ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Precizări ale Facultății de Drept din București | Noile taxe de studiu nu vor fi aplicate studenților actualmente înscriși în programele de studiu

15 Martie 2020   |   BizLawyer

În ceea ce privește cuantumul taxelor stabilite, acestea sunt rezultatul unor analize și discuții îndelungate, ținând cont de indicatori de performanță și indicatori economici, proiecții bugetare și o evoluție a acestor taxe de-a lungul timpului.

 
 
În ședința online a Consiliului Facultății de Drept a Universității din București din 13/14 martie 2020 au fost adoptate o serie de măsuri stringente în vederea soluționării unor probleme sistemice de ordin economic și legal cu privire la cuantumul taxelor de studiu pentru studenții declarați admiși începând cu anul universitar 2020-2021.

Cu privire la aceste măsuri, conducerea Facultății de Drept a făcut o serie de precizări necesare, pentru a evita apariția și perpetuarea în spațiul public a unor neînțelegeri sau interpretări formulate în absența unor informații esențiale, de natură să explice decizia Consiliului Facultății de Drept.

În primul rând, valoarea taxelor de studiu stabilite în cadrul ședinței Consiliului Facultății din data de 13/14 martie 2020 nu se va aplica studenților actualmente înscriși în programele de studiu ale Facultății de Drept. Pentru aceștia din urmă, taxele de studiu au fost indexate cu rata inflației, decizie absolut necesară, care reflectă necesitatea păstrării valorii taxei de studiu de la an la an, iar nu a cuantumului acesteia.


În al doilea rând, măsurile reprezintă materializarea unei necesități stringente de natură economică și juridică, demult cunoscută și îndelung dezbătută în cadrul diferitelor foruri academice (Universitate, facultăți, organizații studențești). Acestea sunt complet independente de contextul existent în acest moment, nefiind nicidecum rezultatul unor decizii arbitrare sau conjuncturale, fără să aibă, în mod evident, nicio legătură cu actuala situație epidemiologică.

Astfel, declanșarea procedurilor de discutare și aprobare a taxelor de studiu la nivelul Universității din București ține exclusiv de respectarea unor termene obligatorii prevăzute de Carta Universității din București. Carta prevede un calendar obligatoriu al acestor proceduri, care se finalizează cu stabilirea taxelor de studiu de către Senatul Universității din București, cu cel puțin șase luni înaintea începerii anului universitar, conform art. 129 alin. (2) lit. l) din Carta Universității din București. ”De altfel, în conformitate cu dispozițiile legale și regulamentare, nivelul taxelor de studii stabilite prin decizia Consiliului Facultății urmează a intra în dezbaterea Consiliului de Administrație și a Senatului Universității din București, acestea fiind forurile statutare care au competența de aprobare a taxelor de studiu”, se arată într-un comunicat semnat de Prof. univ. dr. Răzvan DINCĂ, Decan al Facultății.

În al treilea rând,  în ceea ce privește cuantumul taxelor stabilite, acestea sunt rezultatul unor analize și discuții îndelungate, ținând cont de indicatori de performanță și indicatori economici, proiecții bugetare și o evoluție a acestor taxe de-a lungul timpului. ”Subliniem faptul că – exceptând situația crizei economice din perioada 2009-2013 -, nu au existat creșteri semnificative ale valorii taxelor de studiu la Facultatea de Drept a Universității din București, fiind luate doar măsuri de actualizare a acestora în funcție de indicele inflației, așa cum am precizat mai sus”, nuanțează reprezenanții instituției în comunicat.

Astfel, prin măsurile decise în ședința Consiliului Facultății din data de 13/14 martie 2020 s-a urmărit apropierea valorii taxelor de studiu de valoarea alocației per student, care este suportată din bugetul de stat. La rândul său, această alocație bugetară este stabilită în funcție de o serie de criterii obiective, fiind bazată pe un calcul privind costul integrat al serviciilor educaționale, cu respectarea în totalitate a standardelor ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior).

Nu în ultimul rând, Facultatea de Drept a Universității din București a fost în permanență interesată de creșterea calității serviciului de educație. Educația și excelența în educație necesită eforturi susținute atât din partea statului, cât și din partea participanților la acest fundamental serviciu public pentru societate.

În mod constant, în fiecare an, peste 40% din candidații declarați admiși la examenele de admitere în profesiile juridice sunt absolvenți ai Facultății de Drept, Universitatea din București. Un procent semnificativ dintre juriștii de elită formați de facultatea noastră sunt angajați în instituții fundamentale ale statului, în cadrul organelor autorităților centrale și locale, sau au o carieră internațională strălucită ca înalți funcționari ai diverselor organizații și structuri internaționale. Istoria, tradiția, conferințele și performanțele internaționale ale Facultății confirmă statutul său de excelență în învățământul superior juridic din România.

Excelența obligă ambele părți ale raportului educațional: atât pe studenți, cât și pe profesori. Sistemul de taxe instituit prin măsurile adoptate de Consiliul Facultății de Drept încurajează performanța academică la două niveluri.

Pe de o parte, îi motivează pe studenți să facă eforturi pentru a se califica în rândul celor mai merituoși, putând beneficia de învățământ finanțat din surse bugetare. Dacă nu au reușit o asemenea performanță îi stimulează să consolideze prin perseverență în studiu investiția făcută într-un proces de formare profesională de înaltă calitate.

Pe de altă parte, obligă cadrele didactice ale Facultății de Drept să inițieze și să dezvolte rapid noi programe educaționale pentru viitorii studenți, în concordanță cu nevoile societății, care să reflecte atât deschiderea către o lume din ce în ce mai globalizată și digitalizată, cât și o mai accentuată dimensiune practică pentru toți anii de studiu din cele trei cicluri (licență, master și doctorat).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 109 / 133
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...