nu va porni de la 0. Pot spune că ce am învățat în facultate mi-a fost de mare folos în puținul timp de când m-am angajat; nu am făcut nimic fără a pune o părticică din cei patru ani de facultate și am descoperit că într-adevăr ”cu cât știi mai mult, cu atât îți dai seama că știi prea puțin””, atrage atenția Diana.




Avocat în echipa CSM România


În timpul anilor de facultate, tânăra nu a luat nicio secundă în calcul varianta de a urma o carieră în avocatură. Pentru ea exista numai profesia de judecător, iar la terminarea celor patru ani credea că o să susțină concursul de admitere la Institutului Național al Magistraturii.

Din acest motiv nici nu s-a înscris la examenul de primire în profesia de avocat în anul 2020, atunci când a absolvit, și a așteptat organizarea concursului la INM, care în anul acela nu a mai avut loc.

„Cum în orice rău există bine, această așteptare m-a făcut să văd profesiile din mai multe unghiuri și cu puțin timp înainte de examenul de primire în profesia de avocat din anul 2021 am virat pe un alt drum, drumul avocaturii. Cred că trebuie să alegem profesia care răspunde scopului pe care fiecare ni-l stabilim și personalității noastre și că niciodată nu este prea târziu pentru aceasta, deși nu aș putea spune că este vreo profesie juridică care mi-ar displăcea, pentru că toate au aceeași bază – dreptul. Drumul avocaturii a început pentru mine la CMS România unde primii pași mi-au probat că această profesie mi se potrivește, că este o profesie care te împinge să fii mai bun de la o zi la alta, că poate programul de lucru se termină la o anumită oră, dar tu ești mereu cu mintea și sufletul la dosarele tale, că mereu există un cuvânt pe care l-ai schimba pentru ca actul pe care l-ai redactat să fie crezi tu perfect, oricât de multe ore ai petrece să îl elaborezi, că profesia de avocat te trece prin tot ce ai studiat în facultate, dar îți cere soluții practice la fel de fel de situații, multe neîntâlnite, pe care creativitatea ta te ajută să le creionezi. Nu pot să nu menționez că în cele câteva luni care au trecut de când m-am angajat, am învățat că sfera litigiilor în care mi-am dorit să lucrez îți permite să cunoști numeroase domenii, modalitatea în care se întrepătrund, este dinamică, imprevizibilă, o sursă infinită de energie, inspirație și satisfacții, așa cum m-am așteptat. Momentan nu iau în calcul o altă profesie și vreau să mă bucur de fiecare moment ce caracterizează un avocat litigant”, povestește Diana.

Avocatul mai spune că nu și-a dorit niciodată să studieze în altă țară, deși poate că din perspectiva șanselor de angajare mulți i-au în calcul astfel de variante.

Admite faptul că, în România, angajarea pe piața muncii poate fi anevoioasă pentru că oferta de forță de muncă depășește cererea. Totuși, pe ea această împrejurare nu a descurajat-o niciun moment. Tânăra a crezut mereu că prin forțe proprii poți ajunge acolo unde îți dorești și că satisfacțiile sunt mai mari cu cât muncești mai mult pentru visurile tale. „Și așa a fost. Poate că nu întotdeauna meritocrația descrie sistemul de învățământ sau piața muncii, însă fără îndoială victoriile de hârtie nu au în timp nicio valoare, iar meritele sunt cele care își spun în cele din urmă cuvântul. Cred că pentru ca meritele să apară studiul individual contează cel mai mult, așa cum este și normal, însă sistemul de învățământ ne îndrumă și ne oferă modele ce ne inspiră în drumul nostru, motiv pentru care aș spune că importanța sa nu poate fi contestată, deși este adevărat că poate fi îmbunătățit sub unele aspecte”, precizează Diana.

O carieră în Drept nu este simplu de construit, dar un profesionist care activează în lumea juridică trebuie să nu se mulțumească niciodată cu puțin sau cu realizările financiare.

Diana este de părere că orice profesionist trebuie să observe în permanență evoluția și modificările din lumea juridică – soluțiile pronunțate de instanțe, modificările legislative, cursuri, articole noi publicate etc. „Nu aș spune că este ușor și asta pentru că în facultate erau profesorii care ne indicau toate aceste informații, ne furnizau explicații și împărtășeau cu noi opinia dumnealor referitoare la acestea. Odată cu terminarea facultății, ne vedem obligați să fim noi încă o dată studenți și proprii noștri profesori. Raportat la profesia de avocat, cred că în aceeași măsură este importantă pregătirea dosarelor cu seriozitate, atât construirea acestora, cât și cunoașterea celor mai mici detalii și, nu în ultimul rând, este importantă psihologia, înțelegerea oamenilor”, menționează avocatul.

În ceea ce privește sistemul juridic de învățământ, Diana consideră că o pregătire mai aplicată ar fi susținută de creșterea numărului orelor de seminare, deoarece în programa de învățământ numărul orelor de cursuri aferente unei discipline este egal cu numărul orelor de seminare și nu de puține ori a observat că aplecarea asupra laturii practice reclamă mai multe ore decât teoria.

În același timp, pe lângă rezolvarea de spețe, crede că seminarele ar trebui să includă și studierea actelor de procedură, redactarea acestora și poate participarea la ședințe de judecată, deoarece toate acestea le arată studenților aplicabilitatea practică a noțiunilor învățate și îi antrenează pentru drumul pe care fiecare dintre ei vor păși după terminarea facultății.

-------------------------------------------------------------------------

                                         Citește și

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Catinca Daria Anghel, a zecea notă a generației sale: De fiecare dată când am descoperit modul în care și-au dezvoltat cariera cei cu care am intrat în contact din domeniul juridic, m-am simțit inspirată. Fiecare parcurs descoperit îmi dă o nouă idee, stârnește un nou entuziasm, îmi conturează o nouă posibilitate

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Rareș Rusu, a șasea notă a generației sale: Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață. Într-un asemenea mediu, orice este legat de performanță este prețuit

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională

-------------------------------------------------------------------------


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 38 / 133
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...